Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 14:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba reprobedny se širokopásmy
PříspěvekNapsal: 05 led 2010 22:00 

Tak jsem dnes byl nakupovat, ARZ 6604, ale při pohledu na plný regál basových a výškových krasavců jsem si ještě ponechal lhůtu na rozmyšlenou s tím, že se podělím o svoje dylema. Vykoukl na mě, a tím mi i vnutil myšlenku, jestli by za příplatek v řádu několik stovek(2-3) nestál za ten poslech třeba takový basák ARN-69/4, a k němu nějaký výškáč. Tedy jednoduše napsáno, jestli při zaplacení o pár málo stovek víc, který stejně dám za blbosti typu cigára a pod., bude poslech s dvoupásmovou bednou nesrovnatelně zvukově lepší než s s obyčejným širokopásmáčem ARZ 6604 na kterém ušetřím avízované 2, max. 3 stovky za obě bedny?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 23:58 

Kraj: SR - Banskobystrický
Myslím, že stavať bedňu so širokopásmom nie je ani tak o tej kvalite výsledného produktu, ide skôr vyskúšať dané možnosti fullrange reproduktora a celkovo ako projekt je to veľmi zaujímavé. Tým ale nechcem povedať, že také širokopásmo musí hrať zle - ja si myslím, i keď som takéto niečo nikdy nestaval, že vo výsledku budú reprosústavy vhodné najmä na kľudný posluch, nič náročné na spodné či vrchné pásmo, žiadne techno, dance, či iné bum-cink skladby.

Samozrejme je na tebe, či ísť do nejakého osvedčeného 2p alebo skúsiť širokopásmo. Nakoniec, keby sa ti zdalo pri druhej variante málo basov myslím, že podporiť to subom nebude taký problém. Na výškach by v ose nemusel byť problém...

Keď už máš hotové ozvučnice tak si myslím, že dať tých pár stoviek za ARZ-ko už stojí za to. Ak by si to chcel, teraz prerábať na 2p, tak by si musel zase hľadať vhodný basák do toho objemu, alebo prerobiť ozvučnicu.

btw: tým ARN-69/4 si myslel aký reprák?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 08:09 
Řádný člen

Kraj:
Ty bedny by hrály od sebe značně odlišným způsobem. Záleží co posloucháš. je jasné že pokud čekáš především basy a posloucháš nějaký DnB nebo co jí vím tak tě to ARZtko neuspokojí. Naopak na akustickou hudbu by mohlo být zajímavé a výhoda je že se nemusíšě patlat s laděnám výhybky. Ale znovu opakuju a upozorňuju předem že minimálně prvních 14dní mě budeš proklínat co jsem ti to poradil protože nerozehrané ARZ zní prostě hrozně na rozdíl třeba od Fostexu který zní dobře hnedka ale zas stojí 10x tolik. Když se to trochu rozehraje je to lepší. na rozehrání je třeba mu řádně naložit. Jo a mimochodem úplně bezvadně charka AZS sedne k loudness u AZS222/223 - krásně to k sobě pasuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 12:03 

Děkuji za zajímavé názory. Takže co budu na bednách poslouchat by mělo být pro mě rozhodující. Žádný ohromující basy nepotřebuju, od toho mám 70W bedny doma, kde je můžu pustit jak se mi zlíbí. Tyhle budou na koleji, a v dílně, kde budu poslouchat převážně sety(to by mě od mohutných basů upadla hlava u muziky stylu DnB a techna :) ) takže ....

Muzika to bude ve stylu deep hausu, acid jazz, sám nevím pořádně co je to za styl, takže ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=rhOfC4FOaeE , http://www.youtube.com/watch?v=vOTWu0k43gY , http://www.youtube.com/watch?v=drJItDneoOw ...

A aby se z toho tady nestal hudební kroužek, tak zpět k věci. Tedy měl by to být takový hezký, poslech v normální zvukový hladině při které se dá učit nebo v klidu pracovat. Nějaké vyřvávání by bylo vyjímečně, když se třeba zapíjí nějaká ta zkouška atak :) ale zase jsem chtěl docílit toho aby i při slabé hlasitosti ten spodek byl příjemný, ne nabasovaný jak blázen, ale příjemný jak pro mě tak i pro okolí, tedy aby sousedovi odvedle neskákal hrníček na podšálku :)

Tomtome ten basák jsem myslel tento : http://reproduktory.tvm-valmez.cz/hlubo ... -p-40.html .... a velmi se mi líbí i http://reproduktory.tvm-valmez.cz/hlubo ... -p-45.html. Snad porozumíte tomu co jsem chtěl říct, sám už nevím jak mám svůj text upravit aby to bylo srozumitelnější.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 12:27 

Kraj: ČR - Liberecký
jaret:
Chápu přesně jak to myslíš :) Chceš kvalitní a příjemnou zvukovou kulisu s určitou výkonovou rezervou. Řekl bych, že naše záměry jsou podobné (viz viewtopic.php?f=9&t=890) jen na to jdeme každý trošku jinou cestou (o širokopásmu jsem taky uvažoval, ale jednak mi to bylo rozmluveno a taky bych nevyužil ty basáky).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 15:46 

No a ted co bude lepší, 2p nebo jeden širokáč, kdybych ho tak aspon někde slyšel hrát rozehranej,ale jezdit do prahy kvůli tomu nechci. Stojí 200 tak ho porostě asi koupím a uvidí se. Čím víc člověk vymýšlí tak nakonec se vymslí houby. CO jsem tak koukal na cizí repráky tak mi to nepříjde adekvátní stavět je k zesilovači z tohodle fora http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8238. Chci si jen postavit první zes, a k němu příjemný poslech který by stál za ty peníze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 01:32 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že na příjemnou pracovní kulisu nejsou širokáče špatnou volbou. nevím jestli jste si toho všimli ale u práce (alespoň mě) unavují při dlouhém poslechu právě ty basy. Proto mám také u TV které nemají moc basů, charakteristika jim padá postupně takže spodek tam sice je ale nikterak intenzivní jako u klasických beden. Naprosto mi to v tomto režimu vyhovuje. Prostě pozvolný úbytek intenzity basů směrem k nižším kmitočtům je OK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 10:21 

Ok, takže koupím ty širokáče. Ano je to přesně tak, basy po delší době unavujou. U ARZ charka taky padá postupně, takže by to podle mě mohlo být příjemný, a spodek se dá kdyžtak přidělat kdykoliv(sub).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 11:33 
Řádný člen

Kraj:
Ale jak jsem řekl nezapomeň že zpočátku budou hrát blbě. Žádný basy, zbytek bude vřískat tak se nediv. Musí se rozehrát.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 11:54 

JJ pamatuju na tvoje slova, proto jim pořádně hned od začátku naložím doma, nějakejma kopancema, a pak si ej teprve přivezu na kolej. A chtěl bych k nim tedy zbastlit tu výhybku od tebe co máš od poláků. A až se rozehrajou tak jí vyzkoušet. Akorát jsem nepochopil ten kondík, proč tam musí být a jak?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 14:31 
Řádný člen

Kraj:
Vždyť jsem sem dával schema přece tak z toho si odvodíš na co tam je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 23:49 

Jo ty myslíš tohle, to jsme se špatně pochopili, tedy spíš já se blbě vyjádřil. Myslel jsem kondík svitkový, těch 16mikroF, abych si poslechl jak hraje s odseknutým spodním pásmem. Dnes jsem si pročítal znovu celé vlákno, a tu mě napadl další nápad. Pod širokáč umístit výškáč RBT - 95.

Zkopírováno z jiného fora:
před pár dny jsem zakoupil páskové (magnetostatické) výškáče a jsem nadšený. hrajou naprosto báječně - plný, prostorový, nezkreslený, detaily vrchovatě nasycený, ale přitom lehoučký, čistý, vzdušný a absolutně neagresivní zvuk bez ohledu na hlasitost. prostě nádhera.

S tím, že někdy v budoucnu vymyslet basák který by se připojoval jen v případě potřeby. Jinak bych hrál přes filtr s širokáčem a výškáčem.Co myslíte?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 15:30 
Řádný člen

Kraj:
No to sice můžeš (RBT-95 je prima na funkci supertweeteru) ale problém je v tom že od ucha asi těžko sladíš ty repráky tak aby ti to sedělo fázově atd. Ale zkusit to samozřejmě můžeš. Ty odříznuté basy s tím si také můžeš pohrát ale jen v případě že k tomu dáš ten basák jinak to nedává moc smysl. Pak by ti nehrálo basy nic. Ale na to aby si se přesvědčil že zkreslení klesne to stačí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 16:42 

Ok, díky za info, a zeptám se ještě, jak se tedy RBT dá sladit?Pomocí nějakých mikrofonů a programu?Nebo šlo by to nějak zkusmo doma na koleně?Hraje tam třeba roli jak vzdálený bude od ARZ v reprobendě? Zkoušel jsem si o tom něco najít na netu ale zatím marně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 17:12 
Řádný člen

Kraj:
jj změřit měřícím mikrofonem a odsimulovat. Ale to pak zas ten filtr nebude vypadat tak jak vypadá teď. To se z toho stane normální dvoupásmová výhybka. pokud přidáš basák tak třípásmová

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 17:38 

Nějaké měření u mě asi nepřipadá v úvahu, jen jsem citoval junglista: Dole tomu pomůže vhodná bedna a nahoře se osvědčil supertweeter, vejškáč filtrovanej kolem 12-15kHz. Tak jsem přemýšlel to zkusit, možná by bylo dobrý kdyby se k tomu vyjádřil i junglist, jestli s tím má nějaký zkušenosti, jestli to jde nějak zkusmo zabudovat. Jinak tedy asi nevydím důvod do toho jít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 21:14 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Nejjednodušší pro Tebe bude začít se samotným ARZ. Pořádně ho naposlouchat, dlouho trvá než si šíro "sedne". Potom bych uvažoval, co dál. Když ti bude chybět bass, přidat dolů nějakou osmičku nebo desítku. To samý zeshora, když ti budou chybět vejšky, zkusit přilepit RBT. Podle mě je širokáč vhodnej na elektronickou muziku. Spousta nahrávek bývá namíchaná stylem bum-cink. Šíro to dokáže umravnit ve prospěch srozumitelnějších a příjemnějších středů, tudíž se to dá poslouchat aniž by bolela hlava.
Když jsem připravoval stavbu svojich TML, tak jsem s vejškou jako STW počítal od začátku. To ovlivnilo ostatní věci, tunnig SP-200X (nevyužívám difuzor a tudíž šíro jede jenom do 10 kilo), vejška má od začátku svoje místo v bedně. Doteď mě mrzí, že jsem nešel rovnou do RBT-95SQ, ikdyž mi ji Sumac doporučoval :oops: Thales má pravdu, že bez měření výsledků to nebude košér. Nadruhou stranu, kolik DIYerů měří a má poctivě odladěno, sám znám jen hrstku 8-) Zkusmo zabudovat to jde. Já měl štestí, že jsem jakous takous děličku trefil a docela to sedlo. Trefil jsem ji na radu :P Další věc co neodhadneš jsou reálný citlivosti reproduktorů. Samý negativa. Jedno to ale má, když tě audio baví a chceš zkoušet a hrát si, není co řešit ;) Šíro je v tomhle hodně tolerantní, přidáváš v podstatě okraje spektra. Nedovedu si představit ladit doma bez ničeho čistokrevný třípásmo. Ale i tací se najdou :lol: :mrgreen:

Odkud vůbec jsi? Třeba by se někdo v okolí našel, kdo měří a ladí.

RBT-95: já bych ti je klidně půjčil na zkoušku a poslech, stejně se mi válej v krabičce. Problém je, že už nemám original plastový faceplate. Mám jen svoje hliníkový, určený do auta, tudíž bez horny a minimalizovaný rozměry :x

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 04:17 
Řádný člen

Kraj:
Hmm, pěkná sestavička ;)

V podstatě pod všechno cos napsal bych se mohl podepsat. Až na tu elektronickou muziku. některá v pohodě ale prostě to co je založené na bum-cink (a toho je hodně) toho je špatný. Ale lepší než o tom diskutovat je to vyzkoušet. kdyby byl někdo z okolí Prahy nebo jel kolem můžu mu nechat zahrát rozehraný ARZ6604 a celou řadu dalších širokáčů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2010 21:24 

junglist: super díky, no určitě bych si zapůjčil takovou krásu, jinak přebývám v Pardubicích a ty jsi z kolína, tak to je kousek:)

Jinak dnes jsem koupil ty ARZ, na koleji připojil k 1W zesilovači z PC beden, a ikdyž je to nijakej výkon a ikdyž je nerozhratej je to parádní zvuk, za ty peníze, mě se to prostě líbí, je to příjemný zvuk. Reprák není ještě v bedně, je volně položenej.
V krámě mi sice frajer řekl že to se dá použít leda do rozhlasu, že to bude huhňat a že to nemá žádný výkon(hold by se mu hodilo abych tam utratil víc peněz za dražší) tak jsem spokojenej, asi to bude i tím že jsem čekal nejvíc ty středy, přitom jsem hned pustil nějaký to bum bác, basuje pěkně, nic přehnanýho a to jsem přesně chtěl. Spodek někdy v budoucnu přidělám a kdyby se mi podařilo naposlouchat ARZ s RBT byla by to paráda. ALe i tak hraje to pěkně příjemně, pro normální poslech nic lepšího za ty peníze asi nikdo nepořídí. 199 za jeden reprák je bezkonkurenční :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2010 22:02 
Řádný člen

Kraj:
Jo huhňat - to dělají leda tak bedny co mají na prd basovou část s hrbem. Naopak ARZ nehuhňá a je velmi srozumitelný (moc prima k TV nebo k rádiu na podkres). Počkej až se ti rozehraje, pak bude teprve hrát. jen jak se postupně rozehrává má,o si toho všimneš ale když si dáš pak vedle sebe rozehraný a nerozehraný reprák je to rozdíl. A zkus ten tunning s vatou mezi membránou a difuzorem. Pokud to uděláš správně je tam slyšitelný pozitivní rozdíl.

S tou cenou - my jsme je s kamarádem kupovali na firmu takže bez DPH a protože jsme jich koupili 20 kusů tak nám dali množstevní slevu - vyšlo to pak jestli si dobře pamatuju na asi 80Kč/kus včetně dopravy PPLkem 8-). Takže kdyby někdo pokukoval po něčem jako je line array nebo tak něco tak určitě prasátko vysypávat muset nebude. A taková plocha už umí něco udělat.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]