Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 14:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2575 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 129  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co Vás dnes naštvalo?
PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 10:16 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Poviem Ti to takto. Keď som niekde povedal, že z JPA nemám dobrý pocit, že to horí a imho ani zvukovo to nie je bohviečo, tak div že som nebol obvinený z vlastizrady. Vtedy som si povedal, že budem ticho a nech sa každý popáli sám.
Ja sa teda nehrám na konštruktéra zosilňovačov, ale "môj" výtvor hrá každú noc v limitácii a drží už druhým rokom bez jedinej chybičky...a dokonca s budiacimi a koncovými tranzistormi od ISC, za ktoré by ma konštruktéri zniesli pod čiernu zem.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 10:28 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Sakra a já vím o několika JPA100 v provozu a nic. Jediné o čem tuším že dělalo opakovaně problémy a na co teď upozorňují i kluci ze Zosilnovace.sk jsou ty vyskládané emitorové odpory.

Tak co hledat:
Multimetr a kouknout se, jestli je na výstupu opravdu ss napětí nebo jestli jen blbne ochrana.
Přepětí na zdroji. Jaké máš napájecí napětí koncáků naprázdno?
Špatná série nějaké součástky.
Co teplota koncáků? Jaká byla v době poruchy? Máš tam tepelnou pojistku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 11:25 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Práve som došiel domov. Vzhľadom k asi 3 hodinám spánku, ktoré som mal sa na nejaké šťúranie v elektronike aktuálne necítim, zato teoretizovať by som mohol, lebo včera som sa priamo na place šťúral vo všetkom.

1. Multimetrom sa tam určite pohrabem
2. Prepätie určite nehrozí, lebo doma to kŕmim 240 voltami a cítiť, že trafo z AUJ po pár hodinách celkom pečie, na tej chate aj po 5 hodinách hrania bolo to trafo len mierne zohriaté, takže prepätie to asi nebolo. Napájacie napätie JPA50tok zmerám.
3. Neviem, či to mám už rok, alebo viac, alebo menej, no denno denne je to všetko zapnuté a často to doma ženiem až po limitáciu a ešte nič neodišlo, ba ani nenaznačovalo, že by to chcelo odísť. Na tej chate sa ani tak moc nehralo, lebo výstup telefónu má menšie napätie ako výstup zo zvukovky, dokonca ani po zdvojnásobení gainu operáku pre subwoofer (a adekvátne predanej hlasitosti na satelitoch) to nehralo tak nahlas, ako s tým hrávam doma, takže celkovo mi to príde divné, že to zrazu takto umrelo, keď som to predtým týral ďaleko viac. Na druhú stranu doma hrávam nahlas väčšinou do hodiny, potom to stíšim, na tej chate to šlo zo začiatku "decentne" a potom, keď boli všetci naliatí, tak vkuse na max.
Teplota koncákov bez problémov - JPA100SUB som každú chvíľu kontroloval a chladič bol skoro studený, JPA50ky majú monštrózne chladiče, kde nieje šanca, aby sa zohriali nad izbovú teplotu.

Napájanie aj poistky tých JPA50, ako som už spomínal, som skúsil aj prehodiť medzi sebou, no aj tak mi bolo najdivnejšie, že ochrana jedného JPAčka kmitala aj keď malo odpojený výstup a hralo len druhé a silno pochybujem, že 250W toroid s neviem koľko (veľa) uF filtrácie by mal problém udržať napätie. Tiež nechápem prečo tá ochrana kmitala, nemala by mať nejaké oneskorovanie, že keď odpojí výstup tak trochu počká? Lebo to relátko sa riadne nacvakalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 11:38 

Ad. 2.: Heleď mě ty 250 odešly nejspíš právě proto, že jsem měl trafo na knap, pak jsem to vzal někam "blíž elektrárně", kde jsem naměřil v zásuvce myslím 246V a bylo vymalováno, páč trandy už ten nárůst napětí nepobraly (ač jsem měl 8R zátěž, tak napájení bylo v tu chvíli o +5V víc než předepsané max., a ádié)

Já teda JPAčka rád mám, ale tím, že do toho fakt nevidím, na ně ani nemůžu říkat nic špatného. Ani s přístupem kluků jsem neměl nejmenší problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 11:45 
Řádný člen

Ak to ale nerozchodím tak je tu otázka: Čo ďalej? Aldax došiel, JPAčka sú na nič a AUJ nie som schopný spojazdniť, asi budem hrať na 15W čínskom modulčeku za 70 centov.

EDIT: Práve som to doma zapojil a skúsil som to vybudiť po limitáciu a NIČ! Všetko funguje...uvidíme do kedy.

Ešte potom zapojím aj subwoofer a ak zázrakom bude fungovať aj ten, tak som vyhral :D

Naposledy upravil neclovek dne 09 dub 2016 12:01, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 11:59 
Moderátor

Tady se mohlo posčítat hned několik příčin. To už asi sotva došetříme.

Na ten telefon už jsem taky myslel. Telefon je naprosto geniální zdroj širokopásmového a velmi silného VF pole. To zesilovačům rozhodně nedělá dobře. Musely by mít lépe vyřešený vstupní filtr než jen RC členem a taky betelné odstínění, včetně odstínění signálové země. Kdo ví, co to dělalo nad slyšitelným pásmem.

Při stavbě zesilovače vůbec není špatné změřit všem tranzistorům Ucb0 a u výkonových změřit h21e při maximálním potřebném kolektorovém proudu. To už je mimo možnosti kutila vybaveného jen multimetrem a pořízení udělátek by bylo srovnatelně nákladné a pracné jako zesilovač samotný. Ono pak ale stačí mít horší kusy nejistého původu a je vymalováno.

Co do teploty,tak nezáleží na teplotě chladiče, ale na teplotě čipu tranzistoru. Ta se zjišťuje blbě, tak aspoň teplota pouzdra. To může být žhavé i když je chladič studený. Stačí rozvolněné spoje.

Hele, AUJ mi chodí zatím bez problémů a ta konstrukce se mi až na provedení a vzhled desek docela zamlouvá - myslím elektricky. Kdyby byla nějaká příležitost, kouknu se ti na to. Jen ty moje termíny...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 12:06 
Řádný člen

Keby sa dala zariadiť preprava kľudne by som ti podaroval ďalšie tri AUJčka, výmenou za jeden sprevádzkovaný.

Každopádne JPA50ky prezatiaľ uzatváram s výsledkom "zázrakom to hrá" (uvidíme do kedy).
Sub poriešim, keď sa mi bude chcieť rozmotávať guču káblov a robiť z toho opäť výhybku pre subwoofer.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 12:15 

A spájkovával sis všechno sám? Já měl vždy hotové moduly a jen prodrátoval...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 12:17 
Řádný člen

Spájkoval som si ich sám a dlhú dobu hrali.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 12:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ja už bych okrem zosíku pre sub nestaval žiadny. Leda by som sa fest nudil a to by som zase šiel svojou cestou. Inak si popravde radšej kúpim bazarovú vec za 100€ , ktorá je funkčná, vyladená, slušne hrá, slušne vyzerá a ak je v normálnom stave, tak aj vydrží.
Možno ak by som mal nejaké vyššie nároky, tak si postavím nejaké DPA. Inak si úplne vystačím s tými bazarovkami.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 15:39 

Kraj: SR - Žilinský
ransom píše:

Co do teploty,tak nezáleží na teplotě chladiče, ale na teplotě čipu tranzistoru. Ta se zjišťuje blbě, tak aspoň teplota pouzdra. To může být žhavé i když je chladič studený. Stačí rozvolněné spoje.

Na inom fóre som čítal o podobnom probléme s horením koncových tranzistorov. Tam boli príčinou mizerné silikónové izolačné podložky. Mali podstatne horší tepelný prechod ako sľuda a tranzistory sa upiekli. Aj to môže byť príčina.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 15:42 
Řádný člen

Keby sa dačo pieklo snáď by to bolo cítiť, ja som celú tú vec hneď prečuchal do posledného rezistora a necítil som nič neobvyklé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 21:23 

Kraj: SR - Žilinský
Možno to nie je tvoj prípad, ale našiel som to. Tu je citácia.
" Hlavní problém byl, že přes silikonové podložky se teplo z chipu nestačilo dostat do chladiče dřív, než přišla destrukce. Trandy se prostě usmažili ve vlastní šťávě. Se slídou se krásně hřejou trandy společně s chladičem. Věřím, že teď by fungoval i můj způsob snímání teploty zanořeným TO92 do chladiče, ale ta TO126 přišroubovaná na trandu je ještě lepší."

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2016 22:21 
Moderátor

Tam se ale někdo přiznává k zásadní neznalosti, protože izolační podložky mají vždycky uvedený tepelný odpor. Slída je takový jakýsi standard, silikon se hodí leda pod budiče nebo nepříliš zatěžované stabilizátory řady 78xx, nejmenší tepelný odpor má kapton (který ale taky stojí násobek ceny slídy). Jestli někdo z blbosti použil laciné silikonové podložky pod koncové tranzistory, pak no comment.
Já měl spíš na mysli špatně přitažený úhelník s tranzistory ke chladiči. Pokud vím, tak v sadě stavebnic JPA byly vždycky slídové podložky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 dub 2016 10:05 
Řádný člen

Úholník bol studený, aj ten som skúšal...
Podložky sú sľudové.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 dub 2016 21:57 
Řádný člen

Update: Tak som sa dnes zmohol a zapojil som sub a aj som našiel problém, prečo na výstupe nič nebolo - bol ukývaný jeden výstupný káblik hneď pri čokoládke...všimol som si to až keď som zaň potiahol. Takže JPA100SUB funguje bez problémov.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 kvě 2016 22:36 

Kraj: ČR - Plzeňský
Tak mi vcera spadl iPad v loznici na koberec a sklo je ponekud na sracky. Ovsem nasralo me to az dneska, abych se drzel tematu. A co me nejvc sere, ze mi upadl ten iPad, na kterym nemam pojisteni na rozbiti apod. :-(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 kvě 2016 22:48 
Řádný člen

Ak máš dva rovnaké, tak tie displeje len prehoď a daj si opraviť ten poistený :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2016 21:31 

Kraj: ČR - Plzeňský
Napad dobry, alenemam stejne :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2016 00:41 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
TheLastUnicorn píše:
Ja už bych okrem zosíku pre sub nestaval žiadny. Leda by som sa fest nudil a to by som zase šiel svojou cestou. Inak si popravde radšej kúpim bazarovú vec za 100€ , ktorá je funkčná, vyladená, slušne hrá, slušne vyzerá a ak je v normálnom stave, tak aj vydrží.
Možno ak by som mal nejaké vyššie nároky, tak si postavím nejaké DPA. Inak si úplne vystačím s tými bazarovkami.

Já bych to zase tak nehrotil ... třeba varianta Sinclairu, co jsem tu kdysi popisoval (nespojovat s Leošem ... s tím to nemá nic společné) ... neboli ta britská konstrukce předělaná na čistý komplementár s KD 607/KD617 mi bez potíží chodila 25 let ... takovej problém to zase není. A když je dostatečně silná zpětná vazba, tak to snese i značný rozptyl parametrů tranzistorů, aniž by to kdokoliv poznal.
Jako je pravda, že člověk časem leniví a tehdy jsme stavěli zesíky, protože se nic rozumné koupit nedalo ... v pozdějším věku si člověk váží každé chvilky volna a tak si věc raději koupí.
Zesík problém není - ten je za víkend. To spíš vyladit dobré bedny dá práci ... logicky.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2575 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 129  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]