Taknějak už mě štve roky rozdělaný projekt 2.1 soustavy, tak jsem kopnul do vrtule.
Rozhodl jsem se pro svůj projekt zesilovače, dnes už vpodstatě ze zásob (i když jsem to kdysi plánoval), postavit poslední lineární napájecí zdroj (pro zesilivoač) nad 200W.
Bude to taková nostalgie "starých poctivých dob", neprůstřelné řešení, které prostě nemůže odejít. Když jsem nad tím přemýšlel, mačkajíc v ruce Dčkový koncový stupeň, vyžadující nějaká dodatečná napájecí napětí, drbal jsem si hlavu, zda neobjednat i hotový SMPS. Ale i na něm by byla práce, a tak proč rovnou nekoupit hotové řešení. Ale jaké. Levné nechci, a lepší je drahé. A tak se vracím zpět k rýsovacímu náčiní. V podstatě mezi těmito myšlenkami rotuji i při práci na konkrétním řešení. Asi schyzofrenie.

60A diskrétní "low drop" usměrňovač (chlazení staveno na dostatečných 15A při 180V, max odběr bude 8A trvale),
2x 35000uF Nippon filtrace (33m +2,2m na koncáku)
2000VA transformátor se sníženým sycením.
To by mohlo tvořit slušný zdroj s vysokou životností.
Paradoxně to bude honit modul Dčkového konce connexelectronics s 2x IRS2092.
Všechno to půjde do aktivně chlazených tunelů, tak jsem zvědav na teploty a životnost snad ani ne. Nic krom výstupního filtru Dčka, by se nad 60 stupňů nemělo dostat za žádných okolností. Lineární věci jsou dost velké, robustní a těžké, s takovou tepelnou kapacitou a plochou, že se to prostě uchladí, a digitál je tak účinný, že nemá, co by tam tak šíleně hřálo.
Softstart nemám rozhodnutý, zda bude větší husťárna s relátky nebo polovodičový. Rád bych, aby vydržel i havarijní provoz. To by mělo v krajním případě řešit odpínání koncového stupně při poklesu napětí zdroje kvůli vřazenému odporu softstartu, jakmile si bude konec chtít pápnout víc než 1A na straně primáru. Tuto hranici by měl Tesláckej cihlák 24Ohm i při havárii obvodu zvládat se ctí.
Napaječky pro podpůrné obvody hodlám dělat děličem, a protopit tak pánu bohu do oken <10W.
Krabice bude pravděpodobně 3U Modushop. Nejsem si jistý čelním panelem, a zda takový skvost kurvit nějakou procesorovou "fapduino" indikací čehokoli si zamanu, a nebo tam nechat jen POWER LED, CLIP LED, a majestátný knoflík potenciometru pro regulaci hlasitosti.
Návrhy, nápady, rady, všechno uvítám.