Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 11:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 3 pásma
PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 01:09 

Betaron:
Voják se stará, voják má :-)
Když jsi fachman, tak to vždycky nějak seskládáš aby to pracovalo ku spokojenosti ucha, často i peněženky. Bohužel, tady máme situaci jinou. Automechanik si taky udělá hezkou silnou káru. Tady je potřeba to koupit, nebo nechat postavit, a to stojí nemalé peníze.

Thales:
Citace:
Myslím že na frekvencích které se tem vyskytují bys nic neviděl dokud by to nemělo výchylku jak hrom. To ale neznamená že tam není. I výchylka dejme tomu 2mm stačí k tomu aby to zvuk ovlivnilo.

No vidíš, Já tu výchylku třeba vidím. Jsou tu ale "Ti hluší"(já), kteří v tom slyší uplně jiné průšvihy než zkreslení výchylkou, a vůbec pracovní hluk reproduktoru napříč frekvenčním spektrem.
Já s tebou můžu soucítit, ale nikoli souhlasit. Právě proto, že moje uši to "vidí" uplně jinak.
Konec konců když tu půjde o větší SPL, tak ten "nasraný basák" 5cm od středového reproduktoru stejně na tom reproduktoru nadělá nějakou tu paseku. Mohli by jsme tu začít meditovat nad čtvrtým pásmem - subbasem pod třípásmo, a dopilovávat chybičky. Na to ale nebudem mít reálné možnosti, a tazatel se zasekne na nějaké konkrétní míře SPL,zkreslení, kvality a ceny...

Citace:
3p přece neslouží ke zlepšení basů ale ke zlepšení kvality (nikoliv kvantity) středů a výšek.

Nemá cenu popírat, že to vždy bude dokonalé - 2p + sub bude mít "horší zvuk", minimálně papírově, stejně jako 3p bez subu menší SPL nebo frekvenční rozsah. Tedy obojí se dá nazvat kompromisem. Tady musím nadhodit tu variantu 2x10+1.4" nebo 2" popřípadě i 2x12"...
Jukni se na měření těchto driverů, a zaměř se na značku BMS. Možná budeš valit bulvy, jak ty "velké líné drivery" někdy umí jít až k 25kHz.
A to nemluvím o Sinclairovi a dalších, rozplývajících se nad hifi kvalitou LA soustav s GF. Nějak to jít musí :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 03:16 
Řádný člen

Kraj:
No jo ale měření je jedna věc a poslech druhá ;) Ukážu ti celou řadu repráků které mají krásný papírový rozsah a v reálu hrajou na prd.

Já tu SPL úplně klidně obětuju ve prospěch kvality. Myslím že současné PA systémy dokáží nadělat kraválu daleko více než dost a tak by neuškodilo se pro jednou zas věnovat trochu té kvalitě, která i přes nemalý posun vpřed stále pokulhává.

A ano už minule jsem souhlasil s tím že v případě kdy jsou omezené finance se vyplatí investovat do alespoň trochu kvalitního dvoupásma než do totálně dojebaného třípásma.

Jinak co prodávají v DANu jsem nekoukal, asi to omrknu co tam mají tak špatného.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 13:04 

Do PA je jistě osvěžující, také donášet trošku z Hi-fi, stejně tak naopak. Já to jen tlačím na to SPL, aby se nezapomělo, že to asi má hrát i hodně. Pokud ne, přesuňme se do správné sekce, protože pak to bude už jenom to Hi-Fi....

DAN nabízí divotvorné sestavy. Ke kapě 15LF cpe D220Ti, Do hornflexu cpe Kappu neli deltu, To třípásmo má taky s Deltou15LF, což není ani dobrý basák, ani dobrý středobas. Alphu nechám napokoji, ta je tam na tom snad to nejlepší, a Driver za 500 to doráží... Zdá se, jako by DAN vytvářel rozumné projekty s uplně mizerným osazením.
Je to Thalete jak říkáš "totálně dojebané třípásmo", které bych jako amatér ani já nezkoušel stavět, natož někde prosazovat a prezentovat.
Proto mi diskuse nad takovými reproduktory připadá spíše jako offtopic.Takový bastl snad ani nejde považovat za "zodpovědné" třípásmo.

Citace:
Ukážu ti celou řadu repráků které mají krásný papírový rozsah a v reálu hrajou na prd.

Nepleť jablka a hrušky. Pokud se toto děje, je na vině něco jiného. konstrukce soustavy, místo kde se hraje/měří, nebo fakt, že to hraje uplně na prd vytváří jiná "položka" než je frekvenční rozsah reproduktorů. Hlavně veškerá zkreslení, kam počítám i ten provozní ruch, GD,samotný bassreflex pokud tam je, fázi, shrnutě "všecko ostatní". Tím ale jistě může trpět i třípásmo, proto tomu dávej stejné podmínky.
Dvoupásmo máme zkrátka z principu papírově horší,protože mu fyzika nedovolí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 20:24 
Řádný člen

Kraj:
Cite:
"Nebo fakt, že to hraje uplně na prd vytváří jiná "položka" než je frekvenční rozsah reproduktorů."

Ano tak to je. Akorát jsem měl na mysli třeba střeďáky a hlavně výškáče kde se asi těžko dá mluvit o provozním ruchu. Každopádně mi to nepřijde že míchám hrušky a jablka. Zvlášťě když se mnou v podstatě souhlasíš i když si zrovna koukal o šufle vedle ;)

A nechci z toho dělat HiFi, jen aby se nezapomínalo na některé věci co platí obecně. Ale myslím že už to tu moc rozpitváváme. Původní cíl (zabránit předem tvrzení že 3p = automaticky krám) byl splněn.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 20:40 

Ano, prakticky bojujem za to samé, jen tomu každý říkáme jinak a koukáme na to z jiné strany.
Jak už několik moudrých lidí poznamenalo, když se povede udělat z PA "hodně hlasité (opravdové)hifi" tak snad tím lépe. Dál už bych všechno sváděl jen na uši uši uši uši uši :-)
Na papíře ani foru se toho tolika nedoberem. Kéž by mohlo být interaktivnější :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 22:20 
Řádný člen

Kraj:
Hospůdka a něco dobrého tekutého před sebou na stole?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 22:38 

Můžem, budu tam nějak průběžně koukat. - jestli jsem to správně pochopil...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2009 17:05 
Řádný člen

Kraj:
Ne, já myslel že to jsou debaty na nějaké reálné posezení, že by se to probíralo lépe :lol:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]