Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 17:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 195  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Na čem momentálně pracujete
PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 11:54 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jak kdy...tady jsem to tam nastrkal, jak mi to rozměrově vyšlo. :lol:
Co se tesly týče, už jen likviduju zásoby. A popravdě mi toho už moc nezbylo...basáky už žádný, nějaký širokopásma (ARE4808, ARE689 a ARO667), 2 střeďáky ARZ3608 v nic moc stavu, a 6ks ARV161, který už nejspíš nepoužiju, ale je mi líto je vyhodit do smetí.
V týhle kombinaci je teslácký jen to ARN188. Střed je Monacor SPX-30M a výška nějaká rebrandovaná 0,75" Vifa. Tyhle bedny mi doma nahradí TM-380, který už nemám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 12:43 

Ale samozřejmě chápu tvůj zápal pro konstrukci, není nic hřejivějšího, než umět udělat z kdejaké kombinace rovně hrající bednu ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 15:47 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Co se stalo s TM-380? :o

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 16:30 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Bych si dovolil tipnout, že ho někdo ukecal, aby mu je prodal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 17:40 
Řádný člen

Dá se to tak říct...ale taky jsem chtěl něco kompaktnějšího.
Zorg: V týhle konstrukci bude mít hlavní slovo to malý šíro. Zvyšný dva reproně jen doplní to, co by jinak chybělo a celý to bude strčený v krabicích od 1PF06733.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 18:05 

Tak to na spodku navaž co nejvejš tak, kde ještě oba budou všesměrové a Tesla nebude mít problémy, abys nepřišel o zatižitelnost (nedostával ten střeďák zbytečně pokouřit) a nahoře to je jasný, aby si to sedlo směrovostně. S tak malou membránou a jen 3/4" kalotou by to mohlo být docela zajímavě "široké" až hodně vysoko :)

S těma krabicema: http://img13.rajce.idnes.cz/d1302/8/887 ... ges/10.jpg takhle to nějak vypadá u mě :D plus mám ještě světlejší z podobnejch tesel, kde je ale 3608 na vejšce. Furt jsem laboroval, že do toho udělám něco levnýho, ale pak když už se s tím člověk patlá, tak stejně vždycky radši udělám novou skříň, největší patlání je stejně s čelní deskou/zapouštěním, tak to nevyjde o tolik dráž než to nějak přizpůsobovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 18:53 
Řádný člen

To je jasný. Uvažuju o dělení cca 800/6500Hz, což by mohlo vyjít celkem pěkně. Nad 1kHz nemá smysl tu teslu tahat, páč to tam už není nic moc...a taky je to šíro potřebný ukončit ještě před 7kHz kvůli směrovkám. Od celý konstrukce si slibuji především svižnost a vyrovnanou výkonovou cháru. ARN188 je v provedení 07 se zdvojeným magnetem, u mně v malé uzavřence, takže ani dole by to nemělo být žádný bahno. Chybějící basy raději doplnit subem. Jediná věc ze který mám trochu obavy je citlivost...ARN188-07/4 s citlivostí 88dB/2V a nad tím SPX-30M s citlivostí 86dB/2,83V...což je tedy s přihlédnutím k impedanci rozdíl celých 5dB. Snad to kompenzace bafflestepu dožene. Pokud ne, budu muset z těch tesel sundat ten jeden magnet.
Já taky uvažoval, zda nepostavit raději rovnou kompletní ozvučnice...objem cca 20L a bassreflex. Ale takhle mi odpadá dýhování a je to kompaktní. :lol: Nevýhodou jsou ty hrany (difrakce) a poměrně malý objem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 01:01 

Však říkám, ve finále tě to bude stát stejný prostředky, ale furt tam budeš mít jen tesly ve starejch ozvučnicích s rantlem, navíc se s tím jebat se sundaváním magnetu a defakto horšit ten nebohej reprák... Teď mě nenapadá nic co bych ti poradil za basák, ale podle mě by si ho to zasloužilo, byl by to špica projektík :)
(možná nějakej tangband, s malou citlivostí co ale zase půjde dolů i v malý ozvučnici; http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=11318 když si odmyslíš tu cenu, něco takovýho, dělaj toho víc)
(a nebo nějakýho daytona http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7109, to je taky láce a celkem pohoda)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 09:08 

Kraj: SR - Bratislavský
Pred niekoľkými mesiacmi TLU (a ja som sa pridal) navrhol reproduktorové sústavy v retro štýle-priebežné info je na predchádzajúcch podstránkach. Ja som ich nedávno dokončil, takže sú k dispozícii prvé dojmy a foto.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 12:58 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
1) Foto vidím, kde jsou slibované dojmy?
2) Co to tam dole vykukuje za pěkný vintage zesilovač?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 13:45 

Tome, s dojmy je to těžké. Docela se vyplňuje rčení, že na dobrou bednu je třeba si zvyknout. Podle mě hrajou velmi dobře. Bohužel zjišťuji, že múj sluch už nestačí na nějaké objektivní hodnocení. Skusil jsem nějak určit charakteristickou citlivost. Ve srovnání s ARS 821 originál po revizi jsou trochu méně citlivé.
Tam vyčuhuje mgf Philips, hral jsem na PW 8010 (černý trojuhelník s káblami). Doufám, že jsi si všiml ARE v té Delicii, většina je od Tebe (Česká Skalice před školou).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 14:17 
Moderátor

Ano, vzpomínám si. Měl jsem tehdy dost napilno. Hlavně jestli slouží.

PW8010 mám radši než všechny "legendární" HiFi zesilovače Tesla. Jedna mi trůní v kuchyni u debilizátoru, druhou jsem teď věnoval synovcovi ke gramofonu. Na vyloženě solidní poslech to není, ale rozhodně neurazí. Když je zachovalá, udělá i trochu parádu.
Škoda s tím kazeťákem, ta viditelná půlka s knoflíky a VU metry vypadala tak nadějně. Mám rád zesilovače v tomhle designu.

Moje zkušenost je, že se na slušné bedny zvykne velmi rychle a pak se už moc nedají poslouchat ty méně slušné. Postřeh s citlivostí odpovídá, ta jde laděním vždycky dolů. Ale stačí tomu trochu naložit a ono se to pak pěkně odvděčí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 14:27 

Ten PW 8010 co tu mám, je po revizi a hraje přimerene zapojení. Jeho maximum je asi 2x35W hudebních jak ukazujou indikátory na CS722A. To je už dost hlasitě na běžný pokoj.
Zístra skusím jiné zesilovače, třeba STR 7055 a pak i mou vypiplanou 820A.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 15:02 
Řádný člen

Zorg: Já ale potřebuj 6,5". :-) Nicméně máš samozřejmě tak nějak pravdu - jsou to jen tesly ve starých bednách. No na účely, ke kterým to bude sloužit (doplněk k B73 + si to budu sebou vozit na komornější akce a služebky) je to víc, než postačující. Chvíli jsem dokonce uvažoval, že do nich vestavím nějaké jednodušší konce a nebudu muset sebou všude tahat zesilovač.
Nicméně nevylučuju, že časem postavím i nějakou lepší verzi...s lepším basákem, lepší výškou a v lepší ozvučnici.

Xeon_Sk: Vyzerajú pekne...hodili by sa nejaké detailnejšie fotky. Ohľadne citlivosti a zvuku: Už som písal, že ten basák rozhodne deklarovanú citlivosť nemá (má len cca 89dB). Po čiastočnej kompenzácii bafflestepu sa priemerná citlivosť zhodila na nejakých 84-85dB, pričom pásmo nad 2kHz je ešte nižšie. To spôsobuje, že se ARS821 zdá citlivejšia a v strednom pásme vlastne aj naozaj je. No a ako asi sám povedal, na rovno ladenú sústavu je treba si zvyknúť. Staré vintage sústavy mali od rovných ďaleko, boli ladené skôr tak, aby hrali efektne, než verne. Veľké basáky v malých ozvučniciach s 5dB hrbom na 70Hz dávali klamný pocit monumentálnych basov, avšak sústava ako celok príliš hlboko nešla. Ak zahrala 45Hz, bolo to super. No kedysi vlastne ani viac nebolo treba. Stredné pásmo bývalo zvlnené, bedňa celkovo veľmi prezentná, aby sa dosiahlo "detailného a priestorového" prednesu. K tomu všetkému sa pripočítal rôzny počet všelijakých výškových reproduktorov, aby to poriadne cinkalo. Ako som napísal, na ucho a oko veľmi efektné. No ako povedal ransom, stačí tomu trochu naložiť a po krátkej chvíli je to nepočúvateľné. Tak isto začnú človeku liezť na nervy aj po celodennom neprlíliš hlasnom počúvaní. Oproti tomu odladené "rovné bedne" človeka zprvu nijak neokúzlia. Nič tam nevyčuhuje, nič tam nechýba, zdá sa to trochu nemastné-neslané. Také akési sterilné. No po nejakom čase človek príde na to, jak moc to vlastne mastné je. Až keď si všimne, že muzika môže bežať 24h denne bez toho, aby liezla na nervy, až keď nejakú obľúbenú skladbu osolí a začnú zimomriavky, až potom príde na to, že asi takto nejako to má byť a tie "efektné" bedne sú v skutočnosti všetky k ničomu. Ja sám som si tým prešiel.
Na záver nutno dodať, že UXV-3100 nie je ani náznakom špičkový projekt a je osadený tým najlacnejším možným, v retro ozvučnici a najjednoduchšou možnou výhybkou. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 16:52 
Moderátor

Nebudu polemizovat s Tebou (Xeon), ale jen pro případ, že by se toho chtěl chytnout někdo méně znalý:
Ta indikace na bednách je naprosto neprůkazná co se výstupního výkonu týče a chyba může být i ve stovkách %. Je to tam spíš pro efekt a pro jakous takous indikaci ve stylu Málo-Dobrý-Tosempřehnal. Není to VU-metr ani W-metr ale jednoduchý špičkový indikátor s kdovíjakou časovou konstantou náběhu.
I kdyby to opravdu ukazovalo přesně, tak 35W peak znamená 17,5W RMS při sinusovém signálu. Což ten Polák opravdu právě tak dá.
Já právě upgraduju zesilovač na dílně, protože jeho 2x30W (opravdového sinu, žádné P.M.P.O.) je na hlasitější muziku úplně na hraně a bez jakékoli rezervy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2015 08:16 

Pre zaujímavosť pár slov k indikátoru CS722A. Osadený je diskrétnymi súčiastkami. Zapojenie je bez zvláštností až na to, že je tam trafo a usmerňovač, ktorý vytvára napájanie zo signálu. Stupnica je v dB (výkonových) a síce -21 -18 -12 -6 0 . Tie Watty priradené k jednotlivým LED to už je samozrejme moja práca, pri 2,8 V začína svietiť -21 a uvažoval som pritom s impedaciou 8 Ohm, ktorá sa na svojej krivke vyskytuje tak asi 2x :P .
Meranie hudobného (a všeobecne premenlivého) sígnálu je dosť ťažké, pretože veľmi závisí od toho aký časový úsek sa v daný moment indikuje. Z toho dôvodu sa už dávnejšie zaviedol štandard ´VU´ - čo samozrejme nie je synonymum ručičkového indikátora.
PW 8010 sa mi hrozne páčil a niekedy už po Novembri som sa rohodol, že ho kúpim. Predával sa za 2 500 Kčs. Prišiel som do obchodu a už bol iba za 1 000 Kčs, tak som kúpil 3 ks. Jeden som dal synovi a dva ešte mám. Revíziu som robil asi v 2013, vymenil som pár malých a jeden zdrojový elektrolyt. Dlho som zháňal na PL webe hodnotu kľudového prúdu, má to byť 25 až 30 mA. Akú hodnotu nastavili v závode neviem, ale ja som tam v 2013 nameral iba 5 mA. Teraz je napätie v zdroji 2x32,5V a max. výstupné napätie pred lim. mám 14,5V (1 kHz) a 14V (40 Hz) na 8 Ohmoch.
Zosilňovač má zrejme lin. pot na hlasitosti, preto som bol prekvapený, že v 2/3 to hralo s novými bedňami slabo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2015 10:24 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
PW 8010 také velmi rád používám. Klidový proud koncových tranzistorů se nastaví měřením napěťového úbytku mezi jejich emitory a podle servisní dokumentace to má být 5-7mV.
Po dobrých zkušenostech s tímto zesilovačem jsem nedávno zakoupil z inzerce výkonnější polský zesilovač - typ WS 442. Ten mě ale hned při prvním poslechu docela zklamal. Aby byl poslouchatelný, musel jsem změnit prvky v obvodu fyziologie. V původním provedení to nebylo k poslechu. Už pohled na schema mi naznačil, že použité hodnoty jsou poněkud neobvyklé. Nakonec jsem ještě objevil další verzi schematu tohoto zesilovače, kde již byla fyziologie s obvyklými hodnotami. Po zapojení dle této verze je už zesilovač použitelný. Uvažoval jsem nad tím, jestli původní provedení fyziologie nebylo dělané na míru k polským reprosoustavám Altus (70, 110, 140), aby aspoň jakžtakž hrály, protože na adresu jejich přednesu je hodně kritických připomínek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2015 17:11 
Moderátor

Těch 150n/1k8 a 1N5/3k3 ve fyziologii je opravdu zběsilost (odhadem +6dB na 300Hz a 6kHz). Ve spojení s přílišnou citlivostí vstupů (200mV) to musel být opravdu mazec.
Já u jedné své PW8010 fyziologii krom přeladění ještě vytunil: Studené konce potenciometru hlasitosti jsou odškrábnuté od země a je tam přidáno ještě po jednom RC členu. U nejnižších hlasitostí se tak ještě přidá na účinku. Hlasitost se nedá stáhnout úplně na nulu (je tam útlum cca 45dB), ale zase se rapidně zlepší souběh u dolního konce dráhy. Krom toho jsem snížil citlivost linkových vstupů na cca 1V. Měl by to ostatně být standardní zákrok u všech starších zesilovačů, aby neřvaly už v 1/5 dráhy a dosáhly maxima opravdu až při vohulmě naplno...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2015 19:38 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Hodnoty co uvádíš už náleží k té novější, poslouchatelné verzi. Ve starším provedení jsou ve fyziogii hodnoty 330n/300R + 560R/4n3 a to znělo hrozně. Fakt bych si někdy chtěl poslechnout některé provedení těch polských Altusů spolu s neupraveným WS442. Na pohled Altusy vypadají impozantně, zvláště ten nejvyšší model 140, ale i když je to licence Pioneer, tak podle mnoha hodnocení jsou zvukově slabé. Je tam dosti primitivní výhybka a silnou kritiku sklízí i výšková horna.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2015 21:18 
Moderátor

elyt píše:
Ve starším provedení jsou ve fyziogii hodnoty 330n/300R + 560R/4n3

Ježíšmarjá... Ale na tu nejhroznější fyziologii co jsem kdy viděl to furt nemá. Tu měl dederonský radiomagnetofon SKR700. U první odbočky měla hlasitost útlum cca 1dB. U druhé asi 7dB. Čili už v 1/3 dráhy to řvalo jak pominutý a nedala se vůbec nastavit poslouchatelná hlasitost, nedej bože si to dokonce pustit večer. Kterej pičus tohle tenkrát vymyslel a prosadil do výroby, to opravdu nechápu. Přitom úplně stačilo opatrně odpájet R1216 a R1217 (byly SMD) plus samozřejmě odpovídající odpory ve druhém kanálu a byla z toho úplně normální regulace.
Příloha:
VolumeSKR.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 195  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]