Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Open12 - větší dvoupásmo s OSWG; lazení výhybky
PříspěvekNapsal: 06 dub 2014 23:23 

Jedná se o komunitní projekt 12"+1" v 12" OSWG zvukovodu.

Původně nadhozeno MaBatem jako fullrange s Beymou 12BR70, BMS4524 a Daytoním oválným zvukovodem, který už se nevyrábí. Marcel mi to změřil v testovací asi 45l ozvučnici s B&C 12CL64 a OSWG zvukovodem frézovaným u dyntyda. Zamýšlel jsem pod to ještě konečné basové řešení, tj. aby se někdo nedivil, že to samo o sobě moc nebasuje.

Obrázek Obrázek

EDIT: První bedny už mám sestavené a hraju si s výhybkou.
Přidány naměřené hodnoty .frd + .zma a profil vzukovodu v dxf formátu:
http://uloz.to/xiGWD2Kp/open12-frd-zma-zip
http://uloz.to/xtztcfpE/open12-zvukovod-zip
(pokud odkazy nefungují, dodám emailem na vyžádání)

Naposledy upravil Zorg dne 18 čer 2015 10:30, celkově upraveno 3

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Open12
PříspěvekNapsal: 07 dub 2014 11:02 

Kraj: ČR - Plzeňský
Nechceš už si postavit pořádný bedny ? :-)
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... highlight=

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 dub 2014 13:15 

chci, ale 15" je porad malo ne? :P
ty 12" vyzkousim kdyz uz to mam rozdelane ale do budoucna s nimi moc nepocitam,,.

(pak si ten thread projdu, ale to co jsem ti povidal tehdy na ceste k basstlovi, bych rad realizoval)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2014 03:07 

3..2..1....... :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2014 12:57 

...tadá :D Měl jsem noční záchvat kreativity, co říkáte tomuhle? :oops:

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2015 20:19 

pěkné :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2015 12:16 

Trošku jsem si s tím pohrál, teď to nebude tak ukřičený, ale elektronicky ekvalizovat dle aktuálního měření to asi bude chtít stejně. Srovnání stará verze vs. nová:

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2015 18:58 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ty faze zobraz jen pro poslechovou osu, at je videt sfazovani. Pripadne dej frekvencky s prepolovanym vyskacem. Na delicce by mel byt propad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2015 01:38 

Nevim no, líp to neumim: :oops:

Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2015 05:12 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No máš to trošičku rozfázovaný...Kde máš reálně děličku?
Pokud Ti to nejde už líp sfázovat, tak zkus strmější dělení. Mělo by se to podat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2015 09:31 

Povedal by som, že naopak. Výšky vyzerajú byť delené dosť strmo. Skúsil by som strmosť zmenšiť a prípadný časový posuv riešiť prepólovaním výšky, prípadne použiť allpass

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2015 10:15 

Driver je jen 25W BMS 4524 s 1" cívkou, tak nevím, jestli by dal nižší dělení resp. míň strmě, i takhle se mi to zdá pro něj dost.

Když já cokoliv zkusím, rozjebu si totálně výslednej frekvenční průběh. Samozřejmě uznávám, že moc zdatnej v tomhle nejsem a spíš si s tím tak hraju...

Dal jsem do prvního příspěvku odkazy s měřením i profilem zvukovodu, kdyby to někdo chtěl zkusit.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Open12 - větší dvoupásmo s OSWG; lazení výhybky
PříspěvekNapsal: 18 čer 2015 21:00 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Co takto nejak?

ObrázekObrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2015 00:39 

To je míň strmý, ale fáze sedí v hodně úhlech :) No vypadá to trochu horší směrově a charka taky nejde tak poladit...

Já to ještě zkusil takhle, trošku jiné hodnoty na děličce a přidat pidi kompenzaci kolem 4kHz, kde bylo o trochu víc energie a je tam ucho nejcitlivější:
Obrázek

Teď je otázka, jak vlastně jde slyšet to nesvázání fáze, co mám já, ačkoliv charka je imho cajk.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2015 04:50 

Zbytočne tam cpeš obrázky schémy. Daj tam zobrazenie basák plus výškač plus celkovú cháru v ose. A do ďalšieho obrázku fázu. A z priebehu napätia na meničoch neviem tiež nič.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2015 07:32 

Kraj: ČR - Středočeský
Zorg píše:
Teď je otázka, jak vlastně jde slyšet to nesvázání fáze, co mám já, ačkoliv charka je imho cajk.

Podstatný je výsledek a to hlavně amplitudově, potažmo výkonově, takže jestli to vychází dobře tak, je to OK. Výsledná fázová chára bude v naprosté většině případů pořád dostatečně pozvolná a hladká. Různé detaily fázového navázání ovšem ovlivní vertikální směrovky - je otázka, jak moc se tím chceš zabývat a kdyby sis dal hodně záležet, mohl bys ještě docílit vyrovnané cháry aspoň u prvních odrazů od podlahy a stropu a nechat tam nějaké rozumné vertikální okno pro přímý zvuk. Pro zbytek je podstatný už jen celkově vyzářený výkon. To je celý smysl vlivu fázového navazování. Pro různé učebnicové typy filtrů jsou sice "předepsané" i odpovídající fázové průběhy, ale to v praxi stejně málokdy vychází beze zbytku a dokud je fázový rozdíl mezi měniči přes pásmo dělící frekvence řekněme do 90 stupňů, není to samo o sobě proti ničemu, dokud to vychází celkově dobře amplitudově. A fáze sama o sobě, její konkrétní a s tím související časový průběh, je běžně jen velmi obtížně slyšitelný. Tím bych se vůbec nezabýval, lineární průběh (tj. čisté zpoždění) to mít stejně nebude, takže nějaké fázové zkreslení tam bude pořád. Podstatné je, že bude pořád zanedbatelné - vůbec se neboj dělení vyššími řády, hlavně u basáku se to v podobných situacích hodí.

Tohle poslední už bude asi dobré, resp. v tomto hledu maximum, co z toho pasivně dostaneš. Tedy k doplnění o sub.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2015 14:04 

Ok, díky za informace. Včera jsem to poslouchal a zdá se to docela slušné*) alespoň co se týče hořejšku. Spodek, bafflestep apod. neřeším vůbec, to přijde na řadu, až když to budu spojovat se subem. Už objednávám miniDSP i s UMIK1em, tak jsem zvědavej :)

Ještě se chci zeptat, kde na charce a jak moc cca. se projeví přesné jemné napojení driveru na zvukovod (dám plastelínu)? Ještě jsem to neudělal, protože spíš chci počkat na mikrofon, abych si to mohl ověřit bez i s, jestli to fakt opovídajícně pomohlo.

godz píše:
Zbytočne tam cpeš obrázky schémy. Daj tam zobrazenie basák plus výškač plus celkovú cháru v ose. A do ďalšieho obrázku fázu. A z priebehu napätia na meničoch neviem tiež nič.
Schema jsem nahodil jen aby bylo jasné, co jsem oproti poslednímu stavu změnil, resp. aby na první pohled byly vidět typy filtrů, navíc nijak tam nepřekáží. Dávám celkovej vyzařovací diagram, protože na dobré směrovosti mi záleží a nikdy jí nebudu kazit kvůli lazení v jedné ose. Poslechová osa bych tipoval je asi 15°, tj. něco mezi červenou a zelenou křivkou, což je z nich i vidět (zvlášť od 3kHz, kde se "prolínají" díky tvaru zvukovodu). Fáze je zobrazena pro jednotlivé měniče zvlášť a pouze pro osu 20° (viz dropbox nahoře) kvůli přehlednosti; ani vůči amplitudové charakteristice mi to nepřijde rušivé a vešlo se to do jednoho obr :P Na zobrazení gainu jsou vidět strmosti průběhu filtrů jednotlivých měničů, to na amplitudovce neuvidíš, protože tam ti klesá zároveň reprák přirozeně. Nicméně tady máš sólo 20° plus výsledná impedančka:

Obrázek Obrázek Obrázek

__________________________________________________________________________________________
*) ten zvukovod - nevím jak to popsat - má fakt kurevskej potenciál, hraje jakoby dost suše oproti ostatnímu, co jsem zatím slyšel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2015 14:17 

Zvýšil bych strmost u basáku na 3. až 4. řád jako základ pro další práci a dělil to ještě o něco níž. Ostatní uvidíš, až to změříš.

Je nějakej zvláštní důvod nemít to RLCčko u driveru přímo paralelně k němu? L1 má nulovej odpor a R2 je zrovna tam proč?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2015 15:19 

Teď mě v tom vykoupeš, ale já nevím. Něco jsem vyzkoušel a ono to tak páslo. Myslím tvar gainu tak, aby vyrovnal pozvolný pokles amplitudové charakteristiky na OSWG směrem k vyšším frekvencím. Hodnotou R2 můžu "hýbat" křivkou jakoby šikmo dolů. Ten poslední RLC jsem tak dal asi jen kvůli místu na canvasu xoveru, když jsem neposunul C2, nebyl to záměr. Cívkou L1 jakoby přelazuju spodní tvar děličky driveru, nulovej odpor jsem jí nechal jen aby mi připomněl, že by měla mít co nejmenší stejnosměrnej odpor, s jeho rostoucí hodnotou spadne spodní konec děličky driveru byť jen asi 1dB při 0.8mm drátu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2015 15:47 

Mně je to jasný :) Neboj, každej to tak dělá, že to různě zkouší. V Xoveru to navíc jde velice snadno a je to všechno hned vidět. To až časem člověk přijde na nějaký zákonitosti. Cokoliv ti bude fungovat a nezpůsobí to zbytečný pokles impedance, bude OK. Většinou pak akorát člověk zjistí, že to jde udělat ještě líp, bohužel většinou až když je to hotový...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]