ransom píše:
Pro ujasnění: Tranzistor je schopen saturovat samozřejmě (Akusta...) i jako emitorový sledovač. Nepoužívá se tak ve spínacím režimu prostě proto, že to je pomalý a technicky nevhodný. Saturace není nic jiného než vybuzení báze tak velkým proudem, že se tranzistor otevře úplně ze všeho maximálně nejvíc že už to ani víc nejde (pro laiky).
Ach vy akademici, žijící jen ze vzorečků, grafů a pouček. Když budeš někomu vysvětlovat jak funguje čtyřtaktní spalovací motor, tak nejspíš začneš termodynamikou. A žáček bude zoufale čekat kdy se konečně dozví proč se to točí...
Koukám, že jsi dobrej manipulátor ... ale není dobré motat do elektroniky filosofii.
Za prvé - s akademiky nemám nic společného, jakožto bastlíř se od nich dost distancuju a už vůbec nežiju ze vzorečků. (To jsem jen chtěl Neclovekovi rychle ukázat ty závislosti). Aby si představil, co kam teče a proč.
A proč jsem nechtěl použít pro výklad sledovač ? Protože má tu 100% zpětnou vazbu na emitorovém odporu. Tím dochází k popojíždění pracovního bodu (se zachováním napětí BE), což je pro první výklad třeba pro někoho matoucí. To se u SE nestane. Zvětším bázový proud, zvětší se kolektorový atd. až do saturace. Pro první výklad začátečníkovo snadněji (asi) představitelnější.
Za druhé jsem nenapsal, že u SK nefunguje saturace, ale že se to nepoužívá, protože je to nesmysl. Ty technické důvody jako pomalost, přetížení polovodiče atd. - tedy proč to je nesmysl, už jsem nepsal, páč bych se zase dověděl, že to, co jde napsat na 1 řádek, mám ve třech odstavcích

Podstatné je, že to Neclovek pochopil. Pokud tím symbolickým začátkem od termodynamiky myslíš citaci Kirchhoffáčů, tak sorry, ale to nutné bylo. Ostatně jsi je citoval taky.
Navíc u oborů, jako elektronika, které nejsou závislé na počasí či pohledu politika ráno z okna, je potřeba od základů začít. Jasně - když se budu bavit o elektrárně, nemusím začít u toho, co na Urale nakopal tu rudu.
Asi tak ...