Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 22:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 195  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Na čem momentálně pracujete
PříspěvekNapsal: 13 dub 2015 19:14 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Prdlačky. Emitorovýma sledovačema začal Neclovek sám v tom svým schématu a odtud se vyrojily právě ty první otázky. (A základní zapojení tranzistoru jsou pokud vím tři.)
Doufám že se teď kvůli tomu nerozhádáme mezi sebou... Teda ne o Necloveka, toho si klidně nechte, já ho nechci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2015 19:20 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
ransom píše:
Prdlačky. Emitorovýma sledovačema začal Nečlověk sám v tom svým schématu a odtud se vyrojily právě ty první otázky. (A základní zapojení tranzistoru jsou pokud vím tři.)
Doufám že se teď kvůli tomu nerozhádáme mezi sebou...

Nerozhádáme - v pohodě.
Ale pokud chceme, aby pochopil tranzistor, nezačínej sledovačem. A bacha - tranzistor ve spínacím režimu se nejčastěji myslí v SE zapojení. Ne SK. To by byl nesmysl. Jde o SE, kde ho řádným nabuzením ženeš tvrdě do saturace. Tam ten tranzistor "nemá, kam uhnout". Ve verzi SK (sledovač) se jako spínač nepoužívá (díky zpětné vazbě na emitorovém oodporu je to nesmysl).

Naposledy upravil Akusta dne 13 dub 2015 19:21, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2015 19:21 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Chápem. Veľmi dobre vysvetlené.
Kirchhoffove zákony myslím, že chápem.
Akusta: Najlepšie je na tom to, že základné zapojenie mi robí problémy, ale tento ransomov "pokročilý" obvod som z jeho vysvetlenia pochopil :D

Ešte ku tej knihe: Strašne ma sarie, že sa nikde na slovensku nedá kúpiť a z ČR by ma zas zruinovalo poštovné...no tak si ju teda skúsim aspoň požičať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 06:54 
Moderátor

Pro ujasnění: Tranzistor je schopen saturovat samozřejmě (Akusta...) i jako emitorový sledovač. Nepoužívá se tak ve spínacím režimu prostě proto, že to je pomalý a technicky nevhodný. Saturace není nic jiného než vybuzení báze tak velkým proudem, že se tranzistor otevře úplně ze všeho maximálně nejvíc že už to ani víc nejde (pro laiky).
Ach vy akademici, žijící jen ze vzorečků, grafů a pouček. Když budeš někomu vysvětlovat jak funguje čtyřtaktní spalovací motor, tak nejspíš začneš termodynamikou. A žáček bude zoufale čekat kdy se konečně dozví proč se to točí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 07:04 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
A já si v práci stavím zesilovač...na hraní v práci. Vlastní návrh. Ale schéma vám neukážu, páč by ste začali teoretizovat a tolik by ste teoretizovali, že by už pak ani nehrál. A to samozřejmě nemohu riskovat...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 07:32 
Moderátor

Já nedělám nic, seru na všechno a na všechny. Jenom žeru, piju, vylučuju a spím. Mám k tomu jasné teoretické důvody, ty jsou ale nad rámec technických věd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 10:25 
Řádný člen

ransom píše:
Pro ujasnění: Tranzistor je schopen saturovat samozřejmě (Akusta...) i jako emitorový sledovač. Nepoužívá se tak ve spínacím režimu prostě proto, že to je pomalý a technicky nevhodný. Saturace není nic jiného než vybuzení báze tak velkým proudem, že se tranzistor otevře úplně ze všeho maximálně nejvíc že už to ani víc nejde (pro laiky).
Ach vy akademici, žijící jen ze vzorečků, grafů a pouček. Když budeš někomu vysvětlovat jak funguje čtyřtaktní spalovací motor, tak nejspíš začneš termodynamikou. A žáček bude zoufale čekat kdy se konečně dozví proč se to točí...

Koukám, že jsi dobrej manipulátor ... ale není dobré motat do elektroniky filosofii.
Za prvé - s akademiky nemám nic společného, jakožto bastlíř se od nich dost distancuju a už vůbec nežiju ze vzorečků. (To jsem jen chtěl Neclovekovi rychle ukázat ty závislosti). Aby si představil, co kam teče a proč.
A proč jsem nechtěl použít pro výklad sledovač ? Protože má tu 100% zpětnou vazbu na emitorovém odporu. Tím dochází k popojíždění pracovního bodu (se zachováním napětí BE), což je pro první výklad třeba pro někoho matoucí. To se u SE nestane. Zvětším bázový proud, zvětší se kolektorový atd. až do saturace. Pro první výklad začátečníkovo snadněji (asi) představitelnější.
Za druhé jsem nenapsal, že u SK nefunguje saturace, ale že se to nepoužívá, protože je to nesmysl. Ty technické důvody jako pomalost, přetížení polovodiče atd. - tedy proč to je nesmysl, už jsem nepsal, páč bych se zase dověděl, že to, co jde napsat na 1 řádek, mám ve třech odstavcích :lol:
Podstatné je, že to Neclovek pochopil. Pokud tím symbolickým začátkem od termodynamiky myslíš citaci Kirchhoffáčů, tak sorry, ale to nutné bylo. Ostatně jsi je citoval taky.
Navíc u oborů, jako elektronika, které nejsou závislé na počasí či pohledu politika ráno z okna, je potřeba od základů začít. Jasně - když se budu bavit o elektrárně, nemusím začít u toho, co na Urale nakopal tu rudu.
Asi tak ... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 10:31 
Řádný člen

TheLastUnicorn píše:
A já si v práci stavím zesilovač...na hraní v práci. Vlastní návrh. Ale schéma vám neukážu, páč by ste začali teoretizovat a tolik by ste teoretizovali, že by už pak ani nehrál. A to samozřejmě nemohu riskovat...

Neteoretizovali ... ukaž :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 11:01 
Moderátor

Ne, nemyslel jsem Kirchhoffa. Myslel jsem že pro kluka, co neví jak tranzistor funguje prakticky, není dobré začínat zrovna hromadou grafů s doporučením "koukej se a snaž se to pochopit".
Emitorový sledovač - opakuji znova - jsem popsal proto, že s ním začal Nečlověk. Ne já. Já s ním nezačínal. On začal. A je to velmi, velmi, velmi často používaná věc. V praxi většinou nepotřebuju uvažovat nad to co jsem tam napsal - není to vůbec nic složitého. Kouknu na zapojení - vidím intuitivně jak funguje, pozpaměti si promítnu, že to danému typu v daných podmínkách vyhoví a nepotřebuju řešit dynamické odpory přechodu ani grafy Ice/Ibe při daném Uce. To mě zajímá až jaksi nádavkem. Ano, baví mě teorie, vyrostl jsem na ní a býval jsem v ní myslím dost dobrej. Neclovek nejspíš nikdy nebude potřebovat tranzistor v čistém zapojení SE (leda snad při spínání relátka nebo LEDky), vždycky bude použitý někde mezi hromádkou dalších součástí, ve zpětných vazbách, se stabilizací pracovního bodu a podobně. Ani letecký modelář nezačíná ročním studiem aerodynamiky bez toho, že by si aspoň natočil gumičku nebo hodil kluzáček. Při chovu křečků nebo pavích oček se taky nezačíná genetikou.
Polemizuju proto, že mě to baví a taky proto, že jsi napsal (bez jakéhokoli dalšího vysvětlení) cituji: "A bacha - tranzistor ve spínacím režimu se nejčastěji myslí v SE zapojení. Ne SK. To by byl nesmysl. Jde o SE, kde ho řádným nabuzením ženeš tvrdě do saturace." Čteš svoje příspěvky? Asi jo, když je u nich často dole napsáno "naposledy upravil tenaten".
Nejsem manipulátor, ale když ty to vždycky tak kouzelně zamotáš. (A neudělám smajlíka, ne a ne!)

Hele, serme na to, pudeme radši na to pívo, ne? Já si vážně potřebuju tu hlavu někde na neutrální půdě vypláchnout.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 11:13 
Moderátor

Akusta píše:
TheLastUnicorn píše:

Neteoretizovali ... ukaž :)

Já bych každopádně teoretizoval už z principu, protože mám chorobné nutkání vyjadřovat se úplně ke všemu.
Ty by ses nechal vyprovokovat, Unicorn by se nasral a už by to jelo.
Takže já to ani vidět nechci. Ať si ho nechá pro sebe.
Tajnůstkář.

Hele... Bude to diskrétní tranzistorák?

Naposledy upravil ransom dne 14 dub 2015 11:16, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 11:15 
Řádný člen

ransom píše:
Hele, serme na to, pudeme radši na to pívo, ne? Já si vážně potřebuju tu hlavu někde na neutrální půdě vypláchnout.

Jj - pivo potřebuju taky. Moccccc !

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 11:24 
Moderátor

neclovek píše:
Ešte ku tej knihe: Strašne ma sarie, že sa nikde na slovensku nedá kúpiť a z ČR by ma zas zruinovalo poštovné...no tak si ju teda skúsim aspoň požičať.

Na Aukru zrovna byly čtyři. Jednu jsem ti koupil a pošlu ti ji. Doufám že čteš pomalu - snad bude od tebe aspoň na chvíli pokoj.

http://aukro.cz/dioda-tranzistor-a-tyri ... 92465.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 14:43 
Řádný člen

Neviem, ako sa mám cítiť, toľko pozornosti, vysvetlení a láskavostí, čo mi venujete vy, mi nevenujú ani moji rodičia.
Ransom: ďakujem, niečo ti pošlem na oplátku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 14:47 
Moderátor

Rodiče mají úplně jiný úkol než my. Protože jsi naživu a nejsi v kriminále pro mladistvé, asi ho podle svých možností plní. A myslím, že už tě taky za ty roky mají plné zuby.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 15:18 
Řádný člen

Tým štádiom už prešli a zvykli si na mňa...to len ja si asi nikdy nezvyknem na sestru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 18:21 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Samozřejmě, že diskrétní tranzistorák. Koncák se švábem dle datasheetu by byl tak trochu trapný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 18:25 
Řádný člen

ransom píše:
Já bych každopádně teoretizoval už z principu, protože mám chorobné nutkání vyjadřovat se úplně ke všemu.

Jo a pak nakonec optimisticky napíšeš "Doufám že se teď kvůli tomu nerozhádáme mezi sebou..."
Naštěstí jsme v pohodě a splachovací, ale kladeš na nás díky této své deviaci značné nároky ... :lol: :lol: :lol:
Blbý je to, že v téhle online konverzaci jsme tak daleko, že Tě člověk nemůže hned praštit a vyřešit tak problém ... a ještě k všemu tu není to pivo. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 18:32 
Řádný člen

TheLastUnicorn píše:
Samozřejmě, že diskrétní tranzistorák. Koncák se švábem dle datasheetu by byl tak trochu trapný.

Tak jestli to stihneš, přivez ho do Brna ukázat ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 18:54 
Řádný člen

Akusta píše:
a ještě k všemu tu není to pivo. :)

Čo by nebolo Obrázek...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2015 20:14 

Hoši, nevím. Už jsem pár tranzistorů zapojil, ale být začátečník a číst to tady, tak z toho moudrej nejsem. To nejsem ani tak, ale to už je něčím jiným :lol: .
Nicméně potvrdím to zkoušení a vlastní praxi. Tím toho člověk získá hodně. A pokud má nějaké ty tranzistory zadáčo, tak není moc o čem...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 195  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]