|
Však tě nikdo nenutí zrovna do T-70. Jako ano, protože jsem je slyšel, jsem ochoten jim udělat grátis reklamu pro ty, kdo chtějí slušné bedny hotové za slušný peníz. DIY je trošinku o něčem jiném: Variabilní uspořádání (chceš sloupy, regálovky, hluboké, vysoké), vlastní design (dýha, kůže, kámen), na míru detailně vynimraný zvuk, nelíbí se ti nic hotového. Taky to je o stavbě vícero projektů, ne jenom jediného páru. Zkusit si všechny možné i nemožné postupy, techniky, kombinace. Přesvědčit se na vlastní uši, že když je něco na hovno, tak to taky doopravdy na hovno je. Já jsem si taky nějaké kombinace ze zvědavosti udělal. Ale ani mě nehne, abych to doopravdy poslouchal. Kdo se pustí do DIY beden, za rok se jich třeba zbaví a dělá další - ne že by se mu nelíbily, ale pro tu radost z práce. Pokud chceš sračku bez velkých nákladů, kup si za dva tisíce ojeté Tesly a máš vystaráno, nemusíš vůbec nic řešit. Když už ale stavět, tak ať to kurva dává smysl. Jasně, někomu úplně stačí za patnáct stovek zrenovovat a zvukově upravit stará dvoupásma - je to radost a za ty prachy nic lepšího hotového nekoupíš. Ale vrážet prachy a práci do něčeho, co nedává smysl, kde výsledek nebude nijaký? To není DIY. Je tristní kolem dokola vysvětlovat, že stavět nákladná trojpásma osazená letitými nepoužitelnými repráky a univerzální výhybkou je na nic. Prošli jsme si tím všichni, takže víme velice dobře jak moc velká marnost to je. Přesto se ty samé dotazy opakují stále dokola, takže to už někoho i docela prudí. Jestli chceš něco ultrajednoduchého, udělej si bednu s jedním slušným širokopásmem. Nebude to právě tak nic moc, ale náklady budou aspoň přiměřené. Jestli chceš něco jenom malinko složitějšího, udělej to pořádně, jinak nic nezískáš. Udělej to tak, aby se to dalo časem vylepšit, ne abys to musel dělat celý znova. Už ve čtyřicet roků staré klasické knize Reproduktory a reproduktorové soustavy je napsáno, že by člověk měl při stavbě počítat s tím, že s poslechem se sluch kultivuje a nároky rostou - a že by tudíž neměl dělat velké kompromisy. Když si zrovna uděláš ne drahé ale slušné bedny, do budoucna ti bude stačit dejme tomu přidat opravdový subwoofer, vyměnit zesilovač za lepší a budeš pořád spokojený. Pár otevřených projektů k okopírování se najde a nemusí to nutně být s Teslou/TVM na basech. Jasně, člověku se kroutí prsty u nohou, když vidí ceny samotných repráků. Jenomže to je jen zlomek celkové ceny. Připočti materiál okolo a zjistíš, že dát za repráky o litr víc je vlastně jen nevelký nárůst. A že slušné repráky zase zjednoduší a zlevní výhybku.
|