Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Úprava dvoupásma, TVM ARN-188 + Monacor SPX-31M
PříspěvekNapsal: 07 led 2015 17:49 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Protože to nechci stavět s ARV-104/Dexon IRT/Visaton SC 10N a dělat z toho normální regálovku. To už si pak opravdu můžu objednat TOTEM 70 mini a budu to mít bez práce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2015 19:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Aha...chceš mít něco výjimečného...tzv nenormální regálovku. :)
Já bych s tím šírem problém neměl, pokud by to bylo třeba tohle:
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7779
Uvědom si, že to šíro bude hrát velmi velkou část pásma a defacto bude pro zvuk tý soustavy kromě výhybky klíčovou věcí. Pokud to osadíš nějakým hnojem, bude to hrát jako nádražní tlampač s basákem. Záleží ale taky na tom, co tam bude za výhybku...pokud neuvažuješ měřenou výhybku, strč tam cokoli.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2015 23:09 

Konečně si začínáme rozumět ;)

Na e-bay jsem ho nasel par za 1900kc (vc. postovneho a daně) co už není moc rozdíl oproti Monacor SPH-30X/8 který jsi tady navrhoval. Akorát bych ho vzal v černé: SPH-30X/8SW.

Co se výhybky týče, tak protože nikdo neporadil ani náznakem, tak jsem vybral já, tu kterou lidi používají k tomu ARN-188 tj. BS ACOUSTIC CN 02-2-12/8

Na kolik je to vhodná kombinace, musíte posoudit sami...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 00:35 

Tak mě ještě napadlo, nemohl bych použít tvůj postup který jsi radit tady?
http://repromania.net/forum/viewtopic.p ... 98&start=0

Takže ARN-188-07/08 v 19l bassreflex ozvucnici
Monacor SPX-31M v 2l uzavrene
a výhybka dle těch součástek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 00:40 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
TLU: Nadišiel čas?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 08:38 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nabírák píše:
Co se výhybky týče, tak protože nikdo neporadil ani náznakem, tak jsem vybral já, tu kterou lidi používají k tomu ARN-188 tj. BS ACOUSTIC CN 02-2-12/8

Já myslím, že "ani náznakem" tady bylo jasně řečeno, jak se k rozumné výhybce dobrat - odměřením.
Takže vezmeš nepoužitelnou univerzální výhybku, se kterou ani původně určená sestava repráků nehraje tak jak jak má (středobas a kalotová výška) a loupneš jí k úplně jiné kombinaci (středobas a širokopásmo). To ti dává smysl?

Začínám tomu rozumět: Ty nepotřebuješ aby to hrálo. Prostě chceš mít něco co jiní nemají. Pak to tu ale nemusíme řešit a udělej si to jak libo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 10:01 
Řádný člen

laminat: Myslím, že hej. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 13:58 

ransom píše:
Začínám tomu rozumět: Ty nepotřebuješ aby to hrálo. Prostě chceš mít něco co jiní nemají. Pak to tu ale nemusíme řešit a udělej si to jak libo.

Myslím, že tomu pořád nerozumíš :roll:
Nechci mít za každou cenu něco, co nikdo jiný nemá (BTW mít odlišný názor a "chutě" není nic zvláštního), ale kombinace basového a řirokopásmového reproduktoru mě přišel jako dobrý nápad. Taky jsem měl představu, že to budu dělit nízko, tak aby to širokopásmo mohlo hrát "přirozeně" v celém rozsahu jen bez té basové složky. Jak se nakonec ukázalo, tak plánovaných 400Hz je už hodně málo a mělo by to být cca 600-700Hz jak jsem se dočetl v diskuzi vedle.
Navíc oba tyto repro. volím tak, aby se montovali z vnější stany, takže by to mělo mít i nějaký ten zvhled.

To že jsem na začátku upozorňoval, že nejsem žádný Hi-fi znalec a že propad o 3dB, jenž vás budí ze spaní, mě opravdu nechává chladným, neznamená, že budu poslouchat zvuky jak z obecního rozhlasu a ještě si to budu pochvalovat.

To že Ty, jsi to z toho vyčetl je spíš problém na tvé staně. Snad jsem Ti to teď důkladně objasnil.

Když už nic, tak alespoň TheLastUnicorn má snahu vést nějakou konstruktivní debatu. Díky!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 14:59 
Řádný člen

Koukni se třeba na charakteristiku UE380-2. Taky jsou tam propady, někdy víc, než 3dB a ze spaní mě to nebudí. Jenže nejsou 3dB, jako 3dB.
Pokud se jedná o nějakou úzkopásmovou záležitost samotného měniče mimo dělicího kmitočtu, opravdu není důvod, aby to někoho budilo ze spaní. Jenže pokud se jedná o propad/zdvih, co jede přes 2-3 oktávy a nemění se mimo osu, nebo průser na děličce, bude to hodně slyšet a deklasovat soustavu na úroveň paskvilů typu ARS101x apod.
Vrátím se ke Tvému odkazu na téma ARN6614 + SPX-31M. Proč jsem tam tuto kombinaci schválil a udělal výjimku od oka nastřelenýho filtru?
1. Mrkni na stav těch basáků. Tam opravdu nemělo smysl nic lepšího.
2. Zvukový kvality ARN6614 jako takového
3. Účel těch beden

Tohle ale není ten samý případ. ARN188-03 je už o dost líp použitelný, chceš s tím postavit rozumně hrající bedny na doma. Mlet tady o tom, že jsme hifisti a serou nás nějaký 3dB je úplně zcestný. Hifisti se nezaobíraj hnojem jako tesla/TVM. Kdybych byl já, nebo ransom hifista, tak nijaký projekty jako TM265 atd. nikdy nevzniknou. My se Ti jen snažíme ukázat, že i tyhle podprůměrný reproduktory lze využít líp a může to za určitých podmínek poslouchatelně hrát. Jestli se Ti nechce do lepšího reproduktoru, jako je SPX-31M, tak dobře...ale pro alespoň trochu rozumný výsledek to chce opravdu výhybku měřenou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 15:49 

Jenže nejsou 3dB, jako 3dB.
- to s těma propadama neber Vážně, byla to nadsázka ;)

Tohle ale není ten samý případ. ARN188-07 je už o dost líp použitelný, chceš s tím postavit rozumně hrající bedny na doma .
- s tím se nedá, než souhlasit.

Jestli se Ti nechce do lepšího reproduktoru, jako je SPX-31M, tak dobře...ale pro alespoň trochu rozumný výsledek to chce opravdu výhybku měřenou.
-jsem ochotný uvažovat o SPH-30X/8SW, ale nejsem natolik zdatný, abych si dokázal udělat vlastní návrh výhybky a ještě ji i odměřit.

Koupená je špatná a vlastní navrhnout neumím (poskládat ji samozřejmě dovedu). Jak teď z toho ven?
Z tohoto úhlu pohledu, je výhybka navrhnutá bez měření (někým kdo tomu rozumí) pořád lepší jak předchozí dvě varianty nemyslíš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 17:28 
Moderátor

Nabírák píše:
Z tohoto úhlu pohledu, je výhybka navrhnutá bez měření (někým kdo tomu rozumí) pořád lepší jak předchozí dvě varianty nemyslíš?

Není. Protože výhybka musí brát ohled na skutečné akustické i elektrické chování skutečných repráků ve skutečné bedně. Bez toho nikdo není schopen ji navrhnout tak, aby se ty repráky do sebe trefily jak mají. Vzorečková výhybka jenom rozdělí signál tak, aby repráky nepřetěžovaly zesilovač a aby zesilovač nepřetěžoval repráky. Akusticky si pak ale ty repráky budou dělat co je napadne. Což za prvé znamená, že nebude ošetřená jejich vlastní frekvenčka (která má mnohem větší rozptyl než ty 3dB) a za druhé se jejich vyzářený zvuk bude zcela náhodně sčítat nebo odčítat (podle toho, jak se zrovna do sebe trefí fází), čímž vzniknou hory doly - některé části pásma budou vyloženě chybět a jiné zase ječet. A bude se to celé odehrávat zrovinka v té oblasti, kde to kurevsky vadí. Proto je to mnohem větší šílenost než přihodit nad širokopásmo nějaký supertweeter s výhybkou 6dB/okt - tam se to už ztratí. Ten rozdíl mezi odladěnou a neodladěnou soustavou je naprosto zásadní, není to nějaký sotva postřehnutelný detail. Proto je dobré si udělat základ bedny a pak si s tím zajet za někým, kdo to prohouká.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 18:03 
Řádný člen

Nabírák: Taky se nabízí možnost udělat z toho něco zajímavého - třeba 3-pásmo "T365" ve verzi 8 ohm určenou pro repráky se zdvojeným magnetem...výhybka je už skoro k dispozici, jen musím ještě udělat screenshoty ze simulace a překreslit schéma výhybky.
To by hrálo imo lépe, než s tím šírem. A bylo by to už i taková "polodospělá" bedna. :lol: Akorát bys musel sehnat ARZ3608 a ARV167.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 18:36 

ransom píše:
Není. Protože výhybka musí ...

Jakkoliv se mě toto tvoje tvrzení nelíbí, tak v tom budeš mít jistě pravdu.

1.Řekněme, že bych to teda zatím udělal jen konstrukčně, na kolik může přijít takové odladění?

2.Není lepší doupravit pak už jen teoretickou výhybku, než to dělat celé z ničeho?

TheLastUnicorn píše:
To by hrálo imo lépe, než s tím šírem. A bylo by to už i taková "polodospělá" bedna. Akorát bys musel sehnat ARZ3608 a ARV167.

ARZ 3608 jsem zahlídnul na aukru, ale ty ARV167 vůbec. Bohužel ani jeden z nich "krásou" moc neoplívají. Vem si, že basák tam bude s lakovanou membránou a jako víšku tam dám takovou <> papírovou obludu :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 18:53 
Řádný člen

Odpovím i za ransoma. Nemá smysl dělat žádný provizorní výhybky, pokud máš na ně kupovat součástky. Ono se to nezdá, ale cívka pro dělení na 600-800Hz v impedanci 8 ohm je celkem drahá věc. Kondíky taky nebudou v úplně malých hodnotách a svitek před tím širokopásmem teda bude opět dost drahý. Takže pokud nakupovat a stavět, tak už rovnou finiš. Žádný konstrukční, ani zkušební výhybky, které se pak douprabí. To je totální nesmysl. Pokud chceš jenom ty repráky rozehrát, tak jen strč před to širokopásmo kondík.
Odladění vyjde různě...někdo Ti to změří a navrhne na 5 stovek, někdo bude chtít litr, někdo dva... ;)

ARZ3608 a především ARV167 opravdu krásou neoplývají, to je fakt. S tím souhlasím. No a pokud Ti až tak záleží i na estetice, tak nabídku na T365 ber tak, jako bych ani nic nenapsal.
Ale zároveň si neodpusím tvrzení, že ARN188-07/8 + ARZ3608 + nějaká šikovná 19mm (případně i 25mm) kalotka by byla zvukově celkem velká hitparáda. A zas tak zle by to nevypadalo. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2015 23:26 

OK, tak jsi mě nakonec ukecal. Nechám to pak někde odměřit a doladit. Možná někdo tady z fóra za rozumný peníz, nebo nějaká firma. To má čas.
Akorát když to tak počítám, tak se dostávám pomalu na cenu tech totemů a to mě ale vubec netěší.

Začnem teda od začátku? Reproduktory a ozvučnice...
Půjde to ARN-188-07/08 a MONACOR SPH-30X/8SW k sobě?

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 221&catg=1
http://www.monacor.co.uk/products/0/vnr/104190/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2015 00:02 
Moderátor

Půjde to k sobě.
Stále ale nerozumím, jaká medicínsky dosud nepopsaná úchylka tě vede ke kombinaci malý středobas plus širokopásmo. A nevykládej dokola, že nejsi náročný. To s tím nemá nic společného. Soustava pro náročné vyjde na desetitisíce a do toho tě nikdo nebude bulíkovat. Jenomže za stejný výsledný peníz jako tuhle samoúčelnost pořídíš stejně složité a stejně velké klasické dvojpásmo, které bude hrát líp. Co připlatíš za normální výšku zase ušetříš na výhybce (menší tlumivky i kondenzátory).
Když nejsi náročný v jídle, čerstvý chléb je taky lepší než tvrdý a plesnivý. A jenom blbec by žral plesnivinu když nemusí. To snad uznáš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2015 00:37 

Zase jsi mě dostal, uznávám, že to není zcela bězná kombinace pro malé sloupy/regálovky.
Teď jsem to počítal a jsem na 3400kč jen za repro+rouno. Dřevo, lepidlo a takové ty věci beru, že jsou "zdarma".
K tomu je samozřejmě potřeba přičíst ještě cenu odladění a výroby výhybek 1000-2000 kč.

Takže ano, za stejnou cenu můžu mít hotové Totem 70 a kompletně bez práce.

Ale to pak se pak můžem vykašlat na celou DIY sekci, jenom chodit po e-shopech a mávnutím kouzelného proutku (čti kreditky) kupovat věci bez práce.
Kam se ale pak poděje ten kutilský národ, co má mít zlaté ručičky? Do pr.... pánové.

Abych se zase zbytečně nevykecával, tak ano, vím o tom, že to bude v lepším případě stejně drahé jako hotový projekt a že to "moje" jistě nebude dosahovat té stejné kvality, ale bude to zhotovené mnou a to mě na tom bude těšit nejvíc.

Teď záleží na vás, zda jste schopni mě občas nakopnout správným směrem a říct, hele udělej to tak a tak (ale v duchu zachování mé myšlenky tj. bass+širokopásmo) a nebo už teď říct, že jsem blázen a pak je to samozřejmě celé odsouzeno k neúspěchu.

Těmž kdo se dočetli až na konec, přeji dobrou noc, pokračování zítra.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2015 01:21 
Moderátor

Však tě nikdo nenutí zrovna do T-70. Jako ano, protože jsem je slyšel, jsem ochoten jim udělat grátis reklamu pro ty, kdo chtějí slušné bedny hotové za slušný peníz. DIY je trošinku o něčem jiném: Variabilní uspořádání (chceš sloupy, regálovky, hluboké, vysoké), vlastní design (dýha, kůže, kámen), na míru detailně vynimraný zvuk, nelíbí se ti nic hotového. Taky to je o stavbě vícero projektů, ne jenom jediného páru. Zkusit si všechny možné i nemožné postupy, techniky, kombinace. Přesvědčit se na vlastní uši, že když je něco na hovno, tak to taky doopravdy na hovno je. Já jsem si taky nějaké kombinace ze zvědavosti udělal. Ale ani mě nehne, abych to doopravdy poslouchal.
Kdo se pustí do DIY beden, za rok se jich třeba zbaví a dělá další - ne že by se mu nelíbily, ale pro tu radost z práce. Pokud chceš sračku bez velkých nákladů, kup si za dva tisíce ojeté Tesly a máš vystaráno, nemusíš vůbec nic řešit. Když už ale stavět, tak ať to kurva dává smysl. Jasně, někomu úplně stačí za patnáct stovek zrenovovat a zvukově upravit stará dvoupásma - je to radost a za ty prachy nic lepšího hotového nekoupíš. Ale vrážet prachy a práci do něčeho, co nedává smysl, kde výsledek nebude nijaký? To není DIY. Je tristní kolem dokola vysvětlovat, že stavět nákladná trojpásma osazená letitými nepoužitelnými repráky a univerzální výhybkou je na nic. Prošli jsme si tím všichni, takže víme velice dobře jak moc velká marnost to je. Přesto se ty samé dotazy opakují stále dokola, takže to už někoho i docela prudí.
Jestli chceš něco ultrajednoduchého, udělej si bednu s jedním slušným širokopásmem. Nebude to právě tak nic moc, ale náklady budou aspoň přiměřené. Jestli chceš něco jenom malinko složitějšího, udělej to pořádně, jinak nic nezískáš. Udělej to tak, aby se to dalo časem vylepšit, ne abys to musel dělat celý znova. Už ve čtyřicet roků staré klasické knize Reproduktory a reproduktorové soustavy je napsáno, že by člověk měl při stavbě počítat s tím, že s poslechem se sluch kultivuje a nároky rostou - a že by tudíž neměl dělat velké kompromisy. Když si zrovna uděláš ne drahé ale slušné bedny, do budoucna ti bude stačit dejme tomu přidat opravdový subwoofer, vyměnit zesilovač za lepší a budeš pořád spokojený.
Pár otevřených projektů k okopírování se najde a nemusí to nutně být s Teslou/TVM na basech. Jasně, člověku se kroutí prsty u nohou, když vidí ceny samotných repráků. Jenomže to je jen zlomek celkové ceny. Připočti materiál okolo a zjistíš, že dát za repráky o litr víc je vlastně jen nevelký nárůst. A že slušné repráky zase zjednoduší a zlevní výhybku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2015 01:31 
Řádný člen

Kraj:
Já nemůžu moc co radit ,ale odpověděl jsi si přeci sám.
Mám něco dělat,když to bude stát víc peněz a nebude to třeba zdaleka,tak dobré jako kdybych si to koupil ?
Když už chci něco dělat.Tak to snad nemusí být nutně levnější ,ale o to víc by to mělo být snad lepší.
Mě taky baví víc nějaké to hraní si než vlastnictví,něčeho co se dá koupit.
Taky jsem zvažoval Totem 70.Nakonec i možná pro to hraní si.Mám T 100 B,ale opravdu nelituji.
Každé slušné bedny jsou nějak zajímavý.Teď mám zapůjčené Tesla PF 06829 a taky mají své kouzlo.
Když stavěť ,tak bych asi kopíroval nebo si nechal poradit od někým kdo umí ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2015 08:58 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Jediná šance je okopčit nějaký odladěný volný projekt, když nutně musíš bastlit, jinak se dostaneš vždy s cenou někam k T 70, když si to nejsi schopen sám změřit a navrhnout. Jinak zajímavý, jak se daj popsat 2 stránky a furt se nedojde nikam, akorát si zjistil, že to levněji, jak Totemy prostě nedáš, no fajn...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]