Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: tesla sloup
PříspěvekNapsal: 07 lis 2014 19:25 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím
Přednedávnem mi byla vnuknuta myšlenka.
Dvě pořádný stereo reprosoustavy, žádnej sub.

poštěstilo se mi levně nakoupit různé tesla reproduktory a začala se mi rýsovat konstrukce.
(v jedné bedně)
spodek
2x arn 665 seriově, přes masivní tlumivku 10mh vyhýbka 6db/okt cca 130hz s překompenzovanou impedancí.
2x arn 665 seriově s vyhýbkou cca 500hz 12db/okt

střed
1x aro 666 od 500hz do 3000hz s vyhýbku 12db/okt

výška
tady si asi s teslou nevystačím...
mno zatím tu mám seas 27tff 6ohm
má citlivost klasických 92db tím že je to ale 6ohm a byl by zapojený s 8ohm tak by bral o něco vyšší výkon (1,333x) což by jakoby zvedlo citlivost v porovnání s ostatními v bedně. Výkonově by to měl vydržet, je chlazený ferrofluidem, navíc pojede až od 3000hz

servírováno ve formě sloupu tak akorát aby to vyšlo na výšku a šířku reproduktorů, spíš do hloubky dle zvolených objemů a estetiky, zhotoveno z překližky. Pravděpodobně z dvou dílů (spodní dva basáky samostatně)
vzhled je důležitý, chci aby byla vidět řezaná hrana překližky, čelní panel zasazený cca 2cm dovnitř aby se tam dal strčit rámeček s černou průzvučnou (vím že je to zvukově špatně) jenom trochu obrousit a nalakovat dvousložkovým lesklým lakem (dvě až tři vrstvy).

Co si o tom myslíte?
mám se do toho pustit?

edit chyby

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: tesla sloup
PříspěvekNapsal: 07 lis 2014 20:10 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Myslím, že ta sestava by byla i v pořádku...mám jen jednu otázku, jednu námitku a jedno doporučení. :)
1. Otázka:
"přes masivní tlumivku 10mh vyhýbka 6db/okt cca 130hz s překompenzovanou impedancí" - já teď nevím, co si mám vlastně pod tím představit.

2. Námitka:
ARO666 bych do 3kHz raději netahal. Tak 2,2 je absolutní rozumné maximum, ale doporučuju 1,5-2k. To už by však ta výška mohla mít problémy.

3. Doporučení:
Jako cenově přijatelný střed bych tam vrazil tohle:
http://monacor.sk/product/show/2122/MS-130
Nebo by ještě šlo vyměnit výšku za něco, co by nemělo s navázáním na ARO666 problém. Určitě by to uměla monacorácká DT300 ve WG300, dále SB acoustics SB29RDC-C000-4 a s odřenýma ušima asi i Vifa D27TG-35-06.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2014 22:39 

tlumivka 10mh je masivní a při zapojení jako 6db/okt vyhýbka, má dělící frekvenci okolo 130hz. U basového reproduktoru se kompenzuje indukčnost cívky reproduktoru RC členem. Tak aby vyhýbka pracovala do odporové zátěže. Překompenzovaným jsem myslel zvýšit hodnoty C a snížit hodnotu R aby se zátěž jevila až jako odporová až částečně kapacitní a tím se zvýšila strmost vyhýbky dál nad dělícím kmitočtem. Nechci tam dávat 12db, pouze šest db s vyšším záběrem. Samožřejmě poslech rozhodne.

aro666 mno díky za info myslel jsem že do 4000hz by mohlo být vpohodě.

s vejškou máš pravdu pod 3000hz mi ten seas nepůjde, na 1kz rezonuje jak potrhlej. Chce to něco s vyšším objemem a ta trumpetka na ten monacor vypadá dobře, dobrý doporučení, cením si.

Plánuju udělat oddělávatelný panel na střed a výškáč s uzavřeným objemem za nimi. Tak bych mohl středovýškovou sekci kdykoli překopat.

arn 665 664 protože se mi líbí jejich zvuk, bohužel mají malý výkon proto 4 na jednu stranu, ano bedna bude na danný příkon obrovská. Napadlo mě pro bezpečnost, jelikož každý reproduktor bude jiný, jim udělat oddělené prostory. To půlpásmo protože chci aby to naspodu bylo extra silný...

jelikož to budou všechno identický bedny, udělám jednu stranu poslechnu a když to bude stát zaprd tak z tý bedny na půlpásmo udělám obratem tu druhou celorozsahovoua budou bez půlpásma.

moc díky za názor cením si toho protože v okolí nemám žádné bastlíře s kterými bych to mohl konzultovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 10:05 
Řádný člen

"tlumivka 10mh je masivní a při zapojení jako 6db/okt vyhýbka, má dělící frekvenci okolo 130hz. U basového reproduktoru se kompenzuje indukčnost cívky reproduktoru RC členem. Tak aby vyhýbka pracovala do odporové zátěže. Překompenzovaným jsem myslel zvýšit hodnoty C a snížit hodnotu R aby se zátěž jevila až jako odporová až částečně kapacitní a tím se zvýšila strmost vyhýbky dál nad dělícím kmitočtem. Nechci tam dávat 12db, pouze šest db s vyšším záběrem. Samožřejmě poslech rozhodne."
- Nechci do toho moc kecat, ale jednak tyhle poučkový věci fungují jen do reálný odporový zátěže (u repro se Ti to stejně bude chovat jinak), jednak je finální strmosti a kompenzace lepší volit až po změření a při následný simulaci výhybky. Pak se strmosti volí z hlediska vyrovnané frekvenční charakteristiky a optimálního fázovýho navázání. Možná za tou cívkou vyjde RC-čko, možná jen C-čko...a možná dokonce RLC, nebo i strmější výhybka...představu mít můžeš, ale v reálu nevíš, jak to vyjde. To ukáže až měření.

"aro666 mno díky za info myslel jsem že do 4000hz by mohlo být vpohodě"
- v ose ano, mimo os to už bude mít špatný směrovky. Je to 8" a to je moc velký. Nad 2kHz to už výrazně směruje a nejde to pak optimálně navázat. Do 4kHz můžeš jít tak max. s nějakým 5,25", nebo raději se 4".

"arn 665 664 protože se mi líbí jejich zvuk, bohužel mají malý výkon proto 4 na jednu stranu, ano bedna bude na danný příkon obrovská. Napadlo mě pro bezpečnost, jelikož každý reproduktor bude jiný, jim udělat oddělené prostory."
- Příkonu se neboj, ARN664/665 snese docela dost. Já měl v bedně jeden kus a odehrál si různé akce, kde byl týrán 2x60W zesilovačem pracujícím v limitaci...a všechno bez újmy přežil. Klidně tam ale ty 4ks dej, bude to jen dobře. Nemusíš však dělat pro každý reprák komoru zvlášť. Stačí zvlášť pro dva a dva.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 10:27 

dík za odpověď, ještě si to desetkrát přečtu a budu přemýšlet dál.

Aby tu byl taky nějakej obrázek nahodím toto:
Spáchal jsem to před měsícem, ars 9104, původní výška odpojená, nahrazena tímto http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 219&catg=5
s oddělaným plastovým krytem, lepidlem zakápnutýma přívodama ke kmitačce, a překopaná vyhýbka

bas 0,6mh, 10uF + rc člen 6,8ohm 8,2uF
výška 0,3mh, 4uF + lc člen 0,7mh 22uF (má silnou rezonanci na 1200hz kde by ještě neměl hrát, tendhle člen to na této frekvenci víceméně zkratuje)
zapojeno bez přefázování

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 11:57 

ještě krátce o těch ars,
výšky nejsou úplně to stejný co jsem nalinkoval, ten plastový kryt byl jiný, vyrábělo se to pro jinýho zákazníka a připadá mi že si v tvm nenechali ujít příležitost to trochu pokazit.
tady je ten můj typ
http://aukro.cz/2ks-vyskovy-reproduktor ... 82145.html
všiměte si že kryt před prostředkem kaloty ztratil tu kruhovou část, která evidentně měla fungovat jako (snad nepíšu blbosti) impednační ekvalizer, akusticky zatěžovat membránu na nižších frekvencích a omezit tu rezonanci na 1200hz.

+ přidáno trochu tlumení

s vyhýbkou jsem laboroval pár večerů, zní mi to pěkně.

jo mám dobrej způsob jak změřit rezonanční frekvenci pokud vlastníte digitální osciloskop, nikde jsem se to nedočet, funguje mi to krásně.
u basáků do nich pustím stejnosměrný napětí stačí 1V a když ho odpojím, membrána se vrátí do 0 a trochu se zavlní (dokmitává)
do výškáčů klepnu obvykle malým stahovacím páskem :)
obrázky arn 665 vyšla fs 42hz, evidntně dlouho nehrál :)
arn 738 fs 29hz no oba by chtěly zregumovat.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 12:47 
Řádný člen

No...takhle to jde taky... :) Nicméné, na měření impedance Ti dnes stačí zvuková karta, tři kablíky, 100 ohm rezistor a příslušný software (ARTA)...tím si už umíš změřit celou impedanční charakteristiku (a třeba i exportovat jako textový, nebo .zma soubor)...z ní pak umí prográmek pomocí známý hmotnosti přidaný na membránu (a opětovný změření impedance s ní) automaticky dopočítat všechny Thiele-Small parametry. Jinak se tedy dá rezonanční frekvence změřit i pomocí přeladitelnýho generátoru, rezistoru a NF voltmeru...ale dneska už doporučuju jenom první popsaný způsob.

Add. : RC a LC členy...jdeš na to špatně. Takhle se to dnes nedělá. Že má výška na rezonanční frekvenci vysoký hrb neznamená, že se to musí kompenzovat nějakými LC (nebo spíš RLC) členy. Stačí dobře navržená výhybka 3. řádu a žádnou takovou kompenzaci zpravidla není třeba. Jenže na to se nedá přijít jen teoretickou úvahou. Musíš znát skutečnou frekvenční charakteristiku reproduktoru ve Tvé konkrétní ozvučnici (včetně fázovýho průběhu). Tzn., že musíš změřit ve Tvé bedně každý namontovaný reproduktor zvlášť (u basáků tu sériovou dvojici) bez výhybky. Frekvenční charakteristiku (ideálně z více směrů), fázou charakteristiku a impedanční charku. Stačí na to zase jen zvuková karta, kalibrovaný měřící mikrofon (lze koupit do 1000Kč), jednoduchý předzesilovač, nějaký výkonový zesák (co je v pásmu 20-20kHz rovný), kabely a příslušný software (ARTA nebo HolmImpulse). Po změření se naměřené charakteristiky exportují jako .frd a .zma soubory do simulátoru výhybek (LspCAD, Xover)...tam je pak krásně vidět, jak a který filtr ovlivní celkovou kmitočtovou charakteristiku, fázové navázání měničů a výslednou impedanci.
:) Mrkni se třeba na projekty TMxxx v týhle sekci. Uvidíš tam, jak to asi vypadá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 14:07 

tak jo, arta a du se učit něco novýho...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 17:41 

tak mám první impedanční charakteristiku
Jenom mě znepokojuje že frekvenční charakteristika drátu vypadá viz druhej obrázek, neměla by to být rovná linka?

Jak se prosím jmenuje ten prográmek na ts parametry?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 17:49 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
http://tksoundworks.com/articles/meranietsp.html - Tam máš imo veľmi dobrý návod ako na meranie TS parametrov vrátane zapojenia, nastavenia a postupu. Program na TSp je LIMP.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 19:37 

díky, moc pěkně zpracovaný, tska už lítaj, ale u té kaloty jsem nenaměřil.

káče arn 5604 č1
Fs = 49.54 Hz
Re = 3.90 ohms[dc]
Le = 215.73 uH
L2 = 278.11 uH
R2 = 7.46 ohms
Qt = 0.57
Qes = 0.64
Qms = 5.89
Mms = 16.08 grams
Rms = 0.851538 kg/s
Cms = 0.000646 m/N
Vas = 15.98 liters
Sd= 132.73 cm^2
Bl = 5.553819 Tm
ETA = 0.29 %
Lp(2.83V/1m) = 89.90 dB

Added Mass Method:
Added mass = 30.00 grams
Diameter= 13.00 cm

aro 669
Fs = 117.11 Hz
Re = 4.20 ohms[dc]
Le = 151.28 uH
L2 = 206.76 uH
R2 = 6.05 ohms
Qt = 1.05
Qes = 1.16
Qms = 11.18
Mms = 9.22 grams
Rms = 0.569512 kg/s
Cms = 0.000204 m/N
Vas = 11.56 liters
Sd= 201.06 cm^2
Bl = 4.755397 Tm
ETA = 1.39 %
Lp(2.83V/1m) = 96.35 dB

Added Mass Method:
Added mass = 30.00 grams
Diameter= 16.00 cm

arn 930
Fs = 33.15 Hz
Re = 14.00 ohms[dc]
Le = 1046.51 uH
L2 = 5880.81 uH
R2 = 30.91 ohms
Qt = 0.94
Qes = 1.06
Qms = 7.88
Mms = 219.12 grams
Rms = 5.057068 kg/s
Cms = 0.000104 m/N
Vas = 94.61 liters
Sd= 804.25 cm^2
Bl = 24.267048 Tm
ETA = 0.31 %
Lp(2.83V/1m) = 84.57 dB

Added Mass Method:
Added mass = 116.00 grams
Diameter= 32.00 cm

Co se sloupů týče tak přemýšlím jestli změnit středy nebo výšky
zatím se mi víc líbí varianta ms130 + ten seas, pro vyšší zatížitelnost a pravděpodobně modernější zvuk, 666 no uvidíme

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 19:59 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Prosím tě, kdejsi vzal ARN930???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 20:48 

po dědovi, kdysi to kdesi vymontoval. stav rozumnej. Pravděpodobně je v rodině dýl než já :) teď konečně víme jaký má ts parametry :)
Dokážeš je posoudit? Mám to změřený správně?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 21:06 
Řádný člen

Mám pocit, že to úplně dobře není...už jen VAS mi přijde u všech nějak podezřele nízko. Kam si lepil zátěž a jakou zátěž si volil?
TS-parametry u výšek nepotřebuješ...vlastně ani u středů ne. TS-ka se používají jen pro návrh ozvučnice pro basák. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 21:23 

hliníkový chladič obdélník, popravdě nelepil, pouze položil do osy tak aby to sedělo

fajn tska jen na basáky
lsp cad: tuhý žvejkání, ten druhej program xover není jednodušší? nalinkuje někdo? nemoh jsem ho najít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 21:29 
Řádný člen

Použij spíš plastelínu...ale pokud možná nějakou, co není mastná (aby sis zbytečně neumastil membrány) a lep jí na membránu poblíž vrchlíku.

LspCAD používám starý 5.25...nepřijde mi komplikovaný. Debilní je 6-ka...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2014 21:55 

jo tak právě verze 6 zbyla na mě. fajn zkusím sehnat starší verzi snad to půjde líp.
seženu si plastelínu.

díky za rady.

postup je pomalý zaboha nemůžu rozjet. snad se mi nakonec bude hodit ten starej noťas co jsem nechtěl vyhodit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2014 12:36 
Řádný člen

Kdyby si tu 5.25 nesehnal, tak mi napiš SZ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2014 12:42 

takže momentální stav

v rámci tesla sloupů musíme rozhodnout jestli raději
1) střed monascor sp 130 + ty moje seas 27 tff
+menší přední panel, kompaktnější bedna
+určitě vyšší zatížitelnost

2)střed arn 666 + DT300 ve WG300
- no nevím jestli by se mi ta bedna líbila, pravděpodobně by byla dost vysoká

je otázka co by bylo zvukově zajímavější

mno, ještě tu mám pár 4 ohm arp 150 v kyblíku :/
(ad rc členy, tady je potřeba, kdysi jsem s nimi cosi postavil a bez rc členu na srovnání impedance to znělo jak z plechovky)

vyhýbky: 5.25jsem sehnal dík, ale furt se mi nedaří rozjet na w8, no než dojde na vyhýbky tak to snad rozchodím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2014 12:55 
Řádný člen

Přinejhorším si nainstaluješ VirtualBox a na to si kopneš Win 7 nebo XP. Jinak našel jsem doma i Xover. Můžu poslat i ten.

Kvalitativně na tom bude asi o něco líp MS-130 + 27TFFC...ale ARO666 + DT300WG taky nebude k zahození (při správným navázání bude mít min. lepší směrovost). Líbí se mi obě kombinace.

O zatížitelnost bych nějak strach neměl ani u jednoho (pokud se bude jednat o domácí hraní).

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]