Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Reprosoustavy s reproduktory TESLA
PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 14:36 
Řádný člen

Kraj:
Ale to já vím, netřeba vysvětlovat. O hybridu vím také, tehdy jsme to spolu probírali. Spíš jsem to myslel tak že co si měl v ruce za kusy - jaké měly parametry? Abych si to mohl porovnat s tím co mám k dispozici já. A čemu říkáš hovadská bedna :mrgreen:

Monitor od much nikdy a zásadně zasraný nemám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 14:56 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Mě tehdy posílal TS-ka Martinekk, takže jsem to simuloval podle dat, který mi poskytnul. Reálně jsem to měl v ruce jen tak, že jsem si ten reprák u něj doma osahal. Nic víc.
No já vím, že 60-80L není v zásadě hovadská bedna...ale na 8" je to už fakticky dost velký. Jsem zvyklý používat u 8" tak 25-40L.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 16:21 
Řádný člen

Kraj:
No to jo, ale já měl za to že se bavíme o ARN567 s přidaným magnetem, což je dosti odlišná situace.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 11:25 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Zásobáreň 20 ks ARN 4708:
http://elektro.bazos.sk/inzerat/3559255 ... N-4708.php
Gramatická úroveň inzerátu je strašná, ale repráky vyzerajú dobre. A jeden vychádza 7,50 - je to pomerne dosť, ale dá sa.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 11:44 

Viem o podstatne lepších meničoch za 10 Eur, s polypropylénovou membránou (a zo zárukou). Tie inzerované sú meniče zo starých televízorov zo zberného dvora.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 11:52 
Řádný člen

Godz, dokážeš mi hodiť na ne link? Kľudne aj do SZ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 13:10 

http://www.bsacoustic.sk/hlbokotonove-r ... fi/w581ir/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 13:14 

Nazdar,
už to na predchádzajúcej stránke načrtol Ransom:
´Pokud se řekne předem, že to není špice a že to má svoje omezení, nevidím problém.´
Myslím, že sa viacerí zhodneme na názore, že pre amatérsku výrobu je vhodnejšia jednoduchšia výhybka, čo by mohol byť (aspoň u menších sústav) aj dobrý motív na stavbu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 13:52 

Čím sú meniče lepšie, tým jednoduchšia môže byť výhybka. Samozrejme nebude to super highend, ale je to zmysluplnejšie (a zvukovo lepšie) ako navrhovať prekompenzované výhybky k zastaralým teslám a TVM.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 14:54 

Práve komplikovaných výhybiek som sa obával. Súčasné metódy návrhu dávajú možnosti linearizovať priebeh frekvenčnej charakteristiky a ani sa nedivím, že sa to využíva. Už som niekde zaregistrovaj aj diskusiu k 1 dB peaku. V našom prípade by asi širšie tolerančné pásmo (napr. +/- 4 dB v rozsahu frekvencií prirodzených hudobných nástrojov) nikoho neurazilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 16:27 
Řádný člen

godz: Jo, ten stredobasáčik z ich ponuky poznám...už som mal viackrát nutkanie ho vyskúšať.

Xeon: Tolerančné pásmo 8dB je už moc. V takých sa hýbu aj teslácke výhybky. Tých 5-6dB sa ešte dá. Bavíme sa samozrejme o charakteristike v osi. Moje trojpásma s ARN668, ARE5808 a výškou Mirage sa vojdu do pásma +-2dB a výhybka je jednoduchá...okrem dvoch RC členov sa jedná o základnú 12/12/12dB výhybku.
Ale všetko nie je len o charke v osi...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 16:55 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
Hoši ale u popíku A TVRDÉHO ŽÁNRU je to dokonce žádoucí, srovnané jak střelí jsou zvukově mrtvé bedny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 17:08 
Řádný člen

Dej si facku a smázni to!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 18:26 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Proč facku? Já bych si vyžádal vysvětlení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2014 00:04 

Kraj: ČR - Středočeský
godz píše:
... Nechcem verejnosti vnucovať svoje názory, ale chcem tým mladým chalanom čo majú hlboko do vrecka poskytnúť lacné ale zato slušne hrajúce sústavy. Cez Tesly k tomu cesta nevedie. Preto navrhujem to, aby ste mi doviezli rôznorodé Tesly (sústavy) a ja ich pomeriam a navrhnem k tomu (skôr skorigujem) výhybky. To bude pre tých čo majú staré tesly doma. Pokiaľ niekdo bude chcieť stavať z tesiel, bude mu to umožnené, stačí keď obšľahne to, čo tu bude publikované a postaví si k tomu repliku tesláckych bední. Pre tých záujemcov čo budú chcieť niečo z nových a nie moc drahých meničov tu budú ďalšie voľné projekty. .........

Vážení, dovolte názor potencionálního uživatele Vašich projektů. To, co navrhuje Godz mě připadá nejrozumější. Kupovat staré reproduktory Tesla se nevyplatí. Za stejnou nebo docela nižší cenu se koupí celé bedýnky, v kterých jsou i tlumivky. Nedávno jsem takhle za 415 Kč koupil ARS 9204-10. Když jsem je rozebral, tak jsem koukal jak poctivě jsou udělány cívky, ze silného drátu, vrstvy jsou prokládány papírem. Kromě jednoho "hovňáku" jsou tam krabičáky, kapacitu drží. Limpem se to měří dostatečně přesně. Sice je občas něco nedomyšleno (tlumivky se ovlivňují), špatné zalepená zadní a přední stěna, ale to jsou prkotiny, oprava prakticky zadarmo.

Když jsem zjistil, že jsou tam přesně stejné repra (ARN 5604 + ARV 161), pro které Godz kdysi navrhl výhybku, (signováno: 2009-07-05 Autor: godz) tak jsem neodolal a provizorně jsem to slepil. Nečekal jsem, jak se zvuk zlepší, i ty ARV se už dají poslouchat. Muísm ale upozornit, že jsem už dědek a nad 11 kHz prakticky neslyším. Takže jestli to vyvádí nad 12 kHz, tak to už nejsem schopen zjistit a nevadí mě to.

Když jsem tak brouzdal na Aukru, tak daleko nejvíc se prodávají 2-pásma s ARN 56xy + ARV xy. Ty se totiž prodávaly jako součást (gramo)rádií, údajně už HiFi. Také jsem jedno takové v roce 1980 koupil, ani nevím kde skončilo. Hrozně tam zlobily tahové potenciometry. Ale repráky většinou přežily a někdy i v docela dobrém stavu.

Mezi lidmi jich bude dost a řada z nich netuší, že mohou po cenově přijatelné úpravě hrát lépe než cokoliv nového do 5 tis, Kč a téměř stejně jako např. regálovky Canton v ceně cca 10 tis. Kč (teď mě to tady zrovna hraje).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2014 00:49 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tedy, že bedýnky s ARN5604 a ARV161 hrajou s tou Godzovou výhybkou dobře, o tom nebudu vůbec polemizovat (pár jsem jich už udělal a zrovna je poslouchám v ložnici). Ale že se to dá udělat ještě líp s jinou výškou, o tom nebudu polemizovat už vůbec. Tady přeci nejde o to, co se děje nad 12kHz. Po pravdě, tam to je téměř jedno, to důležité, co určuje celkovou barvu zvuku, se na výškách odehrává do 10kHz. Podstatné je, že se s jinou výškou dá podstatně snížit dělící kmitočet a že to bude hrát nesrovnatelně líp ve středním pásmu. Na to už ARV161 nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2014 10:04 

Kraj: ČR - Středočeský
Já netvrdím, že se to nedá udělat lépe, proto jsem také psal o cenově přijatelné úpravě. Ať si každý vybere. Někomu možná bude stačit to "zkrocené" ARV, někdo vrazí 2x600,- do DT-300 + 2x200 do WG-300, tj. celkem 1600,- Kč.

Já bych to neudělal, to jsem si radši za 1500 Kč koupil Grundig Box M600 http://www.radiomuseum.org/r/grundig_box_m600.html , byly v perfektním stavu, na E-bay by stály 100 EUR. Neslyšel jsem žádné TVM srovnatelné velikosti, které by hrály stejně dobře. Někdo tady Grundigy s TVM už porovnával, "laminat"?
Nebo bych už to rovnou udělal podobně jako http://mirulu.borec.cz/Dagus/dagus.htm , sice to vyjde na víc, ale nebude tam problematický středobas.

Bavím se o regálovkách TVM, tam je do výškáče rozumné vrazit max. 300-400 Kč, jinak to není v relaci. Nevím ale, jestli se najdou takové, které jdou dostatečně nízko. Já novější kaloty neznám a např. cenově přijatelné DTM 104 jsem nikdy neviděl a neslyšel.

Jinak jsem rád, že to není jen můj subjektivní dojem a psycho-akustika, že výhybka podle Godze přináší významné zlepšení. Ale na to asi založím samostatné vlákno, tady se o tom nesmí diskutovat.

Ještě by mě zajímal experiment ARN56xy + zdvojený magnet + basreflex. Koupil jsem za 255 Kč další bedýnky ARS 9204 na experimenty a až dojdou a dodělám daně, tak se do toho dám. Máte někdo nějaké konkrétní nápady?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2014 13:02 
Řádný člen

1. Nikde jsem nenapsal, že s zde nesmí o něčem diskutovat. Ale pokud se tohle vlákno promění na tlachárnu a flame, zda tesly ano, nebo ne...tak z toho fakt nebudu mít 2x radost.
2. Nejseš žádný potencionální uživatel těhle projektu, protože jsi je odmítnul. Jaký bedny se s teslama dají, nebo nedají udělat a jaký je jejich potenciál oproti dnešní i low-cost konkurenci vím možná líp, než Ty. Ale většina lidí to neví. Pokud chceš něco užitečnýho udělat, začni mezi veřejnosti dělat osvětu, že ta stará dobrá tesla není až taková hitparáda, jak se zdá. Nedělej to ale prosím tady v mým vláknu. A projeď si tohle vlákno, není moc starý (abys viděl, že lidi budou do telsáckých konstrukcí investovat furt):
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=19070

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2014 14:17 
Řádný člen

Kraj:
Já to řeknu na rovinu - určitě jsem rád že Godz udělal tu výhybku na ARN5604 + ARV161 (ARS9204). Nepochybně je to poslechově mnohem přijatelnější než originál či jiná origo či neorigo bedna s nimi postavená a vytrhnul tím řadě lidem trn z paty (pročež mu za ně děkuji). Ale nebudu se tu nad tím rozplývat protože mým nárokům to prostě nedostojí. Že to někdo považuje za kvalitní zvuk je otázka subjektivního vnímání. Že to doporučuju dál je jiná věc. Důvod je velmi prostý - protože za ty prachy co stojí upgrade takovýchto beden se to vyplatí a opravdu výrazně to tomu pomůže. Jinak řečeno radím menší zlo, pro mě osobně je to zklamání a to si nemyslím že bych byl zmlsanej. To je dáno jak vlastnostmi reproduktorů, tak výhybky. Věřím však že jiné projekty, o kterých tu běží diskuse, budou mnohem lepší a už by poslech nevadil ani mě. Myslím že pro začátek už ta kombinace ARN567 + DT-300/WG-300 by byla už docela použitelná, přičemž by se daly mnohdy výhodně zrecyklovat původní ozvučnice, tudíž by to tolik nebolelo. Z mého hlediska to tedy smysl má, natož pak ty třípásmové verze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2014 16:41 

Thales, keď ťa vyhodia dverami vrátiš sa oknom. ;) Pre mňa tá záležitosť s úpravou výhybky bola záležitosť jedného poobedia, tak nech už to nikdo nevelebí. Čo sa týka tesiel a TVM má význam nanajvýš poupravovať výhybky na hotových sústavách tak aby boli počúvateľné, nemá zmysel robiť nové konštrukcie so starými reprákmi. Naozaj sú dnes dostupné relatívne lacné meniče (a výrazne lepšie ako tesly či TVM), s ktorými sa dá postaviť niečo zmysluplné. A znovu opakujem, keď mi niekto dotlačí domov teslácke bedničky, som ochotný ich nanovo pomerať a navrhnúť nekomplikované úpravy. Zapojenia samozrejme zverejním.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]