godz píše:
... Nechcem verejnosti vnucovať svoje názory, ale chcem tým mladým chalanom čo majú hlboko do vrecka poskytnúť lacné ale zato slušne hrajúce sústavy. Cez Tesly k tomu cesta nevedie. Preto navrhujem to, aby ste mi doviezli rôznorodé Tesly (sústavy) a ja ich pomeriam a navrhnem k tomu (skôr skorigujem) výhybky. To bude pre tých čo majú staré tesly doma. Pokiaľ niekdo bude chcieť stavať z tesiel, bude mu to umožnené, stačí keď obšľahne to, čo tu bude publikované a postaví si k tomu repliku tesláckych bední. Pre tých záujemcov čo budú chcieť niečo z nových a nie moc drahých meničov tu budú ďalšie voľné projekty. .........
Vážení, dovolte názor potencionálního uživatele Vašich projektů. To, co navrhuje Godz mě připadá nejrozumější. Kupovat staré reproduktory Tesla se nevyplatí. Za stejnou nebo docela nižší cenu se koupí celé bedýnky, v kterých jsou i tlumivky. Nedávno jsem takhle za 415 Kč koupil ARS 9204-10. Když jsem je rozebral, tak jsem koukal jak poctivě jsou udělány cívky, ze silného drátu, vrstvy jsou prokládány papírem. Kromě jednoho "hovňáku" jsou tam krabičáky, kapacitu drží. Limpem se to měří dostatečně přesně. Sice je občas něco nedomyšleno (tlumivky se ovlivňují), špatné zalepená zadní a přední stěna, ale to jsou prkotiny, oprava prakticky zadarmo.
Když jsem zjistil, že jsou tam přesně stejné repra (ARN 5604 + ARV 161), pro které Godz kdysi navrhl výhybku, (signováno: 2009-07-05 Autor: godz) tak jsem neodolal a provizorně jsem to slepil. Nečekal jsem, jak se zvuk zlepší, i ty ARV se už dají poslouchat. Muísm ale upozornit, že jsem už dědek a nad 11 kHz prakticky neslyším. Takže jestli to vyvádí nad 12 kHz, tak to už nejsem schopen zjistit a nevadí mě to.
Když jsem tak brouzdal na Aukru, tak daleko nejvíc se prodávají 2-pásma s ARN 56xy + ARV xy. Ty se totiž prodávaly jako součást (gramo)rádií, údajně už HiFi. Také jsem jedno takové v roce 1980 koupil, ani nevím kde skončilo. Hrozně tam zlobily tahové potenciometry. Ale repráky většinou přežily a někdy i v docela dobrém stavu.
Mezi lidmi jich bude dost a řada z nich netuší, že mohou po cenově přijatelné úpravě hrát lépe než cokoliv nového do 5 tis, Kč a téměř stejně jako např. regálovky Canton v ceně cca 10 tis. Kč (teď mě to tady zrovna hraje).