Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Reprosoustavy s reproduktory TESLA
PříspěvekNapsal: 12 bře 2014 22:08 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Dobrá, takže jsem připravil z každýho třípásma po 3 varianty (dvoupásma jsou asi finální, tam už vymýšlet nebudeme)...
Teď už záleží, co bude mít jaký ohlas. Jako odborníci sice mužeme mít 100x pravdu, že lepší by to bylo tak, nebo jinak...ale když se to nebude většině líbit (že to bude šeredné, nebo náročné na mechaniku), nebude mít smysl to realizovat, i kdyby to bylo sebelepší. Lidi to pak stavět stejně nebudou a já nechci dělat zbytečnou práci...
Takže zde máte varianty...komentujete, kritizujte, nadávejte, navrhujte...ale držte se prosím výše uvedených pravidel.

Naposledy upravil TheLastUnicorn dne 10 dub 2014 10:10, celkově upraveno 3

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2014 22:28 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Co to je? Mně se furt zobrazují jen nějaké kočky :D.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2014 22:38 
Řádný člen

Mě se to zobrazuje normálně...ten imageupload je nějaký divný...
Tak nic, smáznu to a nahraju to pak...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2014 22:39 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Mě taky. Navíc se ty kočky tváří znechuceně, jako by měly připojené bedny obyčejnou dvoulinkou a přišly tak o skvělý mikroprostor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2014 00:35 
Řádný člen

Obrázky s kočkama, co mají blbý kabely vyřešeny...snad... :D

penjo: Dík za ponuku. Vzhľadom na to, že si tiež z TN (ako ja), tak niečo z Tvojej ponuky určite využijem. Až sa finálne rozhodne osadenie jednotlivých bední, tak spíšeme, čo kto má a je ochotný zapožičať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2014 08:23 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Kdyby někomu chyběl basák, tak mám přes 120 kusů skladem ARN 226-08/8 http://www.reproobchod.cz/tvm-arn-226-088-p1643

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2014 21:13 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ještě k těm středovým repro - vloni jsem dosti sledoval inzerci, jelikož jsem potřeboval ARO 6608 (6808). Půl roku se nic neobjevilo (potřeboval jsem pár), s výjimkou nabídky několika zlatokopů, kteří na nich asi chtěli zbohatnout. Za to se vyskytovalo asi nejvíce kousků ARO 689 za docela příznivé ceny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2014 22:30 
Řádný člen

Právě proto jsem zařadil ARO689 mezi jednu z možností. Na obrázku není, ale v příspěvku na předchozí straně jsem ho jako možnost spomenul. Výhoda je, že je jich pořád ještě všude 3 prdele.
Nevýhodou (jako i u ARO667) je, že byli verze bílé, modré, černé a každý hrál trochu jinak...no problém bude zase dohoda, který z nich použít. Další pak budou námitky ohledně stavu a stejnosti kusu vybrakovaných z rozhlasu apod. Takže nevím.
Potřebuju vyjádření...na tenhle styl:
TM380 - varianta x
TM3120 - varianta x
O co bude největší zájem, to budu dělat. Nemám na mysli, aby hned každý začal stavět. Jde o to, aby se vyjádřili i neodborníci (nebo jak to nazvat), co se jim nejvíc líbí a na co si troufají. Pokud nebude zájem o nic, nebudu dělat nic.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 10:04 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Rôzne modely ARO 689 / 667 nie že hrajú trochu inak, ale sú to fakticky úplne iné reproduktory. Takže chcelo by to buď sa pevne dohodnúť na použití jedného modelu, alebo pre každý navrhnúť inú výhybku. Nalepšie by to bolo s týmito:
http://aukro.cz/reprak-tesla-aro-689-i4053068651.html
Problém je, že týchto najvydarenejších je bohužiaľ najmenej a ujačaných čiernych a modrých rozhlasákov je najviac.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 11:23 

Kraj: ČR - Liberecký
Kdybych něco z toho stavěl tak jedině TM265 a 280. "Velká" sestava do obýváku je už naplánovaná a tak nehodlám zatím nic měnit. Co ale stále vymejšlím je "malá" sestava do ložnice a tam by připadly v úvahu tyto dva typy. Mám tam i rozjednáno s Ransomem jeho retro trojpásmo, které chci taky postavi t z jedněch skeletů co tu mám. To ale vůbec nevadí, protože i kdyby nakonec vyhráli TM tak malá třípásma můžu dát do kuchyně nebo třeba sestře. Vždycky je lepší mít trochu na výběr, takže já bych do těch dvoupásem klidně i šel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 12:51 

Nechápem ten silný sentiment k Teslám. Samozrejme pokiaľ nejaké sústavy s Teslami človek doma má tak potom je možno namieste snaha upraviť ich tak, aby hrali lepšie ako to čo bolo kedysi navrhnuté vo Valmeze či Bratislave. Tomu rozmiem. Ale púšťať sa do konštrukcií nových sústav s Teslami? To je naozaj hlúposť. Dnes sú v našich končinách dostupné nové meniče, ktoré majú podstatne lepšie parametre ako tie zmieňované Tesly. To umožní konštruovať sústavy s podstatne jednoduchšími výhybkami a v konečnom dôsledku s lepším zvukom, ako s repasovanými Teslami. A samozrejme nehovorím ani o zaťažiteľnosti. Veď v čase keď sa hrávalo na Tesly boli k dispozícii zosilovače s výkonom maximálne 20 - 30 W na kanál. Dnes je v prevádzke spústa výkonných zosilovačov, ktoré nemajú problém v priebehu niekoľkých minút spáliť kmitačku, pričom nemusí dôjsť k mechanickej deštrukcii reproduktora. Zmysel majú len repasy, tak aby bola zachovaná "historická" hodnota sústav, prípadne jednoduché odstránenie zásadných konštrukčných nedostatkov, ktoré s minimálnymi nákladmi prinesú zlepšenie zvuku. Moje poznámky neberte ako kritiku toho čo robíte, len sa snažím povedať pár slovami o "slepej" ceste takýchto aktivít. A keďže sme na stránke verejného fóra, tak vás nekritizujem preto že si prihrievam svoju polievočku, ale kvôli tomu, že rád odovzdám svoje skúsenosti, ktoré v tomto smere mám. Takže aby to nebolo len kritizovanie, kľudne spravím bezplatne meranie a úpravu výhybiek valmezáckych, či bratislavských bední, keď mi ich niekto dopraví ku mne domov. Výsledky samozrejme uverejním tu na fóre.
A pokiaľ je chuť a guráž stavať nové bedne za málo peňazí, som ochotný bezplatne odladiť nejaké sústavy z lacných (ale slušných) meničov. Som toho názoru, že keď sa má stavať niečo nové, tak tam treba dať niečo iné ako tesly, či TVM. Tie bedne nemusia mieriť do najvyšších poschodí zvukovej kvality, ale nebude to ani zvukový suterén, či prízemie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 13:06 

Kraj: ČR - Liberecký
Tak já celou dobu žiju v domění, že basaky od Tesly jsou vcelku využitelné i dnes. Takže blbost, jo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 13:30 
Řádný člen

godz: Máme na to úplne rovnaký názor. Ja sám veľmi dobre viem, že je to len mlátenie prázdnej slamy a dúfanie, že mŕtvy kôň vyhrá Veľkú Pardubickú. Ja sám som si overil (a povrdil meraním), že čínsky reprák z Tipy za 400Kč http://www.tipa.eu/cz/reproduktor-hw-2030/d-122521/ je lepší, než hociktorý 8" od Tesly. Viem to ja, vieš to Ty a vie to niekoľko ďalších zainteresovaných ľudí. Ale široká verejnosť chce stále konštrukcie s teslami - viď projekt stojanoviek na audiowebe (ARN226 + ARV104). Pôvodne sa uvažoval celkom slušný 8" reproduktor Zetag s liatym košom a pp membránou. Ale niekto "múdry" dotyčnému konštruktérovi povedal, že ARN226-03 je oveľa lepší...
Potrebuje to nejaký komentár? Ľudia si proste myslia, že meniče od Tesly sú špičkové. Nie sú...sú už veľmi ťažko pod priemerom. Takže neznalosť a citový vzťah podnecujú ľudí k opakovaniu chýb...nepochopia totiž, ak by sme akokoľvek vylepšili škodu 120, jej vlastnosti sa nepriblížia ani k Dacii Logan...nieto nejakému slušnému autu strednej triedy.
Ale ak už majú stavať z tých tesiel, nech to teda aspoň nerobia úplne zle. Neberiem Tvoj názor ako kritiku, keďže sa sám sa s ním stotožňujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 14:18 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já ten záměr považuju za dobrý, jen mě přepadá marnost z představy, jak se zase někdo bude dožadovat použití ARZ4608 a ARV3608. Škoda, že se WG nevejde do beden od 1PF06733, byla by to dobrá přestavba.

A mimochodem, jak dopadla ARO711 s hornou?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 14:34 

Kraj: SR - Bratislavský
Nazdar Last,
rád by som ťa poprosil, či by si k uvedeným sústavám nepripojil dvojpásmo s ARZ 368. Už si to tuším mal navrhnuté. Ďakujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 15:17 
Řádný člen

ransom: Zájemce o soustavy s ARZ460x a ARV360x posílám bez pardonu do prdele už teď. S tím dělat fakt nebudu. A pokud budou lidi jen spekulovat a vznášet další požadavky na další kombinace, tak s tím samozřejmě seknu. Žádný ve stylu "podej prst, vezmou celou ruku" se nekoná. :)

Xeon: Výhybku pre ARZ369 + ARV081 (ARS810) tu dával godz...ja mám zase výhybku pre ARZ368 + DT-28N (ARS808). Godzovu tu niekde vyštracháš, moju Ti môžem poskytnúť. Nijaké ďalšie veci s ARZ368 robiť nebudem, pretože to nie je úplne bežný reproduktor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 15:31 
Řádný člen

Kraj:
Kluci já vám rozumím, máte oba pravdu. Jistě že jsou lepší repráky a nejsou ani špatně sehnatelné, ani zas až tak cenově nedostupné, ale o to tu teď přece nejde. jde o to že lidi mají doma mraky repráků, které nejsou jen do koše a buď se na ně nehraje protože jsou někde v krabici, nebo se na ně hraje, ale je to neposlouchatelné. A tento stav potrvá ještě hoooodně dlouho. Ne že ne.
Když se použijí rozumně tak to přinese rozumné výsledky. Žádný highend, ale prostě něco, co neurazí a přehraje to všelijaké ty plastové nebo papírové nádhery, co má řada lidí doma protože si to pořídili v nějaké hurá akci na multikanálový all-in-one šrot. Mnoho lidí už zapomnělo že se dají bedny i stavět, pokukují po tom a tohle by mohly být první krůčky z toho co levně potkají nebo najdou ve sklepě a přesvědčí je že to jde. A třeba se pak vrhnou i do něčeho lepšího.
Buďme upřímní - drtivá většina obyvatelstva má doma šrot a i když my to tady pohaníme tak to prostě lepší hrát bude. A když se na to podíváme z hlediska šetření přírodních zdrojů tak je opět lepší když ty repráky někde budou makat než hnít dokud je nezničí nějaký debil tím že na tom bude zkoušet jen tak bez ozvučnice co to vydrží když ten jeho domácí zázrak vohulí na maximum. Pro mě ty projekty smysl mají a budu je podporovat jak jen je v mé moci byť o tom vím své kde jsou limity. Ale ne za senu co bylo psané výše - určitě bych nikomu necpal Teslu když vím že je schopen dosáhnout výše. Viz ten nesmysl s ARN226 a ARV104, to je vyložený příklad "nerozumu".

A ještě jedna "maličkost" - neříkejte že to není ani trochu o prosté radosti a zábavě podobně jako když se dává dohromady veterán. Když vdechnete něčemu starému a polozapomenutému nový život a ono to zase funguje a není to jen na koukání ;) No tak - nebuďte škrobi. Já mám také doma lepší repráky a co? Kdo si hraje nezlobí ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 16:04 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Asi zde budu částečně opakovat myšlenku z předchozího odstavce, ale je nutno vzít v úvahu, že pokud se použijí deklarované starší Tesla repro, tak to může pro dost lidí znamenat - mnoho muziky za málo peněz. Jde také o to, že v použití nových a třeba svými parametry i daleko lepších reproduktorů brání běžnému jednotlivci to, že nemá volný přístup k sortimentu. Jen těžko lze postupovat tak, že si vyhlédnu v katalozích nějakou sestavu repro, tu zakoupím a pak zjistím, že peníze jsou pryč a očekávaní není naplněno a mohu utrácet znovu dále. Dalším aspektem je, že současný sortiment je proměnný, každý prodejce má jen pár kousků a pokud se pracně vytvoří nějaká solidně hrající sestava, tak se zanedlouho může stát, že ji již nikdo nezrealizuje, neb už nesežene potřebné měniče se kterými byla navržena.
Právě proto fandím této aktivitě k vytvoření pokud možno solidní sestavy se známými repro z tuzemské produkce, jelikož i přesto, že už žádnou Teslu ve Valmezu nemáme, tak je lze různými cestami stále získat. Pokud by se s nimi podařilo navrhnout reprosoustavu, která by o něco převýšila bývalou naši tovární produkci, tak mám zato, že pro dosti zájemců by to značilo posun vpřed, i když nedosáhnou kvality jako s novějšími repro.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 17:18 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Jneže výhybka pro to, aby se srovnalo pohoří charakteristiky starých Tesel, bude mnohem dražší, než by stál ten moderní reprák.
Já bych klidně do nějaké z těch sestav šel (ale nepůjdu, protože nemám místo) ale výhradně z nostalgie. Proto taky poslouchám gramofon, ne proto, žy bych byl zastáncem názoru, že je analog (zejména pak analog z gramofonu) nadřazen digitálu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 18:24 
Řádný člen

Kraj:
Vyjde to o něco dráž to je fakt, ale renovace veterána také vyjde kolikrát dráž než koupě běžné ojetiny z bazaru. Já klidně do složitější výhybky půjdu když budu vědět že se z těch repráků dostalo maximum a tedy jen ty jsou jediným limitem. Ale to je můj soukromý pohled na věc, probíralo se to tu a Godz mě za to sejmul.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]