Jak souvisí hmotnost a místo zrovna s věkem cca 30 let?
Víš Ježoure - nejsou všichni lidé jako ty. Je to celé o pohodlí. PC nevypínám, takže mě jeho spotřeba zajímá. Ne - opravdu ten zesilovač nemá menší příkon a to ani v zátěži. Hry nehraju, nemám nějakou rozežranou grafiku, který je velkým energetickým žroutem u současných herních PC (stačí mi integrovaná). Procesor toho také mnoho neprotopí, stíhá se chladit pasivně, zdroj s vysokou účinností. Zesilovač také nevypínám, jelikož jsem líný ho neustále zapínat a vypínat. Občas vypínám zesilovač na noc. Takže mě rovněž zajímá jeho spotřeba, zejména ta v klidovém stavu.
Časté zapínání a vypínání ani naopak nonstop provoz elektronkám nesvědčí, jelikož jejich životnost je omezená (zejména u těch nových, které mají podstatně kratší životnost než ty samé staré). Elektronky s velkým klidovým prodem (A třída) budou mít určitě kratší životnost oproti AB třídě. Jednoduše emisní vrstva na katodě se rychleji opotřebuje. Vzhledem k tomu kolik stojí dvě párované čtveřice KT88 (hned v prvním shopu na který jsem narazil 9926Kč + pošta) bych ten krám raději hodil ze schodů při představě že je tam budu měnit pravidelně.
Nemluvě o tom že jsem to sice nepočítal, ale nemyslím si že by šlo ze čtveřice KT88 vydupat 100W v čistém Ačku (jak linkuješ).jeden pár dá v klasickém ABčku sice 100W, ale s 2,5% zkreslením, což je tak akorát pro kytarový aparát kde to nevadí. Pro rozumné použití (řekněme HiFi) dají těch 100W v ABčku dva páry. V Ačku jsou však ty elektronky výkonově mnohem víc zatížené takže to by fakt neprošlo. Takže si myslím že to bude leda tak možná o něco víc pootevřené ABčko. Tomu by odpovídala i velikost použitých transformátorů. Ale na zimu místo krbu dobrý, ve spojení s gramcem to bude simulovat i to praskání dřeva
Také bacha na to co se označuje jako "Class A". Někteří výrobci tím správně myslí technicky pracovní třídu A, ale někteří tak označují výrobky podobně jako třeba ledničky - chtějí tím vypíchnout jako že je to kvalitní, ale se skutečnou pracovní třídou to nemá nic společného. Namátkově třeba Dual CV1462. Je jasně označený jako Class A a je to reálně ABčko (byť kvalitní).
---------------
Blbý je že já mám k Ačkům a elektronkám v podstatě pozitivní vztah jakožto k alternativě/hračce. Sám mám doma malý lampáč cca 3W v čisté A třídě s EL84, také jsem si kdysi postavil 20W Hooda (tranzistorové Ačko) jako svůj první kvalitativně rozumnější zesilovač, ale díky tobě začínám k tomu mít k těm větším tak nějak nechuť. Nebo možná ne k tomu, ale k tvému přístupu ke komunikaci.