Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dolby systém - vliv na zvuk
PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 10:01 

Kraj:
Může mít Dolby systém vliv na reprodukci, myšleno ve smyslu zesílených výšek při vypnutém EQ?
Nahrávka je v Dolby a systém ji neumí detekovat?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: R.I.P. Ray M. Dolby
PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 16:03 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nějak nerozumím Tvýmu dotazu...ale pokud se chceš zeptat, jestli jsou při vypnutým Dolby (B,C,S) a zároveň nadolbyovaný nahrávce zesíleny výšky, tak odpověď zní ano.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 16:29 

Kraj:
Přesně tak. Při vypnutém Dolby. Když receiver nebo zesilovač nemá přepínač Dolby X ON OFF, jak toto "odbourat" ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 17:43 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Na receiveru/zesilovači nejsou žádné přepínače Dolby B/C/S, ty jsou na záznamovém zařízení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 19:09 

Kraj:
No to vím, ale co si pamatuji, tak na kazeťáku co jsme doma měli, tak bylo tlačítko Dolby B. Při přehrávání a po jeho aktivaci, to hrálo dá se říct tlumeněji. Pokud si dnes nějakou nahrávku nasampluji z např magn. pásku, následně zdigitalizuji, vypálím na cd a pustím v receiveru, kde není tlačitko Dolby B, tak to bude hrát do více do středů a výšek. Je to tak?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 19:39 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jo.
Při nahrávce jsou slabé pasáže na výškách zvýrazněné. Je to ale dynamický proces, zvýraznění je závislé na okamžité síle signálu nad nějakých 5 kHz. Při přehrávání je proces reverzní, ale taky dynamicky - potlačují se výšky v závislosti na jejich okamžité úrovni. Takže pouhá korekce ekvalizérem při přehrávání bez Dolby to do původního stavu nevrátí.
U správně zkalibrovaného magnetofonu musí být se zapnutým Dolby systémem zvuk při přehrávání stejný jako původní nahrávaný. Pokud není, něco je špatně. Většinou špatně nastavená předmagnetizace nebo zesílení snímacího zesilovače. Proto se většina lidí domnívala, že "to s Dolby huhňá". Kazetové nahrávky s Dolby taky byly mnohem háklivější na zmagnetování, otěr nebo stárnutí a hůř přenositelné z magneťáku na magneťák.

Mám za to, že jsem jednou viděl plugin do CoolPro/Adobe Audition pro dekódování Dolby B nahrávek z kazet. Kazeta se digitalizovala bez Dolby, potom se zrestauroval záznam a nakonec se provedla dynamická korekce podle Dolby systému. V principu na tom nic není, jen licence to komplikuje.

Nahrávku s Dolby taky při přehrávání žádný systém nedetekuje. Nemá jak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 19:51 

Kraj:
Nemá jak? Myslím, že by se dalo splichtit a docela jednoduše s nějakým nahraným vzorkem, který "zazní" před albem :? . Samozřejmě to je dnes přežitek, ale pokud se někomu dostane do ruky stará nahrávka. Teda nevím, jestli se to používalo i na gram. deskách.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 20:39 
Moderátor

Na deskách co? Dolby? Ne. Tedy aspoň nic o tom nevím.
Samotnou Dolby nahrávku detekovat nelze. Nemá žádnou pomocnou nosnou vlnu jako stereo u rádia, není v ní přimíchaná žádná informace. Nepoznáš ji jinak, než při porovnání s originálem. Nepomůže ani nějaká spektrální analýza, protože ta prostě nerozezná, co je původní nahrávka a co její úprava kompresorem. Když vezmeš jakoukoli obecnou kazetu, ke které nebudeš mít původní nahrávku, s čím to budeš porovnávat? A pokud tu původní nahrávku budeš mít, k čemu je ti kazeta?

Jestli jsi přesvědčený, že by se to dalo splichtit, tak hurá do toho!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 20:57 

Kraj:
Slovo nejde neznám. Ano, nejde probudit mrtvého. Neměl jsem na mysli něco ve smyslu spektrální analýzy a prohnání matematickým výpočtem, ale obyčejný specifický pattern, který by byl přehrán před záznamem. Nevydával by žádný zvuk, připadně ano s ohledem na posluchače. Když to napíšu úplně hloupě, tak pomocí nul a jedniček s danou frekvencí a intenzitou. Na přehrávači by se rozsvítilo tlačtiko Dolby B detected, thats all. Ale v dnešní době jsem téměř na 100proc přesvědčen o tom, že by to šlo i nějak dopočítat s určitou přesností, že se jedná právě o nahrávku Dolby ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 21:21 
Moderátor

Tak jestli myslíš pouze označení kazety Dolby-NeDolby, to je něco úplně jiného. Nějak jsem to doteď nepochopil.
Značkování před nahrávkou myslím kdysi bývalo u některých špičkových magneťáků dělané vysokofrekvenčně. Neujalo se to a nevím ani o nějakém pokusu o standardizaci podobných značkovacích stop a signálů. Průměrně pořádkumilovný uživatel si tehdy dokázal tužkou na lajblíku kazety zaškrtnout okénko DD a při založení kazety se na to podívat. U originálek to bylo vytištěné. Vzhledem k tomu, že používání kazet je svého druhu rituál, podobně jako u desek, jedno přepnutí navíc už myslím obsluhu nijak nezkomplikuje.
Míval jsem kazet kolem osmi set, nahrávaných bez Dolby, béčkem a céčkem a nikdy jsem to za újmu nepovažoval...

Zaujaly mě ty nuly a jedničky s danou frekvencí a intenzitou. Co to je?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 21:33 

Kraj:
Značkování před nahrávkou myslím kdysi bývalo u některých špičkových magneťáků dělané vysokofrekvenčně. Neujalo se to a nevím ani o nějakém pokusu o standardizaci podobných značkovacích stop a signálů.
Ano toto jsem měl na mysli uplně poprvé, neveděl jsem, že to existovalo. / mé jedničky a nuly - very simply /

Průměrně pořádkumilovný uživatel si tehdy dokázal tužkou na lajblíku kazety zaškrtnout okénko DD a při založení kazety se na to podívat. U originálek to bylo vytištěné. Vzhledem k tomu, že používání kazet je svého druhu rituál, podobně jako u desek, jedno přepnutí navíc už myslím obsluhu nijak nezkomplikuje.
Toto si asi většina z nás pamatuje. Toto jsem neměl na mysli.

Zaujaly mě ty nuly a jedničky s danou frekvencí a intenzitou. Co to je?
Vypadá, že ze mě chceš buď udělat vola nebo tě to možná zajímá. Takže po velice letmém přečtění článku na idnes, co to vlastne Dolby je, mě zrovna teď napadlo, jak to zkušebně detekovat. Nasamplovat si digitálně signál s frekvencí 10mikrosekund, / rerezrva pro mat. filtry, tudíž nějaké to zpoždění a přesnost / Jak jsi psal, tak na 5kHz se používá předem stanovené zesílení. Takže na signálu nad 5kHz matematicky počítat střední hodnotu a porovnat se střední hodnotou signálu pod 5kHz. Výsledný rozdíl porovnat se zesilením specifikující Dolby.. Samožrejmě to asi nebude tak jednoduché, ale asi by jsi tak mohl začít, heh.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 21:49 
Moderátor

Nepsal jsem nic o předem stanoveném zesílení na 5kHz. Dolby je nahráváno přeladitelným filtrem, jehož frekvence se mění v závislosti na intenzitě vstupního signálu. Žádná úroveň žádné frekvence na kazetě nic neřekne o tom, jestli nahrávka je nebo není Dolby, pokud nevíš, jakou úroveň by měla bez Dolby. Nevíš, jestli tu úroveň má proto, že tak byla, nebo proto, že už je zesílená. Je to tak už k pochopení? Jediné, co můžeš udělat je, tu kazetu si už při záznamu, nebo později označit, jakýmkoli způsobem, třeba i pomocným signálem. Ze samotné povahy nahrávky Dolby nedetekuješ.

Tvoje "jedničky a nuly s danou frekvencí a intenzitou" mi pořád smysl nedávají. Připomíná mi to spolužáka Ticháčka, který ve druháku při strojní technologii navrhoval paní profesorce vrtat (nevrtatelné) čtvercové díry "trojúhelníkovým vrtákem, mírně nakloněným".
V mikrosekundách se neměří frekvence ale kupodivu něco jiného.
A jak jsem naznačoval, odborník jsi ty, nápad je tvůj, ty neznáš "nejde". Tak si to dotáhni do konce. Budeš slavnej a já tě budu obdivovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 22:01 

Kraj:
Měl jsem za to, že Dolby přidá na zesílení a né frekvenci.
Ty nechápeš mě. Já nepsal nic měření frekvence, ale nasamplování signálu s frekvencí 10mikro. Průběh signálu si zdigitalizovat, oddělit frekvence nad 5kHz, vypočítat střední hodnotu nad 5kHz a potom pod 5kHz. Porovnat s předpisem, který byl použit při záznamu / musí být konstantně stanoven /. Rozumíš, jak jsem to myslel? Asi ne, když jsi nepochopil Ticháčka ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2013 22:25 

Kraj: ČR - Liberecký
Vnesu vám sem trochu OT....

Není Ticháček zaměstnanec firmy Dijet? :)
(nutno podotknout že je to potřeba speciální excentrická, nebo spíše taková planetová hlavička, ale jde to dělat na obyč vyvrtávačce)

http://www.youtube.com/watch?v=9orX-GmdVoc

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2013 08:40 
Moderátor

Ježečku, já nejsem nechápavej, ale Ty máš - při vší úctě - trošinku problém s vyjadřováním. Technické výrazy, které by měly mít jasně definovaný význam, používáš ve významu jiném. To je víc nesrozumitelné, než kdybys říkal "takový to s takovým tím".
Takže pro upřesnění: Co přesně vlastně chceš podniknout????
Chceš pouze softwarově rozeznat, jestli je kazeta nahraná Dolby? To nejde. Prostě nejde.
Jenomže podle toho, co popisuješ teď, to spíš vypadá, že chceš Dolby korekci u nahrávky zpětně zpracovat. To ale vymýšlíš už vymyšlené. Jak jsem psal nahoře, takový soft už někde dávno existuje.
Než se začnem hádat do krve a nadávat si do idiotů, měli bychom se nejdřív srozumitelně domluvit, kvůli čemu vlastně. Neber to smrtelně vážně. Já to taky smrtelně vážně neberu.

A admin by mohl tuhle část diskuze přesunout někam jinam než na vlákno o památce slavného teoretika.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2013 10:01 

Kraj:
1. nechci nic stavět, ani jsem to nikde nepsal. Naposledy když jsem se o něco pokoušel, tak jsem to dával součásti dohromady cca rok a potom mě už přešel elán. Nejednalo se o žádné ani podobné zařízení Dolby

2. pokud nerozumíš mému vyjadřování, tak problém může být na mé straně, nestavím si doma zesilovače ani repro, použiji terminologii, výraz frekvence a k tomu přidám 1ms a ty si to interpretuješ po svém /hned ti narostou ramena a snažíš se mi vnutit, že jsem mimo/, pro mě známou. Nebo na tvé straně, nerozumíš mi komplexně, mohu ti bez zjevných emocí vysvětlit, jak jsem co myslel

3. prvotně jsem se ptal, zda dolby nahrávka hraje více středy a výšky, to mě zajímalo z důvodu, protože mám z netu nahrávky z pásek od P.Floyd a ty hrají výrazněji

4. k řešení, jak detekovat zda je nahrávka v Dolby, podle tebe nejde. Já si myslím, že to jde a jde. Ale bavíme se v rovině teorie. Neznám přesný princip Dolby, ale co jsem se v rychlosti dočetl, tak se při záznamu přidá známé zesílení, aplikuje přesný - jednoduchý algoritmus, na vyšší frekvence. Zvedne se pouze amplituda, časová osa bude stejná. Pokud to je tak, nevím to s jistotou a ani se tím nemíním do hloubky zaobírat, lze zpětnou analýzou s omezenou přesností zjistit, zda to je DB. Omezená přesnost by měla být ve svém důsledku docela dobře použitelná. Ale více méně je to tlachání o ničem

5. píšeš, že bych byl slavný. Nevidím důvod proč by tomu mělo tak být. Staré studiové páskové nahrávky jsou patrně stále bezpečně uloženy a nejsou pořizované pomocí Dolby. Pokud ano, je na nich udělána tvoje značka DNR. Odpadá užitečnost takovéhoto zařízení

Takže čest tvé práci, do krve se nehádám a snažím se udržet na uzdě ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2013 10:23 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Identifikace nahrávky pořízené v systému Dolby mi připadá zbytečná, jelikož hned při prvním poslechu, pokud jsem měl na mgf Dolby vypnuto, bylo možno idetifikovat záznam pořízený s Dolby, jelikož v reprodukci dosti přebývalo výšek.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Dolby systém - vliv na zvuk
PříspěvekNapsal: 17 zář 2013 11:34 
Moderátor

Как ты выбeрeш...
Já považuju další pokračování za bezpředmětné. Na původní otázku (odlišné zabarvení nahrávky s Dolby) jsme myslím odpověděli, ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2013 12:34 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Pokud se myslí to, že se na začátek záznamu nahraje nějaký impulz, který pak při reprodukci automaticky znovu aktivuje DOLBY (B,C,S), tak to by samozřejmě šlo. Jestli by šlo o samotný magnetofon, nebo soft pro nahrávání hudby do počítače je již jedno. Předem ale upozorňuji, že vymýšlení něčeho takovýho je zbytečný. Dneska již nějaká kazeta a potažmo DOLBY (B,C,S) téměř nikoho nezajímá...a ten, kdo systém CC ještě používá (ať už aktivně, nebo pro digitalizaci nějakýchstrých nahrávek), má v drtivý většině slušný magneťák, který kompandérem DOLBY disponuje. A taky samozřejmě ví, co s ním a kdy ho použít a kdy ne.
Je pravda, že u dolbyovaný kazety se při reprodukci bez zapnutýho expandéru zesílí výšky...což ale nemusí ani vadit (zejména u starších nahrávek, kde už došlo k mírný degradaci záznamu) se to dokonce bez zapnutýho DOLBY muže víc blížit originálu. Takže u letitý kazety s 20 let starým záznamem už i já zapínám DOLBY ne podle toho, jestli pásek byl nadolbyován, ale spíš podle toho, kdy to hraje podle mýho ucha líp.
Stačí to takto?
:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 zář 2013 17:34 

Kraj:
Já to pochopil už při druhém postu, ale přínosem pro mě je tvá pasáž o snižování kvality pásku vlivem času.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]