ransom píše:
Ale budu se ptát dál: Jak jsme tedy na tom s výslednou velikostí, s rozměry potřebného poslechového prostoru, s pořizovacími náklady, s tichým pokojovým poslechem dejme tomu jazzu nebo akustické hudby?
Osobně si moc nedovedu představit vybavení domácnosti běžných rozměrů (pokoj do 20m2) PA aparaturou pořizovanou za účelem výhradně domácího poslechu. A s jejím rozebíráním a stěhováním na akce se mi zase v představách spojují jiné potíže.
Tak pokračování...
Vezmu to od konce, už jsem to psal, napíši to znova, já opravdu nepředpokládám, že by si někdo do obýváku dával čište PA bedny. Celou dobu mluvím o Hifi bedně s PA reprákama. Svým zvukem bych si domu dokázal představit takové JFX590i od EAW. Nicméně jak už jsem psal u bedny na doma má driver (výškáč) mnohem větší potenciál využití směrem dolů, než je tomu u klasické PA bedny, nicméně i v PA je dělení podstatně nižší než u hifi, a najdou se dvoupásma dělená pod 800Hz (Mayer Sound, nebo nová řada TTček od RCF). To samozřejmě znamená driver příslušné velikosti (resp jeho cívky) a také ceny... Na domácí použití není problém 1" driver třeba takový DE250 není problém pustit k těm 800Hz. Samozřejmě to chce odpovídající zvukovod, z běžné produkce by to byl RCF HF94. Asi hlavně vzhledově bude lépe vypadat kulatý OSWG nebo Tractrix, něco se dá koupit, nebo si nechat vyrobit na CNC... S nějakým větším driverem - 1,4" s 2,5" nebo větší cívkou, bych se klidně nebál jít s dělením kolem 500Hz. Čímž se dostane na nižší dělící frekvenci než bývá dělení u 3p hifi mezi basem a středem. A s takto nízkými dělícími frekvencemi se dostáváme blíže k ideálu bodového zdroje.
Co se velikosti týká, tak žádné mega objemy, jak se s oblibou všude tvrdí, to opravdu nepotřebuje. Pro 15" vyhoví něco kolem 90-100l. Pro 12" 50-60l.
Taková levnější sestava by mohla jít udělat z Eminence Kappa15LF PRO a BC DE250 (já bych volil spíš DE400TN, jelikož má titanovou membránu a mám raději ostřejší zvuk), zvukovod RCF HF94 nebo nějaký ten OSWG. Kappě by vyhověl spíš trošku větší objem, dejme tomu tak 130l. Kolik co stojí si jistě bez problému najdeš. Pak je otázka jak řešit dělení a kompenzaci bafflestepu, nějakou ekvalizací basů. Pasivně to jistě půjde, já bych preferoval vše aktivně, případně jednoduchou pasivní výhybku a zbytek řešit aktivně.