Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PA na domácí poslech, proč?
PříspěvekNapsal: 23 čer 2013 20:48 

Hezky! Taky to tak u mě vypadalo. No, mělo to své mouchy, ale ten bas byl také skoro absolutní, díky možnosti skoro nekonečné ekvalizace, dokud nezačal praskat sádrokartonovej strop.

P.S.: OT: Měl jsem epickej firemní večírek.
V tombole jsem vyhrál 2.1 Tesco reproduktory v ceně odhaduji tak 500Kč. Kdyby věděli.....
Kolega vyhrál tablet od Aceru. Nějakou fakt šunku. Má jak mobil tak tablet Nexuse. Kdyby věděli....
Druhej kolega vyhrál nějakou prašivou LCD televizi. Už má tři větší a lepší. Kdyby věděli... :-)
No opravdu PECH.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 15:32 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
No jenže takové repro jako máš na předchozím obr. (při kvalitním osazení (a bez budek nahoře)) budou už na domácí poslech příliš veliké, reps. může dojít k nespojení stereo "obrazu" při poslechu ze 2-3 m. Pro lidské ucho by měly repro být (ideálně) jako bodový zdroj. Takové bedny potřebují jednoduše prostor. Basovat to bude předpokládám velmi dobře, ale zrovna basy nejsou nejdůležitější zvukové pásmo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 15:57 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
jo ty ARS tam sou jen ze neni kam je dát , ty bedny jsou v pokoji jen proto ze neni kam je jinam dát , holt malo místa a to nebudu mluvit o tom ty mtčka tam musim nacpat ještě 2 :D jinak vetšinou posloucham jen ty satelity prtže je mužu živit z hifiny jen pres mix a nemusim poclouchat zvuk větráků na zesilovači , kdyby někdo veděl shanim zesik tk alespoň 2x80W 8 ohm s pasivním chlazenímza rozumnej peníz

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 19:23 

Kraj: ČR - Středočeský
ransom píše:
Ale budu se ptát dál: Jak jsme tedy na tom s výslednou velikostí, s rozměry potřebného poslechového prostoru, s pořizovacími náklady, s tichým pokojovým poslechem dejme tomu jazzu nebo akustické hudby?

Osobně si moc nedovedu představit vybavení domácnosti běžných rozměrů (pokoj do 20m2) PA aparaturou pořizovanou za účelem výhradně domácího poslechu. A s jejím rozebíráním a stěhováním na akce se mi zase v představách spojují jiné potíže.

Tak pokračování...
Vezmu to od konce, už jsem to psal, napíši to znova, já opravdu nepředpokládám, že by si někdo do obýváku dával čište PA bedny. Celou dobu mluvím o Hifi bedně s PA reprákama. Svým zvukem bych si domu dokázal představit takové JFX590i od EAW. Nicméně jak už jsem psal u bedny na doma má driver (výškáč) mnohem větší potenciál využití směrem dolů, než je tomu u klasické PA bedny, nicméně i v PA je dělení podstatně nižší než u hifi, a najdou se dvoupásma dělená pod 800Hz (Mayer Sound, nebo nová řada TTček od RCF). To samozřejmě znamená driver příslušné velikosti (resp jeho cívky) a také ceny... Na domácí použití není problém 1" driver třeba takový DE250 není problém pustit k těm 800Hz. Samozřejmě to chce odpovídající zvukovod, z běžné produkce by to byl RCF HF94. Asi hlavně vzhledově bude lépe vypadat kulatý OSWG nebo Tractrix, něco se dá koupit, nebo si nechat vyrobit na CNC... S nějakým větším driverem - 1,4" s 2,5" nebo větší cívkou, bych se klidně nebál jít s dělením kolem 500Hz. Čímž se dostane na nižší dělící frekvenci než bývá dělení u 3p hifi mezi basem a středem. A s takto nízkými dělícími frekvencemi se dostáváme blíže k ideálu bodového zdroje.
Co se velikosti týká, tak žádné mega objemy, jak se s oblibou všude tvrdí, to opravdu nepotřebuje. Pro 15" vyhoví něco kolem 90-100l. Pro 12" 50-60l.
Taková levnější sestava by mohla jít udělat z Eminence Kappa15LF PRO a BC DE250 (já bych volil spíš DE400TN, jelikož má titanovou membránu a mám raději ostřejší zvuk), zvukovod RCF HF94 nebo nějaký ten OSWG. Kappě by vyhověl spíš trošku větší objem, dejme tomu tak 130l. Kolik co stojí si jistě bez problému najdeš. Pak je otázka jak řešit dělení a kompenzaci bafflestepu, nějakou ekvalizací basů. Pasivně to jistě půjde, já bych preferoval vše aktivně, případně jednoduchou pasivní výhybku a zbytek řešit aktivně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 21:15 

Jen bych dodal, že DE400TN i tak zní (na použité materiály) akceptovatelně a mnohem "měkkčeji", než by leckdo čekal, a než všechno ostatní, co jsem v titanu slyšel. Samozřejmě tedy na adekvátní vyhybce s adekvátní hornou. Také jsem si ho oblíbil.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 črc 2013 17:35 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Rozebrali jste to pěkně - i když o popisovaných vlastnostech driverů vím.
Tak mi jenom potvrďte nebo vyvraťte mou utkvělou představu. Domnívám se stále, že domácí použití PA repráků má smysl hlavně pro toho, kdo vyžaduje domácí poslech při velkých hlasitostech. Že při obývákové pohodovce do nějakých 95dB SPL nebo při usínání v ložnici to v podstatě ztrácí smysl?
Taky jsou mezi hifisty puritáni, které do hloubi duše uráží nutnost ekvalizace. Což je vlastně důvod, pro který jsem se snažil do diskuze přidat (zdálo se mi, že odpověď na tu původní otázku nebyla celá).

Víte co? Ještě před třemi roky jsem o použití 10" PA středobasů s driverem doma taky uvažoval. Ale nakonec jsem zjistil, že bych to beztak nevyužil a tuhle cestu jsem zavrhl jako zbytečnou (ne špatnou). Zůstal jsem u toho, v čem se aspoň jakž takž zorientuju.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 črc 2013 08:17 
Řádný člen

Kraj: ČR - Vysočina
Pokud máš doma PA tak možnost hlasitého poslechu, domácí párty atd. je podle mě rozhodně velké plus oproti hi-fi, ale bacha pak tě známí otravují aby jsi jim to půjčil třeba na narozrniny atd. :D
ransom píše:
Že při obývákové pohodovce do nějakých 95dB SPL nebo při usínání v ložnici to v podstatě ztrácí smysl?

Tak tady opět podle mě záleží pouze na vkusu každého posluchače a stylu(ů), které poslouchá. Věřím že poznám se zavřenýma očima rozdíl jestli hraje 15" nebo 4" i při nižších hlasitostech, ale nikdy jsem to nezkoušel a samozřejmě že to má přímou souvislost se styly co poslouchám a taky tím že jsem duší stále někde na koncertě ;)
ransom píše:
Taky jsou mezi hifisty puritáni, které do hloubi duše uráží nutnost ekvalizace.

Nevim co dodat snad jen že rovná charka není všechno...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]