LuKyss: já si nemyslím, je to hodně o vkusu daného basáka, spíše bych řekl, že se jim líbí reproduktory s nízkým Bl a vyšším Qts, případně špatně naladěným bassreflexem s hrbem (pořádný bučák). Zajímavé je i to, jak si basáci nastavují ekvalizéry/korekce. Jednu dobu jsem se na to docela zaměřoval (možná proto, že baskytara patří k mým oblíbeným nástrojům), vyšlo mi z toho jen to, že je to opravdu hodně individuální (a v případě špatného zvuku nemá smysl se o tom dohadovat, je lepší požádat baskytaristu, zda by se nemohl o něco ubrat...) a taky to, že nejlepší reproduktory do basových aparátů jsou nastředované basáky, tj. reproduktory s frekvenční charakteristikou v ose rostoucí směrem ke středním a vyšším kmitočtům (vztaženo na pásmo baskytary) a tedy s větším obsahem vyšších harmonických. Spíše lehčí membrány a nevelké cívky.
Martin S: 15" jsou na basu fajn i samostatné, dokonce se dá akceptovat i 18" - třeba starší EVMka jsou opravdu "nastředované" 18" - dobře použitelné i na basu, i když tam už se výškáč hodí.
Sorry, že jsem se odklonil od tématu, ale odpověď už napsal Betaron, buď můžeš zkusit uzavřenou ozvučnici kolem 90-110 litrů nebo přiměřeně velkou bassreflexovou, ta první by se ti hodila spíše pro jazz a pro dechovku, ta druhá např. pro rock nebo metal

řečeno tak trochu primitivně a neindividuálně