Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba basového boxu s Eminence Delta 15
PříspěvekNapsal: 01 zář 2009 16:04 

Zdravím,Dostala se mi možnost koupit za dobrou cenu Delta 15. A protože sem si od jakživa chtěl postavit vlastní reprobox tak sem se rozhodl, že teď je ta pravá doba. Doma mám přebytečnou MDF desku o síle 18mm.A po stránce stavby už jsem si toho dost přečetl a vím jak na to. Horší to už je z výpočtem rozměrů reproboxu. Volba s basreflexem nebo bez..Pokud BR tak jeho výpočet. Reprobox bude určen pro basovou kytaru a měl by hrát na zesilovači Allsound 1010 z roku 1975 s výkonem asi 200 W. Všem kteří mi se stavbou poradí předem moc a moc děkuju!

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba basového boxu s Eminence Delta 15
PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 11:08 

Ten zesilovač na to bude dost málo. I ta samotná Delta se nebude moc hodit na basovou kytaru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 11:39 

Kraj: ČR - Středočeský
Na tohle se Delta nehodí, a vůbec žádná samostatná 15". Používá-li se k baskytaře 15", tak se nad to dávají ještě nějaké menší repra.
Já můžu doporučit 2x Beta10, stavěl jsem s nimi bednu k baskytaře pro kamaráda, když tak tady to tady v projektech i s výkresem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 15:20 

15" už jsem na basu viděl používat nejedenkráte, ale pokud by to MUSEL být 15", tak delta ani omylem. Kluci zde i na prodance vědí co radí.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 15:44 

pro Martina S. : ten projekt se mi moc líbí.šel bych do toho. Akorát řeším ještě dva problémy. Můžu použít tu MDF desku? a ještě je problém s impedancí..Původní reproduktor co hrál na tom zesilovači měl 8 ohmu..je to skoro ten samej zesilovač akorát ten můj má 200w http://deebass.rajce.idnes.cz/z.ALLSOUN ... 5-vintage/ pokud by zvládl 4ohmy tak bych do toho projektu asi šel..díky za rady

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 16:31 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Pro baskytarový box je obecně potřeba slušný reproduktor s vysokým BL, nízkým Qts a charakteristikou, která prudce padá až po 4kHz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 19:02 

Hoši, víte toho málo o 15“ reproduktorech pro baskytaru ;)
Bospole, pokud jsi začátečník hry na baskytaru, ta Delta 15 (nikoliv LF) ti poslouží pro amatérskou hru docela obstojně, zejména máš-li ji možnost dostat za babku.
Co se týká boxu pro Delta 15, stačí okopírovat některé starší výtvory Hockeho, který je léta s oblibou používal do svých komb. Objem boxu postačí na spodní doporučené litráži pro reproduktor, tj. cca 100 litrů . Prostuduj si T+S parametry.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 20:28 

To že to hraje vůbec neznamená, že je to dobrý :-) To je zásadní rozdíl, a u kytaráků obzvláště, protože tam to není o naměřené SPL ale o libozvučnosti barvy zvuku posluchači. Fakta ale zůstávají tam, že je to levný, ne uplně vydařený reproduktor.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 20:34 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Betaron - vítáme Tě tu, konečně mezi náma pravej basskytarista od fochu :).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2009 23:23 

Bospol: Jak je to s impedancí, to je třeba zjistit. MDF použít můžeš, ale je dost těžká, používá se převážně na hifi bedny, pokud bys to měl jen na doma, tak by to bylo ok. Nejvhodnější je březová překližka, ovšem taky něco stojí.

Betaron: Nebudu tvrdit, že se v baskytarových bednách vyznám, ale co tak vím, tak samotné 15" baskytarysti nemají moc rádi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 zář 2009 07:36 

Martine, díváš se na problematiku baskytarových reproduktorů očima pouze jedné skupiny baskytaristů, všichni nejsou slapisti. Nechce se mi to znovu sáhodlouze vypisovat, něco jsem popsal na BassWiki:
http://wiki.baskytara.com/index.php/Obe ... ar%C3%A1tu

Abychom se ale vrátili k tomu o co nás žádá Bospol.
Kdysi jsem stavil kombo s 15“ reproduktorem a postupnou stavbu jsem sepsal též na BassWiki:
http://wiki.baskytara.com/index.php/Kombo_SVM_-_300
Je to i s fotkami, bohužel u řady z nich jsou už neaktuální odkazy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 zář 2009 21:23 

Tak jsem z toho trochu zmatenej..Na basu hraju asi rok a půl a hrával jsem na 15" reproduktor tesla a byl jsem celkem spokojenej..akorát potřebuju větší výkon..a na co jsem četl diskuze tak si tu deltu někdo chválil...Snažil jsem se někde najít nějakej výkres od Hocke s deltou ale mo mi to hledání nejde, takže jsem nic nenašel..Nenašel by se opravdu někdo, kdo by mi spočítal, jak objemnou bedu udělat a jaké rozměry volit na BR? Do tý březový překližky bych asi nešel..co jsem tak prohlížel tak se asi používají i OSB desky,že jo? Moc děkuju za další rady..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2009 17:07 

Pro inspiraci můžeš použít třeba tento box http://www.hocke.eu/b115/. Objem má cca 135l, takže by se box mohl udělat o něco menší, to snad zvládneš spočítat sám. Horší je to s bassreflexem, pokud bys chtěl udělat štěrbinový jako je u Hockeho, tak v tom případě je třeba doladit délku br přes impedanci. Když bys dělal obyčejný bassreflex z trubky, tak to není takový problém spočítat, stačí znát objem boxu.
OSB se taky dá použít, já tyhle materiály nemám rád, není to tak pevné a odolné jako březová překližka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2009 20:21 

Samotný Delta 15“ jsem v rukách neměl, abych ho prověřil. Zkusil jsem ho tedy nasimulovat ve WinISD, což beru vždy hodně s rezervou :?:
Při objemu 120l byla charakteristika vyrovnanější s uzavřenou ozvučnicí, ohyb kolena je plynulý.
Při stejném objemu se štěrbinovým BR – cca 50x3,5x11cm - je účinnost na spodních kmitočtech zhruba o 2dB vyšší, ale okolo 90Hz je na charakteristice hrb. Nemuselo by to vadit. Něco podobného mám u boxu 4x10“ s DeltaLite 2510-II a hraje znamenitě, odehrál jsem s ním spousty koncertů, je tedy prověřen ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2009 02:26 

LuKyss: já si nemyslím, je to hodně o vkusu daného basáka, spíše bych řekl, že se jim líbí reproduktory s nízkým Bl a vyšším Qts, případně špatně naladěným bassreflexem s hrbem (pořádný bučák). Zajímavé je i to, jak si basáci nastavují ekvalizéry/korekce. Jednu dobu jsem se na to docela zaměřoval (možná proto, že baskytara patří k mým oblíbeným nástrojům), vyšlo mi z toho jen to, že je to opravdu hodně individuální (a v případě špatného zvuku nemá smysl se o tom dohadovat, je lepší požádat baskytaristu, zda by se nemohl o něco ubrat...) a taky to, že nejlepší reproduktory do basových aparátů jsou nastředované basáky, tj. reproduktory s frekvenční charakteristikou v ose rostoucí směrem ke středním a vyšším kmitočtům (vztaženo na pásmo baskytary) a tedy s větším obsahem vyšších harmonických. Spíše lehčí membrány a nevelké cívky.

Martin S: 15" jsou na basu fajn i samostatné, dokonce se dá akceptovat i 18" - třeba starší EVMka jsou opravdu "nastředované" 18" - dobře použitelné i na basu, i když tam už se výškáč hodí.

Sorry, že jsem se odklonil od tématu, ale odpověď už napsal Betaron, buď můžeš zkusit uzavřenou ozvučnici kolem 90-110 litrů nebo přiměřeně velkou bassreflexovou, ta první by se ti hodila spíše pro jazz a pro dechovku, ta druhá např. pro rock nebo metal :) řečeno tak trochu primitivně a neindividuálně

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]