Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 04:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1573 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Projekt TOTEM 100 (dvoupásmo Monacor MRD-34PA, SPP-250)
PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 20:49 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Nejsem si jistý,jestli ten molitan je správné řešení :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 20:50 

Kraj: SR - Bratislavský
Prý nejlepší je ovčí rouno. Jenom nevím jak je se životností...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 20:57 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Zatlumit se dá je tam s tím počítáno a záleží na posluchači, tak jak je to dodáváno je počítáno s 0dB útlumem. Pročíst dokumentaci, kouknout na tu tabulku, a zatlumit příslušným rezistorem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 21:01 

Kraj: ČR - Středočeský
A vyplnit ozvučnici tlumícím rounem, celou. Stačí staré hadry, výplň do polštářů, ale nemůže to zůstat takhle prázdné.
Pro jistotu ještě zkontrolovat/vyzkoušet prohodit polaritu výškáče.

Testovat je potřeba opravdu kvalitními nahrávkami, aspoň CD formátu.
Hlavně neposlouchat v ose. Mimo osu by pohyby o centimetry neměly hrát roli. Pokud ano, je akustika prostoru zřejmě opravdu nevhodná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 23:02 

Mňa dosť prekvapilo ako dobre znejú niektoré mp3, lepšie než som čakal - napr. Cobham (320 kbps), ale aj niektoré silnejšie komprimované (192 kbps) znejú dobre, potom už začína byť počuť kompresiu. Pri starých nahrávkach je skôr problém s kvalitou ako takou, resp. masteringu, niektoré veci sú prebasované, niektoré úplne zliate bez priestoru :? (pozor, nemá nič spoločné so stereom), iné prevýškované, našťastie ich dosť hrá dobre bez korekcií, čo preferujem. Remastre bývajú lepšie, je však už na poslucháčovi čomu dá prednosť.

Mal som už čas napočúvať rôzne veci na Totem 100 a zvládajú aj rock a tvrdšiu muziku bez problémov. Elektronickú ani tanečnú hudbu nepočúvam, a pre úplnosť ani dychovky a klasiku, takže nemožem posúdiť. Asi najviac sa mi na nich páčia mäkké, presné basy s rýchlym attackom bez dozvukov, dunenia alebo hučania, na rozdiel od niektorých drahších bassreflexových bední ktoré som počul. Akurát ma hnevá že už začínam byť nahluchý, ide to s vekom, tak si nemôžem plne vychutnať výšky. Dnes som si na bielom šume pri bežných hlasitostiach skúšal uši, či budem počuť rozdiel medzi plným signálom a signálom odrezaným nad istou frekvenciou. Nad 15 kHz som nevedel jednoznačne povedať rozdiel a nad 16 to bolo už vyslovene hádanie, hoci pri počúvaní "sinusoíd" na strednej hlasitosti som ešte počul po 18 kHz bez problému a vedel som povedať či hrá alebo nie. Ale počúvanie hudby nie je počúvanie sinusoíd. Na druhej strane nemusím riešiť extra kvalitnú externú zvukovku čo by išla vyššie ako 48 kHz, lebo objavil som nejaké "audiofilské" FLACy 96 kHz. Behringer UCA 200 na moje uši bez problémov stačí. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 19:04 

Nazdar dopravopat. Takéto skúsenosti sú na nezaplatenie. Ešte keby si počával jazz/funky a iné odrody jazzu, nemal by ten opis potom chybu :D
Nemáš dáke fotky z konštrukcie? Alebo akým spôsobom si spájal steny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 20:41 

jon:
Zalistuj v diskusii, dal som sem fotky. Zvolil som možno náročnejší spôsob spájania, ale aspoň som sa nebál a nemusel tmeliť diery po vrutoch.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 23:20 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
JONE,řezání desek celkem přesné na půl mm.Nemohu ale zaručit,že to tak bude i v Bau..někde u tebe.Spíš než dřevotřísku bych doporučil MDF.Dřevotříska má v řezu hrany sice ostré,ale křehké
a hrubý povrch se musí stejně před natřením kytovat a brousit.MDF má i lepší vlastnosti.
Místo dýhy jsem měl i svůj tajnej tip na povrchovou úpravu a to nalepovací ´´karbonovou´´ folii.
Takovou jak se dává na kapoty aut jako tooonig.Na celé přední čelo pod repro a přes zakulacené
rohy černej karbon.Zbytek dýha.Pro inspiraci koukni na galerii.Někde je tu odkaz.
Co se týká kvality nahrávek,dobrou nepokazí a ze špatné dobrou neudělají.Jazz posluchám běžnou
klasiku,blues,někdy jazzrock..Jo síťku ani náhodou.Začal se mi kupodivu líbit i ten vejškáč.Bedny
s ním vypadaj tak nějak jinak,drsně..
MABAT+RoBo 06 s tím molitanem jsou bedny vycpané téměř celé.Je to spíš nouzovka´´co dům dal´´.Rozhodně lepší než nic.Nevidím rozdílu např.proti bílému rounu z pet flašek co se dává do
polštářů.Obojí klade odpor tlakové vlně.Nebo je to jinak?Bedny jsem přemístil.Teď jsou u kratší
stěny.Prostor kolem poslechové osy se rozšířil i na výšku.Bohužel je nemohu posunout dopředu víc ode zdi.To by pomohlo prostoru..
To přehození polarity výšek,to bylo pro mne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 00:06 

dopravopat píše:
jon:
Zalistuj v diskusii, dal som sem fotky. Zvolil som možno náročnejší spôsob spájania, ale aspoň som sa nebál a nemusel tmeliť diery po vrutoch.

Vďaka, fotky som zatiaľ len prebehol. Musím si to pozrieť detailnejšie. To, čo si robil je perfektná robota!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 00:21 

Yarmil: Díky za další informace.
Taky sem slyšel, že DTD není až tak doporučováná pro konstrukce reproboxů. Taky poškuluju po MDF-ce, nýbrž onen nejmenovaný obchodní řetězec bohužel nemá v ponuce MDF. Asi jediný použitelný materiál maj břízovou překlížku, nikoliv multiplex, nýbrž jedenácti-vrstvou na osmnáctku. Myslím, že účel splní lépe jak DTD. Teď ale nevím, jestli pak nebude problém s povrchovou úpravou. Plánoval jsem tam cápnout ten Warnex, co má LuKyss v ponuce. Tam by pod něj bylo za potřebí asi základovku, co? Já totiž nechcu lézt do něčeho, s čim nemám zkušenosti, ku příkladu dýha, tapeta a jiné povrchové úpravy.
To je až k nevíře, že někdo v dnešní době ještě poslouchá jazz a kolem něho :o Takže takový kontrabas, klavír a bicí, resp. jazzové trio má na Totemech dechberoucí zvuk?
Mne by zajímalo, proč říkáš ne pro síťku :shock: Určitě to bude mět vplyv na zvuk, ale jaký? Bude to slyšet? Teď ovšem nechci urážet autora - MaBate promiň. Tohle taky nemám objasněno do jaké míry může mít taková síťka dopad na kvalitu reprodukce, v našem případě vysoce věrnou :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 08:32 

Měl bys tu přestat teoretizovat a dojet si to poslechnout. Jsou to bedny ani ne za 200€/materiál bez ozvučnic, tak to musí člověk brát. A až u někoho budeš, síťku pro srovnání můžeš vzít s sebou, když tě to tak zajímá 8-) Nějaký vliv to mít samozřejmě bude.

Překližku jen namoříš a nalakuješ, popř. jen nalakuješ. Vypadá to tak potom řekl bych nejlíp z toho, čeho jako amatér doma běžně dosáhneš. Na barvě je jinak všechno vidět a příliš nedoporučuju se do toho pouštět. Ještě tak bílá, která lecos odpustí, stejně jako Warnex, ale i s tím je třeba nejdřív umět (možná, že umíš). Osobně doporučuji tu překližku - to je opravdu mnohem těžší pokazit. Že to bude spojované natupo IMHO ničemi nevadí, pokud je to rozumná kvalita překližky a nemá díry. Jen je třeba pracovat čistě, aby to nebylo od lepidla.

Yarmil: záleží, co je to za pěnu. Musí mít otevřenou strukturu buněk, jinak jako tlumení stojatin moc fungovat nebude. Tj. musí jít (s nějakým odporem) profouknout. To, čemu se běžně říká molitan, takový, pokud vím, není. Měření impedance by řeklo víc, jak dobře se to podařilo zatlumit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 10:25 

Jo, snažim se vyloučit všechny možný problémy před samotnou stavbou. Ono se to zdá, jenomže těch 200€ + cca 100€ celkem není málo, když se na to člověk dívá jako na peníze. Žel, musím je nejprve mět a pak, když si jich našetřim, dobře si rozmyslim, jak je utratim, nebo je použiju na to, co ve skutečnosti potřebuju.
Samozřejmě, forum je na to, abych se z něho dozvědel co nejvíce a jestli mám i zkušenosti a nejsem náfuka, podělím se s nimi s ostatními. To jenom pro vysvětlení, proč se ptám co nejvíce a teoretizuju. Pro mne je stavba ku příkladu těchto beden "velký" projekt, u kterého chci být připraven na výsledek. Nechcu se překvapit ve negativním slova smyslu.
Určitě mě chápeš, MaBate a jestli ne tak mi promiň.
Díky za další teoretickou pomoc s povrchovou úpravou!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 10:32 

jon píše:
Pro mne je stavba ku příkladu těchto beden "velký" projekt, u kterého chci být připraven na výsledek. Nechcu se překvapit ve negativním slova smyslu.

Vždyť říkám, dojeď si to nejdřív poslechnout. Podle uvedeného bydliště máš v okolí dva lidi, kteří to už postavili a hraje jim to. Uvidíš, co to v reálu obnáší.
Za 300€ není moc beden, který budou "dechberoucí", ale Totem mezi nimi rozhodně není na konci řady. Víc těžko radit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 10:36 

Asi mi nic jinýho nezbývá. Stejnak mi to pak doma bude hrát jinak, když poslechová místnost bude úplně jiná. Ale musim to zkusit :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 10:39 
Řádný člen

Kraj: ČR - Liberecký
Ja jen dodam k povrchove uprave muj pohled. Presne todle jsem resil, jestli nater, nebo tapeta nebo co.... Natirat sem zavrhnul asi jako prvni, nevim nejak se mi to proste nelibi. Tapeta je taky takova amaterska, na druhou stranu kdyz je hladky zaklad a pekne se udela, proc ne. No a pak jsem se zeptal truhlare, jaky je problem udelat bednu z lamina, rohy seriznute do 45st. tak aby to lamino bylo vlastne rovnou nacisto. Prej ze to jde, sice pracnejsi, ale jde. Predni stenu jsem si jeste vymyslel po vzoru jednoho projektu delenou s masivem (50mm dubove hranoly po obou stranach). Vysledek jsem zatim teda nevidel, az o vikendu, (ale jelikoz od toho truhlare mam i kuchyn:), udajne je to pekny...kazdopadne cena za takle udelany budky je 4600Kc ), nicmene bylo to cely "na klic", takze jestli je vse udelany jak ma, jsem max. spokojen. Resp. predni stena (jinak tloustka 30mm) neni jeste slepena, takze vyrobeni krizu, vyriznuti diry pro MRD je na mne....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 10:43 

mabat píše:
Za 300€ není moc beden, který budou "dechberoucí", ale Totem mezi nimi rozhodně není na konci řady. Víc těžko radit.

Jsem si myslel, že na tohle zareaguješ :) Ono to tak vůbec nebylo myšleno, spíše obecně na objem peněz. Já sem právě příjemně překvapen, že existujou bedny jenom za 300€, které jsou odladěné a měli by hrát kvalitně. Jo, tady to asi končí s teorii, zvuk se nedá moc opisovat, člověk si to beztak nedokáže představit. Musí to slyšet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 11:13 

jon:
Chystám sa už dlhšie vypočuť si ešte nejaké "jazzovejšie" veci (Chick Corea, L'Orchestre National de Jazz, Eumir Deodato, nejakého Morella známeho z Dave Burbeck Quartet), len akosi k tomu nemám čas a keď mám, tak nie náladu na takéto veci.

Mechanicky som to spravil myslím si poriadne, len som bol už hnilý zapúšťať basák a vaničku vzadu. Ručnú frézu síce mám, ale nakoľko je spredu sieťka tak nezapustený basák nikto nevidí a za bedne tiež nikto nepozerá. Skôr som sfušoval povrchovú úpravu, ale bolo chladno, zle sa robilo, nie je to úplne dokonalé, mohol som to spraviť lepšie. Na druhej strane to vyzerá dobre, ak na tom vyslovene nehľadáš chyby. Dnes by som to robil asi trošku inak, ale náter je čiste estetická záležitosť ktorá neovplyvňuje zvuk a o ten mi šlo v prvom rade. Preizvučnou tkaninou som hádam zuvk nepokazil, možno sktuoční hifisti majú na to iný názor. Ešte som neporovnával ako hrajú zo sieťkou a bez.

MDF zoženieš v Daneringu (http://www.drevenymaterial.sk), je to kúsok za Bratislavou smerom na Most, keď pôjdeš z Vrakune, po Rážtočnej smerom od kruháču kde ústia Dvojkrížna a Hradská. Vedia ti ju tam aj narezať na tebou požadované rozmery. Len si daj pozor aby naozaj odrezali to čo ti dajú v reznom pláne, mne spravili bedničky o pol centimetra nižšie, tak si pri preberaní premeraj či to naozaj sedí. Ja som si dal narezať aj tie vnútorné hranoly 22 x 22 mm z MDFky, vyšlo to lacnejšie ako kupovať drevené hranoly a navyše aj tak som musel zobrať celú dosku, ešte mi z nej ostalo. To je nevýhoda, že musíš zobrať celú platňu 2750 x 1840 mm, ktorá stojí asi 50 €, podľa toho či 22ka alebo 18ka (musíš tam zavoalť a cenu zistiť, na stránke nemajú). Mám nejaké plány na ten zvyšok čo mi ostal. S MDF sa výborne pracuje, lepšie ako DTD. Samozrejme ďalšiu bednu, ak budem robiť (čo sa mi nechce), by som skúsil z preglejky. Keby si chcel môžem ti poslať plán mojej regálovky podľa ktorého som ju montoval. Ostal mi vatelín na vytlmenie, keby si chcel tak za 3 € ti ho dám, bude ti určite stačiť na dve 60 litrové bedne, príapdne mám kontakt keby si chcel väčie množstvá odrezkov (z prevádzky na území bývalej Matadorky v Petržalke). Myslím že ten Warnex bude dobrou voľbou pre povrchovú úpravu, aspoň sa toľko nenamakáš a bude to vyzerať OK.

Ako písal mbat, daj tých cca. 200 € za set a zvyšok ťa výjde možno na ďalších 100 € za materiál bední, rezanie a lak, vaničku, káble, ak si to spravíš svojpomocne, neviem čo by stál stolár. Za 300 € sú to špičkové bedne ktoré nemajú konkurenciu. Výhybku si môžeš kúpiť aj hotovú a uľahčiť si prácu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 17:47 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Mabat,molitan jsem použil samozřejmě ten průvzdušný.Zkoušeno hubometricky.Je ho tam tak 45l
v jedné bedně.Çasem doplním,vyměním.
Kontrola polarity výškáče u jedné bedny prověřena.Viz. foto již uvedené.Druhá bedna neprověřena.Mám ruku v sádře.Proměření pomocí komplu snad až ukecám juniora,abych si něco
neodpálil.Mám jen noťas a asi integrovanou zvukovku.Za rady dík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 17:53 

Tak to by mělo fungovat, ale zase tam toho nesmí být moc :)

Reagoval jsem původně na tuhle fotku: http://www.abload.de/image.php?img=im0002356dptw.jpg
Když už, tak bych množství nechal +- jako na té fotce, ale přesunul to doprostřed bedny a okolo basáku. Měření impedance není proč se bát, dělá se to na I/O zvukovky bez zesilovače, tam nehrozí odpálení ničeho...

Rouno, resp. vatelín, je v tomhle dobrý a blbuvzdorný, jelikož se to tam toho jednoduše nasouká, kolik se rozumně vejde, aniž by se to extra pěchovalo, a ono to vždycky nějak funguje... Proto taky to doporučení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 20:47 

Dopravopat:
Máš tie búdky naozaj pekne spravené! Ten Danering je už na výpadovke na Most po ľavej strane? Myslím, že tam je aj zberné miesto triedeného odpadu, ak si dobre pamätám.
Už keď treba kúpiť celú platňu materiálu, tak aspoň zostane. Ono zase to nie je až také drahé, keď sa to tak zoberie. Koľko Ti ostalo z celkovej plochy MDF platne, keď si zbúchal tieto Totemy? (Keď som rátal Hornbach a bola by to brezová preglejka 11-vrstvová, tak čisto len steny + rezy by vyšli cca 74€.) Samozrejme zistím si všetko, ako ceny aj za rezy. Spravili Ti to na počkanie? Mne osobne je MDF veľmi sympatická, už len pre ten povrch a jeho následnú úpravu. Ty máš tie bedne z MDF, tak napíš, či to stačí, alebo tie steny rezonujú a treba lepšie tú preglejku multiplex.
Ten vatelín, čo mi ponúkaš, aký to je? To je 100% syntetika? Pošli mi dáku fotku do správy, nech to vidím, prosím Ťa. Aká je hrúbka?
Stolára mám kamaráta, ale vieš jak to je. On je perfekcionista a má veľa roboty, takže by sa k tomu možno ani nedostal. Vravel mi, že najlepší spoj je vraj kolíkový. Žiadne skrutky. Nechápem to, ako to je možné, ale vraj to tak je. Ono tie skrutky potom neprenášajú zvuk a nerezonujú?
Najlepšie si spraviť sám čo sa dá, a tak človek dostane akú-takú predstavu o tom, čo to obnáša a samozrejme ušetrí.
PS: Chick Corea je nenormálny klavirista. Poznáš Michel Camilo? Pozri si koncert Marcus Miller v Lugano 2008 v HD. Som zvedavý čo povieš na zvuk z Totemov :) Tých ďalších interpretov moc nepoznám, ale idem to preveriť :) Samozrejme o Dave Brubeck Quartet nehovorím. Tých musí poznať každý "jazzman". Svojho času na základnej umeleckej som hral od Dave Brubeck Take Five. Možno by som si to ešte pamätal :D Teda úpravu pre klavír.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1573 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]