Napsal jsem zde, tedy původně ve vlákně k Totemům, naprosto věcný a nezaujatý příspěvek, to je
tento, v reakci na godzův obrázek a jeho zcestný výklad, při nejlepší vůli to v klidu uvést na pravou míru, dokonce jsem si dal i tu práci s obrázky. Má-li k tomu někdo jakoukoliv
věcnou připomínku, sem s ní. Pokud jsem na něco zapomněl nebo to jde vysvětlit lépe, budu jen rád, když to někdo doplní nebo podá jinou formou, nejsem neomylný, nebo to třeba neumím tak dobře vysvětlit. Jsou to ale naprosto základní věci, o kterých jako takových prostě nelze diskutovat, stejně jako tu s nikým nemá smysl podobně debatovat např. o Ohmově zákonu. Pokud vám bude někdo tvrdit, že napětí je součet odporu a proudu, a přitom se vás dokola snažit sebevědomě poučovat, jak funguje tranzistor (samozřejmě blbě), co s takovým člověkem, když odkaz na základní učebnice nepomáhá?

To, co k tomu napsal ransom, bylo bohužel mimo mísu a vesměs špatně (nezlobím se, prostě v tom není zběhlý a jeho pohled na věc je čistě intuitivní, což může svádět k mylným představám - taky jsem mu doporučil, ať se na to ještě podívá nebo aspoň zamyslí). To, že se toho hned chytnou takoví, jako Thales, a začnou vytahovat všechno možný a nesouvisející, co jim ovšem intuitivně připadá náramně relevantní, už je bohužel tak.
Opět jsem se jen přesvědčil, že snažit se tu cokoliv vysvětlit, je jen obrovská ztráta času. Snad už opravdu naposled, ale někdy je opravdu těžký se udržet, když člověk vidí, jaký kraviny by se tu měly nechat ležet jen tak, navíc ve vlákně o bednách, který jsem dělal. To, že se to přesunulo sem a nazvalo tak, jako se to nazvalo, je jen další libovůle Berkova (aneb dejte blbci funkci).
- A pokud někdo stále nechápe, že na těch godzových impulskách není nic, jako doznívání na basech, vůbec vidět (a že perioda rezonance odpovídá její frekvenci, když už jsme u toho), doporučuju ještě jednou pořádně pročíst to, co jsem k tomu napsal. Impulsní charakteristika je odezva systému na signál, ve kterém jsou zastoupeny
všechny frekvence stejně. Doznívání na basech na ní typicky vidět vůbec není, pokud je nefiltrovaná, jako to ukazoval godz, jelikož to tam má z principu velmi malou amplitudu (mj.). To, co tam vidíte, jsou vesměs jiné věci, odpovídající mnohem vyšším frekvencím (u odezvy celé bedny tam na první pohled vidíte prakticky jen vejšky, snad něco málo na středech). Proto se taky s impulzní odezvou běžně přímo nepracuje a převádí se na frekvenční cháru, která sice obsahuje tu samou informaci, ale kde je to pro člověka všechno vidět daleko lépe. Zkrátka myslí-li si někdo, že z impulsky něco zásadního vykouká, tak nevykouká, a už vůbec ne chování na basech, jak si to zřejmě představují přinejmenším godz s ransomem. Ale to už jsem opravdu všechno psal.