Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: regulace
PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 11:24 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Vendo, nikdo Tě tady neuráží. To, co děláš jsou sice blbosti, ale pořád lepší, než někde fetovat. Avšak s Tvými možnostmi (truhlařina) by bylo fakt nejlepší postavit něco trochu rozumnýho. Čichl by sis k jinýmu levelu a něco by ses i naučil. Nebo udělat to, co psal Thales...udělat novou bednu pro ARS9204, dodržet rozmístění repro a postavit výhybku od godze. I to by byl pro Tebe celkem velký krok vpřed.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 11:43 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Je to tak. Musíš si ujasnit, jestli chceš rozumné rady, nebo jenom aby Ti někdo kýval na Tvoje vlastní nápady.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 12:14 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
jo jo, já zatím nemám jak je udělat, místo by se určitě našlo ale mám takého magora mistra že tam ty bedýnky dělám už třetím týdnem. a to mě fakt nebaví, a taťka v práci teďka nemá čas.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 12:16 

jinak vy to berete tak já zase jinak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 12:20 
Řádný člen

No my se snažíme Tě uchránit nikamnevedoucím pokusům.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 12:21 

však mi jen stačí říct že to tak nefunguje, důvod a tím to u mě hasne :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 14:56 
Řádný člen

Kraj:
Vendo takto to nefunguje tak to nedělej. Udělej normální bedny co fungujou ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 19:01 

jednoduché :-) ale vrtám se v tom druhým rokem a i když jste mě toho za tu dobu naučili dost, jsem vám za to vděčný, tak toho stále moc neumím a musím se to doučit. a má vlastnost je taková, že mi nestačí říct že to nefunguje ale i proč to nefunguje, ať nežiju v bludech.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 20:45 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Vendo, Vendo, já tu už delší dobu pozoruju tvé nápady, a musím uznat, že jsi opravdu zvláštní tvor. Jak píšeš, už tě tu někteří něco naučili, ale rad nedbáš, a nesnažíš se sám něco naučit. Nejen Thales ti už několikrát dobře radil, a kdyby sis něco přečetl o této problematice, nepotřeboval bys už dávno vysvětlovat proč to tak je, protože bys to věděl. Pochop, že bez velký dávky vlastní snahy to nikdy nepochopíš, protože život je na to moc krátkej, to mi sakra věř. A elektronika je poměrně rozsáhlej obor- já se to učím kurňa aktivně už 40 let a pořád nevím všechno a nikdy vědět nebudu. A je jen v každým člověku, jak se k tomu postaví vlastním přičiněním, protože kdekoliv na fóru můžeš konzultovat problematiku, ale nečekej, že tě zde kdokoliv naučí vše.

Proč nejde to co pořád tak tvrdohlavě chceš? Každá bedna má nějakou impedanci, ale to není jen nějakej odpor, ja si představuješ. Prostuduj si co je to impedance, její všechny tři hlavní složky, tedy rezistence, induktivní reaktance, kapacitní reaktance, a jak se chovají se změnami frekvence. A hlavně si to pořád nepleť se stejnosměrným odporem. Pak pochopíš, že prostě nelze jednoduše spojit dva odlišné páry beden, protože při různých frekvencích se budou chovat každý pár jinak, a za prvé budou díky těmto odlišným impedančním vlastnostem v každém reálném okamžiku podle okamžité frekvence představovat pro zesilovač odlišnou zátěž, a za druhé budou díky tomu v každém reálném okamžiku vyzařovat naprosto odlišně. Dále stejně nepříznivej vliv budou mít i odlišný repráky, protože samotný jejich prlůběhy jsou taky odlišný. Takže ne že získáš reálnější prostorovost, ale přesně naopak získáš roztříštěný zvuky, jak psal Thales. Navíc budou v interiéru na odlišném místě, tedy i odrazy a tak zpoždění akustického tlaku působícího na tvý uši budou od každýho páru beden probíhat úplně jinak. To je jen jeden z dalších důvodů. Ta problematika je poměrně obsáhlá, a nelze ji spláchnout jednoduchou radou někde na fóru.

Když ti tady někdo zkušenější napíše, že to nejde, pak tomu věř, a když chceš vědět proč, snaž se ty potřebný informace si sám vyhledat, jinak se to nikdy nenaučíš. Pochop, že životní dráha, na které tě někdo vodil za ručičku už ti skončila, a pokud to za včasu nepochopíš, budeš mít celý život problémy, hlavně v profesním životě. Ty máš navíc obrovskou výhodu v tom, že máš internet, kde najdeš během chvilky vše a zadarmo! Kdybych ti zde napsal, kolik peněz mě stály ty informace, které jsem musel vstřebávat z nakoupených knih, protože internet a tehdy ani počítače ještě neexistovaly, tak bys tomu ani nevěřil. A většina starších a zkušenějších, co se ti zde snaží poradit si tím vším prošli také, včetně kvant omylů a slepých uliček, draze zaplacených právě v těch odborných knihách, který ty dnes už kupovat nemusíš. A díky radám zkušenějších se můžeš vyhnout i těm omylům a slepým uličkám a ušetřit tak spousty peněz. Tak toho využij.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 20:55 
Moderátor

Já bych to nijak nedramatizoval. Koukněte, sám jsem navzdory velmi dobrým teoretickým základům musel pár let kolem dokola zkoušet, jestli něco nejde jednodušeji, levněji, nebo prostě jinak. A přiznávám, že jsem byl dost dlouho tvrdohlavý, než jsem pochopil, že to tak opravdu nejde.
Takže si myslím, že si každý člověk musí pár slepých uliček projít sám.
Vendo, hlavně se neciť uražený, když si Tě někdo dobírá. Ber to taky jako srandu, protože nic ve zlém, ono to s Tebou často je opravdu k popukání. Ve skutečnosti je obdivuhodné, že Tě zatím ušlechtilý koníček drží. Většina kluků ve Tvém věku zná jen prázdnou zábavu a potloukání.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 21:47 

už mám rozečtenou druhou literaturu, s tou impedancí jsemtoto nevěděl ale už vím o čem budu číst, dále s tím druhá, párem beden to už dramatizovat nebudu, už vím proč. to že když to nejde respektuju hned od začátku jen se potom začnu pídit proč to tak nejde. a právě stará dobrá knižní literatura je lepší než PC krom toho že si můžu najít vše

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 22:56 
Řádný člen

Kraj:
Ono je fakt že staré knihy byly psané celkem poctivě a často v rámci možností komplexně. Dneska na netu nemá problém se orientovat člověk, který už něco ví, ví přesně po čem jde a dokáže od sebe rozlišit co může být pravd a co blábol či zavádějící informace. Těch je bohužel dost. někdy to také nemusí být opřímo blábol ale může to být informace která se vztahuje na nějakou konkrétní situaci, ale na jinou už ne. No a v tom je začátečník úplně vedle jak ta jedle. Dále je také problém v tom že doba pokročila a i když je zrovna audiotechnika relativně konzervativní částí elektroniky tak vývoji také neutekla. Tudíž nastudované informace z literatury je třeba aktualizovat. Bohužel nelze v češtině či slovenštině koupit žádnou aktuální knihu, která by byla co k čemu. Alespoň o žádné nevím. Komu nedělá problém číst v angličtině nebo němčině tak má obrovskou výhodu protože tam už se aktuální informace vyčuchat dají. Pro začátečníka je ale dle mého názoru nejrychlejší a nejefektivnější způsob získání informací někoho s komplexnějšími znalostmi z oboru pozvat "na pivo" a nechat si dát tak 2-3 hodinky nalejvárnu. Za tu dobu se dozví ve smysluplné podobě tolik informací až se mu bude z hlavy kouřit a co je nejdůležitější - dozví se je včetně logických souvislostí! Bez logikya souvislostí je to totiž jen jako šprtání nazpaměť, v okamžiku kdy člověku docvaknou souvislosti tak se nic učit netřeba, ono to jde pak úplně samo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 23:10 

Jo jo, literatura, a to i ta stará je pořád dobrá, protože základy se zas až tak moc nemění. Já i dnes občas nakouknu do knih, starých i 60 let. Akorát v těch reprobednách se změnilo celkem dost, protože dnes jsou podstatně dokonalejší možnosti, jak se dopracovat k solidním výsledkům, než pouhé vzorečky, které se aplikovaly ještě před 20 lety. Prostě technologie nás už začínají předbíhat takovou rychlostí, že už to člověk mnohdy nestíhá ani sledovat. Nejhorší je, že starý vědomosti si sice člověk pamatuje, ale ty nový se už od určitýho věku v lebce těžko udržujou.
Takže Vendo, nebuď zklamanej z toho, že se budeš celej život učit, abys to pak s šedým vlasem všechno zapomněl :-) Ale to mezi tím je celkem zábavný. A těch chyb co stejně naděláš bude taky hodně, bez toho to ani nejde.
Jeden takovej příklad, jak člověk jednou dopadne: tak si tady v nervu 3 dny hledám hotovou desku s preampem, a hádej, kde jsem ji nakonec našel. V ledničce! :lol:

Edit: Ne abyste mě podezřívali, že se pokouším z polovodičů dělat supravodiče :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 23:56 
Řádný člen

Kraj:
Jak se tam dostala?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2012 00:17 
Řádný člen

Z polovodičů se supravodiče sice dělají pomocí ledničky těžko, zato já umím z křemíkovýho polovodiče udělat uhlíkový celovodič a to prosím za pomoci jednoho zdroje. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2012 10:03 
Moderátor

Já jednou rozebral kamarádce audiofilce nehrající značkový ekvalizér, abych postupným systematickým měřením od zdroje přes vypínač, pojistku a kabelovou přívodku až k vidlici flexošňůry s údivem zjistil, že není v zásuvce.
Malý kvíz: Kolik šroubků je potřeba vyšroubovat, abyste sundali plechový kryt tvaru obráceného U z běžného audiokomponentu šíře 435mm?
(odpověď: 11)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2012 10:23 
Řádný člen

No obyvkle 4-7, ale 11 je docela masakr. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2012 13:27 

no jo. já se učím rád o tom žádná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2012 13:47 

Ransom: Tak tak, to jsou takový banality, který člověka ani nenapadnou. Já byl asi před 25 lety pozván ke kamarádovi, abych mu opravil televizi, na který nešel zvuk. Páral jsem se s tím tak dvě hodiny, vše v pořádku, už jsem nevěděl kudy kam. Tak jsem si před bednu sedl na oddych a cigárko a co nevidím? Zamáčknutej vypínač MUTE! :lol:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]