Zdravím, toto je mé první téma tady na repromanii. tak nevím jak mi diskuze půjde

.
Repra jsem dostal asi před 5ti lety a byly dle mého názoru skvělě zachovalá.
Foto asi nebude třeba, všichni vědí o jaký typ se jedná, z historie tesla basáků kterou jsem před chvílí docela podrobně přečetl jsem usoudil že je to nejstarší typ se žlutým textil závěsem, oranžovou síťkou a větracími otvory u magnetu. měl jsem je v po domácku zbastlených dvoupásmových bednách, myslím že s arv 161 bez výhybky jen s kondíkem (uzavřená ozv.)
Zvukově to nebylo, ani nemohlo být nic moc, no byl jsem malý

a tak si to nevyčítám, ale jednou jsem to nějak moc vybudil a jeden z basáků mi vyskočil z mezery, vrátil jsem ho zpátky jak nejlépe to šlo a pak jsem se nějak dostal k lepším bednám a ARZ šla do skříně.
Dnes po přečtení historie jsem si řekl "zajímavé mám pár nejstarší verze českých ""gumáků"" a tak sem je vyndal a přemýšlím co s nimi, při zatlačení na membránu není ani u jednoho nic slyšet, musím uznat že jejich poddajnost je téměř neuvěřitelná

. Zajímalo by mne jestli si former může nést nějaké následky které by zhoršovaly zvuk a nejsou poznat stlačením. Ještě je vyzkoušim ve svých 3-pásmových bednách , které mají identický rozmer basáku, ale mají objem typuju tak 25-30l,
vím že je to moc, ale už si dám na vyskočení pozor. Také se mi schodou okolností dostaly do rukou další dva (ne)párové arz669 tentokrát modrý koš, bez děr u magnetu, gumový závěs a označeny razítkem fialové barvy. Velmi vtipné na jejich příběhu je že jsou "vykuchány" z podivných beden tovární výroby zakoupených dříve na aukru, byl to zajíc v pytli za výhodnou cenu a takováhle překvápka mám rád. Foto by určitě pobavilo, ale ty bedny jsem zlikvidoval záhy poté co jsem odšrouboval zadní víko (perforovaný sololit, ano to připomene ruské jednopásmové bedny pochybných kvalit) koncepce byla podobná jako u ars944, ale kvalita bedny mnohonásobně horší. Basák byl ve spodní části, nad ním zhruba stejně velký kruhový střeďák ruské výroby a koaxiálně s ním arv81, a poslední pecka..... v bedně nebyla žádná výhybka ani kondenzátory, ale propojovací kablíky byly originální a dokonce originál zapájené (bez cínových ošpenců a všude bylo relativně stejné množství cínu). Bedny jsem takřka okamžitě rozkuchal a dal se do mněření středů a výšek jež byly zapojeny bez jakékoliv ochrany. K mému ohromnému překvapení byly oba střeďáky komplet odkouřené, zatímco ARVčka to přežila, jsou to opravdu houževnaté šišky

. Můžete mi to věřit a nebo nemusíte, ale dcla mě s..e, že jsem to tenkrát nevyfotil komplet jak to je, to už by věřil každý. Nejspíš chtěli soudruzi z cccp vyrobit nějakou luxusnější třípásmovou reprosoustavu, ale zapomněli při tom na pár drobností.
Od původního tématu ARZ669 jsem slušně odbočil, tak se jetě vrátím, ta ARZ669 z těchto beden vypadají na první pohled úplně stejně, jen jeden z vrchlíků je starší černá síťka druhý kus má již malý papírový vrchlík, ty vrchlíky jsou zkrátka jediná odlišnost.
Spletl jsem zde několik témat dohromady, ale nějak jsem se rozepsal tak sry.