Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ARZ 669 textil, raná verze
PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 06:23 

Kraj: ČR - Plzeňský
Zdravím, toto je mé první téma tady na repromanii. tak nevím jak mi diskuze půjde :oops: .
Repra jsem dostal asi před 5ti lety a byly dle mého názoru skvělě zachovalá.
Foto asi nebude třeba, všichni vědí o jaký typ se jedná, z historie tesla basáků kterou jsem před chvílí docela podrobně přečetl jsem usoudil že je to nejstarší typ se žlutým textil závěsem, oranžovou síťkou a větracími otvory u magnetu. měl jsem je v po domácku zbastlených dvoupásmových bednách, myslím že s arv 161 bez výhybky jen s kondíkem (uzavřená ozv.)
Zvukově to nebylo, ani nemohlo být nic moc, no byl jsem malý :oops: :lol: a tak si to nevyčítám, ale jednou jsem to nějak moc vybudil a jeden z basáků mi vyskočil z mezery, vrátil jsem ho zpátky jak nejlépe to šlo a pak jsem se nějak dostal k lepším bednám a ARZ šla do skříně.
Dnes po přečtení historie jsem si řekl "zajímavé mám pár nejstarší verze českých ""gumáků"" a tak sem je vyndal a přemýšlím co s nimi, při zatlačení na membránu není ani u jednoho nic slyšet, musím uznat že jejich poddajnost je téměř neuvěřitelná :o . Zajímalo by mne jestli si former může nést nějaké následky které by zhoršovaly zvuk a nejsou poznat stlačením. Ještě je vyzkoušim ve svých 3-pásmových bednách , které mají identický rozmer basáku, ale mají objem typuju tak 25-30l,
vím že je to moc, ale už si dám na vyskočení pozor. Také se mi schodou okolností dostaly do rukou další dva (ne)párové arz669 tentokrát modrý koš, bez děr u magnetu, gumový závěs a označeny razítkem fialové barvy. Velmi vtipné na jejich příběhu je že jsou "vykuchány" z podivných beden tovární výroby zakoupených dříve na aukru, byl to zajíc v pytli za výhodnou cenu a takováhle překvápka mám rád. Foto by určitě pobavilo, ale ty bedny jsem zlikvidoval záhy poté co jsem odšrouboval zadní víko (perforovaný sololit, ano to připomene ruské jednopásmové bedny pochybných kvalit) koncepce byla podobná jako u ars944, ale kvalita bedny mnohonásobně horší. Basák byl ve spodní části, nad ním zhruba stejně velký kruhový střeďák ruské výroby a koaxiálně s ním arv81, a poslední pecka..... v bedně nebyla žádná výhybka ani kondenzátory, ale propojovací kablíky byly originální a dokonce originál zapájené (bez cínových ošpenců a všude bylo relativně stejné množství cínu). Bedny jsem takřka okamžitě rozkuchal a dal se do mněření středů a výšek jež byly zapojeny bez jakékoliv ochrany. K mému ohromnému překvapení byly oba střeďáky komplet odkouřené, zatímco ARVčka to přežila, jsou to opravdu houževnaté šišky :D . Můžete mi to věřit a nebo nemusíte, ale dcla mě s..e, že jsem to tenkrát nevyfotil komplet jak to je, to už by věřil každý. Nejspíš chtěli soudruzi z cccp vyrobit nějakou luxusnější třípásmovou reprosoustavu, ale zapomněli při tom na pár drobností.
Od původního tématu ARZ669 jsem slušně odbočil, tak se jetě vrátím, ta ARZ669 z těchto beden vypadají na první pohled úplně stejně, jen jeden z vrchlíků je starší černá síťka druhý kus má již malý papírový vrchlík, ty vrchlíky jsou zkrátka jediná odlišnost.
Spletl jsem zde několik témat dohromady, ale nějak jsem se rozepsal tak sry.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: ARZ 669 textil, raná verze
PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 09:19 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
A otázka znie teda ako? Či sa mohol poškodiť former cievky? No ak reproduktor pri zatlačení na membránu nezadŕha, tak potom sa mu nič nestalo, čo je veľké šťastie. Ale nepochopím, čo si s ním robil, že vyskočila cievka úplne von... :shock: To sa naozaj stalo?
Tí tvoji krásavci by mali vyzerať nejako takto:
Příloha:
ARZ 66x 1966-68 P.jpg

Příloha:
ARZ 66x 1974 P2.jpg

Mám vyfotené úplne všetky modely, aké sa vyrábali. Vidím, že taký názorný prehľad by sa teraz hodil. No bohužiaľ, nedá sa...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 09:39 

Jo sou tu oni přesně. No ja uz si taky přesně nepamatuju co sem s nima delal, bylo mi +-10let a asi sem to nehlidal, byla nejaka basová špička v signálu a bylo. Taky jsem rád že to s nima vypadá dobře. A k tomu druhému (ne)páru: vlastně mně zajímalo když bych je nekdy v budoucnu instalovat do beden, jestli je rozumné vymněnit oba vrchlíky za jiné (párové) a nebo raději počkat jestli se naskytne příležitost k zakoupení druhých kusů. Přeci jenom tyhle jsou taky krásně zachovalé a nechce se mi do nich vrtat, byť na výměně vrchlíku není nic těžkého :?:

Nemáš náhodou vyfocen i ARN5656, v životě sem to neviděl a jsem docela zvědav jak to vypadá. :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 09:57 
Řádný člen

V žiadnom prípade nevymieňaj vrchlíky ani do toho vôbec nezasahuj! Nie len vrchlíky sú iné, zmeny sú aj vnútri. Keby si tomu s textilným vrchlíkom dal papierový, zamedzíš tým pohybu membrány. A keby si tomu s papierovým dal textilný, tak reprák už sám osebe bude obsahovať 'basreflex' a mohol by vydávať pazvuky. Okrem toho odstránenie vrchlíka vôbec nie je sranda a aj pri veleopatrnom postupe to často nejde bez toho, aby sa v tom mieste poškodila vrchná vrstva membrány (len keď sa potom nový vrchlík dá presne na to isté miesto, nie je to vidieť). Takže na to rozhodne nešahať! Ak ti prekáža rozdielny vzhľad tých dvoch modrákov, tak si zaobstaraj do páru nejaký druhý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 10:00 

Myslel jsem si to, tak holt zůstanou ve skříni než seženu nejake do páru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 10:33 
Řádný člen

Ešte k tomu ARN 5656: Nemal som ho ešte na fotenie, no raz som neodolal a stiahol som z aukra fotku 1PF 067 76, kde ho je celkom obstojne vidno. Dúfam, že tým nikomu neukrivdím, ak to sem dám...
Příloha:
1PF 067 76_04.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 12:26 

Pěkná raritka :oops:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 15:35 
Řádný člen

Kraj:
Škoda že ty repráky neměla Tesla běžně ve svém sortimentu. Pro příznivce "tahat z toho basů co to jde" by to asi moc nebylo, ale zato by to byl zajímavý reprák pro ty, které zajímají i jiné kvalitativní aspekty zvuku.

Vrchlíky bych raději nechal tak jak jsou. První verze ARZ s jejich prodyšností počítají a pokud jsou reproduktory použité v rozumném třípásmu tak to nečiní problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2012 16:40 
Řádný člen

Ono vlastne každému repráku s priedušným textilným vrchlíkom by sa použitím papierového zabetónovala membrána, nielen ARZ...
Spomínaš si na to, ako raz niekto ukázal foto ARN 565 originál od výroby s textilným vrchlíkom a to dokonca ani nie čiernym, ale hnedo-oranžovým? Ktovie, čo to bolo za raritu, či len potrebovali vo výrobe minúť staré zabudnuté zásoby alebo na nejakej pondelkovej rannej sérii zabudli predierkovať formery a už nebolo iného východiska... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2012 12:45 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
jo... a nebo, když jsou rozdílné tak bych použil průzvučnou tkaninu je to sice další výdaj navíc ALE reproduktory se tím přece šetří, nemá na ně vliv slunko, prach a prsty urputných návštěvníků kteří si na reproduktor chtějí mermomocí sáhnout. reproduktory nebudou vidět a reprobedny budou vypadat honosněji. :)
jen s tím uchycením mi připadá trochu problém, ale jedna varianta mě přecejen napadá, a to na pevno. to by se ale musela už chytnout s přední deskou při kompletování beden.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 říj 2012 01:54 

¨Těchhle návštěvníků jsem se už naštěstí zbavil a ty stávající se snažím trochu "proškolit". ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 říj 2012 11:27 
Řádný člen

Thales, Amater16, ... : Kto z vás túži vlastniť ARN 5656 v 1PF 067 76, môže si splniť sen tu:
http://elektro.aukro.cz/reprobedny-i2744689367.html Zostáva len dúfať, že bedne sú v poriadku, lebo nevyzerajú, že by s nimi bolo zaobchádzané v rukavičkách... :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 říj 2012 16:24 
Řádný člen

Kraj:
Tak jsem tam ze sportu přihodil. Když budou ty pěňáky pěkné tak si je nechám, dám tam normální verze a pošlu dál. Když ne tak to jen nafotím, přeměřím a také pošlu dál. Takže pokud má někdo o ně odtud zájem tak se může postavit do fronty a klidně mu je pak přenechám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 říj 2012 20:29 

LOL co to je blokněte ho někdo!!!! :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 říj 2012 20:34 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Spamy promazány.

Offline Profil E-mail