Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Náter na membrány
PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 02:15 

Kraj: SR - Nitrianský
Zdravím,potreboval by som nejak zjednotiť farbu membrán mojich ARN 664 a ARV 161 čím je to najlepšie natrieť?čital som že tuš ale aký?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Náter na membrány
PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 02:50 
Řádný člen

Kraj:
No to jsem si také říkal a laboroval jsem s tím dost dlouho, ale nechám si tu informaci pro sebe 8-) Přeci jen to stálo hodně času to vylaborovat nejen jaká je vhodná, ale jaký je i vhodný postup. Také vím že většina info co se motají po fórech neposkytují rozumné výsledky. Jestli chceš tak ti to ale udělám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 08:10 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Thalesi, víc z nás by využilo Tvé služby..ale když si vezmeš poštovné ze SR do ČR a pak zpět, tak se rychle dostaneš za hodnotu těch repro. Tím samozřejmě nehci říct, aby si nám své know-how prozrazoval. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 10:43 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Ak máš nejaký recept, u ktorého je 100% zaručené, že neovplyvní mechanické a tým ani zvukové vlastnosti membrány, mohol by si sa oň podeliť. To, že ťa to muselo stáť čas a energiu, kým si to vymyslel, si každý uvedomuje a nikto ti to nevezme. To je údel každého, kto prichádza s niečím novým. Tak ako som ja dal postup na narovnanie vlhkom vydutej stredičky. Tiež som sa s tým musel ...ť celé dni, kým som celý postup dotiahol do finále. Že som potom nepočul od nikoho ani "bú", je druhá vec, asi to patrí k miestnemu koloritu...

Inak si dovolím varovať pred natieraním membrány hrubou vrstvou tušu a všelijakými inými hrubými nátermi, lakovaním a pod. Radšej mám reprák vyblednutý a škaredý, len nech hrá tak, ako má.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 12:48 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Přesně tak, většina, kdo už tu jsme nějakou tu dobu, tak prostě míň nebo víc přispěla ať už k obsahu samotné RM, nebo nápady a postupy, vědomostmi... Ono mj i blbé skenování starých tiskovin atd. stojí minimálně ten čas, když na to příjde - bez toho by ale RM jako celek nebyla jaká je - to už zrovna může každý vztahovat autorská práva na každý svůj zveřejněný text, když teda takhle...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 15:45 
Řádný člen

Kraj:
Ano před silnou vrstvou čehokoliv bych varoval. Ono se to pak má tendenci i loupat.

S tím postupem je to těžké. Ono totiž na každý typ membrány je potřeba to udělat trochu jinak a sledovat co se děje. Já už to mám za ty roky vychytané řekněme na 98%. Ty dvě procenta si nechávám že se někdy sem tam stane že i přes veškerou pozornost není výsledek úplně přesně tak jak jsem si představoval. Na rovinu nejsem si jistý jestli je ten postup v dostatečně širokém měřítku přenositelný jen prostým krátkým textem, je to spíš o tom to ukázat a debatovat nad tím protože mohu poukazovat na různé detaily a tak.

Co se týče změny zvuku tak vyjma těch úplně nejstarších reproduktorů, které mají membránu rozbředlou jako kaši a které vřískají samy o sobě (v čemž si Ciploxi jak vím libuješ), tak nedochází ke změně zvuku. Maximálně vlivem dočasného zatuhnutí vlnkového závěsu, což se po chvíli opět rozehraje. S tím nejde nic dělat, prostě se musí znovu rozehrát. Netrvá to ale zdaleka tak dlouho jako u nového repro. U těch úplně nejstarších typů s tenkou, křehkou a silně nasákavou membránou k určité změně na vyšších středech dojít může (např ARO667 rv 1965). S tím prostě nelze nic dělat, ale to nevadí protože v určitých případech lze použít alternativní metodu. Ta sice nepřináší esteticky tak dobré výsledky, ale zato neovlivňuje zvuk žádným způsobem. Stejnou metodu používám na papírová ARV starších sérií. U novějších sérií to není potřeba. Také záleží na stavu reproduktoru. Pokud byl reproduktor v klimaticky nevhodném prostředí membrána opět změní vlastnosti a chová se podobně jako starší typy a opět je třeba postup mírně upravit. Všechno tohle už mám zmáknuté z doby, kdy jsem laboroval nad opakovatelností výsledků. ty rozdíly jsou hlavně na začátku celého procesu. Dneska si membránu prohlédnu a osahám a hned vím jakým způsobem začít abych pro daný kus dosáhl optimálních výsledků. Když se pro daný typ použije špatného postupu tak výsledky mohou být nenapravitelně (!) velmi zlé. To neříkám proto abych někoho strašil, to tak říkám protože k tomu jsem prostě došel. Nestojím o to abych tu něco napsal a pak bych viděl jak to lidi udělali špatně a u toho bylo napsáno "to mi poradil Thales".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 20:36 

Kraj: ČR - Pardubický
Taky jsem dlouho laboroval jak na to u odlakovaný ARN312 .Ona zustane po odlakování stejnak tak trochu napuštěná tim lakem a standartní postupy na netu nepomohly. pak jsem zkoušel arv 161 stejným zpusobem jako tu 312 a výsledek taky super jako nové.A takhle mě prošlo pod rukama snad už 20 repráku. Během výkendu sem dám fotky. A jak píše Thales , poradím pak to někdo přežene a muže reprák vyhodit a já budu za debi..... . Padotýkám ŽÁMÉ EMAILY NEBO SPREJE A NĚCO PODOBNÉHO NEDÁVAT NEDEJ BOŽE NATÍRAT ŠTĚTCEM :evil: :evil: . Je to velká citovka a kus velikosti ARN8608 trvá tak cca 1hod pokud není moc vybledlej. Rada zní obětujte něco spáleného na pokus

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 20:49 

Tak akurát som tam tie reprá osadil a myslím že by nebol dobrý nápad to začierniť takto sa k tej dýhe hodia len škoda že aj ten druhý neni taký nažltlý.Inak skúšal som tušom zafarbiť to ARO a celkom sa to podarilo neni sú tam ani flaky ani ho neskrútilo.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 21:07 

Máš to pěkný jemom bych dal černý šroubky na ty arv. A možná zkusil ty modrý koše z venky na těch arn opatrně stříknout černou (modelářskou pistolkou )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 22:52 
Řádný člen

Kraj:
Monology sice vypadají hezky, ale to ARO rozhodně nedopadlo moc dobře pokud se dá vyčíst z toho rozmazaného čehosi, co vzdáleně připomíná fotografii.

9918 - proč ne štětcem? Já to tak dělám běžně 8-) Musí se to ale umět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 09:49 

třeba na mastnou membránu se štětcem nechytneš .a já to měl štětcem vždy flekatý a nestálost odstínu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 12:11 
Řádný člen

Matej: Ja by som s tým na tvojom mieste nerobil vôbec nič. Nie je to nijako extra výrazný rozdiel.

Thales: Som ten posledný, kto by si "liboval ve vřískání", to mi môžeš veriť. Ako som už spomínal, problém je v tom, že si asi každý pod tým vřískáním predstavujeme niečo iné (verím, že teraz sa k tomu už vyjadrujem naozaj poslednýkrát). Ja pod tým rozumiem jeden alebo niekoľko výrazných ostrých rezonančných vrcholov okolo 3 000 - 5 000 Hz a z toho vyplývajúce skreslenie. Najvýraznejšie som to pozoroval u modrých ARO 667 (1975). Keď som s nimi porovnal ARO 6604 (1987), tak tie 6604 boli kultivovanejšie a nemali tam taký hrb. Medzitým už však tie modráky nemám, namiesto nich mám sivé 667 z roku 1969. Každý je z iného obdobia a v inom stave, ale hrajú rovnako, takže nedá sa povedať, že by som mal šťastie na jeden extrémne vydarený kus. No a keď tieto 667 porovnám s 6604, tak 6604 okolo tých 3 000 - 5 000 Hz kričia viac. 667 majú zas mierne zvýraznené širšie pásmo v nižších frekvenciách okolo 1 000 Hz, a toto práve spôsobuje ten papierovitý prízvuk. Ale nezdá sa to byť výrazný ostrý špic, ani to nehodnotím ako kričanie. Sú to výsledky priameho porovnania jedného repráku vedľa druhého, naozaj som si to nevymyslel.

Na krásny a vizuálne luxusný náter membrány som tak trochu doplatil paradoxne u ARZ 669 (kde by sa mohlo zdať, že na tom nezáleží). Dávnejšie už mám 2 ks prvých gumákov zo začiatku r. 1970. Okrem toho, že sú abnormálne mäkké, tak aj stredné pásmo hrajú tak, že závisťou by zbledlo nejedno širokopásmo... Sú však vyblednuté, nie veľmi pekné. Potom som kúpil dva ďalšie z toho istého obdobia, ale luxusne načiernené, predpokladám, že tušom. Rovnako poddajné a mäkké, ale stredné pásmo už nehrajú tak dobre ako tie prvé. Myslím, že to spôsobuje práve tá hrubá vrstva tušu, ktorá spevnila a zaťažila membránu a tým pozmenila jej mechanické vlastnosti. Preto si myslím, že ak už načierniť membránu, tak niečím, čo do nej bezozbytku vsiakne, zvyšok sa odparí a nevytvorí len na jej povrchu nejakú 'škrupinu'. Inšpiruje ma, čo sa mi raz stalo, keď som si kúpil čiernu centrofixku. Mal som narysovaný nejaký návrh a chcel som zvýrazniť niektoré časti (a obyčajné fixky po čase vyblednú). Keď som otvoril vrchnák, tak aj z neho aj z fixky sa mi na ten papier vylialo pekné množstvo čiernej farby a vpíjalo sa to jedna radosť... Dodnes to mám odložené, je to krásne rovnomerný fľak a mechanické vlastnosti papiera pritom nie sú absolútne ovplyvnené. Čo tak použiť niečo takéto? Nemyslím natieranie fixkou po pásikoch, ale použiť nejakú podobnú farbu, liehové moridlo alebo niečo také. Neskúšal niekto? Berte to prosím naozaj len ako návrh.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 16:29 
Administrátor

Černý pigment, tak by se měla jmenovat "barva", která nedělá vrstvu ale vypije se.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 18:45 
Řádný člen

Kraj:
Však já také nedělám na membráně žádnou vrstvu, já jen postupně uzavřu póry. Včera jsem to tu zrovna ukazoval Ransomovi, tak se ho zkuste zeptat jak se mu líbily výsledky ;)

Mám vyzkoušeno že cokoliv z toho co jsem zkoušel (a že jsem toho zkoušel opravdu hodně) vedlo k nedobrým nebo přímo špatným výsledkům buď hned nebo časem. Speciálně ty fixy co jsem se s tím potkal tak to způsobilo časem vyměknutí membrány. Různé inkousty a podobné nesmysly nejsou stabilní a krom toho že špiní zase způsobily buď žmolky a nebo membrána po čase získala vlastnosti jako by byla někde dlouho vystavena nevhodným klimatickým jevům. Je to dobře slyšet i na poťukání. Některé barvy zase vytvářejí chtě nechtě vrstvu která mrví zvuk. Naštěstí jsem to vše zkoušel na reprácích které jsem si mohl dovolit zmrvit a bylo s tím počítáno. Výjimkou je jeden jediný pár ARN565, který jsem udělal před mnoha lety v době, kdy jsem tomu nerozuměl.

Štětcem lze dělat i vodoodpudivé membrány ;)

Co se uřvanosti týče tak uřvanost je nejen pár peaků na cháře, ale dle mého názoru jí způsobuje i zkreslení dané materiálem membrány. U Tesla reproduktorů starších řad je na vině (dle mého názoru) nedostatečné vnitřní tlumení membrány, protože ta membrána má mnohem blíže k běžné žluté kreslící čtvrtce (hrubá vnitřní struktura, málo pojiva, malá tloušťka) než k modernímu jemnému a tuhému papíru, který Tesla začala používat v 80. letech. Spolu se silným pohonem to pak vede k tomu že si membrána dělá co chce a ten reprák mi pak přijde zkreslující a uřvaný. To je přesbě důvod proč jsou na tom repráky se slabším pohonem na tom pak subjektivně lépe - typicky třeba ARE589. Také se to méně projevuje u ARZ66x protože tam je poddajný a lehký závěs (zejména v textilních verzích) takže pak membrána není tolik namáhána kroucením protože nemusí přenášet až na okraj takové síly jako třeba u ARO667.

Jen by mě zajímalo Ciploxi jak si k tomu závěru došel, respektive jakým způsobem si to testoval? Až to napíšeš tak sem vložím jak jsem přesně testoval já a k čemu jsem přesně došel a jak jsem k tomu došel ;) Jen doufám že si provedl obsáhlejší testy než jen že napíšeš "prostě jsem poslouchal".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 20:32 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
1) Je pravda, že jsem na černění používal inkoust do tiskárny a hádal se, že dává dobré výsledky. ALE! Vždycky jsem s tím dělal jenom basáky novějšího data výroby, s původně černomodrou membránou, které to nijak neublížilo. Na konečnou fixaci jsem pak použil naředěnou stavební disperzi.
2) V okamžiku, kdy jsem inkoust použil na repra ze sedmdesátých let, nastal problém. Asi po týdnu membrána zhrubla, jako by její povrch inkoust narušil. Čím tenčí membrána, tím víc.
3) Thalesův výsledek se mi samozřejmě líbil. Spíš je poněkud neobvyklé vidět černou hladkou pololesklou membránu v šedém koši.
4) Přesný postup jsem stejně z Thalese nevydoloval. Budu dál experimentovat s šelakem, arabskou gumou, disperzí a tuší a s různými postupy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 říj 2012 02:09 

Ja som to aro natieral štetcom a potom rozšuchal jemním hajzlovým papierikom aby tam nebola hrubá krcanica.Takto som to pretrel 2X a bolo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 říj 2012 11:52 
Řádný člen

Ransom: Dúfam, že nebude príliš veľa obetí tých experimentov. Mne nevadí škaredá a vyblednutá membrána, len nech hrá tak, ako má. To je najdôležitejšie. A keby bola membrána až natoľko škaredá, že sa na ňu skutočne ťažko pozerá, tak pred ňu dám rám s látkou :) .

Thales: A ako by si si predstavoval aby som to meral? Samozrejme, že som na to prišiel sluchom. Za 25 rokov, čo sa tým zaoberám, som mal na to dosť času. Vieš dobre, že ja grafy 'nežerem', dôležitý je pre mňa posluchový vnem, nie ako to vyzerá na grafe. Rozdiel medzi staršími membránami zo 60. rokov a novšími zo 70. rokov je aj v materiáli, ale hlavne v hrúbke. Obrázok, keď som ich presvietil, som buď niekam sem postol (alebo som ti to posielal?). A tam bolo vidieť, že zatiaľ čo tie staršie sa smerom od stredu von stupňovito stenčujú a okraje spolu so závesom sú už úplne priesvitné, novšie sú +/- rovnako hrubé a nepresvitajú vôbec. Zo zvedavosti som presvietil aj membránu ARO 6604 (1987) a čuduj sa svete - okraj (cca 2 - 3 cm) pred závesom je tu znova priesvitný. Napriek tomu, že je naprataná čiernym farbivom. To znamená, že síce je tuhšia a impregnovanejšia, ale znova sa smerom k okrajom stenčuje. Prečo asi? Lebo to je zlé? To sotva. Zvukový rozdiel medzi 6604 a 667 '69 nie je veľký, medzi 6604 a 667 '75 bol väčší. To, čo u tých najstarších vadí tebe, je asi to zvýraznenie okolo 1 000 Hz a nižšie.
Rozdielne membrány majú aj ARO 431 a 2 AN 633 41, čo som odfotil do témy vedľa. Starší 2 AN ju má ako blato, má aj papierovejší prejav a menej výšok. 431 má pevnejšiu membránu, nie je natoľko papierovitý a viac výškuje. Vyzerá to byť ten istý materiál ako začali používať od r. 1962 u nového radu, ale nedá sa určiť, kedy bol vyrobený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 říj 2012 18:42 
Řádný člen

Kraj:
Už pokolikáté opakuju že stěžejní problém toho co mi vadí nejsou žádné peaky, ale neschopnost vykreslit detaily a slévání.

Také jsem nemluvil o grafech, vím že grafy nejsou zdaleka všechno. Mluvil jsem o tom jestli si nějak pěkně zblízka zkoumal co a jak se tam chová a nebo jestli si vyhodnocoval jen z dálky. To že ty starší reproduktory jsou ti sympatičtější ti přece neberu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2012 08:12 
Řádný člen

Ani s tým podaním detailov celkom nesúhlasím, asi je to vec názoru... Nedávno, hlavne cez letné prázdniny, keď som vytváral návrh mojej modifikácie 1PF 067 04, som sa veľmi starostlivo a podrobne pohrajkal so všetkými možnými širokáčmi tejto 8" veľkosti - preto sa teraz vyjadrujem hlavne k nim. Boli to hodiny skúmania, sledovania a porovnávania, ako sa ktorý v akej situácii správa a podobne. Zblízka aj z diaľky. A tie staré 667 podali detaily veľmi obstojne, niekedy lepšie a niekedy horšie ako 6604, podľa nahrávky. Ale celkový víťaz a kandidát na streďák do tých PF-iek bol nakoniec úplne iný :) .
Takto vyzerá ten 'röntgenový snímok' ARO 6604. Moc sa tá fotka nevydarila, je rozostrená. Ospravedlňujem sa...
Příloha:
ARO6604.jpg

No a teraz naspäť k pôvodnej téme. Tak úplne sú vylúčené hrubé nátery a laky, tuš takisto nehodnotím dobre, s atramentom do tlačiarne je tiež problém - stvrdnutie, s farbou od fixiek zas zmäknutie, ... Existuje teda nejaká neškodná možnosť ako nafarbiť vyblednutú membránu a nezničiť ju?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2012 14:21 
Řádný člen

Kraj:
Je - tuš. Ale je nutno použít tu správnou a se správným postupem - nevytvářet vrstvy ;) Já jsem se dopracoval jen k jednomu jedinému vyhovujícímu výrobku. V minulosti byly dva ale jednoho výrobu zrušili. Hlavně to nesmí být ta moderní bžunda co teď vaří, ono ne všechno co je nové je i dobré. Toto je starý tradiční výrobek.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]