Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 18:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 195  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Na čem momentálně pracujete
PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 15:35 

Vsak ok.Ja se nehadam.Ani nebyo nic receno proti tobe.
Jen kdyz nekam jezdim zvucit se zvukarema nikdo z nich to nedela.A napaji aparat s 5ti ruznych zasuvek.Nekdy i z jine mistnosti

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 15:42 

Kraj: ČR - Středočeský
Jenže Drobku my se tu bavíme o 400V tedy 3fázových zásuvkách...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 15:58 

:D moje chyba omlouvam se.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2009 21:51 

Tak máš kolem sebe dalších pět lemplů. Tím hůř Drobku.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 črc 2009 11:17 

Drobku: z toho vznikají zemní smyčky, všechnu elektriku bys měl brát z jednoho bodu. Jinak já si měřím přípojky vždy, když přijedu někam, kde jsem ještě nebyl, nejsem na hlavu, abych vše připojil a šel pouštět mix, efekťák, zesilovače,... aniž bych měl představu, co je v síti a je-li vůbec zásuvka zapojené správně. I když je instalace úplně nová, totiž občas mám pocit, že na to někteří revizáci kašlou.

Jinak kolega se takhle vypek minulý léto, aparát postavený, připojil rozvaděč a už chtěl jít vše nahazovat, jen mu bylo divné, proč voltmetry na jednotlivých fázích ukazují různá napětí, sehnul se k rozvaděči a jak si na něj šáhnul rukou, dostal kopanec. PEN vodič totiž vůbec nebyl zapojen, resp. někde cestou byl upadlý. Měl štěstí, že si toho všiml dřív, než pustil konce (500 000,-) nebo mix (300 000,-).

Obstarává-li napětí pochybně vypadající centrála, není marné zkusit, co bude dělat, připojí-li se zátěž, to se mi stalo před rokem, že z jednofázové centrály leze 300 V jsem zjistil až po zapnutí mixu a zesilovače, myslel jsem, že mě trefí šlak, naštěstí přistroje to ty dvě minuty vydržely (jeden kanál zesilovače odešel asi tři měsíce po tom, nevím, jestli to bylo následkem tohoto).

Jinému kolegovi zase chtěli technici připojit aparát mezi fáze, odnesla to jen levná výhybka, začala se akusticky projevovat (že by koďany ve zdroji?), tak jim došlo, že je něco špatně, taky měl štěstí.
S elektrikou není sranda, je lepší na vše dohlédnout osobně a nenechávat to někomu jinému, těla mikrofonů jsou kovová, lehce může jít o život nevinného umělce/interpreta, je to zodpovědnost, nevím, kolik za to je, jestli až pět let natvrdo nebo více/méně.

Jinak už z tohoto tématu mizím, jelikož právě na ničem nepracuji, vůbec sem nezapadám :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 črc 2009 16:46 

Zásuvku ani nemusíš rozebírat nechá se to velice snadno změřit i obyčejným multimetrem tedy pokud ti měřící kolíky dosáhnou dovnitř skrz plast na zásuvce

1)první změřím napětí na každé fázi proti nuláku (1F,2F,3F-N)
2)potom znova proti zemi (1F,2F,3F-PE)
3)nakonec změřím odpor mezi zemí a nulákem (PE-N) tím zjistím jestli není klema (propojka) mezi zemí a nulákem v zásuvce, pokud je vubec zem připojena ;) odpor by se měl pohybovat snad u starších do teď nevim jestli 2R nebo 5R a u novějších instalací by to mělo bejt 0,5R

Ten odpor mezi zemí a nulákem je dán bezpečnostními předpisi pro dopravce EE (ČEZ) přesné hodnoty teď nevím přesně už je to čas co jsem to zjišťoval u člověka který se tím zabýval a pokud již nejsou upraveny předpisi tak mělo by to jít určitě někde dohledat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 črc 2009 18:07 

Áha Skrdlišku Dik :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 črc 2009 21:25 
Řádný člen

Kraj: ČR - Zlínský
prosim tě drobku stejně ti to je k hovnu jelikož ani nevíš jak ten multimetr nastavit na měření napětí,odporu

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 črc 2009 16:02 

A až bude náhodou na nuláku fáze, chci vidět ten výraz ve tváři až bude měřit ten odpor mezi nulou a zemí :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 črc 2009 16:58 

1)první změřím napětí na každé fázi proti nuláku (1F,2F,3F-N)
když budu mít na nuláku fázi tak mi to ukáže napětí 0V nebo 400V takže bych na to asi přišel
schválně si s multimetrem zkus změřit mezifázové napětí :)

Naposledy upravil Skrdlis dne 13 říj 2009 17:52, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 črc 2009 10:15 
Zabanovaný

Ako?? nepochodpil som to meranie

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 črc 2009 14:40 

Kraj: SR - Nitrianský
Keď si to nepochopil, tak sa do toho nehrab!
A daj z toho mixu tú nálepku dole!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 črc 2009 17:29 

Skrdlis: chvilku mi dalo práce, zamyslet se nad tím. Pokud bys měl nulák na všech fázích a fázi na nuláku, tak proč ne. Je to sice extrém, tohle by nedokázal provést snad ani drobek, ale ta možnost :-)
Bohužel lidi jsou lempli, když se dneska o něčem ujišťuju, každej mi odpoví "to neřeš, to je dobrý"...
Takže ještě připomenu, že je smrtelně důležité nevynechat ani jeden bod, a dodržet přesně postup.

Lidé, co neví, co je v zásuvce, a jak pracuje síť 3x400V/230V, nemají žádné větší oficiální pravomoce, než vzít zástrčku, a zarazit jí do zásuvky. A i tak to může skončit nedobře. Vysvětlovat něco navíc je zbytečné, až nebezpečné, a často to vede ke karambolům při zkoušení člověkem s těmito nově nabytými informacemi.
Za tohle bych vám kluci urazil pazoury až u samý prdele. A to jsem zvyklej sprostě nemluvit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 črc 2009 21:46 

No když tady řešíte elektriku, tak si taky přidám. Na akci byla rozpadlá zásuvka s uvolněným nulákem a naprosto prorezivělými šrouby, tak jsem se odmítl připojit. Sehnali během chvilky elektrikáře a nezbylo než doufat že to dá dopořádku. Přišel chlapík a když jsem viděl jak naprosto neomylně jde s holýma rukama pod proudem do zásuvky, už jsem byl v klidu a věděl že to není nějaký místní mastikula, ale opravdu profík ... Ale co mě opravdu zaujalo, měl nějaký měřák velikosti vadasky a přímo pod proudem s tím měřil přechodové odpory a zatížitelnost spoje. Zkoušel jsem hledat na netu, ale nepovedlo se. Nemáte někdo tip na nějaký podobný měřák? Já si nezapamatoval co to bylo za značku a typ, ale tak si říkám, že by se hodil.
Jen tak mimochodem, můj strejda byl RGVák celý život a když nám něco zapojoval,hrabal se v tom pod proudem naprosto stejně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 črc 2009 21:48 

Petr Berka píše:
A až bude náhodou na nuláku fáze, chci vidět ten výraz ve tváři až bude měřit ten odpor mezi nulou a zemí :twisted:

Palec nahoru, já už jeden měřák takhle oddělal, zapomněl jsem si Ohmy přepnout na volty :evil:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 črc 2009 13:38 

ano ono je to taky hodně otom že v české republice je každej druhej elektrikář, a potom to tak dopadá, jak kdosi psal na foru o elektronice... V televizi řeknou že dům zapálila špatná elektrická instalace, ale kdo ji proved tam už neřeknou :lol: . Osobně jsem se nikdy nesetkal s vadnou elektroinstalací, ale zaráží mě že málokdo si uvědomuje že z toho může vzniknout požár ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 črc 2009 15:31 

Kraj: SR - Žilinský
SPAM: raz my vyprával môj majster že mu volali známy že sa im dymí spoza skrine tak prišiel odsunul skriňu a dymí sa od zásuvky otvorí ju a chytá sa za hlavu lebo ti dementi čo robili tapety tak keď robili okolo zásuvky tak dali dole kryt a ju za tapetovali a aby toho nebolo málo kryt iba tak nasadili a neorezali prebytočnú tapetu a po 20 rokoch sa Al drôty sa vykmitali a vznikol veľký prechodoví odpor a tím aj teplo a od nešťastia nebolo ďaleko

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 črc 2009 20:11 
Řádný člen

Kraj:
Normální demence. Mě zase fascinovala fáze na nuláku a nikdo to asi 25 let neřešil. Prostě bylo třeba dávat pozor :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2009 09:41 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Takže pojizdná plošinka pro přepravu beden a racku je hotová. Jsou použita 100mm otočná kolečka (2 s brzdou, 2 nebržděné), materiál 15mm překližka, spojení koleček s překližkou pomocí imbusů + narážecích matic. Celá ta sranda vyšla na 1500Kč.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2009 16:43 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Říká se, že na starým kole se nejlíp naučíš jezdit, tak uvidíme co je na tom pravdy :lol: :lol:. Pořídil jsem starý mixpult TESLA M-16-4-4, samolepky jsem již pomocí technického benzínu odebral, a bude mě čekat největší práce a to prostříkat veškeré potenciometry a tahové fadery. Ručičkové indikátory vybuzení se mě vždy moc líbili - měl jsem je i na zesilovači Marantz PM200.

Ohřeje se u mě do doby, než budu mít dost peněz na menší, lehčí a kompaktnější stroj. Doufám, že se s ním nebudu dlouhou dobu tahat, má to komplet zhruba 35-40kg.

Má to aspoň výhodu, že už tam mám konektory XLR a Jacky, takže se nemusím zabývat zastaralýma pětikolíkama.

První fotka je jak vypadal před mým prvním zásahem. Krabička od sirek, pro porovnání velikosti.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 195  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]