Drobku: z toho vznikají zemní smyčky,
všechnu elektriku bys měl brát z jednoho bodu. Jinak já si měřím přípojky vždy, když přijedu někam, kde jsem ještě nebyl, nejsem na hlavu, abych vše připojil a šel pouštět mix, efekťák, zesilovače,... aniž bych měl představu, co je v síti a je-li vůbec zásuvka zapojené správně. I když je instalace úplně nová, totiž občas mám pocit, že na to někteří revizáci kašlou.
Jinak kolega se takhle vypek minulý léto, aparát postavený, připojil rozvaděč a už chtěl jít vše nahazovat, jen mu bylo divné, proč voltmetry na jednotlivých fázích ukazují různá napětí, sehnul se k rozvaděči a jak si na něj šáhnul rukou, dostal kopanec. PEN vodič totiž vůbec nebyl zapojen, resp. někde cestou byl upadlý. Měl štěstí, že si toho všiml dřív, než pustil konce (500 000,-) nebo mix (300 000,-).
Obstarává-li napětí pochybně vypadající centrála, není marné zkusit, co bude dělat, připojí-li se zátěž, to se mi stalo před rokem, že z jednofázové centrály leze 300 V jsem zjistil až po zapnutí mixu a zesilovače, myslel jsem, že mě trefí šlak, naštěstí přistroje to ty dvě minuty vydržely (jeden kanál zesilovače odešel asi tři měsíce po tom, nevím, jestli to bylo následkem tohoto).
Jinému kolegovi zase chtěli technici připojit aparát mezi fáze, odnesla to jen levná výhybka, začala se akusticky projevovat (že by koďany ve zdroji?), tak jim došlo, že je něco špatně, taky měl štěstí.
S elektrikou není sranda, je lepší na vše dohlédnout osobně a nenechávat to někomu jinému, těla mikrofonů jsou kovová, lehce může jít o život nevinného umělce/interpreta, je to zodpovědnost, nevím, kolik za to je, jestli až pět let natvrdo nebo více/méně.
Jinak už z tohoto tématu mizím, jelikož právě na ničem nepracuji, vůbec sem nezapadám