Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reprobedna k Music 130
PříspěvekNapsal: 12 čer 2012 21:33 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zdravim, poradi mě někdo.. Jestli existuje výkonově nějáká dřevěná reprobedna zn Tesla, která by vydržela plné vybuzení zesilovačem Music 130 (130W sin).. Koukal jsem, a nic moc takového jsem neviděl.. Líbila by se me povrchově dřevěná, ne potažená kobercem tj ,,pokojove provedeni" a nějake přiměřene rozměry ... Koukal jsem, a mam obavu, že repráky sou, ale bedny ne.. Jedine co mi napadlo sehnat vykonne repráky tesla, a namontovat je do nějákých tesla reprobeden které snesou díky slabým reprákům slabý výkon.. Ale muselo by to sedět jak rozměrově tak parametry, jako objem atp.. že? Je nějáké řešení?

Překáží nebo přebývá Vám doma něco z radiotechniky (lampová rádia,gramorádio,gramofon,či cívk. magnetofon,desky 78ot,nebo jehly či vložky do grama)neváhejte nabídnout-Jirka

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reprobedna k Music 130
PříspěvekNapsal: 12 čer 2012 22:10 
Řádný člen

Kraj:
Krom PA beden takové Tesla nedělala. Otázka je proč bys do beden chtěl rvát sinusový výkon a chtít po nich aby to vydržely? Pokud chceš bedny pro normální domácí poslech a ne vyloženě bordel tak nepotřebuješ aby něco takového vydržely. Já třeba ARS850, které mají psaný sinusový příkon 25W a špičkový až 100W, budím zcela klidně 200W zesilovačem na hlasitost, která mě (subjektivně) postačuje až až a neřešil jsem proč bych ty bedny měl budit sinem. To by samozřejmě nesnesly. Takže pokud doma nehodláš provozovat seance s hlasitostí rockového koncertu tak nevím proč bys to měl chtít ty. Navíc nezapomínej že se stále bavíme o zatížitelnosti na basech, výškám tolik naložit nemůžeš ani dneska u PA driverů. Zkus nám to tedy vysvětlit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 čer 2012 22:56 

Dík za info..

No já mam jednu bednu 1pf06708, nálezce u popelky.. Průběžně ji renovuju, ve smyslu, že na ní hraju a jednou za nějákej čas u ní něco vylepším... Budete na mě koukat, že teprve minulý týden jsem se dostal k tomu, namotnovat pořádnou šnůru, protože už asi rok mam pouze na tom 30cm ouchcapku omotanou dvojílinku, ale kontakty byly zrádné :D.. Ještě to chce pouze vyměnit kondíky ve výhybkách, všechno znovu utěsnit a vyměnit výškáč. Gumu u basáku jsem už natřel silikonovým olejem nějáký co byl od shell, ale je psáno, že renovuje gumu, tak mě nezbývá než tomu věřit, řekl bych, že to více basuje.. Ta bedna je fakt masivní.. Zvuk super, s tím výkonem se ale moc nepředřeli.. Škoda, že nemam dvě bedny, do budoucna až budu rozumější by to bylo možná k nějáké civilní reprosoustavě (až mě někdo vysvětlí že 100 nebo nedej bože 200W není do pokoje nejvhodnější výkon :D ).. Todle je tak maximálně k mono 50tce, kterou ženu přes převodní trafo do tohoto na max... Ale možná někdo má taky jen jednu tuto, přebytečnou, ale byla by to náhoda, chtěl ybch mít do budoucna jeden pár..

Překáží nebo přebývá Vám doma něco z radiotechniky (lampová rádia,gramorádio,gramofon,či cívk. magnetofon,desky 78ot,nebo jehly či vložky do grama)neváhejte nabídnout-Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 čer 2012 23:25 
Řádný člen

Kraj:
Můžu se zeptat kolik ti je?

Přestaň prosím řešit pořád ten výkon/příkon. Pro normální hraní je příkon ARN738 postačující, snad jen pro nějaké basové orgie by mohl být o cosi větší. Problém je v tom že to zabíjí návrh těch beden jako celek. Tam o nějakých basech nemůže být řeč. Porovnej si to někdy s ARS840 nebo ARS844 a uvidíš. Moderní výhybkou v adekvátní ozvučnici by se z něj dalo dostat i víc. A ještě něco - zkus si poklepat na zadní stěnu a pak povídej jak moc se ti zdá festovní. U mě to je bez radikálních úprav prostě průšvih.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 čer 2012 23:43 

Kolik mě je. Je mi 17.. Výkon/příkon řeším jen pro to, že se mi povedlo zesilovačem o výkonu cca 25W (vlastní konstrukce) osazeným TDA2050 odpálit jeden autoreprák Gelhard GXL-505XS P=50 Watt max, M=5oz/142g, I=4R.. Přiznám se, že byly bez ozvučnice, a tou dobou sem o tom nevědel nic, stalo se tomu když mi tam vlítl sínus 1Khz, který jsem měl nasimulovaný v PC jako MP3 a hrálo to dle seznamu, tak jak bylo uloženo v hudba.. Druhý tento reprák jsem nakopl, když jsem oživoval předzesilovač pro gramo (actidamp 2) a to jsem zjištoval příčinu, proč to tak děsně brumí, no byl jsem vůl, a měl jsem tam špatné zemění.. Ale ještě jsem do toho rychle foukl že se nezadřel a hrál, potom sem ho totálně dorazil při potřebě vybudit Mono 50 ale dojel jsem ho když hrála písnička a to tak že se zadírá... Sice byly ty repro taky v popelnici (to je zase jiný případ :D), tamto bylo pod Nuselákem u popelnic, todle bylo tady v Hlubočepích ve velkoobjemáku... Ale nemohu zapomenout dodat, že tyto hrály mnoho let se zesilovačem vlastní konstrukce s MBA810.. Ne že bych dělal popeláře, ale když člověk cestuje, tak co nevidí, a přece nezastav, když vidíš z auta reprosoustavu, ještě se sundaným hadrem, který je opřený od několik centimetrů vedle..... Je možné, že by to bylo šmejckou a čínskou konstrukcí reproduktoru :D? Neboli též řečeno, že výrobce podcenil a uvedl moc vysoké parametry:?

Naposledy upravil CZJKP1 dne 12 čer 2012 23:54, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 čer 2012 23:52 

Jinak na ARS850 jsem koukal, ale taky na ARS1058 která má až 120W ve špičkách..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 čer 2012 02:16 
Řádný člen

Kraj:
Tobě se prostě podařilo nakombinovat několik negativních faktorů a pak se divíš.

1.) TDA20x0 odpálíš ledaccos, zejména pokud je nějak pochybně zapojený. Ono paradoxně slabým a špatným zesilovačem odpálíš reprák kolikrát dříve než kvalitnějším a výkonnějším.

2.) Nesmíš věřit všemu co se na autoreprákách píše.

3.) Pouštět maximální výkon z limitujícího zesilovače do reproduktoru bez ozvučnice? S tím by měl cop dělat i PA reprák natož takové chrastítko.

4.) Ale to je všechno prd oproti tomu když si to testoval kmitočtem 1KHz. Ten reprák má na takovém kmitočtu malou výchylku a neuchladí se.

Přestaň řešit nějaké špičkové příkony. ARS1058 nevydrží ani o fous víc než ARS850. Jsou to jen čísla. Pokud se k tomu budeš chovat jako člověk tak nemusíš řešit jestli je na bedně napsáno 50W nebo 150W. Už jen proto že tak jak se udíval příkon beden a reproduktorů tehdy nemá nic společného s tím jak se udává dnes. Už se tu o tom nejednou diskutovalo. Dříve se udávaly v podstatě za nejhorších možných pracovních podmínek a dlouhodobě zatím co dnes za podmínek ideálních když je splněno to a to a to a ještě tamto. To znamená že tehdy ty reproduktory vydržely v normálním provozu o něco víc než co na nich bylo psáno zatím co dnes zpravidla o něco méně a u různých noname spotřebních šmejdů o hodně méně.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]