Teď jsem ještě oměřil BR ve zmiňovaných ARS 9207 a je to vnitřní průměr 35mm, délka snad jen kolem 3 cm. Kmitočtová charakteristika má velký hrb těsně nad 100 Hz.
Jinak BR je asi věc, kde mnoho cest vede ke stejnému cíli. Počítání ve zmíněných Amárech je nad moje matematicko - fyzikální možnosti, dnes to lze samozřejmě řešit jednoduše zadáním parametrů bedny a repráku do počítačového programu. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let (nevím jestli ještě Radioamatér nebo už Amatérské rádio) byla popsaná jednoduchá metoda odvození BR otvoru (ještě ne nátrubku) od objemu bedny a plochy membrány reproduktoru. To ale byl jen první hrubý nástřel, potom se to doladilo způsobem "pusť do repráku 50 Hz a odlaď BR otvor na maximální hlasitost"

Samozřejmě byla jiná doba, jiné nároky a jiné možnosti, ale takovýhle empirický přístup se dá uplatnit i dnes. Jen člověk musí pochopit základní zákonitosti.
ARN 560X ve zmíněných větších bednách jsem zmínil hlavně proto, že je to podstatně větší objem než je doporučeno a než se běžně používá. V bedně kolem 20 l a nízko naladěným BR chci tenhle reprák zkusit a teď si mi naskytla možnost. Na druhou stranu 34l už mi přijde pro ARN 560X opravdu hodně, asi bych už se bál zkreslení a poškození repráku při hlasitějším hraní. Ale těch 20l pro běžnou pokojovou hlasitost snad ještě bude v pohodě.