Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: zesilovače obecně
PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 18:33 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
založil jsem toto vlákno abychom dali ostatním nějakou inspiraci do čeho se třeba mohli pustit co si postavit buď z jednoduchosti nebo z hlediska kvalitního poslechu nebo jen tak abychom se navzájem poradili o nějakém zesilovači a podobně.

mým zájmem je pokud se zde octne nějaký začátečník (jako já) a bude si chtít vyrobit nějaký ten zesilovač tak ať se koukne sem a může si udělat obrázek o tom co by chtěl.

jak bylo jinde napsáno: nechám na vás jak se to tu bude rozvíjet dál.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: zesilovače obecně
PříspěvekNapsal: 27 bře 2012 20:25 
Řádný člen

Kraj:
Aha, ty chceš inspirovat. Tak to jo.

Popravdě toto je tak široké téma že probrat ho nějak komplexně je na značně rozsáhlý článek, což by pak paradoxně vedlo k tomu, že kdokoliv, kdo má byť jen trochu odlišný názor (což mít může protože v tomto neplatí že pravda je jen jedna), by v tom rejpal. Všechno mé své pro a proti a nakonec stav peněženky a zkušenosti zanedbat též nelze. Na Audiowebu mají celkem užitečný seznam zesilovačů, jimž by se měl člověk vyhnout a seznam takových nějakých základních konstrukcí které jsou OK. Mě nezbývá než s oběma seznamy zcela souhlasit. Pro úplné začátečníky bych jako lepší alternativu k nekvalitním stavebnicím doporučil modul LaDA2075, který pokládýám za to nejjednodušší a přitom kvalitně zpracované, nad čím má ještě smysl uvažovat. Navíc to má tak trochu charakter stavebnicového systému, takže je možné jednotlivé moduly stavět postupně.

LaDA2075
http://svetelektro.com/clanky/nizkofrek ... axsdrTuilw

Seznam zesilovačů které jsou prověřené, zdaleka ne všechny (vlastně většina) jsou však vhodné pro začátečníky!
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10025

Seznam zesilovačů kterým je vhodno se vyhnout
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10018

Spíše by to chtělo aby si se ptal konkrétně máš-li dotazy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 dub 2012 19:59 

Kraj: ČR - Středočeský
No tak zrovna taky hledám.
http://www.gme.cz/stavebnice-vykonovych ... -p760-527/

Když to vezmem x2 + trafo, můžeme se dostat na 1500 Kč bez krabičky.
Za tuhle cenu jsou mraky hotových zesilovačů po bazarech. Co myslíte?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2012 19:01 

Kraj: ČR - Zlínský
Za tuhle cenu jsou tak akorat mraky srotu po bazarech, Jaroslave.
Za patnact stovek koupis tak akorat zrepasovanou TW140 Studio, TW600CD, zhruba za tisicovku se da poridit zrepasovany AZS223 nebo TW44.
Ze zahranicnich pristroju bys mozna - teoreticky - za patnact stovek neco koupil, ale byl by to aparat starej kolem 30-35 let nezbytne vyzadujici kompletni generalku, aby to, co z nej leze, bylo poslouchatelny. Takto stary pristroj, ktery kdyz se posere, tak ho horko tezko bude nekdo opravovat, protoze do takovych aparatu originalni dily uz davno nejsou a pokud jsou, jsou drsne predrazene a novejsimi se dost tezko nahrazuji.
Mne muzes verit, jako servisak jsem spoustu pristroju prave z bazaru a za podobnou cenu uz lidem musel odepsat, protoze proste nebyl k mani ani nebyl nahraditelny nejaky klicovy dil, napriklad hybrid Sanyo z nejstarsi triciselne rady - vyhodit ho ven a zabudovat tam treba dvojmodul s LM3886 se skoro nabizi, ale bohuzel to temer nikdy nejde, protoze korekce hloubky-vysky ma ten hybrid ve sve zpetne vazbe.

Pak treba v takto starych /a levnych/ pristrojich existuji soucastky, v dnesni dobe sice mozna nahraditelne, ale otazka je, zda by majitel byl ochoten platit prestavbu na novejsi typy soucastek. Tyka se to hlavne koncovych tranzistoru, kde neni az tak podstatne Uceo, Ic, Pc a zcasti i SOA, ale hlavne Ft, tedy mezni kmitocet. Tehdy se totiz v Japonsku vyrabely vykonove tranzistory s Ft kolem 8, maximalne 10MHz. V dnesni dobe existuji vicemene dva druhy vykonovych tranzistoru - jedny s Ft kolem 2-4MHz a druhe s Ft okolo 30-40MHz. At uz pouzijete pri oprave jedny nebo druhe, temer vzdy se vam koncove zesilovace rozkmitaji, nebo delaji nejakou jinou paseku napr. pri urcitem vykonu, nebo urcitem kmitoctu, coz pochopitelne nezbytne znamena oba koncove zesilovace kmitoctove prekompenzovat tak, az se uklidni a budou fungovat tak, jak maji. To je prace pro vrahy, protoze nektere koncove stupne jsou kompenzovane na vice mistech a to vse je za pomoci dobreho osciloskopu a generatoru zmenit. Je to ve velke vetsine pripadu casove dost narocna prace, kterou neni kazdy ochoten platit i za cenu, ze z toho bude vyborny pristroj.
Takze asi takhle k pristrojum za patnact stovek z bazaru...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2012 19:42 

Moc díky Sinclairovi za názor. Zrovna jsem chtěl kupovat 30 ti letý ONKYO A 35 za 800 Kč. No tak tedy ne. Možná teď řeknu hovadinu: Takové autoradio s 4x40 W MOSFET a AUX vstupem je vlastně minimálně hotový zesilovač, a to nový, moderní. Např. za 1500 Kč. Na Aukru koupíte trafo, trochu součástek na usměr'novač a je hotovo. Jako bonus máte radio a USB vstup. Tohle by nebylo řešení?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2012 20:00 
Řádný člen

Kraj:
Bylo, ale třeba ne pro mě :) Myslím že používání doma autorádií a autozesilovačů je naprostá zoufalost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2012 20:34 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
ale hezky se hodí na takové bedny, no spíše přerostlá rádia to co maj v Americe :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 dub 2012 03:43 

Je dost videt, ze nejsi z oboru, resp. pokud jsi, tak neumis pocitat. Zadne autoradio, napajene napetim 12V /pri bezicim motoru neco pres 13V/ neni schopno odevzdat vykon 40W na kanal a to ani do zateze 2 ohmy. Je to oblbovacka na zakazniky, nic jineho. 40W by mozna odevzdal spinany mustkovy zesilovac, ktery prakticky nepotrebuje chlazeni, nebo jen minimalni.
Abych to nejak smysluplne uzavrel-rika se, ze Google zna vsecko. Tak si tedy nastudujte, jaky trvaly vykon je mozno dostat z ponekud jinak zapojeneho koncoveho stupne a v mustku, do zateze 4 ohmy a pri napajeni napetim 12-13,5V. Prozradim Vam, ze to neni vice, nez 20W na kanal a to musi byt - jak uz jsem napsal - koncove stupne trochu jinak zapojene a v mustku. Vzor takto zapojeneho koncoveho stupne je napriklad ctvrtina zesilovace DPA235, resp. polovina jednoho kanalu, protoze DPA235 ma kazdy kanal zapojen v mustku.
Zamerne se zde nezminuji o obvodu TDA1562Q ve tride H, ktery udavany maximalni vykon neni schopen davat trvale. Napriklad obvody pro autoradia typu TDA8560Q jsou schopny davat pri 14V a zatezi 4 ohmy vykon sice 25W, ale se zkreslenim 10%, coz je zkresleni ozvucovacich aparatur kolotocaru, i kdyz i ti se posledni dobou polepsili.
Takze 40W na kanal je bluf na zakazniky, obchodnici i vyrobci jsou si vedomi toho, ze vystupni vykon takoveho radia je schopno kvalifikovane zmerit jen velmi male promile obyvatelstva, zbytek to samozrejme sezere i s navijakem.
Mam v aute pomerne sofistikovane radio Pioneer, ktere ma na prednim panelu udavany vykon 4x50W. Rozhodl jsem se to zmerit, i kdyz mi predem bylo jasne, co namerim. Vystupni vykon jednoho kanalu pri napajeni z tvrdeho stabilizovaneho zdroje o napeti 13,5V byl 18W pri zkresleni 1%, coz je jeste poslouchatelne. Dale uz vykon moc nerostl, zato zkresleni ano a to az na hodnotu 15%, kdy cinil vystupni vykon necelych 25W. Takze asi tak s temi ctyriceti watty.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 dub 2012 09:28 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Autoradia jsou na okraji meho zajmu (nechapu totiz, k cemu je dobre ohlusovat se v aute a neslyset, ze jedou hasici) ale myslel jsem, ze dneska uz lepsi autoradia mají spinany zdroj a tech 4x45 nebo 4x50 W je alespon trosku realistickych.
Ad levne stare zesilovace: Ono zalezi na stesti. Kdyz se natrefi ne na profesionalniho smelinare ale na nekoho, kdo fakt prodava treba svou hifinu, da se udelat vyborny kseft. V poslednich dvou mesicich jsem takhle ziskal za ceny pod 100 EUR tri receivery AIWA AX-7800, integrovany zesilovac, predzes+konec a receiver z naprosto uzasne serie AIWA Mini Compo a ctyri uzasne aktivni tripasmovky Grundig Monolith 70 :-).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 20:08 

Bylo by to mozna hezke, ale bohuzel ani spinany zdroj s potrebnym vykonem do autoradia nevejde. Kdyz uvazis, kolik mista zabere CD nebo DVD mechanika, tak tam uz moc mista nezbyva a tak v drtive vetsine autoradii najdes u zadni strany /odlitek z hliniku-chladic/ velikanskeho svaba se 24 a vice vyvody a to je tak vse. Drive byly zadni kanaly vytvorene z prednich pomoci vykonovych drah vicenasobneho potenciometru a fungovalo to i jako fader predek-zadek, dneska uz maji i zadni kanaly svoje koncove stupne a veskere ovladani se deje pomoci specialniho elektronickeho potenciometru, ale vystupni vykon radii bohuzel zustava, jak byl pred patnacti lety z jednoho prozaickeho duvodu-nevejde to tam. Proto napr. Bavaria Sound System vubec nema v radiu koncove stupne, ale ven je vyvedena jen symetricka linka s napetim pres 1V a kazdy reproduktor, at uz ve dverich, v palubce, vzadu, proste kdekoliv, ma svuj koncovy stupen, dokonce i vyskace v prednich sloupcich je maji a zesilovac ma vestavenou propust pro prislusne kmitoctove pasmo. Podobny system, ale digitalni, pouzivaji japonske auta, kdy rozvod po aute je sice taky dvojvodicem, ale se specialnim komunikacnim protokolem, cele to ridi centralni procesor, je na to mozne pripojit kdeco, proste kazdy "spotrebic" ma svou adresu neco jako u RS485 nebo DMX512, uz jsem slysel i o rozvodu digitalniho signalu po aute pomoci optickych kabelu, ale jeste jsem to nikdy nevidel.

Mimochodem - kdyz jsme u tech spinanych zdroju - nevite nekdo o nejakem sikovnem malem menici s kmitoctem aspon nad 40kHz pro rozsviceni 4W-6W zarivky? Mam dva fantasticky krasne analogove VUmetry ze zesilovace Advance Acoustic MAA-406 a chtel bych je podsvitit malou 4W zarivkou, jenze ani tlumivky, ani startery pro tak male vykony trubic se nedelaji.
Nevite nekdo o necem takovem? Priznam se, ze spinane zdroje nejsou zrovna muj salek caje a pro zarivky uz vubec ne.
Nekdo mi radil, ze mam vykuchat starter z trubice PL /v CR se vyrabely pod nazvem DZ nebo DZS/, pouzit tu nejmensi tlumivku a omezovaci odpor, aby 4W trubicka nedostavala tak po riti - tohle reseni se mi zda ale takove uz hodne bastlirske, nehlede k tomu, kdovi jestli by to fungovalo.
Meraky jsou nadherne, muzete si je prohlednout pote, co Vam obrazky zesilovace vyplivne Google, v originale jsou podsvicene namodralou 5W trubici s menicem, menic je docela jednoduchy, ale jednoduche neni zjistit, co to tam je za trafo..
Chci vyrobit domaci HiFi koncovy zesilovac s moduly SPM250 a pouzit vicemene jako dekoraci tyhle budiky, uz je mam, vyhradni dovozce AA mi je prodal jako ND, nebyly levne, ale krasa nikdy neni levna :-)

Mimochodem laminate, gratuluji k ziskani receiveru AIWA AX-7800. Je to kdysi vlajkova lod firmy Aiwa, je to fantasticky receiver, mam ho doma a hraju na nej. Hlavne ale bacha na zateze - protoze to ma dvoje vystupy, nesmi mit jeden par beden mene, nez 8 ohm, jinak je zle, koncove tranzistory to vzdaji a blbe se nahrazuji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 21:08 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Sinclaire a kdybys použil vysocesvítivé LED v barvě cyan, nebo jinou s modrým nádechem? Udělat z nich takovej iluminační panel za ty měřáky? Nebo to musí být výhradně trubice?

Btw. ten potenciometr jako fader jsem měl origo v mercedesu 124. Vyvážení předních a zadních repro. Origo rádio Becker bylo jen dvoukanál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 22:27 
Řádný člen

Kraj:
Sinclaire asi nám neprozradíš na kolik ty měřáky vyšly?

Modré LED nebrat. Když už LED tak vychytat nějaký odstín blízký svitu žárovky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 22:57 
Řádný člen

Nemyslel jsem konkrétně modré. Dneska už jsou na výběr různé barvy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 01:10 

Kluci problem je v tom, ze vysocesvitive LED maji dost maly vyzarovaci uhel a i kdyby jich tam bylo hodne, bude to delat fleky, uz to mam vyzkouseny u jinych meraku. Pokud se mi nepodari ta zarivka, budu muset pouzit zarovky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 08:16 

Kraj: ČR - Ústecký
Potřebuješ ty zářivky dvě, nebo jenom jednu? Napadá mě použít předřadník ze zářivkový přenosky, tam byla 8W trubice, tak by si to se dvěma 4kama v sérii mohlo poradit. Nebo mě ještě napadlo - co ledky + světlovod? Tím by se dalo možná svítit celkem rovnoměrně.

Naposledy upravil esa206 dne 19 dub 2012 17:36, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 11:30 
Řádný člen

Měřáky jsou krásné ale modrou barvu podsvícení nesnáším. Podsvěcuji zásadně podžhavenýma žárovkama, abych získal nažloutlé světlo. Kamarád mi doporučil, že stejného efektu lze dosáhnout s LED páskem krytým papírem na pečení.

Sinclair: O Aiwě 7800 jsme se už bavili, je to můj důvěrný přítel. Jeden kousek tohoto receiveru vlastním už od roku 1983, kdy jsem si ho zakoupil v Tuzexu za 2400,- bonů, vydělaných brigádami v Tuzexu. Postupně jsem jich shromáždil doma čtyři kousky. V kanceláři mám ovšem jeho zmenšeninu 1:2 zvanou S 50:
Příloha:
aiwas50a.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 14:51 
Řádný člen

sinclair píše:
Kluci problem je v tom, ze vysocesvitive LED maji dost maly vyzarovaci uhel a i kdyby jich tam bylo hodne, bude to delat fleky, uz to mam vyzkouseny u jinych meraku. Pokud se mi nepodari ta zarivka, budu muset pouzit zarovky.

No když je dáš vedle sebe, ve více řadách (smd) a pak to asi 1,5cm od ledek překryješ matnou fólií, pak by to fleky dělat nemělo. My tak máme udělané na CNC-čkách takový reflektory a žádný fleky to nědělá (můžu vyfotit, jak to svítí). Stejným způsobem je podsvícenej display u mýho beckera traffic pro v autě a taky to nedělá fleky. S tou zářivkou Ti moc neumím poradit, ale někdo tu spomínal 8W přenosku, tak z tý by to asi šlo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 15:43 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
A což takhle použít trubice určené k podsvícení PC casů ? Běžně k dostání v délkách 30cm nebo 10cm. Sada 2ks včetně invertoru stojí kolem 200,-. Napájení 12V.
Možno použít přímo modré nebo bílé a zafiltrovat na libovolnou barvu. Barevné filtry na divadelní reflektory Sinclair jistě snadno sežene po známých nebo přímo ve "svém" kulturáku.
http://www.leefilters.com/lighting/colour-list.html

Stejným způsobem je možné zafiltrovat například zmíněný LED-pásek. (Pečící papír - no comment. :lol: )

Barevný filtr je dále možné zkombinovat s filtrem typu FROST - rozptylný (opět na výběr z několika druhů).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 15:52 
Řádný člen

Pečící papír dá přesně ten výsledek, který potřebuji - efekt nestejnoměného podsvícení několika žárovkami.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 17:18 
Řádný člen

Jo, pečící papír je ve výsledku v podstatě to samý, jako ten matnej plast.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]