Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 22:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tesla ARS 84x resp. 848 !
PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 01:10 
Řádný člen

Kraj:
Vali asi tak. Je třeba číst mezi řádky ;)

Přidávám trochu pracovních fotek. Bedny dorazily ve více nefunkčním než funkčním stavu a ač přede mnou byly u jakéhosi "odborníka" odtud z Reprománie (jak mi bylo řečeno) byly na nich tyto závady (a následně provedeny další úpravy). Rozsáhlejší úpravy skeletu si nový majitel nepřál, proto jsem bedny jen důkladně úmyl nevysušujícím mýdlem a opakovaně naimpregnoval vhodným ošetřujícím přípravkem takže se na to dá jakš-takš koukat.

1. V bednách byly špatné výškáče. Někdo osadil ARV160 s vyměněným kmitacím systémem z ARV167 (8R).

2. Jeden výškáč přepólovaný.

3. Studené spoje a to tak že například spoj na výškáči preventivně hned upadl - stačilo se dotknout.

4. V jednom střeďáku byl bordel a tak občasně drhnul. Nějaký byl v mezeře, zbytky původního těsnícího tmelu byly též napadané zezadu do prostoru mezi košem a membránou.

5. Oba střeďáky nebyly v dobrém stavu, pravděpodobně působením vlhkosti. Důsledkem toho měly membrány na pohmat jinou strukturu a byly silně nasákavé ač to na první pohled nebylo vidět (odstín OK).

6. Ten kdo přede mnou střeďáky demontoval byl velmi šikovný. Každý reproduktor má 4 montážní otvory, dva reproduktory tedy mají 8 otvorů. Ten člověk 6x vedle nich více či méně kuchnul do závěsu šroubovákem. To máme úspěšnost celkem 80%. Dobré skóre že? Naštěstí škody nebyly tak veliké aby se to nedalo narovnat a alespoň se to pokusit zamaskovat.

7. Jeden basák silně vystředěný, po rozebrání navíc zjištěna závada v podobě odfukujících se bublin na vnitřním formeru, pravděpodobně nedostatkem lepidla a následně působící vlhkosti. Bubliny jsem propíchal, vyplnil injekční stříkačkou a jehlou lepidlem, vymačkal přebytky lepidla a stlačil pro dokonalé přilnutí k vinutí. Byla to pakárna protože každou z bublin jsem musel dělat zvlášť a bylo jich tam cca 8 (nepočítal jsem to). Poté šel reproduktor sestavit a vystředit bez problému. Na fotkách je druhý reprák tak to není vidět.

8. Druhý basák měl pro změnu špatně přilepený závěs. Nevím jestli to bylo od výroby nebo se v tom někdo hrabal ale závěs byl přilepený dvěma druhy lepidla, dosti mizerně a proto se odlepoval. Bylo nutné reproduktor rozebrat, důkladně vyčistit závěs i koš od zbytků obou lepidel a znovu vystředit a zalepit.

9. Ve výhybce někdo měnil kondenzátory. Použil sice správné typy, avšak na některých pozicích nesprávné hodnoty (tolerance až 50%), na výškách použitý 10W drátový odpor se značnou vlastní indukčností. Součástky zapatlány silikonem, celé provedené stylem vrabčí hnízdo pomocí kabelů z PC zdroje nebo nějakých podobných. Takže jsem to celé rozebral na prvočinitele a začal znovu. Včetně očištění svorkovnice která byla špinavá a zoxidovaná takže se na to nedalo krom malých plošek špatně nebo spíš vůbec pájet.

10. V bednách bylo mimořádně málo tlumení. Prakticky tak málo že to nemohlo rozumně plnit svou funkci. Proto jsem přidal tlumící rouno.

Ještě bych doplnil mimo pořadí že původní majitel údajně tvrdil že člověk co dělal výhybku prý vyměnil kabely v bedně. Nevyměnil - byly původní.

Dále jsem provedl:

11. Zrenovované závěsy na basácích

12. Načernil a naimpregnoval jsem membrány basáků i střeďáků. Basáky vyšly relativně pěkně (na fotkách není finální foto, nebylo počasí - nedalo se fotit), středy už přeci jen hůře kvůli narušení membrán vlhkem. Černění pokud není reproduktor jinak v top stavu (až na barvu) je vždy kompromis mezi krásou povrchu a funkčností (impregnace). Umím leccos, ale tady jsem prostě musel jasně preferovat funkčnost před vzhledem (kompenzace narušení membrány) a tak je povrch přeci jen horší než obvykle. Krom toho jeden reproduktor má na membráně známé "zlomeniny". Nicméně musel v bednách zůstat vzhledem k tomu jak blbě se shání.

13. Všechny reproduktory přeměřené před i po zásazích.

14. Po okraji basové i středové komory jsem nalepil nové těsnění, u středové komory jsem předtím odstranil zbytky původního tmelu, který tam byl asi jako pseudo těsnění, tou dobou již samozřejmě nefunkční. Bohužel naprosto nefunkční už v době výroby, to by musel být rozložený rovnoměrně a ne jen na několika místech v silné vrstvě takže o to víc to jinde profukovalo.

15. Nalepení tlumícího koberce po všech stěnách středové komory. Speciálně na středech to má mnohem větší přínos než přidávání tlumení.

16. Zalepení jednoho prasklého terminálu, vyměna všech šroubů držících termiánál v otvoru na bedně, nové těsnění, přebroušení původních spodních matek, vrchní matky a podložky nové.

17. Převrtání terminálu aby bylo možné použít silnější přívodní kabely. Původní terminál je totiž stavěný na kabely 0,75mm2, po převrtání je možné bezpečně vložit kabel až 4mm2. V tomto případě byl však převrtán na kabely 3mm2 pro přívod kabelem 4x1,5mm2 (křížová čtyřka).

18. Všechny metrické šrouby a matky na které jsem sahal (včetně těch co drží magnet na koši reproduktoru) jsem prohnal závitníkem/očkem a nakonzervoval olejem protože se to blbě montovalo a nechtělo se mi s tím babrat až to budu vracet zpátky. Navíc co kdyby se to ještě někdy demontovalo třeba z důvodů nového odýhování skeletů? Pak to půjde jak po másle.

19. Vruty které drží reproduktory ve skeletu byly ošklivé, zoxidované, dosti ožvýkané a měly malý zářez v hlavě. Proto jsem zářez prohloubil, ožvýkané části obrousil pěkně do roviny s ostatním povrchem a do hladka a celé hlavy jsem ještě obrousil kartáčem aby byly hladké, leské a nedělaly ostudu. Šrouby jsem pak zašrouboval tak aby všechny drážky byly rovnoběžné s okrajem závěsu a pěkně to vypadalo ;)

20. Vnitřní kabely jsem neměnil (je to 15ohm bedna, tam to není takové drama), ale zkrátil na minimální rozumnou vzdálenost tak aby se to ještě dobře montovalo. U všech jsem uštípl konce, znovu stočil a pocínoval.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil Thales dne 08 úno 2012 01:29, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 01:24 
Řádný člen

Kraj:
.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 01:27 
Řádný člen

Kraj:
..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 08:07 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nejlepší na tom všem je, že vždycky ten největší diletant ze sebe dělá největšího odborníka a na svým diletantství si ještě založí komerční biznis. Obvykle mají takoví lidi ohromný dar řeči a talent oblbovat lidi dobře mířenýma kecama. Je jasný, že žádný věci alespoň trochu znalý člověk mu na to neskočí, jemu je to ale jedno, páč cílová skupina jsou úplně jiný lidi. Je to stejný, jako u dovozu aut...nejlíp se daří šejdířům a kecálkům, co dovezou polomrtvou mršinu, navoní ji, stočí km a prodají kolouškům jako uloženku po důchodci se 100 000km.
Po přečtení toho článku o ARS840 jsem měl dost. Dělička 7500Hz středy/výšky, nesmyslný kecy o tlampačích a ARO664 jako takovém, blbosti ohledně zatlumení výšek, a celý to zvršuje naprostá kravina o přeosazení dexonem, ARX150 a tonsilem s popisem zvuku z říše snů. Tu jeho prasokombinaci přehraje zrepasovaná ARS840 s prstem v prdeli.

Thales: No vyhráls sis s tím krásně. Fakt hezká práce. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 11:26 

Kraj: ČR - Pardubický
Thales: krásná práce... ;) Doufám, že to pak bylo i náležitě oceněno...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 13:21 
Řádný člen

Kraj:
Na to si právě počkám až to srovnám s tím co si řekli ve "studiu" :mrgreen:

Snad nebude majiteli vadit když tu prozradím že ty bedny má jen dočasně, do doby než se zrealizuje nový projekt třípásmovek se zahraničními reproduktory dle soudobých měřítek. Ten by se měl realizovat ještě tento rok. Až se těchto ARS840 bude nový majitel zbavovat (pokud si to mezitím nerozmyslí :mrgreen:) tak má někdo šanci přijít k celkem pěkným kouskům na kterých by k perfekt stavu stačilo pouze opravit povrchovku beden a vyměnit jeden ARO664, který je v horším stavu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 16:57 

Kraj: SR - Žilinský
ten záves je úžas, celkovo pekné Thales

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 18:22 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Krása! Vždy radost koukat na tak dobře udělané bedny.

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2012 18:27 
Řádný člen

Kraj:
Ještě dám fotky opravované cívky. Nevypadá nijak úžasně ale funguje to a v reálu to nevypadá tak zle jako na fotce. Snad to nikomu nebude vadit a připadat že to tu zahlcuju. Kdyby ano tak křičte.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2012 13:43 

Kraj: ČR - Jihomoravský
tak pojdme se podivat na to...teda vy podivat:
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2012 15:19 
Řádný člen

Hm...kompenzace (bafflestep, impedance atd.) tomu člověku asi moc neříkají...Ta vexle jde udělat líp...už jen ty děličky jsou blbý, ale o tom tu už řeč byla. Výškáč bych rozhodně dělil 3. řádem a níž. A pokud to neměřil, rád bych věděl, jak dospěl k těm hodnotám součástek. Pólování tam taky vidět není...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2012 17:13 
Řádný člen

Kraj:
Nevím jestli ty hodnoty čtu správně, můžete mi to zkontrolovat?

Výšky
1uF sériově
0,16mH paralelně

Středy
12R sériově
92uF sériově
1,5mH paralelně
0,27mH sériově
1,8uF paralelně

Basy
2,21mH sériově
22uF paralelně

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2012 17:39 
Řádný člen

Já na těch výškách vidím kondík 3,04 uF a na středech sériovej kond 32 uF.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 02:20 

Kraj: ČR - Pardubický
Jo, takový hodnoty tam vidim taky. Vůbec mi ty hodnoty ale nesedí, snad ani k těm děličkám, který by to mělo mít... Ale to bude spíš únavou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 kvě 2012 18:32 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Cau, prave dnes som kvoli inspekcii tlmenia vyberal ARO667 a ARO664 z ARS944 a 840. V ARS840 je ARO tlmene len malym kusom handry, ale v ARS944 je naviac povkladana v malom množstve vata do priestoru medzi kosom a membranou AROčka. Takto aplikovanu som este nevidel. Na skusku som pridal vatelinovu vypln do komory ARO644 a zda sa, ze je menej papierovy ten zvuk na spodku pasma . Co teraz bude lepsie...vata v priestore medzi kosom a membranou, alebo lepsie vytlmena samotna komora? Alebo oboje? Otazka na zamyslenie :-) Nemate niekdo podobnu skusenost? Davali tam vatu uz v tovarni? (ARS944-modre repro-tapeta, ARS840-cierne repro-dyha).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 kvě 2012 19:25 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem za kvalitně vytlumenou komoru tak jak jsem psal. Hlavně tlumící materiál mezi membránou a košem mění Q reproduktoru a ani obecně není dobré když se membrána něčeho dotýká.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 16:45 
Řádný člen

Kedže vlastnim aktivny preladitelny krosover aj ARS840, skusil som nastavit tie divne deliace frekvencie 720Hz/7200KHz. Uplna katastrofa to musim povedat nebola. Treba ale dodať, že tie krosy su 4 rádu. Povodna deliaca frekvencia originalov na basy/stredy tusim je 650Hz takze tých 700dačo nie je uplne odveci. ARO hra o niečo čistejšie a ARN ide len o trochu vyššie. No a tých 7KHz stredy/výšky tam uz to je horšie. ARVčku ako cistokrvnemu vyskacu tak vysoke delenie prospieva, ale ARO tam má stare zname himaláje. Mal som to tak asi týždeň nastavené a dalo sa to pocuvat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 18:45 
Řádný člen

Hlavne ten ARO667 začína od 2000Hz už smerovať. Neverím, že 7500Hz zahrá normálne dalej, než 15° od osy. Ešte rozumne chodí tak max do 2,5kHz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 19:46 
Řádný člen

Nic v zlom, ale niekedy mám pocit, že keby výrobcovia nevyrabali nizkodelitelne výšky tak by ste nemohli počuvať pomaly žiadne bedne lebo smeruju " jak prase" :-) Jasne 7200Hz je už privela, fyzika nepustí no ako to tu sledujem presadzuju sa tu v projektoch prevažne nizkodelitelne výšky a to nie len pre dvojpásma (kde to naozaj treba), ale dokonca pre vela trojpásiem. Pritom repraky sa odjakživa používali a používajú aj daleko nad kritickou frekvenciou pri ktorej to uz zacina smerovat. Napr. bežný výškový reproduktor s činným polomerom memrány 1,2cm pri najoptimistickejšej hodnote konštanty K (od 55 do 155 viz teoria p.Sýkora) by nemal byť používaný nad cca 13KHz lebo tam už smeruje, ale uplne masovo a bežne sa používa....pre najprisnejšiu hodnotu K to je len cca 4500Hz. Pri tej smerovosti velmi záleží do akej miery sa v daných posluchových podmienkach uplatnujú odrazy zvuku. Problem s tym budu mať hlavne tí, ktorí maju nedostatočne zatlmene miestnosti ( hole steny, malo nabytku, bez kobercov, velke okna atd).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 20:52 
Řádný člen

Kraj:
Ono je to jinak. My nemáme problém s výškami co se musí dělit vysoko, s těmi umíme žít, problém je v těch co chtějí všechno a nejlépe zadarmo. Když budu chtít já použít výškáč, který se dělí vysoko tak vím že pod něj musím dát adekvátní střeďák. Když zůstaneme u Tesly tak se můžeme bavit třeba o ARZ3604, ARE3604 a podobných reproduktorech. Tam pak žádný problém nenastane. Tím pádem také vím že s tím mohu udělat jen malé třípásmo s 6,5" a nemohu k tomu na basy dávat 12" pokud to neudělám jako čtyřpásmo. Jenže tohle nerespektuje ani většina továrních beden Tesla, natož pak lidé co chtějí "hodně basů, hodně výšek" a nejsou schopni se tomu přizpůsobit. Pak je rozsah vykoupen kvalitou a vznikají silně kompromisníé soustavy typu ARS1054 které ve výsledku hrají na prd. Psal jsem tu o tom článek. A to jsem tu záměrně vynechal problematiku toho, že řada reproduktorů sice hraje papírově vysoko ale s horší kvalitou podání. Z toho plyne že když to někdo chce jednoduše tak se holt musí sáhnout po nízkodělitelné výšce. Co je na tom nepochopitelného?

Co se těch děliček týče tak nezapomínejte jak velký mají ty ARV160 magnet a jak je blízko středu membrány AROčka. Jestli ten reprák bude něco vyzařovat tak to bude vyzařovat jen úzký okruh kolem spoje cívka-membrána a to celkem spolehlivě polikviduje ten koaxiální výškáč.

Mimochodem elektronický nastavitelný cross je fajn na hrubé ověření děliček, ale jelikož to vypouští fázovou a směrovou problematiku tak stejně zase víme houbelec. Prostě to bude hrát nějak na úrovni 60. let, tj. v podstatě kvalita učebnicových výhybek.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]