Vali asi tak. Je třeba číst mezi řádky
Přidávám trochu pracovních fotek. Bedny dorazily ve více nefunkčním než funkčním stavu a ač přede mnou byly u jakéhosi "odborníka" odtud z Reprománie (jak mi bylo řečeno) byly na nich tyto závady (a následně provedeny další úpravy). Rozsáhlejší úpravy skeletu si nový majitel nepřál, proto jsem bedny jen důkladně úmyl nevysušujícím mýdlem a opakovaně naimpregnoval vhodným ošetřujícím přípravkem takže se na to dá jakš-takš koukat.
1. V bednách byly špatné výškáče. Někdo osadil ARV160 s vyměněným kmitacím systémem z ARV167 (8R).
2. Jeden výškáč přepólovaný.
3. Studené spoje a to tak že například spoj na výškáči preventivně hned upadl - stačilo se dotknout.
4. V jednom střeďáku byl bordel a tak občasně drhnul. Nějaký byl v mezeře, zbytky původního těsnícího tmelu byly též napadané zezadu do prostoru mezi košem a membránou.
5. Oba střeďáky nebyly v dobrém stavu, pravděpodobně působením vlhkosti. Důsledkem toho měly membrány na pohmat jinou strukturu a byly silně nasákavé ač to na první pohled nebylo vidět (odstín OK).
6. Ten kdo přede mnou střeďáky demontoval byl velmi šikovný. Každý reproduktor má 4 montážní otvory, dva reproduktory tedy mají 8 otvorů. Ten člověk 6x vedle nich více či méně kuchnul do závěsu šroubovákem. To máme úspěšnost celkem 80%. Dobré skóre že? Naštěstí škody nebyly tak veliké aby se to nedalo narovnat a alespoň se to pokusit zamaskovat.
7. Jeden basák silně vystředěný, po rozebrání navíc zjištěna závada v podobě odfukujících se bublin na vnitřním formeru, pravděpodobně nedostatkem lepidla a následně působící vlhkosti. Bubliny jsem propíchal, vyplnil injekční stříkačkou a jehlou lepidlem, vymačkal přebytky lepidla a stlačil pro dokonalé přilnutí k vinutí. Byla to pakárna protože každou z bublin jsem musel dělat zvlášť a bylo jich tam cca 8 (nepočítal jsem to). Poté šel reproduktor sestavit a vystředit bez problému. Na fotkách je druhý reprák tak to není vidět.
8. Druhý basák měl pro změnu špatně přilepený závěs. Nevím jestli to bylo od výroby nebo se v tom někdo hrabal ale závěs byl přilepený dvěma druhy lepidla, dosti mizerně a proto se odlepoval. Bylo nutné reproduktor rozebrat, důkladně vyčistit závěs i koš od zbytků obou lepidel a znovu vystředit a zalepit.
9. Ve výhybce někdo měnil kondenzátory. Použil sice správné typy, avšak na některých pozicích nesprávné hodnoty (tolerance až 50%), na výškách použitý 10W drátový odpor se značnou vlastní indukčností. Součástky zapatlány silikonem, celé provedené stylem vrabčí hnízdo pomocí kabelů z PC zdroje nebo nějakých podobných. Takže jsem to celé rozebral na prvočinitele a začal znovu. Včetně očištění svorkovnice která byla špinavá a zoxidovaná takže se na to nedalo krom malých plošek špatně nebo spíš vůbec pájet.
10. V bednách bylo mimořádně málo tlumení. Prakticky tak málo že to nemohlo rozumně plnit svou funkci. Proto jsem přidal tlumící rouno.
Ještě bych doplnil mimo pořadí že původní majitel údajně tvrdil že člověk co dělal výhybku prý vyměnil kabely v bedně. Nevyměnil - byly původní.
Dále jsem provedl:
11. Zrenovované závěsy na basácích
12. Načernil a naimpregnoval jsem membrány basáků i střeďáků. Basáky vyšly relativně pěkně (na fotkách není finální foto, nebylo počasí - nedalo se fotit), středy už přeci jen hůře kvůli narušení membrán vlhkem. Černění pokud není reproduktor jinak v top stavu (až na barvu) je vždy kompromis mezi krásou povrchu a funkčností (impregnace). Umím leccos, ale tady jsem prostě musel jasně preferovat funkčnost před vzhledem (kompenzace narušení membrány) a tak je povrch přeci jen horší než obvykle. Krom toho jeden reproduktor má na membráně známé "zlomeniny". Nicméně musel v bednách zůstat vzhledem k tomu jak blbě se shání.
13. Všechny reproduktory přeměřené před i po zásazích.
14. Po okraji basové i středové komory jsem nalepil nové těsnění, u středové komory jsem předtím odstranil zbytky původního tmelu, který tam byl asi jako pseudo těsnění, tou dobou již samozřejmě nefunkční. Bohužel naprosto nefunkční už v době výroby, to by musel být rozložený rovnoměrně a ne jen na několika místech v silné vrstvě takže o to víc to jinde profukovalo.
15. Nalepení tlumícího koberce po všech stěnách středové komory. Speciálně na středech to má mnohem větší přínos než přidávání tlumení.
16. Zalepení jednoho prasklého terminálu, vyměna všech šroubů držících termiánál v otvoru na bedně, nové těsnění, přebroušení původních spodních matek, vrchní matky a podložky nové.
17. Převrtání terminálu aby bylo možné použít silnější přívodní kabely. Původní terminál je totiž stavěný na kabely 0,75mm2, po převrtání je možné bezpečně vložit kabel až 4mm2. V tomto případě byl však převrtán na kabely 3mm2 pro přívod kabelem 4x1,5mm2 (křížová čtyřka).
18. Všechny metrické šrouby a matky na které jsem sahal (včetně těch co drží magnet na koši reproduktoru) jsem prohnal závitníkem/očkem a nakonzervoval olejem protože se to blbě montovalo a nechtělo se mi s tím babrat až to budu vracet zpátky. Navíc co kdyby se to ještě někdy demontovalo třeba z důvodů nového odýhování skeletů? Pak to půjde jak po másle.
19. Vruty které drží reproduktory ve skeletu byly ošklivé, zoxidované, dosti ožvýkané a měly malý zářez v hlavě. Proto jsem zářez prohloubil, ožvýkané části obrousil pěkně do roviny s ostatním povrchem a do hladka a celé hlavy jsem ještě obrousil kartáčem aby byly hladké, leské a nedělaly ostudu. Šrouby jsem pak zašrouboval tak aby všechny drážky byly rovnoběžné s okrajem závěsu a pěkně to vypadalo
20. Vnitřní kabely jsem neměnil (je to 15ohm bedna, tam to není takové drama), ale zkrátil na minimální rozumnou vzdálenost tak aby se to ještě dobře montovalo. U všech jsem uštípl konce, znovu stočil a pocínoval.