Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 05:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: reprobedýnky - chlazení
PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 14:59 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
ty moje kecy :D

tak to druhé je točeno 5mpx kdežto to první mojí nokiou

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 15:48 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
to je sice hezký, že 5 mpix, proč to ale má 320x240 ???
takovej foťák musí umět alespoň dvounásobek...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2011 00:30 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Piezovýškáč stojí za to... :lol:
Hele Venouši, fak ty videa smaž, nedělej ze sebe blbce. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 20:55 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Venouši, to co popisuješ jako výpadky ve zvuku u kotoučáku znal každý, kdo kdy používal pásky Emgeton. Nikdy jsem se nikde nedozvěděl skutečnou příčinu. Mluvilo se o vzlínání silikonu z podkladové vrstvy. Prostě i při nahrávání na novém a dobře seřízeném magnetofonu vznikaly náhodné díry v záznamu - náhlé zmizení výšek a po chvíli jejich náhlé objevení. Pokud jsi pásek přehrál, díra se objevila na jiném místě nebo taky vůbec.
Pásky ORWO zase dokázaly nádherně pískat - byl to čistě mechanický zvuk způsobený jejich povrchem.
Pásky Basf se někdy začaly otírat a šíleně zasvinily celou páskovou dráhu.
Pásky Agfa dovedly po čase udělat na výškách pěkné tremolo.
V podstatě jediné, s čím jsem nezaznamenal nikdy žádné problémy, byly pásky Sony, Maxell, TDK a Scotch.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 03:39 
Řádný člen

Kraj:
Mě na těch pohyblivých kostičkách v jeskyni (pardon - na videu) krom jiného dojala ta výhybka- cívka přilepená izolačkou k magnetu AREčka bude mít jistě správnou indukčnost a vůbec nebude zkreslovat a čínský elektrolyt vyndaný z nějaké spotřebky v sérii (asi) s výškáčem bude také prima. Já vím, já vím, ale musel jsem si postesknout.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 06:52 
Řádný člen

ransom:
Sony SLH - dělají taky pěkný bordel a na některých strojích pískají. Dělají takový černý otěr (vypadá to, jako by to pouštělo z tý matový strany) a zasviní to tak, že po cca hodině provozu už nenahraješ nic...zkoušel jsem pásky z různých zdrojů, i zaručeně dobře skladované a ten samej problém. Sony typu EE zasral Teac-a X2000R tak, že nebyl schopný ani mazat, natož nahrávat. Černý nános jsem odstraňoval z hlav víc, než půl hodiny.
BASF - špiní...většinou kusy špatně skladované a kusy na export do východního bloku. U pásků slušně skladovaných a dovezených od skopčáků jsem problém špinění nezaznamenal.
AGFA - nezaznamenal jsem žádný problém. Tebou uvedené tremolo se vyskytuje u pásků s vytahaným okrajem, ale nevím o tom, že by AGFA na tohle nějak výrazně trpěla. Spíš naopak.
Scotch - nezaznamenal jsem žádný problém, zvukově horší
Ampex - detto jako scotch
Shamrock - mechanicky to ujde, zvukově bída
Maxell - špičkový pásek po všech stránkách, bez jediné výtky
TDK - o něco málo horší od maxellu, ale taktéž super
RMGI - zvukově lepší od BASF, nicméně je to jeho derivát. Některé typy špiní.
Emgeton + ORWO - tyhle pásky házím rovnou do kontejneru. Nemá smysl se s nima zabývat.

Thales: U Venouše mně už něco takového nepřekvapí... :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 19:48 
Moderátor

TheLastUnicorn:
Dík za doplnění. To jsou zkušenosti ze současnosti? Já vzpomínal na dobu před třiceti lety. Dávno kotoučák nemám...
Emgetony (LN i LH) byly touhle nectností vyhlášené. Kupodivu jen pásky, kazety to nedělaly, ač jinak stály za vyliždíru.
K lepším páskům než co jsem uváděl (jen v běžném komerčním provedení LP nebo DP) jsem se jako chudý majitel několika Tesla strojů nedostal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 21:31 
Řádný člen

ransom:
Jo, v podstatě zkušenosti nabyté za 16 let, co se zabývám kotoučáky víc, než pouhým nahráním a přehráním pásky. Prošlo mi za tu dobu hodně strojů - hlavně tedy tesel, poslední dobu ale už i docela hodně zahraničních. Taky jsem vyzkoušel houfy pásů různých výrobců a typů.
Dneska už mám stabilně jen akaie GX-620. Není to high-end, ale hraje obstojně, je jednoduchý, stačí mu jednou za půl roku elektrická kalibrace, která u tohoto stroje trvá 15 minut. A pak mám ještě B73 - byla elektricky hodně rozesraná, tak jsem všechnu elektroniku vyházel a navrhnul jsem si kompletně vlastní - většina obvodů je již osazena OZ. A taky jsem udělal přepínání funkcí pomocí relé, abych minimalizoval to kabelové šílenství - kdo B73 zná, ví o čem mluvím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 22:50 
Moderátor

Copak B73... Rozebíral jsi někdy B43? Ta vypadala jako analogová telefonní ústředna.
Jinak gratuluju, kdysi jsem se taky chtěl pustit do nové elektroniky u kotoučáku, ale pak z toho sešlo. Možná naštěstí. Jak ti to hraje?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2012 01:11 
Řádný člen

Kraj:
Já si do svého elektronkového Soneta Duo ve vizuálním stavu jak z fabriky asi novou elektroniku s operáky dávat nebudu :D On takový elektronkový kotoučák má něco do sebe ;) Jen bych ho rád podstrčil někomu kdo mi ho pěkně vyčistí, seřídí a vůbec se mi o něj postará. Mě se v tom hrabat nechce. Magneťáky nejsou moje hobby, mé znalosti jsou v tomto směru omezené (musel bych nastudovat) a tak to raději svěřím někomu kdo o tom ví víc a případně se něco přiučím.

Tohle téma už by chtělo možná osamostatnit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2012 06:56 

Kraj: SR - Košický
Thales tiež sa mi pred pár dnami do rúk dostal Sonet duo no tiež by potreboval po tých rokoch generálku no sám sa do toho neodvážim siahnuť keďže tiež nemám vedomosti/skúsenosti. Nevie niekto kto sa na východnom SR zaoberá opravou takýchto kúskov ?
Je funkční no vraj sa poslednú dobu nekamaráti z páskami a občas ich ničí .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2012 09:19 
Řádný člen

ransom:
Diky. :)
B43 jsem měl v rukou asi 5x...tedy vlastně B43A celkem 4x a jednou jsem měl možnost si osahat původní "široký" typ s reprákama. Otevřenou jsem jí měl 3x, ta kabeláž je smrtící a krom uhnilých vývodů tranzistorů, vadných kondů a zakorodovaných kontaktů přepínačů je to nejčastější původce různých závad. Jinak ale klobouk dolů před tímhle strojem. Byl to poslední magič Tesla, který uměl konkurovat mašinám ze západu (první byl sonet duo). Se slušným páskem umí reálně chodit do 18kHz na rychlosti 19 s poklesem -3dB (ověřeno měřením, pásek AGFA PE49). S prstem v prdeli dá DIN45500 i na rychlosti 9,53.
No a jak hraje ten můj bastl? Myslím, že slušně. Momentálně jedu na OZ NJM2068DD, budu teď ale dělat objednávku nějakých součástek, takže ve finále tam přijdou OP275. Z původní elektroniky mi tam zůstala jen deska fyziologie (ten obvod nemělo smysl vymýšlet, dokonalejší fyziologii jsem zatím neviděl). A ještě mi chybí výkonový zesilovač...použiju koncák s LM1875T.
Nějaké naměřené parametry:
Kmitočtový rozsah v pásmu +1 až -3dB (meřeno při úrovni -17dB pod úrovni jmenovitou):
9,53cm/s - 25-19 000 Hz
19,05cm/s - 25-24 000 Hz
Celkový odstup rušivých napětí :
9,53cm/s - 61dB
19,05cm/s - 63dB
Stupeň mazání: lepší než 66dB
Kmitočet mazacího oscilátoru : 85kHz
Tónové korekce:
63Hz +-16dB
15kHz +-16dB
Jmenovitý magnetický tok při "0VU" a výstupním napětí 0,775V : 250nWb/m
Celý je to zkalibrovaný na pásku Maxell UD35-90
Přeslechy jsem zatím neměřil.
A tady ukázka funkce (omlouvám se za kvalitu, je to točené telefonem a taky za kolegu, který komentoval funkci dosti vulgárním způsobem):
http://www.youtube.com/watch?v=A9cNE7SYmdA
http://www.youtube.com/watch?v=o4IP2W7R ... re=related

Thales: Tak překopat sonet duo na nějaký operáky by jednak byl smrtelný hřích, jednak to postrádá smysl. A hlavně pokud je opticky ve fabrickým stavu.
Nemůžeme všichni vědět všechno. Ale od toho jsou tyhle fóra, že se člověk může jeden od druhého něco přiučit. Až budu mít někdy víc volna, klidně se Ti toho soneta ujmu.

mareksk: Na východe bohužiaľ neviem o nikom, kto by sa do toho chcel pustiť a za koho dám ruku ohňa...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2012 16:14 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Na východe Rado Hráč (blog stareradia.blog.cz) z Košíc. Dal mi B43 do tip-top stavu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 21:58 

tyjo díky za všechny odpovědi příspěvky a vůbec že mi do tohoto vlákna píšete už mám jasno ;) zlepšovat se budu a budu. no a ten B 73 je hezký když se něco umí tak se umí :) fakt hezké.

Thales: k těm týhybkám - jáj že jsem mohl něco takového splodit :lol: ale s mými vědomostmi před cca dvěma lety ... teď když už tak už používám teslácké kondy. Ale u výšek mám foliové a je to na zvuku znát :)

jinak jen tak na okraj teď, to mám uďelané tak že basy hrajou bedny k tomu určené až nato že je to zatím napojené fulrange (s tím výkonem honím každou desetinu decibelu) širokáče přez kondík 2x20mF (samozřejmě spojené mínuspólem) a výšky 2 mF

no a ještě jedna věc teď dumám nad tím jestli by do toho šlu vrazit nějaké trafo pomocí kterého bych z toho dostal těch psaných 5W než se mi podaří nejak sprovoznit ten zesilovač TW60 :D no a věc na co bych se chtěl zeptat je ta jestli to je blbost nebo jak je takové trafo velké. dík za odpověď ;)

P.S.: ty TDAčka jsou na ho-no fůůůj :lol: už jsem na to přišel i já :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 00:35 
Řádný člen

Kraj:
Největší výkon z MBA810 dostaneš tak že použiješ jiný IO. Opravdu - věř mi že to funguje.

Ale teď vážně. Největšího výstupního výkonu dosáhneš budeš-li ho napájet ze stabilizovaného zdroje napětím 16V (dle datasheetu, Sinclair udává až 18V) a případným zmůstkováním máš-li dva kusy a 8R zátěž). V můstku by si z toho vyždímal i 12W a to už s citlivými reproduktory nadělá celkem rambajz. Prakticky je to trochu zbytečně moc práce vzhledem k dosažitelnému výsledku, ale všechno se to dá postavit prakticky z odpadu čili to finančně nebolí a něco se na tom můžeš naučit pokud chceš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 18:32 

právě že chci :)

no potom jak bych měl spravený ten zesík ta bych ten magič používal pro nějaké satelitky pro jak já říkám ,,falešné kvadro"

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 19:30 
Řádný člen

Kdyby to poštovný do ČR nebylo tak drahý, tak mám tady snad 10ks těch modulů s MBA810 i s tónovými korekcemi z magnetofonů B730 a B101. A mohl bys můstkovat a laborovat...příp. postavit 20-ti kanál osazený MBA810. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 19:33 
Řádný člen

Kraj:
Kolik máš těch modulů s MBAčkama? Máš doma nějaké součástky - výkonové tranzistory a tak? Třeba z něčeho demontované?

TheLastUnicorn - a nebo by mohl postavit masivně paralelně-můstkovou šílenost do 1R :lol:

Naposledy upravil Thales dne 23 led 2012 19:46, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 19:41 
Řádný člen

Už jsem bridged-paralelled s těma MBA-čkama zkoušel. Dost se to hřálo, s těma plíškama to nebylo možný uchladit, hrálo to úděsně, ale švanda byla. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2012 19:44 
Řádný člen

Kraj:
A to jsem si myslel že tak úchylný a nesmyslný nápady mám jen já :lol:
Měl si tam výstupní odpory? Bez nich to nepůjde. Kolik si jich dal paralelně a do jaké zátěže?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]