Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: reprobedýnky - chlazení
PříspěvekNapsal: 10 pro 2011 19:58 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
to jsem ale blbě napsal ne uplně na maximum ať se zase ty vlnky nenarovnají ale jen tu membránu vychýlit ať tu středičku drží tam kde má být.

jo teď zase přestavuju mé rk10 :? (snad nebudou připomínky) protože ten uhučený zvuk se už nedal poslouchat, tak teď to DOČASNĚ (než už konečně budu mít lepšího) chci vyřešit tak že do nich poputujou středy a trošku spodků a basy by hrály bedny na to určené.

takže vadil by ten závěs hodně?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2011 20:47 
Řádný člen

Kraj:
Pořád ti nějak nerozumím. Takže znovu to zkusím pomocí příkladů. Pokud myslíš dočasně a mimo provoz to něčím zatížit tak, aby se to srovnalo (jako jsem to udělal já s ARA9918 která byla leta membránou dolů) tak OK. Podmínkou je že po odstranění závaží musí kmitací systém zůstat v požadované neutrální poloze. Nesmí se dlouhodobě vracet zpátky nebo naopak zůstat prověšená na druhou stranu. Mě se to u ARA i jiných reproduktorů povedlo přesně akorát takže je pak reproduktor jak nový. Pokud ale myslíš že by tam "něco" tu membránu zastrkovalo trvale za provozu tak to by nešlo. Jestli si myslíš že jsou mé obavy zbytečné tak mohu říci že jsem toto už jednou vidět (mám na to svědka). Nějaký blboň si udělal z plechů takové profily které zastrkovaly kmitací systém dovnitř koše.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2011 20:58 

ty jsi mě pochopi tak, že tam nastrkám svitky papíru a že už tam zůstanou?

ty svitky jsem tam měl asi dva měsíce jak jsem je nepoužíval a reproduktory jsem měl ještě k tomu membránou dolu no a teď jsem je dal pryč a do dvou dnů to bylo tam kde to je teď nemůže to být tou membránou? konkrétně tou papírovinou? já tam totiž mám tu hroznou hnědou.

jo a ještě jsem to kdysi vyřešil tak, že jsem pod membránou natáhl gumičku srovnal ať není stočená a fungovalo to normálně. Provozoval jsem ho a prostě šlo to. Ale teď bych dostal výprask, co? :lol:

Naposledy upravil venouš dne 10 pro 2011 21:09, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2011 21:09 
Řádný člen

Kraj:
Ne, já právě nebyl vůbec jistý jak tě mám chápat, proto jsem to zopáknul. Zkus tedy co nejpodrobněji a nejpochopitelněji napsat co máš v úmyslu. Doufám že ne to co si napsal v předchozí odpovědi jelikož trvale ani za provozu tam nic být nesmí. Též by pomohli kvalitní fotografie tj ne černoch v tunelu ani rozmazaná duha na letní obloze (ani kombinace obého).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2011 21:15 

takže jo - pod membránu dám svitky papíru který mi membránu bude držet v neutrální poloze navlhčím závěs nechám to pár dní membránou dolu ať to pomalu schne a po pár dnech svitky vyndám a bude problém vyřešen.

další otázka spočívá v tom pokud to chci jako střed. Bude tato porucha vadit moc?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2011 22:25 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem použil prostě a jednoduše závaží. Váhou jsem si došteloval aby to bylo tak akorát ale možná to půjde i takto.

Samozřejmě že nenulová poloha membrány vadí.

Úvaha nad tím že basy by měla hrát jiná bedna je chvályhodný. Ale chtělo by to i nějak omezit frekvence které jsou do těch RKček. Když to neuděláš tak ti sice přibydou basy, neomezíš tím ale zkreslení. Také si tím zbytečně omezuješ zatížitelnost. když to dobře chytneš za pačesy tak je i nějaká šance že se něco naučíš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 pro 2011 18:26 

hmm dík moc ;)

a co TDA 2009A dne jsem totiž vyhrabal plánek k jedné stavebnici a bylo tam napsáno Hi-Fi je to blaf nebo pravda?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 pro 2011 19:23 
Řádný člen

Kraj:
Abys to pochopil musím to vzít poněkud zeširoka.
Podívej, kdysi dávno, v době kdy tvůj děda byl chlap na vrcholu svých sil, existovala nemecká norma DIN 45 500. Byla to jedna z prvních (a nejrozšířenějších) norem, které se snažili nějak podchytit rychle se zvyšující kvalitu audiokomponent. HiFi je totiž zkratka ze slov High Fidelity, tedy vysoká věrnost. Do té doby se sice výrobci samozřejmě snažili o zlepšování parametrů jejich zařízení, nicméně vývoj probíhal spíše takovým poklidným tempem jelikož pokud chyběl kvalitní zdroj signálu nebyl tlak na kvalitní následné zpracování tak veliký. Hlavně v 60. letech však spolu s poptávkou prudce vzrostla kvalita nahrávací techniky (gramofony, magnetofony) a přenosové techniky (stereo přenosy v pásmu VKV) a bylo tedy třeba nějak odlišit zařízení, které těchto kvalit dokáží nějak (do té doby nadstandardně) využít. Právě v té době byla zavedena ona norma DIN 45500, která definovala která zařízení spadají do jaké kategorie na základě jejich zkreslení, šířky pásma, kolísání otáček u gramofonů a podobně. Je jasné že pokrok udělal svoje a když se budeme dívat i na lowendové integrované obvody tak drtivá většina z nich onu půlstoletí starou normu splní. Ale jsou tu hned tři problémy:

- Za prvé nic to neříká o zařízení jako o celku. Klidně tam může být umístěna jedna komponenta či součástka která by tehdejším kritériím vyhovět mohla, avšak celek může být tak blbě navržen že celek toto splnit nemusí. To dokazuje to že mnohé o desítky let novější zařízení mají horší provozní parametry než tehdejší kvalitní zařízení. Příkladem budiž různé PC zvučítka, minisystémy, domácí kina a jiné nesmysly. Když se jim podíváte do útrob najdete tam třeba (v těch lepších verzích) jako základ koncového stupně obvod TDA7294. Tento obvod sice není žádný zázrak, ale určitě není sám o sobě nijak tragický (určitě je nesrovnatelně lepší než TDA2009), přesto celé zařízení jakožto celek včetně dodávaných reproduktorů šrot je.

- Za druhé ta norma je půl století stará! Uvědomme si jaký obrovský skok učinila technika dopředu od té doby. Auta přeci také neporovnáváme podle tehdejších norem a to vývoj v automobilovém průmyslu z hlediska principu činnosti motoru mě subjektivně nepřijde zdaleka tak veliký. Takže to že nějaký integrovaný obvod svými základními vlastnostmi vyhovuje jakési stařičké normě nic neznamená, dneska máme nároky na kvalitní přednes zdaleka vyšší.

A za třetí jsem zapomněl než jsem napsal za druhé :roll: Takže když si vzpomenu tak to pak doplním.

Jo už vím. Za tu dobu s tím jak se postupně zlepšovaly parametry zařízení a čím dál tím víc domácích zařízení tuto starou normu splňovala, začala být zkratka HiFi vnímána poněkud jinak. Zatím co v dobách svého počátku to byla známka jakési kvality, v současnosti (ale obecně už minimálně 20 let) je vnímána spíš jako označení audiotechniky určené pro domácí provoz. Prostě odlišení běžné domácí techniky třeba od zařízení pro veřejné ozvučování a další audiotechniku. Z toho plyne že označení v původním smyslu je zcela zprofanováno a toto se nepodaří nijak zvrátit. Je tedy třeba používat označení jiné abychom se zorientovali. Abych to dostatečně znázornil vezměme si jako příklad třeba ten TDA2009 a DPA nebo libovolnou jinou rozumnou tranzistorovou konstrukci. Je jasné že oba bez problému splní tehdejší normy natolik aby mohly nést označení HiFi. Přesto i nejnižší z řady DPA kvalitou přednesu zcela smete z povrchu zemského prvně jmenovaný obvod. Znovu proto opakuji - nelze se dnes spoléhat na označení HiFi, je dnes spíše zavádějící (řada méně seriozních výrobců toto označení stále používá k matení neznalého zákazníka a láká ho k nákupu nekvalitního zařízení označeného jako HiFi) a proto od tohoto označení většina výrobců již dávno opustila a orientuj se zákazníku podle čeho chceš (hlavně podle své peněženky). Něco jiného je mluvit s lidmi kteří tomu rozumí a pro které je zkratka HiFi (byť ve volnějším slova smyslu) označením něčeho, co splňuje vyšší nároky než nějaký lowendový spotřební odpad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2011 00:52 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Jen doplním,jelikož jsem dobu prožil.

HI FI znamenalo --zařízení, které bylo navrženo a vyrobeno pokrokověji než jen funkčně a za lidovou cenu.
Samotná norma představovala skutečné tehdejší měřítko kvality.Byla to definice nejen technická ,ale i morální.Znamenalo to,,,svoboda,nezávislost,pokrok,dovednost, atd, prostě chuť žít dle těchto zásad.
Později se z HI FI stal životní styl. Já osobně jej žiji dodnes.
Jedním z praktických důsledků té doby je skutečnost ,že technika jenž v té době vznikla je obvykle při slušném zacházení schopna provozu i po40ti letech.Dnes je to spíše vyjimkou,nebo se jedná o maloserie za poměrně velké peníze.
HI FI je dnes pro mnohé již přežitek ,ale morálně alespoň platný.
Dnešní DIY je sice také pokroková technologie ,ale bohužel k rukám úzce spjatých lidí ,nákladná a v mnoha případech nedostupná.
Navíc technologii, jenž již nelze objektivně posoudit,je nutno se spolehnout na cizí údaje o měření
Naše sluchové orgány a ostatní smysly již nejsou schopny rozlišit jednotlivé parametry.
Co se týká pokroku je to správný směr,jen mi vadí ,že někteří výrobci automaticky toto zneužívají.
Běžná spotřební audio elektronika je jen šunt stylem kup teď nablejskanou krabici s kurvítkem ,abys za měsíc po záruce koupil znovu jinou a nejlépe koupil každou ??novinku??každý rok tak jak nám to strkají pod nos.Není divu ,že dnes je tolik lidí v problémech.Přistoupili na obchoďáckou taktiku,co nejlépe zabalit skoronic a draze prodat,nejlépe na úvěr.A výroba otroků pokračuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 01:08 

no teď se naskytl problém s kotouči u mého magiče v létě jsem si nahrával novou hudbu bohudík blbě (vysoká hlasitost - zkreslení na středech, basách a všeobecně) ale teď když to poslouchám tak to chvíli asi tak dvě nebo tři minuty to hraje normálně a potom se skokem sníží výšky a za deset sekund se znovu ,,nahodí" někdy i na kratší dobu. Páska není přetrhnutá na magnety poblíž si dávám maximální pozor. A otázka spočívá v tom jestli to může být starým ohraným páskem nebo i tím že pokud to mám normálně nahozené, přehrávám z mobilu a mobil zazvoní tak se někde ztratí výšky atd.? JO hlavu mám ještě docela v pořádku (v magiči) ploška sice je ale dlouhá maximálně 1mm a toto mi dělá jen ta jedna páska.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 05:09 
Řádný člen

Kraj:
Možná tam odněkud přijde nějaké rušení (například z toho mobilu) a automatika to vyhodnotí jako příliš vysokou úroveň vyšších kmitočtů a stáhne to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 12:19 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Venouši a co je to za magnetofon?
Nejspíš bych ale řekl, že jde o drop-outy na pásce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 15:48 

tesla B-730

thalesi taky možnost ale tolik elektroniky tam ještě není :| .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 18:45 
Řádný člen

B730 opravdu žádnou automatiku záznamu nemá...je to hodně primitivní a kompromisní stereokotoučák.
Takže skoková změna výšek obvykle znamená:
- špatné vedení pásku v dráze - což může mít několik příčin
1. špatně seřízené brzdy
2. nekolmost některého prvku dráhy, capstanu nebo přítlačné kladky
- poškozená aktivní vrstva pásku
- znečištěná, opotřebená, nebo špatně seřízená hlava (u ANP 935, která se používala v magnetofonech B730 se opotřebení projeví poměrně brzo)
- špatně nakalibrovaná elektronika magnetofonu - zejména nastavení předmagnetizace

Pokud Ti to ale dělá jen u jednoho pásku (předpokládám, že je to Emgeton nebo BASF), tak bych to neřešil a takový pásek jednoduše vyřadil. A pokud chceš tenhle přístroj užívat nadále a pravidelně, nech si magnetofon u někoho (kdo magičům skutečně rozumí) seřídit pro pásky typu "LH" a dále používej k nahrávání jen pásky Agfa PE46, PE49, PE36, PE39 a Maxell UD-25,UD-35, XLI-25 a XLI-35.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 12:25 

aha tak už jsem doma :) ty brzdy jsem si seřizoval, protože jak se mi dostal do rukou tak výšky nehrály vůbec a proto jsem pérko u levého kotouče přitáhl o dvě dírky a problém byl vyřešen, u šroubků u hlavy jsem si taky trochu pohrál a výsledek byl ještě lepší. Teď když dám výšky na plné gule tak díky MBA810 a vysoké hlasitosti mě z toho po chvilce začne bolet hlava :D . No, předpokládal jsem že ta páska bude v (_._).

jo je to emgeton (ten obyčejný (hnědý)).

jo a taky jsem měl párkrát problém s hlasitostí jako ve vláknu :AM FM RECEIVER Sherwood rx-2010 problem s hlasitosti: ačkoli jsem normální poťák připojil (na levé dva připojil zem na prostřední výstup a na pravé vstup) jen jsem trošku pootočil směrem k ,,+" tak se mi to skokem zesílilo a tak to šlo až k 1/2 a pak to už prakticky skoro nic nedělalo. nevíte co jsem mohl uďelat blbě?
P.S. poťák logarytmický nebyl ale choval se tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 14:12 

Kraj: ČR - Olomoucký
Kód:
P.S. poťák logarytmický nebyl ale choval se tak

A to jsi ho za úplatek vycvičil, že se tak choval nebo co? :D:D:D Božéééééé

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 14:26 
Řádný člen

Pokud si musel takhle našponovat brzdy, pak něco není v pořádku. Ta pásková dráha nebo hlava je špatně seřízená, nebo to už ta hlava má skoro za sebou (případně je znečištěná, na co stačí u pásku emgeton 60min. hraní). Za normálních okolností totiž stačí mít pružinku u brzdových pák v první dírce shora. Kolík brzdové páky má být od prvního vodicího kolíku v dráze vzdálen cca 13mm. A ani při úplném odbrždění levé brzdy a zařazené funkci "play" nebo "rec" nesmí pásek jezdit po přitlačné kladce, případně nesmí kladka žvýkat pásek ani při plné odvíjecí cívce o průměru 18cm.
Taky hlavu je pro optimální výsledek potřeba seřídit dle měřicího pásku. Kolmost si v nejhorším můžeš seřídit sám tak, aby Ti staré nahrané pásky hráli dobře, ale výškovou polohu je potřeba seřídit měřicím páskem.
Emgetony vyhoď. Nevím sice, jaký je to "obyčejný hnědý", protože jsou všechny hnědé...ale ono je to skoro jedno. V podstatě jsou všechny na ho.no. ;)
Jinak je po zvukové stránce B730 relativně obstojný magnetofon, škoda, že nesplňuje žádný zaužívaný standard, co se týče magnetického toku, záznamových a snímacích korekcí.

Právě to jsi udělal blbě, žes nepoužil logaritmický potenciometr, páč lineární se bude chovat přesně tak, jak si popsal. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 14:35 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
venouši, tohle je tvoje :))?

http://www.youtube.com/watch?v=I9jZ5Evb7cU

http://www.youtube.com/watch?v=HPQJOZwd ... 6Be0uxuYWJ

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 14:52 

:oops: :oops: :oops: jo ale mám to v plánu stáhnout bo je to trapné :oops: :oops: :oops: prosím nerozvádějte to

hrozně dlouho jsem tam nebyl a a teď se svými znalostmi bych se s tím už nechlubil :| no nic jdu to dát pryč pokud se ovšem ještě nechcete trochu zasmát

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 14:56 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
proč trapné?
jen by to chtělo točit kamerou a ne holícím strojkem :D, to nemá žádný smysl..

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]