Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 15"sub
PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 23:46 

Druhá kapitola - praxe:
Abych jen teoreticky neplkal,tak přikládám měření dvou boxů.První je 2x15", typu clam-shell, při příkonu asi 400W a druhý BR 18" asi při 700W. Měřeno venku, boxy asi 2m nad zemí.Relevantní měření je tak do 30Hz.
Oba dva jsou s DSP , kupodivu stejně +3dB/40Hz, HPF 28Hz BW24 shora 95Hz a 100Hz BW24.
Laděno 38Hz - 2x15" a 32 Hz 18".
Když to naladím na tzv. vymačkání maxima z reproduktoru,bude průběh jen jakási špička.Taková bedna dělá jen hluk a kope.Ale proti gustu....

Příloha:
S215ampl.pdf

Příloha:
ampl_S18.pdf

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2011 00:17 

Ne, rozhodně jsem nemyslel nějaký ŠPIČKOVÝ SPL na nějaké frekvenci. Myslel jsem maximální využití příkonu a výchylky. To jste svým způsobem napsal teď v prvním příspěvku.

Pokud můžu reproduktor "podladit" - tzn že mu v pracovním pásmu klesá citlivost už nad laděním, ale roztáhne se frekvenční rozsah, a rozdíl SPL třeba na 45Hz a na 90Hz půjde dorovnat EQ, protože reproduktor pak zvládne přes celé pásmo plný příkon i po EQ, je to tak obecně asi dobře. Vy to možná berete za jako úplně normální praxi, ale pro konstruktéry svých prvních výkonných basovek to je novinka.... Pokud budku "podladím" a dostanu rezonanci bassreflexu níž, tak tam logicky k žádné větší výchylce nedojde, pokud to uřežu správně blízko od ladění bassreflexu - vlastně stejně jako prve, ale ladění bassreflexu bude blíž. Brání tomu ta rezonance níž než původně.
Ona naroste výchylka zas nad laděním, ale tyto poměry výchylek "nahoře a dole" je potřeba právě pohlídat. Nehledě na tepelné tráty, potřebný objem ozvučnice, pozorovat GD, měřit to, a ještě to poslouchat. Znáte to jistě lépe než já, ale tazatel už byl nevrlý, tak jsem se do asi nedostatečného vysvětlení vrhnul sám :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2011 00:54 

Já bych neužíval slovo podladit ani v úvozovkách, to je zavádějící, prostě se jedná o naladění rezonátoru , zde basreflexu, na jinou , nižší frekvenci. Paradoxně, pokud se naladí rezonátor výš ,tak je ostřejší i druhý vrchol výchylky, ta spíš než poškození reprodutoru způsobí větši zkreslení.
Zrovna tak dojde, při vyšším ladění rezonátoru ke strmějšímu nárůstu vychylky membrány pod jeho rezonanční frekvencí. Oříznout to přesně odspodu procesorem, je už sakra vyšší dívčí.Pracovní rozmezí je zde cca 10Hz,to znamená ,že změna o pouhé 2Hz může mít velký vliv, nehledě na nutnost používat strmé filtry. A zase všechno to souvisí s použitým reproduktorem.Nebývá vhodné použít reproduktor s Fs 30Hz v basovce laděné na 42Hz, tady se bude hodit spíše repro s Fs - 37Hz, lehčí membránou.Třeba do té kopie SB330z , by se krásně hodil BC 18PZB46 , bohužel už se nedělá.
Ono to vždycky bude nějak hrát.Typickým příkladem je MT18sub ,ve kterém hraje skoro všechno, otázka je nakolik špatně a vlastně optimální reproduktor do toho boxu není.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2011 01:29 

Ano. Nestydím se říci, že donedávna jsem to tak docela nevěděl. Respektive věděl, ale neznal důsledky takového počínání. To s těmi 2Hz jsem si osobně vyzkoušel při nastavování DSP na těch ClassA. Sám jsem tomu nevěřil, dokonce jsem zkoušel dvakrát zkracovat kabely od zesilovače, a hledal chyby jinde, protože mi to bylo hodně divný :-)
Termín podlaďování vznikl částečně logicky kvůli poklesu SPL nad laděním, přestože při tom nepodladění jde vlastně o špatný tah. Začíná tak každý, komu to není dostatečně vylíčeno tak jak jste to udělal Vy teď.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2011 01:42 

Kraj: SR - Žilinský
no ako vidim vy uz tu temu rozoberate uplne do detailov. ja som obycajny pouzivatel ktory hlada optimalne vyuzitie, ale asi bez urcitych poznatkov to nejde :) ale co ked clovek nerobi velke akcie a nema ziadny procesor iba crossover. mna napada este moznost pouzit PD 188 ktore mozem dat do maleho subu napr Dan Taurus. len ci to na ten menic nebude moc RMX 1850 v mostiku.
dost by mi ale mohlo pomoct co asi dokaze ozvucit taky 15" v BR. pretoze sa mi zda aj tak dost nekomfortne tahat na kazdu akciu 18". i ked v rozmeroch obycajneho BR s RCF LF15G401 a napr Dan taurus az taky velky rozdiel nie je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2011 02:03 

Kraj: ČR - Středočeský
Pokud by jsi se přeci jen rozhodl pro 18", tak už jsem ti naservíroval vyzkoušené řešení, tedy ten Fane Sovereign PRO 18-800P v bedně 160l/40Hz, asi by to šlo i o nějaký litr menší bedny. Taurus s tím PD.188 jsem slyšel, hraje to, ale nijak mě to neoslovilo.
S tím LF15G401 nějak nevím do jaké bedny, asi bych zkusil 100l/42Hz. Nicméně mě osobně se do kompaktního 15" bassreflexu páčí 15PS100 (100l/40Hz), alespoň dle simulace vypadá vhodněji.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]