Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Koncepce nového aparátu
PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 12:43 

Zdravím vás kolegové zvukaři,dj-ové a další příznivci a fandové zvukové techniky.Pomalu přemýšlím,kam se s aparátem pohnout dále a chtěl bych se tímto na vás obrátit a požádat vás o vaše názory.Už nějaký ten pátek zvučím různé,vesměs vesnické akce do 500-600 lidí,většinou bigbíty,ale dostanu se sem tam i k jazzu,swingu,funky,country dokonce i dechovce atd,prostě taková všehochuť.Nechci s vámi řešit mix,podiovku,mikrofony atd,tohle všechno mám vyřešené a nehodlám nic měnit ;)Problém se týká pouze hlavního PA a to víceméně jen basové části.V současné době mám na předek 3-pásmo,osazené 8PL21 na D7065 a DE400 na HF94,dole mám zatím přemotanou ARM9408,ale ta půjde doufám v brzké době pryč a nahradí jí bud MB15H401 nebo jeho neodymová verze.Jsem s touhle bednou za tu cenu max. spokojen a měnit jí nebdu,hraje to pro mě dost a pěkně.Co ale měnit chci jsou basovky.Mám 4ks Kv2 ES 1.5 osazené RCF LF15G401 a na větší akce si půjčuji další 4ks s Kappou 15LF.Ono to většinou stačí,ale charakter zvuku není takový,jako bych si přál.Nejdříve jsem chtěl postavit 4ks MT18Sub,ale potom co jsem je slyšel a slýchávám,tak jsem od toho upustil,hrajou na moje ucho moc tvrdě a zdálo se mi,že poměrně dost hučí.Chtěl bych něco,co zahraje podstatně níž a měkčeji,nebráním se i koncepcím 2x15" či 2x18".Přemýšlel sem i nad 2x21",ale to už je opravdu bedna jak kráva,takže tuhle bych vyřadil.Co se týká zesilovačů,tak mám na basy k dispozici 3ks Lexonů 2000XL,do můstku to dává 2,5kW do 4 ohm a zatím nebyl problém,takže tyhle bych si nechal,prípadně není problém ještě jeden či dva přikoupit.Budu rád za každý váš názor.Tohle rozšiřování nebude do měsíce,je to plán na příští rok až dva,ale bedny bych si rád postavil už teď,abych do nich pak už jenom cpal repráky.Ještě bych jen doplnil,že mám nabídku od člena fora na 6ks X-1 osazených LF18G401 a to si myslím,že by bylo už asi slušné,nicméně budu rád,když se i k tomuhle vyjádříte. :) Předem díky za váš čas a rady.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Koncepce nového aparátu
PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 18:37 
Řádný člen

Kraj:
Nooo, konečně popis problému od A do Z, ještě doplň jak máš nastaven subsonik, crossover a EQ pro basovou část, ať máme představu, co teď z toho leze. Věřím že s třípásmem jsi spokojený. Mě bude taky čekat stavba 15+8horn+1(1,4) :)

Ohledně MT18sub - ladění kolem 40Hz je si myslím dost nízko a vybírat podle toho, že jsi to někde slyšel na něčí aparát (bůhví jak nastavený) nejde. Zkus si ty basy půjčit, zapni místo tvých a porovnej. Ono takto radit, co bude lepší zrovna pro Tebe je hodně složité, každý má jiné ucho a jiné představy. Já měl něco podobného MT18sub (BC 18TBX100) a maximální spokojenost (CX2310, RMX1850 subsonic25Hz, cross 85Hz/24dB).

X1 jsem neslyšel, neporadím. Na netu i tady běhá plno různých dobrých i nedobrých konstrukcí, a co se líbí mi, nemusí se líbit tobě.
2x15 bude ostřejší, 2x18 už pořádně kopne do žeber... Záleží na tom, jaké repráky, jaká ozvučnice, dobře odladěný preset a vše kolem. A taky ten, kdo bude na spojce židle-mix = zvukař. I sebelepší bednu může zkazit a na sebehorším šrotu udělat dobrý zvuk :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 01:01 

Tak pro to doplnění:Zatím to dělím přes DCX-ko,no nějak to chodí,v budoucnu bude asi sabina.Cross je na 100HZ/24dB oct butterworth,subsonic je na 30Hz,PEQ na subech mám +6dB 45Hz Q=2,2 a -2dB 100Hz Q=4 (nic jsem neměřil,mám to takhle nastavený na ucho aby to hrálo pro mě co nejlíp :) )S těma MT-subama máš určitě pravdu,možnost si je půjčit bych asi měl,takže to vyzkoušim,ale stejně to zatím vidim na ty X1,ty jsem slyšel a hrálo to poměrně slušně odspoda,ale píšu sem hlavně proto,abych si vyslech další názory ;)S mýma ES-kama jsem maximálně spokojený,co se týká velikosti,ještě jsem neviděl takhle malou bedýnku,která by takhle hrála,akorát prostě fyziku neochčiješ a takle malá bedna nikdy nepůjde pořádně dolů a mě tam ten spodek u toho kopáku prostě chybí,nemůžu si pomoct :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 03:03 

Kraj: ČR - Středočeský
Mě se zrovna MT18SUB líbí, ale je třeba dělit nízko. Tady u náš je kamarád používá na bigbít, dělení 75Hz, PEQ myslím +4dB na 40Hz a HPF 30Hz.
Bandpassy bych si předem dobře odskoušel, mě osobně se většinou nelíbí a na živý hraní je to ještě horší. Ono kolikrát není nad dobře odladěný bassreflex, ale musí se opravdu dobře vybrat reprák a udělat vhodná bedna, výborný příklad je EAW SB330, zahraje pěkně dole a zvládne i pěkně zahrát vyšší basy - má to tam dynamiku a kopne to, tohle všechno většina bassreflexů neumí. Já teď dělám na prototypu podobné basovky...
Spíš než Sabinu raději pořiď RANE, zvukově je určitě lepší, za povšimnutí jistě stojí i procesory od Ashly.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 12:20 

Tak s dělením nízko by nebyl problém,v těch 3-pásmech bude MB15H401 a ten to v pohodě zvládne.Ty MT18suby si půjčím na zkoušku,kolega v tom má LF18G401,což by byl asi i pro mě adekvátní kandidát,LF15G401 který mám já v těch ES-kách se mi jeví jako výbornej reprák na svojí cenu.Podle mě není nad dobrý bassreflex ale jejich problém je,že většinou nehrají dost a kdyžtak jich musí být hejno.Zkusím ty MT-suby a uvidíme co dál :)Nový procesor budu řešit až potom,to DCX-ko ještě chvíly poslouží a pak bude sloužit kamarádovi,který už ho ze mě několikrát páčil :DJinak pokud by měl potom někdo zájem,tak ty ES-ka budou na prodej,vzhledem k materiálu (OSB 15mm) víceméně za cenu repro a kusu koberce,takže 5 tis/ks.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 20:44 
Řádný člen

Kraj:
Na suby OSB15? Inu si velký odvážlivec :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 00:05 

No...kdybys ten plánek na ES viděl tak zjistíš,že tam je minimum volných ploch,naopak je to vevnitř celkem králíkárna a drží to z toho uplně v pohodě.Použil jsem to hlavně proto,že to mám zadarmo.Na větší suby bych dal určitě překližku,ale na tyhle to není potřeba.Až se to rozpadne dám vědět ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 00:13 
Řádný člen

Kraj:
A taky to tedy váží co? Já OSB používám v nouzi na vrchy či monitory, na suby jen překližku. Ale jasně, pokud tam jsou výztuhy, tak OK :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 14:53 

Větší suby bych z toho rozhodně nedělal ale tyhlety drží v pohodě.Dělal jsem na začátku jen jednu na zkoušku,jestli to bude vyhovovat a drželo to tak jsem je udělal všechny 4 z toho OSB-čka.V tu dobu jsem se snažil na materiálu co nejvíc ušetřit,byl jsem rád,že jsem dal dohromady prašule na repráky a zesíky ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 21:00 

Jakékoliv jedno 18" bedny v počtu dvě na stranu budou trochu málo pod vršek (tedy mimo horen ala wsx apod), takže počítej +- se 4ks 18" na straně, nebo alespoň 3 ks, budou-li to jedno 18". Kramperovy 18" ať už v jakékoliv modifikaci hrají po 4 na straně docela dost, ale nízké spodky, jaké lezou z dospělých basovek typu sb28 nebo ze starších sb118 apod. z nich nedostaneš a je potřeba si na začátku ujasnit, jak to má hrát, protože pak už se s tím těžko něco dělá. Basy typu SB1000 nebo SB28 jsou také na svůj výkon kompaktní, P.Vinš z Plzně dělá zdařilé kopie SB1000 - když si je necháš osadit neodymem, bude to malá lehká bedýnka, které se ve dvou stěhuje bez problémů a na plesy, sály s horším přístupem si můžeš nechat 15" kočičky. Jestli vrchy nevěšíš, ale stavíš na basy, uvažuj nad tím, aby vrchy byly ve správné výšce. Kdyby byl požadavek na minimální hmotnost, tak asi 18" bassreflex s neodymem, tam by šla hmotnost stlačit snad i ke 40 kg a ve 4 ks na straně by to taky zahrálo.
Kolik X1 váží?

mimochodem, řeším podobný problém, jezdím vesnickou a okresní ligu, basy jsem poslal pryč a udělal si 6 ks malých 15" bassreflexů - na decentní akce, příp. jako drumfill apod, na větší chci 2*18" v jedné bedně, pro konkrétní modely ještě nejsem rozhodnutý, každopádně předtím ještě budu muset koupit větší auto, ach jo. A taky na vše vydělat :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 21:21 
Řádný člen

Kraj:
I hejno malých 12" umí v pořádných hornách zahrát jako ďas, pane učiteli ... :) viz DEMO3

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 21:24 

Tak s dopravou nemám problém,mám Transita velkýho a my světla neděláme,to dělá kolega který s náma jezdí sólo takže ten si jezdí vlastním autem.Já ty 15" kramperovky nepotřebuju nutně za každou cenu prodat,přemýšlím stejně,že si je nechám.O SB1000 jsem už několikrát přemýšlel.Vršky nevěším,ale stavím na subbasy,což je právě v případě těch mých malých kramperovek problém,bud jsou moc nízko a nebo už to není dost stabilní na to,abych to nechal beze strachu stát :mrgreen: Ty SB1000 by mohly 2-3 na stranu snad panebože už stačit,pak by to bylo v dostatečné výšce a i poměrně dost stabilní.Bedny si chci ale každopádně postavit sám,baví mě to,jsou na to prostory a je to i kde nařezat (zadarmo :D ),takže ušetřím spoustu peněz.Pro překližku to taky nemám tak daleko takže tak.Co bys doporučil na osazení těch SB-1000?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 23:06 

My nejvíc jezdíme s basovkama S2001. Dvě na stranu + PL380 , jsou vyrovnané s 1x KF650z, dokonce ,bych řekl,že po rozehrátí mají malou rezervu nad KF650z.
Umí hrát nahlas i potichu. Dá se s nimi hrát venku, stejně jako v kavárně. Na rozdíl od SB1000 , hrají málo dozadu. Stavební výška ,je při 2ks na sobě 170cm.
Produkují takový HiFi bas a ne protivné 70Hz bouchání.
Objemově jsou o 25l větší než Mt18Sub.
Nic se na nich neekvalizuje, stačí jen HPF a LPF
http://www.splacoustics.cz/doku/S2001.pdf

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 23:52 

Já tě samozřejmě nechci přesvědčovat pro určitý typ bedny, to se musíš rozhodnout sám, 2 ks sb1000 na straně budou ekvivalentem 4 ks kramperovek s trochu jiným zvukem. Pro příklad: my byli v létě se 4 ks sb1000 na straně v amfíku v lokti, 4000 lidí a klasický rokec bez problémů ještě s rezervou, tobě by pro uvedený vršek stačily 2 kusy na stranu s rezervou, předpokládám, ale asi ti nebude vycházet dostatečná výška pro vršek - na to vycházejí MTsuby nebo ClassA basy lépe a 4 u sebe jsou stabilní dost, nebo můžeš dát jen dva na sebe a taky to nepadá. Co když pojedeš menší akci s jedním SB1000 na stranu? To si budeš muset vyřešit.

Petr V. Určitě je ale velký rozdíl v citlivosti, kdyby se porovnal 1 ks sb1000 (nebo kopie) s S2001 (1*21), tak pro stejnou hlasitost je potřeba podstatně většího příkonu do 21". Když nemá výkonné zesilovače, tak se dvěma sb1000 na straně (nebo 4 ks classA) udělá mnohem větší parádu než se dvěma S2001 (a ceny jsou zhruba porovnatelné). Jinak s charakterem zvuku souhlasím, taky se mi začaly líbit nízko laděné bassreflexy (bedny jako SB28 od L'acoustics) a to jsem dřív bassreflex nemusel, člověk k tomu dojde časem. Racionální návrh, ber to v potaz, Filipe :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011 00:48 

To jo , dvě SB1000 zahrají na stejný příkon skoro dvakrát tolik co dvě S2001. Jen jsou dost nepraktický, pokud se nevěší vršek.Tři na stranu už je hodně beden a hlavně to trčí skoro 1,5 metru do sálu.
SB1000 je bedna dělaná na skládání, protože má malou čelní plochu.
Je to spíš o tom ,kolik kdo má elánu a síly na tahání beden.

On člověk časem a věkem přijde na to ,že to bouchání není o zvuku,ale spíš o pubertálním předvádění se,jak to člověkem cloumá a masíruje pajšl.Přitom muzika má potěšit a povzbudit...

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011 01:42 

Právě po té co jsem slyšel L'a. SB28 tak se mi začali líbit ty opravdu nízké basy, jen se mi u té bedny nelíbila reprodukce kopáku, byl takovej plochej, nemlasklo to.
S2001 hrají hodně čistě, Hifi bas je asi nejpřesnější označení, ale mě tam prostě to kopnutí chybí.
SB1000 se mě osobně vůbec nelíbí, spodky dobrý, ale nahoře je to takový rozmazaný a nejsem sám, shodl jsem se na tom s několika lidma. S2000 jsem neslyšel.
Hodně se mi libí SB330, předevčírem jsem dodělal prototyp podobné bedny. Kombinace menšího objemu, níže laděného bassreflexu, basáku s lehčí membránou a Qéčky kolem 0,3 se zdá jako ideální řešení aby byla bedna schopná uhrát něco dole a pěkně dynamicky hrát nahoře. Samozřejmě dole to zas tolik nehraje, přeci jen je to malá bedna laděná na 40Hz, ale pro toho kdo má rád když bedna umí kopnout a chce aby zahrálo i něco dole, tak je to myslím ideální řešení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011 03:07 

Ideální řešení to zdaleka není. Beden typu SB330, tj. s nekonstatním průřezem basreflexu ,jsem dělal 8ks, s různým osazením. Reproduktor s lehčí membránou a Q mezi 0,3 - 0,4 v ní asi hraje nejlépe, bohužel jeho limitem je maximální výchylka, ta nedovoluje dosáhnout vyšších výkonů. Ze simulace se dost dobře nedá odvodit, kvůli vlastnostem basreflexu. Výborně v tom hrál 18PZB46, ten se už nedělá.
Pokud je potřeba dosáhnout maximálního výkonu ,lze použít třeba 18SW115, ovšem je potřeba mu dodat velký výkon.Zkoušel jsem tento reproduktor ,když zákazník právě s PZB naboural cívku, příliš velkým příkonem.Bednu by bylo pro 18SW115 nutné přeladit,tak se nakonec opravil PZB.A zamkl limiter v DSP.:-)
Vlastně S2001 je větší SB330, ovšem využívá specifických vlastností 21SW152.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011 05:48 

Ono co je vlastně ideální řešení? To snad ani neexistuje. Nekonstantní průřez bassreflexu, hlavně v bedně s menším objemem, je bych řekl i výhodou, může díku tomu mít docela velkou výstupní plochu při zachování rozumné délky. Nasimulovat se dá všechno, jen to chce ty správné programy, třeba Akabak, ten nasimuluje snad všechno, jen je třeba umět napsat skript. Já mám zatím vyhlídnutý L18P300(ND), jako levná varianta se zdá, že by žel použít 18SWS800, sice má těžší membránu, ale zas lepší průběh GD než L18P300. Zajímavý je taky nový Fane Colossus PRIME 18XS, jen by za tu cenu už mohl být neodymový...

Filip: Sorry za menší offtopic, ale třeba Ti to třeba taky pomůže ve výběru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011 10:37 

Martin S. "...jen se mi u té bedny nelíbila reprodukce kopáku, byl takovej plochej, nemlasklo to." - to je blbost, mlasknutí, tečku na kopáku (důležitá u rocku, kde je rychlý kopák, dvojšlapky) si děláš parametrem zhruba mezi 3-6 kHz a taky horním shelfem, což už na basovkách opravdu nezávisí, kopák se dá nakroutit různě i podle vkusu (jedna věc) a ne každý to umí (druhá věc). Budeš se divit, ale ne vždy znamená, že když tam visí Láčko nebo EAWčka nebo cokoliv lepšího, že je taky stejně kvalitní zvukař.

edit: nejlíp porovnáš, až si za mix stoupneš sám, že's to někde slyšel tolik neznamená, nevíš podrobnosti, už jenom, jak to kapele hraje, u bubeníků jsou až neskutečné rozdíly, jak to má jeden v ruce a hned z druhého z další kapelky a třeba na ten samý základ bicích to prostě neleze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011 10:45 

SB1000 se mi také nelíbí ani zvukem ani pocitově výkonem. Ještě nikde jsem je neslyšel hrát opravdu hodně, ať byly v jakémkoli počtu (nejvíc jsem slyšel 9ks na kupě)....
Také si nejsem jistý, jestli Martinovému mlasknutí rozumím, ale je fakt, že některé basovky jsou tam nahoře (100Hz) opravdu takové až příliš mdlé, a nic to tam "nedělá". To je problém snad všech hi-fi systémů.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]