Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 15:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ars725
PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 12:10 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
V 732 boli ARE vo vlastných búdkach? To je nevídané. Obyčajne sa spoľahli na to, že keď ich medzi kôš a membránu napchajú plsťou, tak akoby ich zakryli... :roll: Je to šlendriánstvo, lebo úplne inak to hrá, keď je ARE skutočne zakrytý búdkou a keď je voľne. Chápem, že vyrábať tie búdky je hrozná 'piplačka' (keď som ich raz potreboval vyrobiť naraz šesť, tak ku koncu som už myslel, že ma z toho vystrie...) Ale tam, kde ich vyrábali, si teda moc na nich nedávali záležať. Ešte som nevidel, že by boli podložené tesnením, často nedoliehajú, netesnia, otvor pre kábel je zbytočne veľký, ... Toto býva evidentne odflákané, inak mám Dixiny rád.
S tým čo hovoril Thales, že je to mechanický ojeb, čiastočne súhlasím. Ale na druhej strane - keď je ľahká preglejková bedňa hlboká len cca 12 cm voľne položená na podložke, tak je extrémne labilná. A keď vnútri kmitá reproduktor, tak samozrejme že sa to prenáša na celú bedňu. Klepala by sa, aj keby bola z panciera, lebo má labilnú podstavu. Uznávam, že zadná stena z 1 cm preglejky je ojeb. Je to daň za extrémne malú hĺbku. Dixinu treba skrátka zavesiť na stenu alebo umiestniť tak, aby mala za sebou nejakú pevnú oporu.
Spomínal som, že Dixiny mám rád. Ale predsa sa podelím o ďalší zážitok, keď ma skoro vystrelo. V hlavnej úlohe dvojica 733 a ich sladké tajomstvo:
Příloha:
ars_733_01.jpg

Příloha:
ars_733_02.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 15:29 
Řádný člen

Kraj:
Nevím jak původně uvažovali "vývojáři" DiXin a už se to asi nedozvíme (leda se zkusit zase zeptat p. Kříže), ale plsť v koši reproduktoru a hadrové fusaky se nepoužívaly jen na oddělení jako spíš na navýšení Qček. Byl o tom článek v AR. Berte to jako historickou perličku podobné kategorie jako když se kdysi velké širokáče potíraly olejem aby změkla membrána a středem tak lépe vyzařovaly výšky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 15:56 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Tak konečně už vím, proč mi před lety kámoš napatlal olejem ARN 8608, prase jedno historický. A ty tři díry, co mi do každého basáku vyřízl, se taky v historii dělávaly :D :D :D ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 16:16 
Řádný člen

Kraj:
Jaké díry?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 17:10 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
ty středy teda dopadly,je to důsledek nevhodného skladování /vlhkost/.Tak dopadne vatová výplň po zvlhnutí.Olej a střeďáky,bassy ,to je samostatná kapitola...vždy se našli novátoři/někteří až extrémní.Můj starší kolega /již nežije/k tomu měl takovéto povídání o kytu a šikovnosti.To určitě znáš.Je to samosebou/a byla/ blbost.Nejhorší je že po vyschnutí oleje je tem rep nanávratně v prd..prič.Ani se nesnaž to čistít najdešli to.A díry v bassákách To je zvěrstvo jedno z nejvědších co se dá udělat.Já osobně jsem to samosebou taky kdysi na radu odzkoušel,.Použil jsem ARN kteře mělo sklad na membraně a vliv na funkci to mělo od nikud nikam jen při rychlých odezvách membr.to prdělo jak prase.Ten saměj den to slo do šmelce.Kám přesně je udělal?
Mimochodem ten olej měl být co nekvalitnější/žádná SETUZA/.Každý kdo jej použije na textilku dopadně později stejně :škoda ,že v té době nebylo měření tak běžné.Dalo se to vyvrátit ohodně dříve.Těch repů v háji asi bylo hodně,

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 17:26 
Řádný člen

Kraj:
Ty návody na olejování vycházely opakovaně a začalo se s tím už před válkou a konec této éry byl někdy v 50. letech kdy se už daly pořídit celkem rozumně různé reproduktory. To olejování bych ještě celkem pochopil, nebo spíš logiku té úvahy, ale návod na díry v basáku jsem neviděl a zajímalo by mě čím to autor zdůvodňoval. Nenapadá mi nic co by tím mohl sledovat. Leda že by to mělo plnit podobnou funkci jako vlnka na ARO711. Pokud ano je to dost nedomyšlené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 17:48 
Řádný člen

S mechanickou pevnosťou membrány a vplyve na zvuk mám už nejaké tie skúsenosti a teórie, ale olejovať membránu aby zmäkla by mi nenapadlo ani v najhoršej nočnej more. Diery v membráne basáku ARN 860x by mali zmysel jedine vzadu v mieste medzi stredičkou a vrchlíkom, aby tadiaľ prúdil vzduch, ktorý zdá sa nie vždy stíha vyfukovať cez diery v nosiči cievky. Tiež by ma zaujímalo, o aké diery tu ide.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 18:41 
Řádný člen

Kraj:
To ano s tím vzduchem, ale to by bylo mnohem lepší provrtat pólák skrz jako to má ARN930, ARN932 a některé ARZ36x. Mimochodem jakto že ty malé ARZtka vrtané byly a větší ARZ66x ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 18:45 
Řádný člen

Väčšie neboli vŕtané, pretože mali textilný vrchlík, cez ktorý vzduch prúdiť mohol. Malé dostali od začiatku papierový, nepriedušný vrchlík, takže vzduch musel unikať zadným východom. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 18:55 
Řádný člen

Kraj:
A jo vlastně - cvak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 19:12 
Řádný člen

nápady s olejováním se vždy opakovaly,vycházelo to z řad starších později Hifistů a jak již zde bylo řečeno vztahovalo se to ke starším typům.Později to bylo něco jako renezance, kdosi si na to vzpoměl a už to jelo.Naštěstí to nemělo dlouhého trvání.Ty novější verze to spíše poškozovalo,buď docházelo k naleptání,nebo k nachytání značného množství prachu/to u těch exrémistů co to napustili až hrůza. To se řešilo po staru krytím reproduktoru.Díry byly skutečně k odvětrání ,byl tam ale fígl.Nikdo kdo to měl odzkoušeno neprozradil jak velké a přesně kde. Počase ale naštěstí ustoupily i tyto podivné metody.Tady na severu byly max.dva takový šílenci/75_78/.Nakonec i oni dali pokoj.Asi je to stálo pekný peníze.Kam to dali tam to potom měnili.Ale jak jsem psal HODNĚ lidí to zavrhlo již odpočátku jako blbost a když tak to zkusili jen jako já tehdy nerozvážný mladík.
Mimochodem některé ty tuše co se používají na obarvení membran obsahují také olej.Kdo to tímto obarví /a přeženeli to/ dojde k tomu samému.V horším případě,zvláště např středy 46XX jsou náchylné na odlepení /rozuštění lepených spojů.
Nedavno mi synek kamaráda takové přivezl.Na netu si přečetl jak na to .A jejikož u táty v garáži našel regum tak tu 4604 vzal po textilce ,a nežli stačil štětcem nabrat tuš nestačil se divit jak rychle se to rozlepilo.Přijel Dostal facáka a bylo.rep jsem mu dal jinej .Ten jeho si tady pěkně vyčistil a po padesáti lepancích se mu podařilo jej i spět slepit.Byl tak zmakanej ,že večer nešel ani na diskohop

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 21:08 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tdy se člověk doví kdejaký zajímavosti. :lol: Ale je pravda, že když člověk čte ve starých knihách o elektroakustice, tak tam nachází kdejaké bizarní úpravy a ozvučnice u kterých je dnes jasný, že je to pitomost. Natírání membrány olejem a vrtání otvorů ale slyším poprvé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 21:58 
Řádný člen

Dnes už se tomu ani nechce věřit,ale kolega ještě stavěl radia tím, že postavil z plechu šásko.a pak dál i ladící kond byl stavba ,pěkně plech po plechu vystřihnout a spojit do celku.navinout trafa, civky. vše dat dohromady.Pak se nediv ,že expedomentování pro ně nebyl žádný problém.Oni na rozdí od mé generace uměli celé černé řemeslo.Já se ho musel doučit.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]