Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 17:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 1 PF 068 29
PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 20:10 
Řádný člen

Kraj:
Jo ty nabité vruty bez zářezu jsem už také viděl. To mi připomíná scénku kdy jsem matce bejvalky marně vysvětloval že není úplně nejlepší postup když zkouší zatlouct kladivem cca šestku vrut s půlkulatou hlavou do dveří od koupelny. Marně.

Lamináte a hadrák nedáš? Stejně ho máš lichý tak jako já.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 22:12 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
to je ale sakra hezký stroj - plně ti ho závidím ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 22:52 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Je mi to trošku povědomé :!: , z Holic jsem letos dotáhl Stereodirigenta. Lehce opotřebená skříňka, ale po opravě odlepené dýhy a přelakování bude určitě jako nová. Stupnice, knoflíky a lišty zachovalé, se šáskem je to trochu horší, ale mám ještě jedno identické, jen s jiným štítkem, pravděpodobně právě z Prelůdia. Tak si s tím přes zimu trochu pohraju.
Kdyby náhodou, nebyly by ty původní širokáče na prodej?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 23:16 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Thales: Nedám. Počkám si na druhý. Nemusíš všechno schlamstnout ty :D .

JirkaK: Však tenhl taky vypadl při přinesení jinak. Protože jsem manuálně nezručný, lamp se bojím a z šasi "vrabčí hnízdo" mám hrůzu, svěřil jsem ho panu Hájkovi (www.oldradio.cz), který ho krásně načančal. Já jsem repasoval jen bedny. Ty širokáče mi má sděli do pondělka Ciplox, zda je bude chtít, pokud ne, budou volné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 23:22 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ještě mě napadlo - neměly tyhle bedny několik variant pro různá rádia? Totiž - basák ARZ669 má udávanou citlivost 87dB, ARO667 95dB. A v těch rádiích byly obyčejné jednočinné konce s ECL, udávaný výkon 2.5W. Jestli tam ty širokáče nedávali schválně kvůli vyšší citlivosti, aby to mělo dostatečnou hlasitost?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 00:12 
Řádný člen

Kraj:
Pak ovšem dost nevychází citlivost ARO667 a ARE467.

Laminát:
Já to nechci schramstnout všechno, jen dva kusy každý jiný jsou na houby. Tak jsem prostě nabídl výměnu tak abych dostal jeden pár.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 11:50 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
ARO 667 tam v žiadnom prípade nemá čo robiť. Ja by som za toto nakopal do riti spravodlivo ako Bratislavu, tak aj Valašské Meziříčí. Podľa tých ARO toto konkrétne pochádza z roku 69. Myslím si, že keď v tomto období v Meziříčí začali robiť tie sprostosti s čiernením závesov textilných ARZ, tak ich kvalita sa zhoršila a okrem toho ich bol zrejme aj nedostatok, pretože si to uvedomili a pripravovali výrobu gumákov. V tých časoch to určite nebolo z večera do rána. V takej situácii do Bratislavy 'bolo ďaleko' a čiernené textilné ARZ, čo sa vyrobili, horko ťažko pokrývali výrobu Dixín, ARS 744 a pod. Myslím si to preto, lebo od februára/marca 70, keď chvalabohu nastúpili gumáky, tak už nikdy takýto problém so zámenou nebol. Ale aj v Bratislave by si zaslúžili poriadne cez hubu, že takúto sériu pustili von. Asi sa našiel nejaký blb zlepšovateľ, ktorý pri nedostatku dielov uvidel na ARO rovnako ako je na ARZ 4Ω - 5W, rovnaký rozmer, tak šup tam s ním! :roll:

Laminat: Tá stredová búdka sa odšróbuje od prednej steny celá, netreba vytrhávať nijaké klince (ani by to neišlo, pretože je zlepená). Ja mám špeciálne na toto vybrúsený šrobovák, ktorý tam dočiahne a ide to ako po masle. Aj na krivé šróby mám metódy a už som odkrútil iné originálne továrenské znetvoreniny, toto by bola oproti tomu pohoda. Keby si sem tie bedne pri najbližšej príležitosti doviezol, tak aj tie ARO priamo u teba vymením za ARZ za okamih. 8-) ARO 667 odkúpim.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 17:13 
Řádný člen

JirkaK: Proti osazení ARO 667 mluví pak nepoměr citlivostí ARO 667 a ARE 467. O tom, že ty ARO 667 se tam dostaly jako nouzovka, svěčí i to, že byly zapojeny s obrácenou polaritou . ARO 667 mají totiž vývody zapojené opačně než ARZ 669 a v Bratislavě evidentně někdo pájel po paměti nebo podle nějakého montážního návodu, aniž by u toho přemýšlel.
Momentálně se chystám na zprznění rádia Capella do nepůvodního stavu v zájmu lepší poslouchatelnosti - náhrada vestavěné kombinace ARO 667 + ARO 367 kombinací ARZ 669 nebo ARN 664 + ARE 467, vestavba stereodekodéru a konvertoru na CCIR :D .

Thales: No vždyť máš možnost si pořídit kompletní pár gumáků.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 18:09 
Řádný člen

Kraj:
Jo, ale já ten hadrák nechci pustit, já chci naopak druhý do páru :)

Ten černý závěs by zas tak nevadil, horší je to pogumování zezadu. To po letech ztuhlo takže uložení je tužší než u prvních gumáků (ale stále lehčí). Ale zřejmě už předtím s tím dělali asi nějaké pokusy. Potkal jsem kusy s bílým závěsem naimpregnovaným jakýmsi čirým lakem který ztvrdnul po letech úplně totálně takže reproduktor je nepoužitelný. Kdyby se na něj víc zatlačilo tak by se možná i zlomil. Jediné co by tomu snad pomohlo je reproduktor rozebrat a závěs vymáchat v nějakém rozpouštědle.

Pokud by byl zájem mohu všem variantám přeměřit TS parametry aby bylo vidět jak se to projevilo. V současné době mám k dispozici tyto verze:

ARZ669 TB (11/1967) šedý odvětrávaný s bílým závěsem, vývody od cívky vně membrány zapatlány žlutým lepidlem

ARZ669 GJ (12/1969) šedý odvětrávaný s černým závěsem a pogumováním zezadu, vývody od cívky vně membrány zapatlány žlutým lepidlem

ARZ668 QY (05/1970) šedý odvětrávaný s gumovým závěsem, vývody od cívky vně membrány zapatlány žlutým lepidlem

ARZ668 QZ (06/1970) šedý odvětrávaný s gumovým závěsem, vývody od cívky vně membrány zapatlány žlutým lepidlem

ARZ66x UL (04/1971) od toho mám jen větraný koš - v seznamu je jen pro zůžení období do kdy se dělaly větrané koše

ARZ668 WU (10/1971) šedý gumák bez větrání, vývody od cívky vně membrány zapatlány žlutým lepidlem

ARZ668 ML (03/1973) šedý nevětraný s gumovým závěsem (ale ta guma je jiná než obvykle, takovou jsem viděl jen jednou na prototypových ARN930 z roku 1972, je taková lehce hrbolatá a při renovaci se na ní musí extrémně opatrně), červená tečka, vývody od cívky vně membrány zapatlány šedou barvou

ARZ668 GU (10/1973) modrý gumák ARZ668, bez větrání, modrá tečka, jiná nálepka (jen prostá obdélníková se strojovým popisem), vývody od cívky vně membrány zapatlány šedou barvou

ARZ668 B modrý gumák bez větrání, kód nečitelný, červená tečka, jedno z písmen je pravděpodobně B asi na druhém místě (mohl by to tedy být teoreticky DB 11/1976), vývody od cívky vně membrány zapatlány šedou barvou

Všechny mají tečkou značený mínus

Naposledy upravil Thales dne 15 lis 2011 19:14, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 19:41 
Řádný člen

Thales: Tak to jsme na tom stejně, já ho taky nechci pustit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 19:42 
Řádný člen

Ja mám tiež jeden ešte s bledým textilom zo septembra 68, ktorý je však spredu natretý nejakou záhadnou hmotou. Síce nie je stvrdnutá, ale aj tak obmedzuje pohyb. Bol v Dixine 733. A paradoxne tam to ani moc nevadilo, lebo Dixiny pokiaľ nie sú zavesené na stene, tak sa obvykle celé klepú a rezonujú jedna radosť, takže tam sa čokoľvek takéto stratí (a mimochodom tam bolo spáchané tiež poriadne zverstvo - v jednej ARE 467, v druhej ARE 466 :evil: pekne skryté v búdkach, zapojené cez rovnaké kondíky. Koho za to nakopať?). Tam znel ten ARZ ok, ale keď som ho pokusne dal do inej bedne, tam to už taká sláva nebola. Kým ten náter z neho dám celkom dolu, ešte sa pekne nadýcham C6000, našťastie na tento náter sa aspoň to riedidlo chytá, ale na iné nátery už nie. Napríklad spredu čiernená séria RL je bohužiaľ hotová hrúza. Vo Valmeze si boli určite vedomí, že týmto experimentovaním to posr*li a tak prešli na gumu. Ale kým sa tak stalo, musela byť o tieto repráky núdza. Podľa mňa preto sa často nedostali, kam mali a ak sa aj dostali, boli všelijaké. Len tak zo srandy by si zameniť typ reprákov nedovolil nikto. Nechcem sa zastávať Bratislavy, tou zámenou sa napriek všetkému dopustili hroznej prasačiny, ale viem si predstaviť aj situáciu, keď v roku 69 uvádzali významnú novinku - Prelúdium, v sklade trčali hotové skelety na 29 a reprákov, čo tam majú ísť, nebolo... ale bolo treba plniť plán...

Edit: Thales, máš ARZ 668 QY a QZ? :shock: Ježišmárja, ako dlho už také hľadám! Pustíš ich?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 20:03 
Řádný člen

Kraj:
Rád bych s vaším přispěním doplnil historii změn těchto repro. Takže pokud by se povedlo identifikovat přesné měsíce změn bylo by to fajn.

Zatím tedy víme že:

- mezi 11/1967 a 1968 se začalo experimentovat s nátěry původních bílých závěsů
- mezi 1968 a 12/1969 zaveden černý závěs s pogumováním zezadu
- mezi 01/1970 a 05/1970 změněn závěs na gumový
- mezi 04/1971 a 09/1971 zrušeno odvětrávání
- mezi 03/1973 a 10/1973 změněna barva koše na modrou

Pokud máte některé ARZ z meziobdobí daly by se ty data upřesnit.

>Ciplox
Pustit je nemohu - mám je v ARS744. Každá bedna má jiný původ, proto tam jsou jiné série reproduktorů. Co je zrovna na těchto sériích tak zajímavého?

Upraveno

Naposledy upravil Thales dne 15 lis 2011 19:20, celkově upraveno 3

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 10:19 
Řádný člen

Medzi 10/1971 a 03/1973 bol už záves dávno gumový, presnejšie od 02 alebo 03/1970, 01/1970 je ešte čierny textil. A s tým čiernením to tiež nie je jednoznačné, prznili ich rôzne. Najskôr len spredu, potom obojstranne, potom bol textil od výroby čierny. 09/1971 je už gumák bez vetrákov.

Máš ich v bedniach? :cry: Zaujímavé je na nich to, že sú z celej výroby proste najlepšie. Teda nielen tieto série, celkovo sú najlepšie všetky série v rámci 1970. Nevymeníš ani za dva bledé textiláky prírodné, nenatierané?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 19:31 
Řádný člen

Kraj:
Předchozí příspěvek jsem upravil, předtím jsem tam měl špatná čísla u toho zrušení odvětráváním a zavedení gumy jak jsem pořád překlikával mezi tím souhrnem reproduktorů a novým oknem - holt únava.

Nevyměním, jsem rád že to jsou právě ty gumové odvětrávané verze a vyrobené jen měsíc po sobě. Ve třípásmu jsou ty první gumáky opravdu to nejlepší jelikož se tam ještě tolik neprojeví přidaná hmotnost gumového závěsu ale zato se projeví výhody lineárního chodu a ochota jít dolů. Ty bílé textiláky bych rád zkusil v tom koaxiálním dvoupásmu jak jsem tu ukazoval renderované náhledy. Ty nemám tak tam půjdou černé textiláky ale ty jsou o dost tužší a určitě méně lineární při velkých výchylkách než ty gumové verze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 11:26 
Řádný člen

Tie prvé gumáky sú aj do dvojpásma rovnako dobré ako textily, lebo majú z nich prevzatú ešte tú pôvodnú tenšiu membránu. Tak nevymeníš... :evil:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 11:51 
Řádný člen

Kraj:
Jsou a nejsou. Někde se ta zvýšená hmotnost kmitacího systému (gumový závěs) musí projevit. Protože reproduktor má poměrně slabý pohon tak tím spíš (překmity, horší impulsní odezva). Teď je jen otázka co z toho bude v reálu menší zlo - jestli to a nebo horší linearita původních textilních impregnovaných závěsů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 18:41 
Řádný člen

Tá samotná gumová vlnka je síce o niečo ťažšia ako vlnka z impregnovaného textilu, ale u prvých gumákov to nepovažujem za hlavný dôvod rozdielnej odozvy. Vonkajšia gumová obruba, ktorá sa upevní na kôš, nemá samozrejme na hmotnosť kmitacieho systému žiadny vplyv. Skôr si myslím, že rozdiel spôsobujú iné mechanické vlastnosti týchto materiálov pri ich ohýbaní. Textilná vlnka je síce mäkká a poddajná, ale z povahy materiálu nikdy nie je tak napnutá a zároveň pružná ako gumová. A nemá stály tvar, zatiaľ čo gumový 'odliatok' stály tvar má (keď prstom zatlačíš na gumový záves, okamžite sa vráti späť. Textilný nie, zostane v ňom jamka, dokonca pri troche "šťastia" môže zostať vtlačený vnútri a treba ho vytlačiť zozadu). Doteraz všetky textiláky čo som mal, hrali vynikajúco, ale mali výraznejší hrb nad 100 Hz než gumáky a bolo treba sa viac pohrať s tlmením bedne. Myslím si, že toto práve tá guma s pevne daným tvarom lepšie ukočíruje a nedochádza k takej rezonancii. Je to však len skúsenosť na základe mojich pozorovaní...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 18:54 
Řádný člen

Kraj:
Každý gram se počítá. Ten textil funguje velmi dobře při malých výchylkách membrány, při větších se pak dosttává do problémů. Ten samotný textil pravděpodobně produkoval nějaké zkreslení či pazvuky a proto začali hrátky s impregnací tak jako se to dnes dělá běžně u PA reproduktorů. No a u té černé textilní verze s pogumováním zezadu se asi toto moc neděje ale zas pro změnu dochází velmi rychle k nelinearitám. Mě se ta černá verze líbí vzhledově ale technicky ne. Možná že když byly nové tak se to chovalo jinak ale to pogumování zezadu prostě ztuhlo a nechová se pěkně. Zkusil bych to ošetřit ale mám jen dva kusy a na to by bylo lepší mít na experimentování jeden kus lichý kdyby se to nepovedlo. Zajímavé je že Fostex v současnosti používá stejný systém zavěšení jako ty úplně první ARZtka ale zpracování je kvalitnější. Řekl bych že to dotáhli k dokonalosti, někdy to zkusím nafotit bude-li zájem. Bude to nejen použitou textílií ale i způsobem jejího tkaní. Přijde mi že u Fostexu předem počítají s tím že to bude do kruhu a tomu odpovídá i struktura toho textilu takže i při velké výchylce se nedeformuje jako ten u ARZ. Funguje to báječně. Kdo ví jestli to od tesly neobšlehli :lol: U ARZtka je to nějaký výsek a proto ty deformace.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 21:40 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Citace:
Ten samotný textil pravděpodobně produkoval nějaké zkreslení či pazvuky a proto začali hrátky s impregnací tak jako se to dnes dělá běžně u PA reproduktorů

podle mě to je hlavě kvůli těsnosti

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 01:29 
Řádný člen

Kraj:
Těsnost v tom také může hrát roli ale on ten závěs skutečně může vydávat pazvuky. Když má reproduktor vlnkový závěs je rozdíl ve zvukovém projevu jestli je nalakovaný nebo ne. Tady to bude podobné.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]