Jelikož jsem dlouho potřeboval nějakou jednoduchou pomůcku pro prvotní nástřel výhybky, udělal jsem v excelu jednoduchý "prográmek"
Výsledek je na obrázku. Můžeme měnit char. repráků, a všechny hodnoty součástek univerzální 2pásmové výhybky +-40dB/dek-zvolil jsem schéma tak, aby bylo co nejuniverzálnější. V případě potřeby je možné schéma ještě kapku zuniverzálnit, ale výpočet výsledného vztahu je děsně pracný. Toto myslím pro většinu případů bude bohatě stačit:)
Pro případné otočení polarity vejškáče jsem do grafů(jsou dva totožné, ale každý jinak zvětšený) dal i fázi na zátěžích.
Jediná trochu nevýhoda je, že repráčky jsou nahrazeny čistým odporem(pro náhradní repro schéma by už byly vztahy pro výpočet grafu ručně nerealizovatelný:). Ale opět, pro prvotní návrh si myslím i toto není překážkou a navíc náhradní schéma se mění s okolním prostředím repra.
Z výsledných char. obou větví-LP a HP se dá udělat dobrý obrázek o výsledné charce. Sice neznáme konkrétní součet obou charakteristik, ale ten je podstatný pouze v okolí společné "děličky", a tam už si zkušenější snadno poradí(třeba otočení polarity vejškáče, změna vzdálenosti středů repro apod.

.
Kdo by měl zájem si to vyzkoušet, ať mě napíše mejla.
Případným připomínkám se nebránim