Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Line Array plány, stavba, ladění,...
PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 23:38 

Kraj: ČR - Středočeský
Nevím jak ostatní, ale já rozhodně neříkám stavte jednoduché bassreflexy a 2pásma, nicméně upozorním že vývoj není až taková prdel a není to zadarmo. Na basech mám mnohem raději hornflexy, sám jsem jeden vyvinul, protože vývoj mě také baví, časem jistě budou následovat další basovky nejpíš zase něco na bázi hornflexu. Na 3pásma se také chystám, s tím jak ty jdeš na 3pásmo prostě nesouhlasím, 10" na středobasech je prostě málo, pokud chceš udělat 2,5 pásmo tak to je od 3pásma hodně vzdálené. Předpokládám že je dáš opět do horny, což znamená že tak od 300Hz to bude mít pěkný pokles a na kolem 100-150Hz to už bude mít menší citlivost než kdyby to bylo přímovyzařující a prostě tam bude kus pásma, na které by to chtělo nasadit 15" nebo 2x12"...
K tomu banu, upřímně, dost jsi si o to říkal, myslím že jsi od té doby docela zmoudřel, no nebudem to rozebírat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 00:12 

Vkládáš nám chlape do úst mnoho činů, které nekonáme, upíráš mnoho zkušeností, které máme, a hlavně nezaobíráš se technikou ale lidskými vlastnostmi, což koná rozbroje. Nemáš pravdu v mnoha věcech. Minimálně Já s Martinem jsme už pár RCF/BC slyšeli, měřili, vlastnili, a jestli se ti zdá desetidecibelová díra na 150-200Hz (jak jinak může nastředovaná 10" v horně vypadat) jako pokrok kupředu, který tu odsuzujem, tak se opravdu vrať radši k tomu primitivnímu bassreflexu, protože ten ještě fungoval... Tak si tu ofenzivu opět nechej, a báchorky o tom, jak 10" na horně naváže na 18" subwoofer vyprávěj někde medvědům. Stejně tak bys mohl uznat, že jsi hluchej jak dřevo, a to by teprve byl oheň na střeše co?

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 00:23 
Řádný člen

Kraj:
Martin S. píše:
Nevím jak ostatní, ale já rozhodně neříkám stavte jednoduché bassreflexy a 2pásma, nicméně upozorním že vývoj není až taková prdel a není to zadarmo. Na basech mám mnohem raději hornflexy, sám jsem jeden vyvinul, protože vývoj mě také baví, časem jistě budou následovat další basovky nejpíš zase něco na bázi hornflexu. Na 3pásma se také chystám, s tím jak ty jdeš na 3pásmo prostě nesouhlasím, 10" na středobasech je prostě málo, pokud chceš udělat 2,5 pásmo tak to je od 3pásma hodně vzdálené. Předpokládám že je dáš opět do horny, což znamená že tak od 300Hz to bude mít pěkný pokles a na kolem 100-150Hz to už bude mít menší citlivost než kdyby to bylo přímovyzařující a prostě tam bude kus pásma, na které by to chtělo nasadit 15" nebo 2x12"...
K tomu banu, upřímně, dost jsi si o to říkal, myslím že jsi od té doby docela zmoudřel, no nebudem to rozebírat.

:) To víš co bylo, to bylo...

Ano, bude to na horně,... Tou stavbou bassrelexu jsme nemyslel konkrétně tebe, nikoho konkrétně, ale zvukovody a podobně se tu moc nedoporučuji. Ano 2,5 pásmo a pořád píšu Středovýšková sekce, pořád mužu přidat na subech do 120,150 kdyby bylo potřeba a doladit to EQ ne? No jak bys to řešil ty?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 00:31 
Řádný člen

Kraj:
Petr Berka píše:
Vkládáš nám chlape do úst mnoho činů, které nekonáme, upíráš mnoho zkušeností, které máme, a hlavně nezaobíráš se technikou ale lidskými vlastnostmi, což koná rozbroje. Nemáš pravdu v mnoha věcech. Minimálně Já s Martinem jsme už pár RCF/BC slyšeli, měřili, vlastnili, a jestli se ti zdá desetidecibelová díra na 150-200Hz (jak jinak může nastředovaná 10" v horně vypadat) jako pokrok kupředu, který tu odsuzujem, tak se opravdu vrať radši k tomu primitivnímu bassreflexu, protože ten ještě fungoval... Tak si tu ofenzivu opět nechej, a báchorky o tom, jak 10" na horně naváže na 18" subwoofer vyprávěj někde medvědům. Stejně tak bys mohl uznat, že jsi hluchej jak dřevo, a to by teprve byl oheň na střeše co?

Já nemyslím jen Vás, beru to celkově. Nikdo znás neměl v rukách co Hubert třeba,... Hluchej nejsme, jen se mi ty středy moc nepači (100-300) v produkci mluveného slova (srozumitelnost).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 00:38 
Řádný člen

Kraj:
No, pánové,.. bude lepší udělat verzi pro 10, 12 i 15" a každý si tam osaďte co chcete :-D

Prostě jen dodám plánek co jsme vymyslel a jaký to bud emít výsledek, na co jsme to odměřil si nechám ro sebe a pka si nemužete ztěžovat že to nehraje a stejně to pro mne bude v triampu a la ladim děličky podle akce podle prostředí (místo EQ) takže to stejně nikdy nikomu nebude hrát stejně jako mi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 02:50 

Dělit suby na 150Hz je blbost, tak 120Hz max. přidávat na EQ tolik aby to hrálo rovně je podle mě blbost, to ve výsledku bude bassreflex účinější než ta horna, protože mezi těmi 100-200Hz bude mít určitě vyšší citlivost. Jak bych to řešil já? Jak bych řešil třípásmo jsem už psal, což je přesně odpověď na Tvojí otázku, tedy buďto přímovyzařující 15", či dvě 12" slot loaded (do V nebo každá zvlášť ve svém slotu na hoře a dole), nad to 10" na horně + 1,4. Mělo-li by to být něco malého tak 12" slot-loaded, přes slot umístit menší hornu a 8" na horně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 03:21 
Řádný člen

Kraj:
Martin S. píše:
Dělit suby na 150Hz je blbost, tak 120Hz max. přidávat na EQ tolik aby to hrálo rovně je podle mě blbost, to ve výsledku bude bassreflex účinější než ta horna, protože mezi těmi 100-200Hz bude mít určitě vyšší citlivost. Jak bych to řešil já? Jak bych řešil třípásmo jsem už psal, což je přesně odpověď na Tvojí otázku, tedy buďto přímovyzařující 15", či dvě 12" slot loaded (do V nebo každá zvlášť ve svém slotu na hoře a dole), nad to 10" na horně + 1,4. Mělo-li by to být něco malého tak 12" slot-loaded, přes slot umístit menší hornu a 8" na horně.

120HZ ano max, pořád zde ale z mé bedny děláme fullrange, což nechci. Stavím středovýšku, nepotřebuju z nich tlačit basové pásmo pod 100Hz. Také zaniká účel bdny - malá lehká - bacha na to. Nepotřebuju stavět kisně 600x800x700, právě že naopak. Jasně , bedna bude na 300 a níže kulhat, ale ne o 10dB, realně 4-5dB. Komu by to vadilo na diskotéce či mluveém slovu? Kapely nedělám taky, nidky nevíš, pojedu se suby 2ks na straně 2x15 biamp a klidně té jedné 15 můžu střelit až 200Hz s ekvalizací.

Nemyslíš. Já neberu tvé názory jako špatné, máš pravdu jako víc lidí tady,ale mizí mi podstata toho, co chci já a k jakému účelu. Neptal jsme se na to, jak to bude hrát, co tam osadit,.... ale přijde mi milion odpovědí to nedělej to bude/nebude takové makové. Tohle nepotřebuji. Prvotní vzkaz tady byl v podstatě o tom, ať lidi napíšou právě své názory na své výrobky, měřili, zkoušeli. Potřeh s prací s LA a podobnýma bednama... Ne řešit zrovna autorovy bedny...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 04:40 

Však já se vůbec nebavím o fullrange ale o středobasech, tedy 100-300Hz, na to ty desítky prostě nejsou, na diskotéce by mi rozhodně tyhle "tuc tuc" frekvence chyběli. Ten propad bude také daný tím v jakém objemu ty 10" budou, u horen se dávají jen do pár litrů a tam ten propad bude opravdu velký.
Nemyslím že nechávat tu 15" z toho subu hrát k 200Hz je dobrý nápad. Řeknu to asi takto, takový systém jaký zvažuješ je nedomrdlý, chybí tam něco co slušně pokryje pásmo 100-300Hz, to žádné EQ nevyřeší a tahat basovku k 200Hz není řešení.
Dělej jak myslíš, když to považuješ za správné na Tvé účely, já to na Tvé účely za správné nepovažuji a jak vidíš, nejsem sám, klidně budu držet hubu a nebudu nijak na Tvé nápady reagovat, ale jsem fórum a diskutuje zde. Mimo to že jsem napsal že je to kravina co se chystáš dělat, jsem i stručně napsal jak takové malé 3pásmo udělat, můžeš vyzkoušet obě řešení, schválně co bude lepší....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2010 10:07 

Pobavili jsme se o tom na ICQ - jistě, názory si tu musíme tolerovat...
Toto jsou Jirko bohužel naše názory, které jsi chtěl slyšet. Ještě víc bohužel jsou to názory na reproduktory, ne na lidi, a ty názory jsou z poslechu a z měření, třeba u Huberta. Ta měření tam ukazují tu díru na nižších středech. To už není názor. Ty chceš aby se k tobě někdo připojil a třeba se zasloužil o vývoj. Kdo by ale vyvíjel bednu, která nepracuje jak má? Když jsem od Huberta požadoval poštelovat vyhybku, odmítnul to s tím, že už to nebude pracovat jak má. No, tak jsem si nechal udělat custom od Lukáše, ale rozhodně mu nepůjdu vyvracet, že se do toho snad nemá montovat, protože "netuší" jaký mám záměr. Jemu je to jedno, když je to záměr jiný než dobrý,funkční. Stejně tak nám. Nefunkční záměry se nám tu prostě eklují, a nechcem je podporovat a dál rozvíjet. Rozvíjet to budeš muset sám, a své konání poznáš na tom, jestli na tvé nové příspěvky chrochtáme pozitivně, nebo negativně.
To jsme zas odbočili od audia...

Horny jsou dost velké na to, aby pro malý aparát byly stále "příliš velké".
Když už bych něco takového dělal, zakládal bych to opravdu na podobnosti z konstrukcí reproboxů z LA, a větší službu by udělalo asi víc reproduktorů snad v jakékoli topologii, než veliké horny. I tak, bude ale 2x12" + 2x1" bedna velká třebas 80x35x50 - tedy objemově nejinak, než třeba EM2121, a dokonce stejně jako ND2122. Bude to hrát o kousek víc, kvůli počtu ( výškové drivery) a topologii (středy) reproduktorů, ale asi ne celkem víc než 3db.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 19:41 
Řádný člen

Kraj:
Ano, pobavili a tímto mé psaní tady na webu končí, protože vidím že zaujatost 3-4 lidí na svých zkušenostech a subjektivita tohoto fora nezná mezí :-(

Píšou zde amateřiconic neumí a když někdo něco umí, je toho malo a ten zbytek...? Jen blbě radí :-(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 19:55 

Taky názor.
Jistě, tu zaujatost můžeš jít zkoušet take ke konkurenci, rád bych se podíval, co tam s tebou provedou :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 20:40 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ano, jsme tu všichni příliš zaujatí, všichni doporučujeme třeba jen zesilovače QSC, protože nic jiného neexistuje...prober se...my nejsme prodejci, TI jsou zaujatí a snaží se prodat to co nabízí...

Seš opravdu tak naivní, že si myslíš, že v sousedním fóru, či obchodě jsou objektivnější :?: :idea:

Měj se pěkně, až vystřízlivíš a pochopíš, tak se vrať, budeš vítán.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2010 22:00 

Zkus své nápady prezentovat třeba Hubertovi, schválně co Ti poví...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2010 00:23 

Hubert už několikrát odpověděl i bez Jirkových otázek, namátkou třeba:

"Pokud na něco úplně stačí přímovyzařující a 95% lidí je má, tak bych nestavěl jakési podivné horny jenom proto, že je na ně někde plánek a znám truhláře. Navíc ten materiál za hubičku se obvykle ukáže být sakra nevhodný pro bedny a výsledkem je něco, co vlastně nikdo nepotřeboval. Výkon v zesilovačích je dneska laciný a 4x12NDL76 NA STRANĚ zahraje tolik, že bude problém k nim zaplatit drivery, suby a zesilovače k subům. To jsou věci, na kterých se dílem šetřit nedá a dílem má smysl něco vymýšlet a pracně dělat, bedna 2x12+1,4" to zrovna není, tam je cesta velmi dobře prošlapaná."

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 13:37 
Řádný člen

Kraj:
Co by jste do těch beden osadili Vy?
V koncepci:

2x10+něco, triamp - 2,5 pásmo, 3 pásmo
2x12+něco, triamp - 2,5 pásmo, 3 pásmo
2x15+něco, triamp - 2,5 pásmo, 3 pásmo

s ohledem na váhu a příkon.

S 10" bych se vlezl do krasných 300x600x300 :)
S 12" 350x650x350
S 15" 400x700x400
baj vočko :)

Já tady chci prezentovat reprobednu jako skelet, co si tam kdo osadí je jeho věc, podle toho to taky bude hrát. Nelze udělat bednu samohrajku, odladit se dá ale vždy na jeden dva typy repráku.

Mi jde o to, abych na své akce nosil relativně malou ale výkonnou bednu, při použití neodymu se dají použít 2 repráky na zvukovodu v jedné bedně o stejných rozměrů jako jeden ferit v bassreflexu... No uvidíme.

Jo kluci, chci se poptat, kdo z Vás měřil při stavbě nebo po stavbě ty své "projekty" co jsou zde umístěny? Jen by mě to tak zajímalo :)))

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 14:29 
Řádný člen

Kraj:
Trošku jsme prolistoval cihelnu a tohle http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=90216 se dosti podobá tomu, co zamýšlím udělat.... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 17:39 

Reproduktorů na osazení takových beden se dá vyjmenovat spousta. Pro mě by ve výběrů reproduktorů bylo zcela zásadní zda má jít o 2,5pásmo nebo o 3pásmo. Protože mělo by se jednat o 3pásmo tak určitě nepoužiji stejné měniče a ani měniče o stejném průměru. Když použiješ 2x10" tak ve 2,5 pásmu tak v celku OK, zdvojená plocha dvou 10" se s frekvencemi 100-200Hz už nějak popere, Ve třípásmu ta plocha jedné 10" bude na basech prostě málo. S 2x 12" 2,5 samozřejmě OK, 3pásmo s 12" na středech už tak trošku ztrácí smysl 3pásma, u 15" to samé a 3p s 15" na středech to je hodně velká utopie.
Proč nepostavíš menší dospělé 3pásmo - 12"+ 8" na horně (žádný bastl ale pořádnou odladěnou hornu s phase-plugem)+1,4"? taková bedna strčí nějaké 2x10" či 2x12" 2,5 pásmo přepínatelné na 3pásmo do kapsy. Vem si příklad třeba z RCF H1312.

Co se týká měření, tak jde-li více pásma tak většinou jsou od Huberta, to co jsem dělal já tak je vše měřené na mých konkrétních bednách ať u Huberta nebo JKL. Co se týká basovek, tak jsou pečlivě připravovány v simulačních softech a po stavbě minimálně se měří impedančka, která je důležitá kvůli ladění, charka u basovky až tak moc vypovídají není, to je spíš o uchu posluchače.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 18:45 

Koukám, že se Jirka otrkal. To je dobře. Doporučuju ještě jednou přečíst můj poslední příspěvek o tom, kolik to opravdu umí hrát... Nejsem doma, tak nemůžu moc brouzdat, ale odkážu na něco podobného jako QSC – v hledání prodance (nebo lépe prodance.dusanhanus.cz) si zadejte „samé výšky“ a najděte Hubertův příspěvek s tímto výrazem. Odkazuje tam na další schopné LA, a taky porovnává s jiným, co je v malém počtu právě „samé výšky“.
Myslím že jde o 2X10“ + něco, ale ty 10“ také nejsou na hornách. V tu chvilku jde skoro jenom o horizontálně situovanou reprosoustavu, tak jak jsem jí podporoval prve.
Na 15“ zapomeňme. To nepůjde ve dvou kusech reproduktorů v ozvučnici nosit. To by tam musel být jen jeden, a k němu už tak max 8“ a driver, možná i bez 8“ a pořádný driver.
10“ bych se nebránil, bedna bude opravdu malá, když se vybere nějaký dlouhozdvihový a nebude to přímo v horně, asi to ještě půjde skloubit. Zdejší PA projekty jsou povětšinou odměřené Hubertem, popřípadě jejich kopie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 18:56 
Řádný člen

Kraj:
Právě že 750x450x450 když to budu nosit sám :? se mi moc nelibi...
Ikdyby ty menší beny měly stejnou váhu, pořád se lépe nese menší těžší než velká těžká. Nyní hraju na trapez přední 460 zadní 300, hloubka 400, výška 600 a pořád je to takové nevkusně macaté :roll: představa 600x300x300 je lákavá...

Mě se nyní zvukově sestava 18+2x10+2x2 docela libí, ano dle grafu by mohlo chybět pásmo 100-250, ale když vezmu v potaz, že když sub pustím do 100Hz 24dB,.. při 1000W vybuzení to pásmo 100-250Hz ještě slyšet bude - oproti těm dvoum 10" (jeden 40-300, druhý 40-3500).

Chtělo by to změřit no a vyzkoušet co z toho opravdu leze ve finále

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 19:28 
Řádný člen

Kraj:
Petr Berka píše:
Koukám, že se Jirka otrkal. To je dobře. Doporučuju ještě jednou přečíst můj poslední příspěvek o tom, kolik to opravdu umí hrát... Nejsem doma, tak nemůžu moc brouzdat, ale odkážu na něco podobného jako QSC – v hledání prodance (nebo lépe prodance.dusanhanus.cz) si zadejte „samé výšky“ a najděte Hubertův příspěvek s tímto výrazem. Odkazuje tam na další schopné LA, a taky porovnává s jiným, co je v malém počtu právě „samé výšky“.
Myslím že jde o 2X10“ + něco, ale ty 10“ také nejsou na hornách. V tu chvilku jde skoro jenom o horizontálně situovanou reprosoustavu, tak jak jsem jí podporoval prve.
Na 15“ zapomeňme. To nepůjde ve dvou kusech reproduktorů v ozvučnici nosit. To by tam musel být jen jeden, a k němu už tak max 8“ a driver, možná i bez 8“ a pořádný driver.
10“ bych se nebránil, bedna bude opravdu malá, když se vybere nějaký dlouhozdvihový a nebude to přímo v horně, asi to ještě půjde skloubit. Zdejší PA projekty jsou povětšinou odměřené Hubertem, popřípadě jejich kopie.

Fórum jsem četl, hledal, dočetl. Ono když přečtu více příspěvků od Huberta, ve finále radí dobře,ale stejně vždy podle toho, co potřebuje prodat, jinak by byl sám proti sobě(firmě).
Taky jsem pracoval ve firmě s WiFi technikou a i když byly antény profi řady o 5 druzích antén, nabízel jsem ty nejdražší nebo ty kterých bylo skladem nejvíce anebo ty, které firma vyráběla sama. Kdo neznal, koupil co mu bylo předhozeno jak "nejlepší vobla". Kdo byl v obraze, koupil co potřeboval. Tady je to stejné. Pokud člověk není absolutní lajk, nemůže v sortimentu BC, RCF nakoupit špatně. A když už něco zkoní, Hubert v rámci možností doladí na výhybce.

A jak to v praxi chodí, když se nakonec rozhodnu cokoliv vymyslet a postavit a zde umístit, stejně nebude dlouho trvat a někdo to okopíruje a osadí Eminencí či daleko horšími repráky a stejně mu to bude "nějak" hrát. Někomu se takový makový zvuk bude líbit, někomu ne. Ještě jsem neviděl univerzální ozvučnici na každý reprák.

Moje stavba je orientovaná tak, že ty 10" jsou pod nějakým úhlem (dejme tomu 20-30°) vůči spodní (a vrchní) desce jako např u tohoto obrázku a výška mezi nimi. Lze tedy volit jaký vyzařovací úhel výška bude mít, volbou horny anebo rovnou zvukovod implementovat do ozvučnice

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]