Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 149 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ARN 6608, ARE 667 a ARV 161
PříspěvekNapsal: 06 pro 2021 20:48 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
A obtěžovat... No, nevím. Lukyss na to má e-shop. Kupováním rohlíků snad obtěžuješ pekaře, nebo co?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 pro 2021 15:53 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Tak už jsem si konečně našel čas a pustil jsem se do četby. Četba je to zajímává a pro mě dostatečně lidsky napsaná. díky za to ;)

Na zvukovce mám vstupů hned několik (ba dokonce 5 výstupů jde přepnout do fungování vstupů) a hádám, že jelikož to funguje jako stereo výstup tak by to mělo fungovat i jako stereo vstup.

Namotat tlumivky = tlumící cívky? Jak slyším, že to je na zakázku tak mám hned strach, že to bude raketa :o nebo nebude to raketa?

Na jeden dech jsem se zatím dostal k 17 stránce onoho čtení a doprdele... to je složitý :D

Člověk by si řekl, že je to jen cívka s magnetem, kouskem gumy a nějakým papírem uprostřed... Nebo jakože... myslel jsem si, že o tom něco málo vím, ale čím víc se do problému reprodukce nořím tím víc zjišťuji, že toho je čím dál víc co ještě nevím.

Jelikož s klukama jezdíme i na akce kde vytahnéme všechny možné bedny (dříve jsme to pytlíkovali Teslami, Geniusemi 5.1, woofery do auta 1x 150W tuba a pak druhý Crunch 500W a dalšími repráčky co se doma našli a žádný zázrak to pravda nebyl) dnes už naštěstí trošku více "profi" s pořádnými velkými bednami (už si nevzpomenu na značku) a k tomu 2x 500W woofery určené do aut. I mimo auto hrají překvapivě dobře. Ikdyž pro techno a dnb mi přijde, že kvalita ozvučení není tak náročná jako třeba u vážné hudby. Hádám, že je to způsobeno "jednotvárností" právě třeba techna?

Nic méně máme celkem hezky rozdělené role. Jeden staví zeď, druhý kontroluje zapojení, třetí mixuje, ale zvukaře ještě nemáme. Respektive pan DJ se snaží zastoupit skoro vše, ale jelikož mi přijde, že neduhů slyším více, než on/i tak bych se chtěl zkusit dát na dráhu právě zvukaře. Koneckonců mě vždy víc bavilo být konzumentem kvalitní hudby, než jí přímo mixovat, ačkoliv mixážní pultík mám. Takže to celé skončí u toho, že si chvilku mixuju, přestane mě to bavit a pak si už jen zvuk ladím, aby mi lahodil. A vzhledem k tomu, že je hodně skladeb, které na některém ozvučení mi úplně nelahodí tak se to snažím napravit.

Od té doby kdy jsem si pozapojoval ARS820 + ARE 667 (FRONT) (Překvapivě moje zvukovka umožňuje zapojit na více výstupů výstup FRONT a tak místo zvuku pro REAR jde do Geniusu FRONT zvuk i do genius vstupu pro REAR. Zkousel jsem si hrát se zapojením a poslouchal jsem a přijde mi, že Genius do REAR výstupů nijak zvlášť nefušuje, nebo ne výrazněji, než do FRONT výstupů) a RK09 na center jsem relativně spokojen. Doby kdy jsem si musel hrát s ekvalizérem u každé druhé skladby, protože tam bylo něco na hovno jsou naštěstí pryč.

Fakt se těším na dvě věci... Zaprvé zesilovač. Konečně aspoň zjistím jestli Genius do toho nějak fušuje, nebo ne. Druhak na stavbu těch TM-265. Zajímá mě jak to ve výsledku bude hrát. Až budou budu i zkoušet rozdíl mezi Genius a klasickým zesilovačem, abych zjistil jestli do výstupů fakt fušuje, nebo ne. Tenhle test provedu už na ARS 820 až budu mít nějaký zesík.

Má smysl hned investovat pár tisíc do 5.1 zesilovače? Chtěl bych mít 5.1 ozvučení kvůli hrám a filmům. Nebo postačí nějaký zesík za litr pro dva až čtyři výstupy?

Co se týče zesilovačů nevím od čeho se odpíchnout, nebo klasické zesilovače nemají tendenci do zvuku fušovat? Vím, že se říkává, že by měly být bedny o něco silnější, než zesilovač samotný, ale jak to je s těmi teslami? Na jedné akci jsme posílali do ARE 667 kolem 15-20W a to mají údajně jen 5W... Vydrží víc? Nebo při "přepálení" mají tendenci zkreslovat? Vydrželi hrát bez jediného zaprskání celý víkend a do teď kamarádovi hrají doma.

Nějaký zesík kolem 50W? A teda moc ho nevybudit, abych nespálil cívky?

Genius má jedno charakteristické chování... Hlasitost má v rozmezní 0-62, po zapnutí na 45. Když je na 45 (základ) tak je basák citelně hlasitější, než Tesly. Když jej nastavím na 50-55 tak se Tesly vyrovnají basáku a basák už není "dunítko" co ruší.

Nevím jestli to tak má jen tento Genius, nebo se tak chovají všechny zesilovače, ale chová se, přijde mi exponencionálně. Čím víc přidám o to víc přidá. Nevím jestli tenhle popis dává smysl, ale snad pochopíte :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 pro 2021 18:50 

Zase je trošku čas tak si s tím zase hraju :D jsem hračička no :lol:

Tak mi to nedalo a při přemýšlení jak výsledek bude hrát jsem odpojil woofer (vstup) a poslechl si Tesly.

Je faktem, že s wooferem to "hezky duní" není to takové to nepříjemné dunění co otravuje, ačkoliv je slyšet, že to asi není správně, ale není to ani nijak nepříjemné a po pár minutách poslechu s wooferem to už ani neslyším. Respektive je to znát po přepnutí, že to duní celkem dost, ale není to žádné "bučení" nebo tak.

Když jsem pustil jen Tesly tak musím konstatovat dvě věci. Nejvíce se mi líbí projev ARE 667. Přijde mi, že jako samotný reproduktor hraje prostě nejlépe. K mému překvapení hraje celkem i nízko, nebo aspoň mi to tak připadá. Je někde grafík k ARE 667 z reálného měření?

Otázka k RK10. Citelně se třese/vibruje zadní stěna. Většina šroubků je tam už celkem volně (při skládání bedny šroubky zajednou jak nic a tak 2-3 reálně šroubujou) Vyřešit jiné šroubky? A co díry v RK10? Na zadním čele jsou 3 díry. Pro lepší projev ARE zadělat otvory?

ARS 820 s ARN567/B hrajou hezky, ale přijdou mi ty ARN takové nevýrazné. Méně výrazné, než ARE a hlavně utlumeně oproti ARV161.

Co mě ještě zaujalo je pohyb membrán. ARN6608 se začne nějak znatelně hýbat až při maximální hlasitosti (předpokládám, že je to dáno vyšší impedancí) Údajně ten Genius umí přepínat mezi 4/8 ohm, ale když má zapojeno na sobě 3x 4ohm bedny a jednu 8ohm tak hádám, že jede v režimu 4ohm? Leda, že by uměl přepínat na každý výstup zvlášť, jestli to teda vůbec umí

Jak změřit kolik ohmů dává zesilovač na výstupu? Jde to v domácích podmínkách?

ARE nevím jak hýbe membránou, ale i na plnou hlasitost (respektive 90% "baj oko", abych něco nespálil) nezkresluje a hraje furt prakticky stejně kvalitně. Ten genius by měl dávat na max 20W... údajně...

u ARS 820 se membrány hýbou trochu znatelně už kolem 65-70% hlasitosti.
ARS 820 jsou 15W RMS ne? Kolik reálně snesou? Když ARE jakožto 5W snese 20W s přehledem a bez ztráty kytičky? ¨

K žádným pazvukům nedocházelo ani u jedné Tesly (nevím jak to přesně popsat... takové ty pazvuky, kdy už repráky nestíhají a probíhá tam nějaká "špatná" rezonance?)

Sere mě, že furt nevím jestli jsem z nich vymáčkl "všechno" tak fakt budu koukat po zesíku.

Jinak ARS 820 + ARE 667 na vysoké hlasitosti zní vlastně až překvapivě dobře. Při této hlasitosti mi přijde, že ani není moc potřeba basák. Hraje to basy dostatečně dobře, ikdyž vejšky jsou rozhodně výraznější. Hádám, že toto vyřeší pořádná výhybka?

Mám počkat na TM-265, nebo si mám zkusit postavit "Godzovky" což by mělo být ARS 820 s homemade lepší výhybkou? Jestli se teda nepletu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2021 07:55 
Moderátor

Dostal jsi, myslím, dostatečné nasměrování. Pokud se rozhodneš využít ho, najdeš rádců dost.
Když budu mít čas a náladu, odpovím ti zase bod po bodu někdy o víkendu.
Za domácí úkol máš poslechnout si bedny, které by zdejší komunita označila za dobré/levné. Zatím jsi ho asi nesplnil. Začni právě tím.
Pokud potom usoudíš, že se na ty svoje experimenty vykašleš, můžeme pokračovat.
Pokud usoudíš, že ti dosavadní způsob i nadále vyhovuje, popřeju ti mnoho štěstí a půjdu dělat něco užitečného.
OK?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2021 09:06 

Ok. Zatím ještě nebyla možnost se s kotlikem domluvit.

Baví mě si s tím hrát a každá dobrá rada (navíc polopaticky vysvětlena) je vítána.

Jdu se domluvit na uvaření dobrého guláše v kotlíku a zatím díky ;) budu se těšit na víkend a tvé další informace v 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2021 15:32 

Vím, že ty experimenty jsou k hovnu, ale kdo si hraje nezlobí :D

Ale chápu, že je asi zbytečné o tom tady psát.

Jinak existuje nějaká možnost jak reproduktor zvýraznit? Tedy zvýšit jeho citlivost? Nechci nic zkoušet spíš mě to zajímá z teorie jestli vlastně nějaká možnost zvýšení citlivosti je?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2021 20:27 

Kraj: SR - Košický
Posledne prispevky som brebehol je pravda, tuto temu ticho sledujem ale neda mj, musim nieco napisať aj ked niesom odbornik. Za prve genius je ladeny na cca 70hz aspon co pametam a tam ma brutal hrb v charakteristike a preto to tak dudní hucí akoze basuje. Cele zle. Dalsia pripomienka ..... Zos. V tom ze genius si nic neprepina. 4 alebo 8 ohm - odporucam nastudovať. Co to vlastne znamená- rozpisovat sa nebudem.. . Ransom palec hore, je tu potencial ale chalan musi postudovat a to dost ... .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2021 21:55 

Kraj: SR - Trenčianský
Myslím že je, napr. dať ho do zvukovodu(tlampač) ale viac ti napíšu znalejší

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2021 20:26 

Děkuji za odpovědi.

Abych pravdu řekl schválně se ptám jak naprostej analfabet, abych si vyjasnil různá úskalí a ostatní měli tendenci mě případně opravit/vysvětlit. Tím se toho dozvím prakticky nejvíce.

To, že ten genius stojí za hovno začínám chápat čím dál víc :D je to nepříjemné zjištění, ale asi to kvalita není... co bych taky chtěl za 3500Kč (celá Genius sestava) :D

A ano Ransomovi patří velké dík za snahu a trpělivost. Vážím si toho ;)

V louskání pokračuji na stránce 23 :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2021 11:08 
Moderátor

Začnu ještě něčím, na co jsem nereagoval u tvých prvních příspěvků.

Při měření jsem naměřil celkovou impedancí 13ohm

Hádám, že multimetrem. Takto jsi nenaměřil impedanci, ale jen stejnosměrný odpor. Předpokládám tedy, že v elektrotechnice nejsi vyučený. Bude to dost komplikovat některé vysvětlování, ale ono se to nějak poddá. Impedance je vždycky kombinací stejnosměrného odporu, kapacity a indukčnosti, a je proměnlivá s měnícím se kmitočtem. U repráku se udává její jmenovitá hodnota. Na holém repráku naměříš multimetrem jeho stejnosměrný odpor, který je jmenovité impedanci řádově podobný, ale není to všecko. U dvoupásma typicky naměříš SS odpor basáku plus jeho předřazené tlumivky. Výškáč je vždycky oddělený kondenzátorem. Na výškovém repráku odděleném kondenzátorem naměříš odpor nekonečný.
U reproduktorů i reprosoustav nás zajímá impedanční charakteristika, slangově impedančka. To je křivka závislosti impedance na frekvenci. A protože se ve střídavých obvodech mění i fáze, čili časový posun mezi proudem a napětím, součástí impedančky je zpravidla i křivka závislosti fáze na frekvenci. Ačkoli pochopit všechny souvislosti je vysokoškolská věda, přečíst takový graf zvládne i poučený laik. A posledních dvacet roků máme možnost zjistit frekvenční charakteristiku pomocí zvukovky a úplně primitivního udělátka. Protože se na impedančce viditelně projeví všelijaké vady repráků, chyby nebo závady ve výhybkách a dokonce i některé závady ozvučnic, a navíc se s tím dají se slušnou přesností měřit součásti, doporučuju každému si to udělátko vyrobit a měřit. Když pak třeba někdo má nějakou botu ve výhybce, dá se se značnou jistotou i na dálku říct, co tam má špatně.
Popis je tady.
Mohl by tady někdo nějakou pěknou impedančku odkázat... Hele, tady je jedna.
http://www.repromania.net/forum/viewtop ... =61&t=8461

Reprosoustava o jmenovité impedanci 8Ω. Zelená křivka, vodorovně je frekvence, svisle impedance. Na dvou, třech místech impedance klesá ke jmenovité hodnotě. Všude jinde je impedance mnohem vyšší, dosahuje desítek Ω a mezi 1500 a 4000 Hz dokonce utekla nad stupnici. Ze dvou vrcholů na basech vidíme, že jde o dobře naladěnou basreflexovou ozvučnici. Drobný zoubek na 250Hz a další na 650Hz jsou asi nějaké malé rezonance membrány. Na 20kHz klesá impedance na 5Ω, což ale ničemu nevadí.
Rozhodně to není nic, co by ti ukázal m ultimetr...

Dříve jsem měl jen ARS820 a žalostně tomu chyběli středy...
...RK 09 s dodanou výhybkou z Tesla ARS 9204 (bylo pro mě velkým překvapením jak moc to vylepšilo zvuk oproti klasickému kondíku)

RK09 jsou typické laciné šunty, kde je potenciál repráků zabitý jednak mizernou ozvučnicí, druhak absencí výhybky. Středobas je ponechaný, aby si dělal co libo. Takže ječí, zkresluje a nebasuje. Výškáč je jenom oddělený kondenzátorem, k tomu ještě je vsazený do tunelu v přední stěně. Všecko špatně.
Co je ale zajímavé: ARS9204 a ARS820 jsou zvukově velice podobné bedýnky. Dodáním výhybky jsi udělal z RK09 vlastně ARS9204 se zmršenou ouvučnicí. Mělo by to hrát ne snad stejně, ale podobně jako ARS820. Pokud je tam takový obrovský rozdíl, něco je špatně.
Druhá věc: Jsi snad první z mladých začátečníků, kdo se místo po bassech, cool bassech, mega bassech a hodně moc bassech shání po chybějících středech. To je fakt dobrý!
Třetí věc: Střední pásmo je nejnutnějším základem reprodukce hudby, protože je v něm barva nástrojů i hlasu. Ovšem jeho hlavní vlastností nemá být množství, ale přesnost a věrnost. Právě střední pásmo musí být co nejvíc umravněné, aby nic nechybělo, ale ani netrčelo. Opakuju pro jistotu, že nahodilým zapojováním něčeho k něčemu toho nedosáhneš. Kdybys byl můj učedník, tak po každém dalším dotazu "jak zapojit ARE667 k ARS820" dostaneš pohlavek.
Pustil bych ti bedýnky, ve kterých je z kombinace ARN5604 a ARV161 vyždímané maximum, jakého jsou schopné. Mám je doma a je to, samozřejmě, daleko. Při dostatečné hlasitosti se právě to střední pásmo jeví jako slušné, nikoli však zázračné. Chybí mu trochu taková živost a jiskra, což je dané limity té kombinace repráků. Na druhou stranu ničím neotravuje a dá se to poslouchat dlouho. Dobré soustavy nepoznáš podle toho, že tě uchvátí na první poslech. Že jsou dobré, to zjistíš po třech hodinách hodně hlasitého poslechu bez pauzy.

...

Když jsem se ptal na pana Bučka (ne Búčka) - tak pan Buček z Brna hned po revoluci založil jeden z prvních soukromých obchodů s elektronickými součástkami, zakázkovou výrobu plošňáků a podobně, prostě všecko pro elektrokutily. Později spustil i e-shop. Nedávno zemřel.

Měl jsem za to, že když se zapojí reprodukotry paralerně tak tím vznikne celková impedance nižší, než-li 8ohm konkrétně u budoucího středu je to 8 + 4 ohm a tedy by to mělo vycházet na celkovou impedanci 4ohm?

Paralelním řazením dvou odporů získáš odpor menší než je menší z nich. Pokud jsou stejné, výsledný odpor je poloviční. Podle vzorce R=1/(1/Ra+1/Rb), kde Ra, Rb jsou paralelní odpory a R odpor výsledný. Při spojení 8Ω a 4Ω paralelně získáš 2,7Ω. V elektrotechnice jsou tohle naprosto elementární výpočty. U střídavých impedancí je to mnohem složitější, nicméně výsledná jmenovitá impedance dvou paralelně spojených reproduktorů nebo reprosoustav 4 a 8Ω bude menší než 4Ω.

zesilovač se umí přepínat mezi 4 a 8 ohm (co jsem se dočetl na stránkách výrobce)

Zní to jako blbost. Nějaký odkaz?

Když tak čtu, z jakého že to ozvučení máš takovou radost, vybavuje se mi jeden výrok... Nebude to přesně, ale to nevadí. C.S.Lewis: Kdo nikdy neslyšel lví řev, může se při každém nočním zvuku lekat v domnění, že poblíž slyší lva. "Ale když jednou opravdu na lva v noční poušti narazí, v tom okamžiku bude zatraceně dobře vědět, že právě tohle a nic jiného je LEV!"

Pokračovat budu navečer, večer, jak mi vyjde čas. Tak mi zatím, prosím, nedodávej další materiál k odpovídání, nebo mi jebne. Už takhle je toho dost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2021 21:31 
Moderátor

Namotat tlumivky = tlumící cívky?

Tlumivka je prostě vzduchová nebo jádrová cívka, vyrobená proto, aby se uplatnila její indukčnost. S tlumením nemá nic společného. Do výhybek se dělají tlumivky o indukčnosti desetin až jednotek mH (milihenry), dimenzované na proud několika ampér při frekvencích v nf rozsahu. Ve větvi pro basáky je zpravidla potřeba, aby měly co nejmenší ss odpor (v desetinách Ω). V ostatních místech výhybky se někdy naopak počítá s jejich větším odporem (v jednotkách Ω).

Jak slyším, že to je na zakázku tak mám hned strach, že to bude raketa :o nebo nebude to raketa?

Záleží na tom, čemu říkáš raketa. Tlumivka do dvoupásmové výhybky vyjde od kila do pětikila, podle spotřeby drátu a velikosti. Výhybky na pár dvoupásmových beden mohou vyjít od litru do několika litrů. Je to cena za to, co dovedou. Nemá proto smysl se pouštět do konstrukcí bez potenciálu. Jiná dobrá cesta není, pouze spousta špatných. Prostě každá dobrá věc něco stojí.

Občas jsem pro místní nějakou výhybku udělal z recyklátu. Nechci to ale moc nabízet, protože jakmile musím plnit sliby, stane se ze zábavy povinnost a já jsem koníčkář pro zábavu. Nejvejš se může stát, že někdy za půl roku budu mít výhybky udělané na dva páry. Pak bych jeden pár třeba pustil do světa.

...woofery do auta 1x 150W tuba a pak druhý Crunch 500W ... 2x 500W woofery určené do aut...

Chápu, že výkon je pro laika velice atraktivní údaj, ale ve skutečnosti je takhle sám o sobě naprosto k ničemu. Výkon má zesilovač. Zesilovač ten výkon narve do repráku, reprák ho zpracuje s nějakou účinností a teprve potom je z toho menší nebo větší zvuk. Rozdíl ve vyrobeném světle mezi 25W vláknovou žárovou a 11W LED žárovkou je jednoznačně ve prospěch LED žárovky s polovičním příkonem. Jako přirovnání stačí?

Ikdyž pro techno a dnb mi přijde, že kvalita ozvučení není tak náročná jako třeba u vážné hudby. Hádám, že je to způsobeno "jednotvárností" právě třeba techna?

Ne. I zvukově jednoduchá muzika zaslouží zvučit kvalitně.

...Druhak na stavbu těch TM-265...

Ta konstrukce ARN plus Dayton v regálovce se nejmenuje TM-265. Vlastně ani nemá jméno.

Má smysl hned investovat pár tisíc do 5.1 zesilovače? Chtěl bych mít 5.1 ozvučení kvůli hrám a filmům.

Slušnej 5.1 koupíš od deseti litrů výš za deset roků starou ojetinu, která původně stála kilo. Prodává se to, protože to už nemá současné specifikace HDMI, současné kodeky, nepřenese to 4k video a podobně. Novej za pár tisíc ani náhodou.

Genius má jedno charakteristické chování... Hlasitost má v rozmezní 0-62, po zapnutí na 45. Když je na 45 (základ) tak je basák citelně hlasitější, než Tesly. Když jej nastavím na 50-55 tak se Tesly vyrovnají basáku a basák už není "dunítko" co ruší.

Dunítko to je, ale ty jsi nikdy opravdový basy neslyšel.
Co popisuješ, může mít dvě příčiny.
Buď reguluje signál pro sub a pro satelity s různým průběhem, čímž se snaží nafixlovat fyziologickou regulaci (tzv. Loudness). Je to ovšem naprosto špatně.
Nebo je to dynamicky odvozené ne od polohy regulátoru, ale od skutečné síly signálu (u slabšího signálu přidá basy). To je taky naprosto špatně.

Nikdy jsem se geniusem dopodrobna nezabýval, ani mě to neláká. Třeba tady někomu prošel rukama a řekl by víc.

Nejvíce se mi líbí projev ARE 667. Přijde mi, že jako samotný reproduktor hraje prostě nejlépe. K mému překvapení hraje celkem i nízko, nebo aspoň mi to tak připadá.

ARE667 a věšinu podobných širokopásem od Tesly znám důvěrně. Byl to můj první reprák v mojí první bedně k magnetofonu, někdy kolem roku 1983. Samozřejmě jsem byl v pubertálním věku opojen (proti vestavěnému repráčku v magneťáku to bylo boží), později nutně přišlo vystřízlivění. Pravda je, že málo zkresluje. Střední pásmo je příjemné, zbytečně výrazné, ale dejme tomu. Výšky mrtvé. Basy trochu napodobuje. Ale že by to bylo kdo ví co... Navíc v placatých a drnčících RK10 nemá co pohledávat. Pokud má něco odehrát, musel by být v uzavřené bedně kolem 50 litrů. Ještě lépe se předvede v otevřené bedně (bez zadní stěny) o rozměrech cca 80x60x30 cm (vxšxh), umístěný nastojato a mimo střed bedny. Úplně nejvíc by asi předvedl v ozvučnici typu TML, TQWT nebo Voigt Pipe, což je věc rozměrná, nákladná a složitá. Ve všech případech by to muselo být použité ve velkém, dobře zatlumeném prostoru a daleko ode stěn. A potřeboval by odměřit (mikrofonem) a zapojit s RLC filtrem pro lehké umravnění frekvenčky. Taková nesmyslná, složitá a samoúčelná hračička pro magory. Rozhodně se to nehodí na velký zvučení.

Proti ARS820 se ti líbí víc mimo jiné i proto, že je reálně o 10dB citlivější. To znamená, že ARS potřebují DESETINÁSOBNÝ příkon k tomu, aby zahrály stejně nahlas. Ucho reaguje tak, že se mu hlasitější věc víc zamlouvá.

Je někde grafík k ARE 667 z reálného měření?

Tady někde ve dvou třetinách stránky Antonio měřil TS parametry. Jestli ho někdo měřil mikrofonem, to nevím. K čemu by ti to bylo?

Otázka k RK10. Citelně se třese/vibruje zadní stěna. Většina šroubků je tam už celkem volně (při skládání bedny šroubky zajednou jak nic a tak 2-3 reálně šroubujou) Vyřešit jiné šroubky? A co díry v RK10? Na zadním čele jsou 3 díry. Pro lepší projev ARE zadělat otvory?

Pro lepší projev ARE667 je demontuj a z kisen od RK10 udělej domeček pro křečky. Je to strašlivej šunt.
Opravdu se musíš ptát na takovou blbost jako volný šroubky? To bys měl zvládnout bez ptaní.

Co mě ještě zaujalo je pohyb membrán.

Naprosto irelevantní. Reprák se sice někdy viditelně pohybuje, ale podstatné je co se z něj ozývá. Tohle zajímá buď konstruktéry velkého ozvučení (aby nepřekročili nebezpečnou výchylku a reprák nezničili mechanicky), nebo blbce, kteří mají z viditelného poletování membrán orgasmy.

Jak změřit kolik ohmů dává zesilovač na výstupu? Jde to v domácích podmínkách?

Nesmyslný dotaz. Zesilovač žádný ohmy nedává.

ARS 820 jsou 15W RMS ne? Kolik reálně snesou? Když ARE jakožto 5W snese 20W s přehledem a bez ztráty kytičky?

Tuhle věc rozebírám někde ve svých písemnostech. Zkusím to najít.

Jinak ARS 820 + ARE 667 na vysoké hlasitosti zní vlastně až překvapivě dobře. Při této hlasitosti mi přijde, že ani není moc potřeba basák. Hraje to basy dostatečně dobře, ikdyž vejšky jsou rozhodně výraznější. Hádám, že toto vyřeší pořádná výhybka?

Ježíšmarjá. No comment.

Mám počkat na TM-265, nebo si mám zkusit postavit "Godzovky" což by mělo být ARS 820 s homemade lepší výhybkou? Jestli se teda nepletu.

Ještě jednou: Začni tím, že si něco poslechneš. Jinak budeš plýtvat časem, materiálem a financemi.

Jinak existuje nějaká možnost jak reproduktor zvýraznit? Tedy zvýšit jeho citlivost? Nechci nic zkoušet spíš mě to zajímá z teorie jestli vlastně nějaká možnost zvýšení citlivosti je?

Rozumíš dobře slovu "citlivost"? Zkus mi to nějak popsat. Abychom nemluvili každý o něčem jiném.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 10:55 

Super, díky za vyčerpávající odpovědi.

Jen abych si to ujasnil. Zesilovač funguje na střídavý proud a posílá do beden střídavý proud o frekvenci dané frekvence?
Nebyl by tip na odbornou literaturu? Reprodukce, zesilovače, šíření zvuku v prostoru atd.?
Fakt mě to zajímá a chtěl bys rozšířit obzory.

Jen k ARS 820 + ARE 667

Moje myšlenka byla asi taková... Chybí mi středy, ARE667 jsem slyšel už dříve a má hezké středy. Přikoupím ARE a budu mít středy.

A defacto se naplnilo to co jsem požadoval. Dostal jsem lepší středy.

K dlouhodobému poslechu jsem se dostal až s přikoupením ARE. Předtím jsem měl uječené výšky (ARV161) ubučený Genius a tím, že jsem připojil ARE jsem dostal "relativně" slušný projev.

Nic méně už vím, že to není správné řešení, ale stojím si za tím, že to "nějak" pomohlo, ale čím víc nad tím přemýšlím a více poslouchám tak mi dochází, že v tom jsou stále mezery. Přijde mi, že to může znít ještě o dost lépe.

Je až zajímavé jak se mění můj pocit z mé aparatury s dalším věděním. Než jsem sem šel byl jsem spokojenej. Už nejsem :D Ne že by to byla vaše chyba, ale asi jsem byl obrácen na víru pravou. ;)

A to jsem ještě neměl možnost slyšet ty bedny u kotlíka... to potom asi ty svoje bedny tady rovnou zapálím :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 11:42 
Moderátor

BuCzech píše:
...asi jsem byl obrácen na víru pravou...
A to jsem ještě neměl možnost slyšet ty bedny u kotlíka...

Takhle to sice funguje jinde (Ježíš mu řekl: "Blahoslavení, kteří neviděli, a uvěřili." ), nicméně tu jsme zaměření přeci jen spíš na ty hrubé smysly.

Pálit nic netřeba, pokud ty bedýnky nejsou ve stavu na vyhození. Pořád jsou to věci dobré do sbírek, na přestavby, nebo prostě jako hračky pro velké chlapce. Mám podobných hraček plné krabice. V obýváku bych to teda neposlouchal, ale hraju si s tím rád.

Kotlikovi napiš SZ. Sice má náročné zaměstnání, ale ochotu projevil.
Nabídnul bych ti, ať si uděláš výlet i se vším tím svým herberkem do České Skalice. Nějaký víkendový půlden přes zimu klidně obětuju. Ale hádám, že to pro tebe bude asi neprůchozí.
V létě chci tady zase pořádat poslechový sraz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 12:26 
Řádný člen

BuCzech - desaťročia som počúval trojpásmové Tesly presvedčený o ich kvalite.
Mal som neskôr troje plus jednu kinobedňu.
Hralo to - každé inak a s výnimkou jedného páru aj dve zhodné bedne navzájom mali rôzny zvuk.
Čiže - hralo to kompletne na hovno.
Ako napísal niekto dávno predo mnou - hrať majú herci, bedne majú odovzdať čím presnejšie to, čo im pošle zosilňovač. Nie aby niektoré tóny vyliezali silno do popredia a tak zamaskovali né, ktoré potom človek nepočuje. Ani aby bola potreba pridávať napríklad basy alebo hlasitosť aby z toho bol aspoň nejaký zážitok.
Nič proti hravosti z nudy alebo pre radosť.
Až budeš počuť správne hrajúce bedne, zistíš, aký môže byť zvuk výborný bez korekcií - potreby špekulovať s niečím a bez ohľadu na to, či to počúvaš nahlas alebo celkom potichu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 16:38 

Ransom -
No mám to asi 130km, ale dalo by se vymyslet. Mám i nafťáka s dálničkou tak by to nemuselo být ani tak drahé ta cesta.

Teoreticky by jsme se mohli domluvit, ale teď to mám celkem plné taky.
27 - 31. mám v práci volno, ale zase mezi svátkama nechci prudit.

A myšleno tím, že bych přijel s herberkem, že by jsme udělali porovnání mé sestavy s kvalitními sestavy, abych slyšel přímo rozdíl? To by mohlo být zajímavé srovnání ;)

Třeba by jsme zjistili, že to není až takovej průser... nebo naopak je že to průser jak vrata :lol:

Kotlíkovi jsem již psal a ještě se musíme nějak domluvit.

Pan Táto -
S tím jsem bojoval celou dobu. Furt mě sralo, že slyším vejšky dokonale, basy jsem měl taky, ale ty středy byl problém. ARE to vyřešil, ale zase naopak jak poslouchám a snažím se dle ucha hledat frekvence, které jsou navíc, nebo naopak v pozadí tak mi přijde, že ARE "přestředí" všechno ostatní. A vzhledem k vysoké citlivosti ARE má mé ucho asi pravdu? Není to nic strašlivého, ale slyšet to jde.

Ale teda grafík ARE vlastně nic moc... Ale to bude asi měření z dob minulých?
http://www.repromania.net/tesla/tesla-s ... re-667.php

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 16:51 
Moderátor

To je starej graf z původních Tesla dokumentací. Dnes nic neříkající a nepoužitelný. Co se ti na něm přesně nelíbí?

Jo, myslel jsem že si to dovezeš. Mezi svátkama není problém. Můžu třeba šestadvacátýho, osmadvacátýho nebo třicátýho.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 20:31 

Myslel jsem si, že původní změření bude asi nic moc vypovídat nebude, ale co se mi nelíbí?

Tak co jsem pochopil tak nejlepší je, aby reproduktor měl "hladkou" linku. 100-200hz je relativně ploché, 200 - 500hz je pokles, ale to asi není taky nic tak úplně hrozného, a do 2k je opět relativně ploché (relativně = s přimhouřených okem) ale pak ten výrazný hrb který stoupá od 2k dává najevo, že v tomto pásmu bude zkreslovat? Nevim jestli zkreslovat je správný výraz, ale zkrátka bude reproduktor v tomto pásmu o dost výraznější a tedy zastíní frekvence pod 2k, ikdyž 100-200 by mohlo být ještě tak nějak dobře slyšitelné? Ovšem od 200-2k hz bude "zastíněno" hodně?

Napadla mě otázka... dokáže nějaká výhybka srovnat křivku na rovnější linku jen u jednoho reproduktoru, nebo to možné není?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 20:35 

Ještě k 5.1 zesilovači

Slušnej 5.1 koupíš od deseti litrů výš za deset roků starou ojetinu, která původně stála kilo. Prodává se to, protože to už nemá současné specifikace HDMI, současné kodeky, nepřenese to 4k video a podobně. Novej za pár tisíc ani náhodou.

Nemá součásné specifikace HDMI - Když jedu přes JACKy tak je to buřt?
Kodeky zařídí taky zvukovka ne?

Nepřenese 4k video
Taky nechápu... Jedná se mi o zesilovač, ne přehrávač
Nebo mi chybí nějaká kritická informace?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 21:00 
Řádný člen

BuCzech píše:
Myslel jsem si, že původní změření bude asi nic moc vypovídat nebude, ale co se mi nelíbí?

Tak co jsem pochopil tak nejlepší je, aby reproduktor měl "hladkou" linku. 100-200hz je relativně ploché, 200 - 500hz je pokles, ale to asi není taky nic tak úplně hrozného, a do 2k je opět relativně ploché (relativně = s přimhouřených okem) ale pak ten výrazný hrb který stoupá od 2k dává najevo, že v tomto pásmu bude zkreslovat? Nevim jestli zkreslovat je správný výraz, ale zkrátka bude reproduktor v tomto pásmu o dost výraznější a tedy zastíní frekvence pod 2k, ikdyž 100-200 by mohlo být ještě tak nějak dobře slyšitelné? Ovšem od 200-2k hz bude "zastíněno" hodně?

Napadla mě otázka... dokáže nějaká výhybka srovnat křivku na rovnější linku jen u jednoho reproduktoru, nebo to možné není?

Z tohodle jednoho grafu nevyčteš v podstatě vůbec nic. Můžeš okomentovat, jak ten graf vypadá, ale to je asi tak všechno. Mnoho daleko lepších reproduktorů vypadá v osovým měření hůř.
To převýšení nad 2kHz je jenom v ose toho reproduktoru. Mimo osu to bude nad 2kHz naopak velmi strmě padat a ve finále zjistíš, že celkový výkon, který ARE667 vyzaří nad cca 2,5kHz je velmi malý. Proč? Protože je příliš velký. Z toho v podstatě vyplývá i odpověď na Tvou otázku, že srovnávat tu charku nad 2kHz do roviny vlastně není žádoucí. Ten nárust osové citlivosti v tomhle pásmu alespoň částečně kompenzuje ztrátu citlivosti mimo osu. I když to dobře navržená výhybka samozřejmě umí.
Hele, ARE667 je na svou dobu celkem povedený širokopásmový reprák vhodný k nějakým levným rádiopřijímačům. Na vážný hifi se nehodí, protože elektromechanický parametry říkaj, že nebude basovat a jeho velikost zas, že nebude výškovat. Za určitých okolností se hodí jako střeďák - za předpokladu, že nad ním bude tankoidní výška schopna dělení od 1,6kHz. Čili poměrně velká kalota, nebo kompresní driver v relativně velkém zvukovodu.
Pokud se vrátím k tomu, co všechno umí výhybka: Umí srovnat kdeco. Dokonce ostré breakupy způsobené rezonancí membrány nebo ozvučnice. Správně navržená funkční výhybka vytěží z reproduktoru maximum a i z levných reproduktorů umí udělat tak slušně hrající soustavu, že by ses až divil. No každý reprák má svý limity a některý věci prostě ve výhybce adresovat nelze. Pokud reprák začne přílišně směrovat nad 2kHz, neumíš pomocí výhybky udělat to, aby šel dobře až řekněme k 5kHz. Neumíš snížit třeba zkreslení v pracovním pásmu. Neumíš vyřešit difrakce od hran ozvučnice...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2021 21:23 
Moderátor

K tomu receiveru: Vysvětloval jsem důvody, proč se lidi zbavujou za zlomek ceny stroje, kterej před deseti lety stál raketu. Protože pro ně už nemá užitnou hodnotu. Oni ho kupovali do domácího kina, kde už současným potřebám nevyhovuje. Jeho zvuková část bude v pořádku. Pokud ho chceš jako zesilovač, vyhoví. Takže radši koupit za 5k starší receiver vyšší třídy než za 5k nový low-end.
Slušně hrající použitý stereo zesilovač se dá ovšem pořídit s trochou štěstí ještě levněji.

Když se podíváš do bazaru, tak Black Rider prodává za hodně dobrou cenu NAD T754...

http://www.repromania.net/forum/viewtop ... =18&t=8591

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 149 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]