Začnu ještě něčím, na co jsem nereagoval u tvých prvních příspěvků.
Při měření jsem naměřil celkovou impedancí 13ohmHádám, že multimetrem. Takto jsi nenaměřil impedanci, ale jen stejnosměrný odpor. Předpokládám tedy, že v elektrotechnice nejsi vyučený. Bude to dost komplikovat některé vysvětlování, ale ono se to nějak poddá. Impedance je vždycky kombinací stejnosměrného odporu, kapacity a indukčnosti, a je proměnlivá s měnícím se kmitočtem. U repráku se udává její jmenovitá hodnota. Na holém repráku naměříš multimetrem jeho stejnosměrný odpor, který je jmenovité impedanci řádově podobný, ale není to všecko. U dvoupásma typicky naměříš SS odpor basáku plus jeho předřazené tlumivky. Výškáč je vždycky oddělený kondenzátorem. Na výškovém repráku odděleném kondenzátorem naměříš odpor nekonečný.
U reproduktorů i reprosoustav nás zajímá
impedanční charakteristika, slangově impedančka. To je křivka závislosti impedance na frekvenci. A protože se ve střídavých obvodech mění i
fáze, čili časový posun mezi proudem a napětím, součástí impedančky je zpravidla i křivka závislosti fáze na frekvenci. Ačkoli pochopit všechny souvislosti je vysokoškolská věda, přečíst takový graf zvládne i poučený laik. A posledních dvacet roků máme možnost zjistit frekvenční charakteristiku pomocí zvukovky a úplně primitivního udělátka. Protože se na impedančce viditelně projeví všelijaké vady repráků, chyby nebo závady ve výhybkách a dokonce i některé závady ozvučnic, a navíc se s tím dají se slušnou přesností měřit součásti, doporučuju každému si to udělátko vyrobit a měřit. Když pak třeba někdo má nějakou botu ve výhybce, dá se se značnou jistotou i na dálku říct, co tam má špatně.
Popis je
tady.
Mohl by tady někdo nějakou pěknou impedančku odkázat... Hele, tady je jedna.
http://www.repromania.net/forum/viewtop ... =61&t=8461Reprosoustava o jmenovité impedanci 8Ω. Zelená křivka, vodorovně je frekvence, svisle impedance. Na dvou, třech místech impedance klesá ke jmenovité hodnotě. Všude jinde je impedance mnohem vyšší, dosahuje desítek Ω a mezi 1500 a 4000 Hz dokonce utekla nad stupnici. Ze dvou vrcholů na basech vidíme, že jde o dobře naladěnou basreflexovou ozvučnici. Drobný zoubek na 250Hz a další na 650Hz jsou asi nějaké malé rezonance membrány. Na 20kHz klesá impedance na 5Ω, což ale ničemu nevadí.
Rozhodně to není nic, co by ti ukázal m ultimetr...
Dříve jsem měl jen ARS820 a žalostně tomu chyběli středy...
...RK 09 s dodanou výhybkou z Tesla ARS 9204 (bylo pro mě velkým překvapením jak moc to vylepšilo zvuk oproti klasickému kondíku)RK09 jsou typické laciné šunty, kde je potenciál repráků zabitý jednak mizernou ozvučnicí, druhak absencí výhybky. Středobas je ponechaný, aby si dělal co libo. Takže ječí, zkresluje a nebasuje. Výškáč je jenom oddělený kondenzátorem, k tomu ještě je vsazený do tunelu v přední stěně. Všecko špatně.
Co je ale zajímavé: ARS9204 a ARS820 jsou zvukově velice podobné bedýnky. Dodáním výhybky jsi udělal z RK09 vlastně ARS9204 se zmršenou ouvučnicí. Mělo by to hrát ne snad stejně, ale podobně jako ARS820. Pokud je tam takový obrovský rozdíl, něco je špatně.
Druhá věc: Jsi snad první z mladých začátečníků, kdo se místo po bassech, cool bassech, mega bassech a hodně moc bassech shání po chybějících středech. To je fakt dobrý!
Třetí věc: Střední pásmo je nejnutnějším základem reprodukce hudby, protože je v něm barva nástrojů i hlasu. Ovšem jeho hlavní vlastností nemá být množství, ale přesnost a věrnost. Právě střední pásmo musí být co nejvíc umravněné, aby nic nechybělo, ale ani netrčelo. Opakuju pro jistotu, že nahodilým zapojováním něčeho k něčemu toho nedosáhneš. Kdybys byl můj učedník, tak po každém dalším dotazu "jak zapojit ARE667 k ARS820" dostaneš pohlavek.
Pustil bych ti bedýnky, ve kterých je z kombinace ARN5604 a ARV161 vyždímané maximum, jakého jsou schopné. Mám je doma a je to, samozřejmě, daleko. Při dostatečné hlasitosti se právě to střední pásmo jeví jako slušné, nikoli však zázračné. Chybí mu trochu taková živost a jiskra, což je dané limity té kombinace repráků. Na druhou stranu ničím neotravuje a dá se to poslouchat dlouho. Dobré soustavy nepoznáš podle toho, že tě uchvátí na první poslech. Že jsou dobré, to zjistíš po třech hodinách hodně hlasitého poslechu bez pauzy.
...
Když jsem se ptal na pana Bučka (ne Búčka) - tak pan Buček z Brna hned po revoluci založil jeden z prvních soukromých obchodů s elektronickými součástkami, zakázkovou výrobu plošňáků a podobně, prostě všecko pro elektrokutily. Později spustil i e-shop. Nedávno zemřel.
Měl jsem za to, že když se zapojí reprodukotry paralerně tak tím vznikne celková impedance nižší, než-li 8ohm konkrétně u budoucího středu je to 8 + 4 ohm a tedy by to mělo vycházet na celkovou impedanci 4ohm?Paralelním řazením dvou odporů získáš odpor menší než je menší z nich. Pokud jsou stejné, výsledný odpor je poloviční. Podle vzorce R=1/(1/Ra+1/Rb), kde Ra, Rb jsou paralelní odpory a R odpor výsledný. Při spojení 8Ω a 4Ω paralelně získáš 2,7Ω. V elektrotechnice jsou tohle naprosto elementární výpočty. U střídavých impedancí je to mnohem složitější, nicméně výsledná jmenovitá impedance dvou paralelně spojených reproduktorů nebo reprosoustav 4 a 8Ω bude menší než 4Ω.
zesilovač se umí přepínat mezi 4 a 8 ohm (co jsem se dočetl na stránkách výrobce)Zní to jako blbost. Nějaký odkaz?
Když tak čtu, z jakého že to ozvučení máš takovou radost, vybavuje se mi jeden výrok... Nebude to přesně, ale to nevadí. C.S.Lewis: Kdo nikdy neslyšel lví řev, může se při každém nočním zvuku lekat v domnění, že poblíž slyší lva. "Ale když jednou opravdu na lva v noční poušti narazí, v tom okamžiku bude zatraceně dobře vědět, že právě tohle a nic jiného je LEV!"
Pokračovat budu navečer, večer, jak mi vyjde čas. Tak mi zatím, prosím, nedodávej další materiál k odpovídání, nebo mi jebne. Už takhle je toho dost.