Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 244 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: SRAZ 4.9. 2021 V ČESKÉ SKALICI
PříspěvekNapsal: 21 srp 2021 21:35 

Kraj: ČR - Jihočeský
Heh tady se to nějak rozjelo. Přijedu zcela určitě, již jsem si udělal čas a přesunul nějaké záležitosti. Přivezu tedy Tauruse od peet007, případně bych mohl vzít ty yamahy (setik mx 1000 + cx 1000) otázka jestli by o to někdo stal jinak nebudu rozebírat stěnu, abych to zase vyndal. Případně tu mám gramec yamaha gt 750 zrestaurovany + mc blue ortofon Pokud by chtěl někdo vidět/pripadne slyšet i analog. Btw přispěju na cokoliv.. Cuus

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2021 11:49 

Kraj: ČR - Plzeňský
Určitě vem i gramec a desky na něj..moc mě zajímá,jak moc je rozdíl.
Kabely k bednám a signál. kabely nemá cenu brát..?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2021 16:12 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
"kabely nemá cenu brát..?"

Má.
V zime za hustého sneženia, ak potrebuješ zaťažiť hnanú nápravu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2021 17:15 
Řádný člen

Kraj:
Dnes má skoro všechno motor vpředu a předek. Spíš startovací kabely.Vozím je v autě furt, pár lidem už pomohly.
Třeba tady i překvapí. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2021 17:17 
Řádný člen

Ja aj lídlácky kompresor (nie dynamiky). Zatiaľ pomohol výlučne iným.
Kua - prečo je posluchovka tak ďaleko???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2021 21:42 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nuže, vraťme se k tématu.
Aby se neřeklo, že nic nedělám, tak modifikuju přepínač (byl k vidění v provozu na poslední poslechovce ve Streženicích a na dvou ve Skalici). Nově dostal miniaturní stykače s cívkami na 12VDC. Kisna po této úpravě pojala i trofejní PLC, program bude řídit přepínání repráků, nově včetně přepínání útlumu signálu pro zesilovač - to je ta nadstavba vpravo navrchu. Takže porovnávané repráky bude možno srovnat na stejné hlasitosti. Doufám, že to do srazu dočešu a oživím.
Příloha:
IMG_20210822_211809716.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 11:43 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tyjo to je vymakaný ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 12:24 
Moderátor

Jo, už to chodí. Teda jako ovládání. Už jen zapojit stíněný kablíky k relátkům.
Je to strašlivej overkill, jebnul jsem tam trofejní PLC. Ale pro mě to je ta nejjednodušší cesta, protože s tím dělám pozpaměti a leželo mi to doma nevyužitý. Jinak by na to stačila jedna PICka nebo Arduino.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 13:14 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Super mašina!
To se bude porovnávat. :-)
Bylo by nějaké bližší info, např. jak je v plánu to celé zapojit na poslechovce (předzes, koncák(y), bedny a jiné)? Pro mě je to trochu španělská vesnice a rád bych se něco dozvěděl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 16:31 
Moderátor

O tom jsem tady žvanil už několikrát. Tak jen zběžně:

Buď se s tím mým vehementem dají napřímo porovnávat bedny nebo zesilovače. V obou případech je nutno přepínat tak, aby nedošlo nikdy ke spojení dvou cest dohromady. Hlavně ale u zesilovačů by to mohlo být fatální (kdyby se spojily výstupy dvou zesilovačů do sebe). Takže přepínáme čtyřpólově (v obou kanálech oba póly) a tak, že je připojená vždycky jen jedna cesta. Při přepnutí se ta cesta musí nejdřív spolehlivě rozpojit a pak se může zapojit druhá.
Původně jsem to dělal přepínacími kontakty. Přepnutí je mžikové a v podstatě ani není nijak slyšet přerušení. Teď ale budu přepínat s krátkou prodlevou, a během té prodlevy se navíc převeksluje útlum signálu.
Za důležitější považuju porovnávání beden, protože tam jsou na první poslech jasné rozdíly. Umím přepínat i víc zesilovačů do jedněch beden, byla to hlavní atrakce jednoho srazu před pár lety. Závěr byl ten, že rozdíly mezi zesilovači jsou sotva rozeznatelné a že to moc nemá cenu prožívat. Ale každej to chce slyšet znova.
Pro testy beden mám v úmyslu použít standardní zařízení. Výstup slušné zvukovky zapojený do nadstavby přepínače, tam jsou čtyři samostatné regulátory útlumu s rozsahem cca 10dB, přepínač vždycky přiřadí odpovídající útlum ke zvolenému páru beden. Z přepínače útlumu linka do Lukyssova děleného Protona, protože ten používáme tradičně jako krmení. Výkonový výstup zesilovače se zapojí do vstupního reproterminálu na přepínači, čtyři výstupy přepínače se pošlou k bednám. Pro každý pár beden se nejprve pustí hnědý šum, nastaví se odpovídajícími regulátory pro všechny přibližně stejná úroveň SPL v prostoru, pustí se muzika a pak se může po libosti přepínat z beden na bedny. Při srovnaných hlasitostech se dá férově porovnat, který pár co hraje líp nebo hůř. Rozsah nastavení je úmyslně jen 10dB, protože se pak dá nastavovat jemně, dosáhne se lepšího souběhu kanálů a u beden podobné kategorie zcela určitě větší rozdíly v citlivosti jak 10dB nebudou. Porovnávat miniaturní bedýnky k PC s velkými podlahovkami by byl nesmysl.

Pro zvědavé lze porovnat i zesilovače. Signál ze zvukovky se rozdělí pasivním rozbočovačem a připojí do linkových vstupů až čtyř zesilovačů. Pustím sinus 200Hz, nastavím na všech zesilovačích pomocí jejich regulátorů hlasitosti stejné výstupní napětí, přepínač se použije obráceně - čtyři zesilovače do jednoho páru beden. Pak se může pustit muzika a přepínat mezi zesilovači.

V obou případech nemá smysl řešit celý řetězec. Prostě to hraje v jednom případě z jednoho převodníku přes jeden zesilovač, a zkoumá se, co s tím udělají různé bedny. Ve druhém případě z jednoho převodníku do jedněch beden, a zkoumá se, co s tím udělají různé zesilovače.
Uměl bych napřímo porovnat dejme tomu i dva různé převodníky, ale to by se muselo velice důkladně nachystat dopředu. Ne že si každej přinese svůj ze všeho nejvíc nejlepší DAC, a "nějak to připoj, ať to každej slyší". K tomu se nehlásím, protože bez přípravy nezaručím rovné podmínky. Navíc by to zabralo celý sraz.
Ostatní pokusy, jako třeba gramofon versus digitál, jsou irelevantní, protože na desce a na CD nikdy nejsou shodné nahrávky. Kdysi jsme porovnávali během poslechovky na jednom gramofonu několik přenosek, ale to taky není úplně fér, protože by každá potřebovala individuální přizpůsobení k předzesilovači - minimálně volbu vstupní kapacity, taky srovnání úrovní a podobně, jinak tam hraje velkou roli nahodilost, a to nechci.
Takže zajímavé ukázky ano, určitě, cokoli kdo doveze, všecko je zajímavé. Ale prosím pěkně, bez unáhlených závěrů, že je něco lepší a něco horší.
U aktivních řešení se porovnání napřímo udělá jedině jako bedny včetně zesilovačů, ale myslím, že to ničemu nevadí. Prostě se porovná celé řešení s celým řešením. To je OK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 19:48 

Kraj: ČR - Jihočeský
Slušný no těším se. Hlavně teda na ty bedny, protoze jsem toho moc neslyšel ještě. Ten přepínač vypadá líp než koupenej :). Btw nechci s tím moc otravovat, ale byl by někdo ochotný seřídit předzesilovač? Z těch třech bodů jsem byl schopen udělat pouze druhý. U 1 a 3 jsem nějak nepochopil co se tím snazi říci. Asi by to zabralo pár minut viz screen. Díky

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 21:07 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ransom>
Díky za vyčerpávající popis, vymyšlený to máš výbroně, na porovnávačku je to ideální zařízení. Srovnat hlasitosti je potřeba a myslím bude zajímavý určit, který bedny jsou ve všech ohledech správný.

Za mě porvnávání zesilovačů je už hledání jehly v kupce sena, ale je fakt, že spousty lidí napříč fóry "slyší" i kabely, takže... :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 21:14 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
A právě tihle lidé na naše srazy nechodí, protože bychom jim rozkopali bábovičky. Já třeba už léta připojuji bedny už třicet let starými kabely Jamo 2x4, akorát jim tak jednou ročně ucvaknu zoxidované konce. A Grundigy připojuji napevno vestavěnými tkaničkami asi 2x0,75. Jediné místo v řetězci, kde hraje kabel fakt důležitou roli, je mezi gramofonem a předzesilovačem. A ani tam to nemusí být kabel z nonobtainia, izolovaný sobolí kožešinou máčenou v hadím oleji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 21:35 
Řádný člen

Aby dostali ťažký šok???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 22:23 
Moderátor

Harosz:
Svoje služby nenabízím. Budu toho mít plný brejle. Třeba se najde někdo, kdo si diagnostiku přiveze?
Moje zkušenost s různými bednami na srazech je asi taková, že z deseti párů, u kterých je shoda na hodnocení "dobré", bych byl ochoten dlouhodobě poslouchat kterékoli.

BlackRider:
Snažím se přispět tím, co umím. V tomto případě bastlením a žvaněním. Hvězdami budou vaše bedny, ne moje relátka.
K reprákům dodám na sraz svou běžnou elektrikářskou metráž z elektrovodné mědi v PVC izolaci, dostatečného průřezu a spolehlivě nakontaktovanou, ne delší než je nezbytné. Nic víc není potřeba. Signálové kabely řeším podobnou filozofií - funkční a spolehlivé. Můj vztah ke kabelové magii je tady dobře známý. Kdo má s tím problém, toho rád pošlu do studia podívat se, jakými kabely se ty nahrávky pořizují.

Laminat:
Nezkoušel jsi někdy k reprákům pé ká dvojku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2021 22:54 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ransom: Shodou okolností zkoušel, když mi bylo asi 16 a prostě "jsemse k tomu dostal" . Tady bych učinil výjimku, resp. upřesnění - tenhle kabel se nedá poslouchat ani s rozhlasem po drátě. Musí to být měděný kabel, možná by stačil hliníkový, v žádném případě bronz nebo ocel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2021 12:48 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Potvrzuji, že přivezu na tradiční krmení: Proton D1200 + AP1100 :D

A pak jeden hezký domaděl 2.1 (Symasym enhanced + Kraus AX1320) na dívání :-)

Bude tam mít někdo jako referenční URS3100? Ať máme stejný základ jako obvykle.

Bedny můžu přivézt ex Scarabeovy Totem 100-B MK2. A aktivky Dynaudio XEO2.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2021 13:10 

Kraj: ČR - Olomoucký
Na toho protona se těším. Snad dojedu.Momentálně ležím s teplotou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2021 15:28 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Dojedu taky, ale nic asi nepřivezu jelikož se u mě nic nezměnilo, ARS844 už nikoho nezajímají a ARS641 asi sám do auta nenaložím. Protona mám taky slabšího ale toho teď nevyužívám, blbne nějak předzes a chtělo by to komplet generálku. Kdyby někdo věděl kdo by jí mohl udělat, dejte info:)

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2021 11:12 
Řádný člen

Já bych třeba rád slyšel srovnání origo ARS844 s něčím jiným.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 244 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]