Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 14:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MS SB118 porovnání
PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 11:19 

Péťo super,ale co to OSBčko?Ty a dřevotříska,to mi nejde dohromady :lol: ...při nakrmení toho NW nebo RCF aspoň 1000w a víc to musej lítat třísky né?
a jak si to vedlo v porovnání Mt18?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 18" MS SB118
PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 11:48 

Všechno bylo pro mě na zkoušku, abych se rozhodl, co si postavím do svého aparátu. Musíš ale uznat, že postavit čtyři bedny jen tak, abych je pak rozšrouboval a spálil v krbu, by byl v případě multiplexu docela hodně drahej špás. Za to už by se dalo pořídit osazení třeba celého satelitu. Nemusel jsem tam ani valit plnej příkon, stačilo prostě vědět jak to hraje, a jak si v tom reproduktor vede.

Bassreflex si nejlépe vedl zvukem v interiérech, ale měl jistou vadu na kráse - měl největší provozní výchylky, takže už při těch 900W na kanál a 30Hz subsonicu to bylo dá se říct na bezpečné hraní techna nadoraz. Zvouček pěkněj, hlubokej. Venku se hodně basu ztratilo, a hrál nejmíň ze všech odzkoušenejch, takže by to chtělo víc kusů, na což nemám šušně. Nakonec jsem tedy od své nejmilejší konstrukce musel se slzičkou v oku upustit. Takto postavená ozvučnice s 3cm přední stěnou statečně držela. vibrace minimální. Na PA bych to ale jistě v DTD nestavěl. To se prostě nedělá.

Beymasub: znatelně víc kopal, nadruhou stranu v místnosti též znatelně chyběly nejnižší basy oproti bassreflexu. Venku bych ho snad nakonec upřednostnil před BR. Nevím o jiné ozvučnici pro 18" s tak kompaktními rozměry. Pokud by byly ve smečce, nedivil bych se slušnému výkonu. V DTD ozvučnici to ale dělalo divy. Položená lahev na stěně proti reproduktoru poskakovala a kácela se na zem jak moc se stěna prohýbala. Hrozně moc to pružilo když v tom reprák začal běsnit. Doložení a došroubování druhé vrstvy DTD nepomohlo zcela. Nakonec jsem ozvučnici otočil reproduktorem dolu, a to bylo trochu lepší. Ozvučnice se mi jako taková zdá mechanicky méně zdařilá.

MT18SUB:
na první dojem se mi nezdálo, že by to hrálo nějak jinak než bassreflex. Kvůli velikosti a podobnosti zvuku jsem od této příjemně znějící konstrukce taky upustil. Asi dojde ještě na další testování. Viz classA.

ClassA (už v multiplexu)
Nemůžu napsat jinak než kompromis všech těch odzkoušenejch beden. Na bassreflex "nemá", ale v interiérech opět akceptovatelně nižšího basu, a umí poplácat po zádech stejně jako metrákovej kamarád, takže spokojenost. Taknějak ležérně se plánuje porovnání s MT18SUB/X, abych zjistil, jestli bedna s optimalizovaným zvukovodem opravdu pokope nějak znatelněji.

Kdybych měl možnost, a peníze, na každou akci si vzít jiný aparát, asi bych stavěl jen dva typy ozvučnice - 18" bassreflexy osazené 18TBX100 a Martinovy hornflexy, všecko v nějaké alespoň 4-stack smečce na stranu.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 12:26 

Ono ten bassreflex kdyby se mu hodil možná subsonic na 40hz tak by si možná vedl lépe,nezkoušel jsi?Ono asi taky nebole kde ho zapnout,HD má 30 nebo 50 a behringer nevím,já ho mám na vyhybce DBX a u subu15 se vyplatí...páč to NW musí snést i v pohodě i 1400-1500w no to už ale musí lítat :shock:Já co jsem od jisté doby slyšel MT18 (a to ještě jenom s G401) tak abych ti řekl pravdu,tak asi jedině jdu do něho.jednoduchá konstrukce,žádné úhly atd atd...a to jsem to ještě neslyšel s X400 a nakrmený nějakým Crestem nebo PLkem...To už musí být maso :lol:
Asi jsem nějak pozadu,co bylo myšleno ClassA?

Naposledy upravil Jerry dne 12 úno 2010 13:24, celkově upraveno 3

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 12:52 

Ano, ale pak se ještě víc ztrácí ta výhoda SPL na nejnižších kmitočtech. Subwoofer by sice mohl hrát víc, ale z mého úhlu pohledu by to nemělo cenu. Jedině ještě podladit. Bassreflex už dnes pro velké SPL není perspektivní záležitostí. Obzvláště pro chudáky ne!

Já jsem MT18SUB/X slyšel. Jeden kus na stranu uhrál v uzavřenějším areálu i menší fesťáček. Úžasná to bedýnka. To zase netvrdím že je nějak horší. Právě proto chci udělat to porovnání s ClassA.
ClassA je též hornflex o rozměrech MT18SUB, má ale sklopenou čelní stěnu a zvukovod je propracovanější. Objem ozvučnice za reproduktorem je asi o 25l menší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 13:24 

Já prostě teť mám dilema.No prostě jsem zjistil,že basy co mam jsou pro mě už nedostačující a o to by ani tak nešlo,páč bych si postavil další na zdvojení popř 4 na stranu,ALE já BLBEC (páč jsem si myslel že to bude stačit a chtěl jsem hrát stereo i basy..omg!!) tak jsem si koupil ps100 ve 4 ohmovém provedení...a co teť.tet se toho musím zbavit (no nvm kdo si vezme 4ohm repra) a postavit celou basovou sekci znovu,tzn. že určitě nějakou 18 (na 90% MT18) a 2450 si nechám na satelity (Ciare skončí jako odposlech,a na jejich místo příjde něco jako 12plb+de160 a nebo lépe a to se mi hodně líbí 12NDL76 + DE200 + A7570u a jím podobné,to bych si ještě promyslel) a na basy šetřím na nějaký Crest CC...no zatim to je hudba budoucnosti a nezbývá mi než šteřit,šetřit a zase šetřit :(
A jelikož je to dlouhá cesta,tak tet jenom potřebuji předělat ty stávající basy,takže to skončí tak,že se zkusím prodat ty ps100 a dát místo nich LF15G401 a krmit to zatim (opatrně) v mustku 2450...nic víc s tím tet neudělám.. :(
A nebo se pak na ty 18 vyprdnou,nechat si 15G401 a jít cestou SBF15 a zdvojovat je na straně vždy...doženou 15 ve větším počtu 18?Na mě prostě je už 18 velká a když dělám něco malého tak sat/basy/rack/gramce adt tak všechno nacpu do kombíka,s MT18 bych ,musel kvuli 2ks shánět vozejk

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2010 18:42 

Do rozumného kombíka dva kusy MT18SUB a menší satelity vklidu naložíš.
Mám pětidvéřový auto na způsob oktávky (nekombík) a ty ClassA se tam vejdou.
Ano, více bednama ty MT18ky minimálně výkonově taky doženeš. Bacha ale na ty basy – v tom tkví síla velkých hornflexů – když se naladí kolem 40Hz, má při téhle frekvenci nejmenší výchylku, a pokud je reproduktor co k čemu, jde do něj v těchhle frekvencích rvát skoro 2kW, a reproduktor nemá problém s přenesením toho výkonu kvůli výchylce tak jako kterákoli menší ozvučnice. Přirozeně to ale na stejném zesilovači nějak víc než třeba ty Martinovy hornflexy nehraje, a výhody se objevěj až poté, co do toho narveš hodně prachů (DSP). Do té doby jdou výhody spočítat sakumprásk v poměru výstupní plochy každé této ozvučnice, která oproti 15“ hornflexu bude kolem jednoho – max dvou decibelů lepší na nejnižších basech, a tam vejš se to bude spíš uplně stírat. Takže popřemejšlej.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]