Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Line Array plány, stavba, ladění,...
PříspěvekNapsal: 27 led 2010 22:44 

Ono je to koneckonců i frekvenčně závislé, a hlavně jak říkám - samotný signál nemívá ve frekvenci stejnou fázi díky přenosu energie přes metalické vedení plné kapacit a indukčností jak v drátech tak v součástkách po cestě a ve vyhybce. Srovnání reproduktorů do jakékoli vymyšlené lajny tedy stejně nikdy nedopadne sfázovaným zvukem z jednotlivých měničů.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 23:37 
Řádný člen

Kraj:
Petr Berka píše:
Ono je to koneckonců i frekvenčně závislé, a hlavně jak říkám - samotný signál nemívá ve frekvenci stejnou fázi díky přenosu energie přes metalické vedení plné kapacit a indukčností jak v drátech tak v součástkách po cestě a ve vyhybce. Srovnání reproduktorů do jakékoli vymyšlené lajny tedy stejně nikdy nedopadne sfázovaným zvukem z jednotlivých měničů.

Jasně :-) prostě bez měření ani ránu :-) Bodl by nějaký HUBERT 2 v Ostravě :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 12:29 

jmalyska: nechtěl jsem se Tě tou otázkou nijak dotknout, jsem zvyklý na to, že většina DJs jsou co se techniky týče naprosto vypatlaný a nekompetentní palice, který čuměj na mix, případně efekťák, dsp, reproboxy jak na marťany. I na super jednoduchých korekcích na dj mixu jsou většinou schopni si úplně zmrvit svůj hlas (v kombinaci s mikrofonem omnitronic apod.) :) Takže mě obvykle překvapí, když dj vůbec něco ví, to se nestává moc často.

Ono to není tak úplně dané polohou, někdy ti na první pohled nelogicky vyjde, že musíš zpozdit driver, který je umístěn hlouběji (díky horně) než třeba 12", aby si spolu sedly. O žádnou nulu vůbec nejde, samozřejmě se ti bude točit, to uchem nepoznáš, je jedno, jestli to z bedny na určité f vyleze plácnu -30° nebo +115°, jde o to, aby tam nebyly prudké změny (především na dělících frekvencích) a fáze se měnila s f pokud možno plynule.

Nemysli si, že LA je nedostižné, technicky nejlepší, prostě super technologie, je to jen jedna z možností, jak vykrýt větší počet lidí, je zde samozřejmě obchodní hledisko, dále jednoduchost a rychlost stavby (od akce určité velikosti) atd., ale neber to jako případ nejlepšího zvuku.

Petr Berka: promiň, ale asi jsem Tvému příspěvku neporozuměl. Píšeš: "samotný signál nemívá ve frekvenci stejnou fázi díky přenosu energie přes metalické vedení plné kapacit a indukčností jak v drátech..." V jakých drátech myslíš? Párák? Od dsp k zesilovačům? Od zesilovačů do reproboxů? Jak moc se tam ta fáze posune? Docela by mě to zajímalo, nemohl bys to, prosím, (asi především pro mě) upřesnit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 12:39 

Otočit či natočit fázi může uplně všecko. Kolik to je, to nevím. Můžem začít korekčními či koncovýmíi stupni a jejich součástkami, tranzistory zapojenými se společným emitorem, RC členy, R,L,C součástky, vodiče...
Spíš se mi zdá, že naháníš čarodějnice. Podstatné je to, že to z hlavy nesfázuješ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 15:54 
Řádný člen

Kraj:
Citace:
jmalyska: nechtěl jsem se Tě tou otázkou nijak dotknout, jsem zvyklý na to, že většina DJs jsou co se techniky týče naprosto vypatlaný a nekompetentní palice, který čuměj na mix, případně efekťák, dsp, reproboxy jak na marťany. I na super jednoduchých korekcích na dj mixu jsou většinou schopni si úplně zmrvit svůj hlas (v kombinaci s mikrofonem omnitronic apod.) :) Takže mě obvykle překvapí, když dj vůbec něco ví, to se nestává moc často.

JO takových je hodně, já mezi ně nepatřím, aparát si kupuju narozdíl od jiných za svoje vydělané peníze a taky se k tomu umím náležitě chovat. Baví mě to, je to muj koníček již přes 10 let a za ty roky už jsem něco zažil a naučil se, všechno skoro sám... Neříkám že mám vždy a ve všem pravdu, od toho jsou jiní (Hubert :-) ) ale co píšu mám svou praxí a zkušenostmi podložené či odzkoušené, odladěné, změřené...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 21:11 
Řádný člen

Kraj:
Jinak kolegové, jaký soft používáte k měření? Já ma doma někde (alespoň) od Uliho ten měřící mikrák, kdysi jsme měl UltraCurvu (Na Uliho docela slušné vyledky měření v porovnání s jinými stroji)...

Takže pc a soft a mužu udělat měření těch svých "holubníků" jak mi jednou jeden člověk napsal... :lol: :lol: :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 23:10 

Kraj: ČR - Středočeský
Nehci se vytahovat ale mám EAW SMAART 6.1 :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2010 11:54 
Řádný člen

Kraj:
Martin S. píše:
Nehci se vytahovat ale mám EAW SMAART 6.1 :)

Stáhl jsme si "demo" verzi a jakože to vypadá dobře... Až bude chvilka a trošku tepleji, hned vyzkouším

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2010 21:25 
Řádný člen

Kraj:
Není tady někdo z Ostravy či okolí cca 50km? Kdo by měl k dispozici hw,sh pro měření? Navrhuji spolupráci a společnou realizaci zajímavých projektů - prototypy různých reprosoustav.

Nyní pracuji na projektu stavby triamp trojpásmovky, původně jsem měl zájem reprosoustavu vyrobit jako aktivní, avšak než se doladí ozvučnice jako taková, zůstanu u pasivní verze.

Osazení bude 2x10"+2x2", na zvukovodu. Rád bych zde dodal plánky, avšak než něco pustím do světa, nejprve postavím 1 kus, odzkouším, odladím, odměřím, doladím konstrukci a pak bych rád pokračoval dále...

Proto se také ptám, zda by měl někdo zájem na takových projektech pracovat se mnou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 12:50 
Řádný člen

Kraj:
Pánové, co říkáte na program Audionet Carma? Mi se líbí jednoduchost a přehled v programu, de facto bez nastavení můžu okamžitě měřit - na mé podmínky alespoň křivku, odezvu. Jelikož to bude systém dělený aktivně, impedanci měřit nebudu.

Zde pokus v domácích podmínkách - PC reprobedny Genius SP-Q06 měřeno ve vzdálenosti cca 40cm :)

Při prvním vytažení PA ven budu měřit, na čem teď hraju...

Naposledy upravil jmalyska dne 09 bře 2010 13:09, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 12:53 

jirko zájem by byl, ale na spoluvývoj nemám. Nezapomeň, že jedna bedna a čtyři bedny při sobě budou mít hodně rozdílný výsledek. Vývoj jediné bedny, pokud nebude extrémně "nařachlá" myslím nemá cenu. Nechci ale znít negativně, jen si myslím že mezi sub a pod dvě 10" ještě něco bude potřeba, a to už se moc lidem líbit nebude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 12:56 

Tu Tvojí 3pásmovku nějak nechápu, to tam jako budeš mít nějaký středový driver? A ty dvě 10"? IMHO blbost, buď dvě 12" do V jako to mají RCF, nebo slot-loaded jako to má EMI s těmi MB12N351. A nebo klasika 15".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 13:10 

Každý má nějakou jinou představu. Nedávno se někdo sháněl po kvalitnější a silnější náhradě za jeho "techno PA". sháněl nějaké hodně silné "hromobedny", aby tu kupu slabých levných reproduktorů nahradil nejlépe jedním "satelitem" na stranu. Tam bych to směřoval i já, protože to je snáz proveditelné, a mělo by to jistý smysl. Ještě i tu variantu se dvěma drivery by nebylo špatné uvážit, nejsou tak velký aby se nevešly, a práci to udělá královskou. Ale ke skládání opravdového vlastního LA jsem čímdálvíc skeptičtější. Do dvou kusů beden na stranu, ať už horizontálně, či vertikálně orientovaných, by to pro mě jako pro uživatele a imaginárního zájemce bylo zajímavé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 13:14 
Řádný člen

Kraj:
Kolega existuje na MT18sub a nad to 2x10+2 a hraje to :)

Vše je otázka vkusu.

Ano, já uvažuju max 2 kusy na stranu, více aparátu nemá smysl, nemám takové akce. Jdem mi o typické hasičské závody kde je hafo lidi na vekém prostoru 180° od podia kde hraju/zvučím mluvené slovo. A ikdyž to je 180°, potřebuju směrovat na závodní dráhu a na 2 místa kde jsou lidi nejdále. 4 bedny optimum.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 13:16 
Řádný člen

Kraj:
Martin S. píše:
Tu Tvojí 3pásmovku nějak nechápu, to tam jako budeš mít nějaký středový driver? A ty dvě 10"? IMHO blbost, buď dvě 12" do V jako to mají RCF, nebo slot-loaded jako to má EMI s těmi MB12N351. A nebo klasika 15".

Verze s 12 je v hlavě taky, avša váha, rozměry. Jezdím sám, každý cm a kilo dolů se hodí. Nevyžaduji nutně přesnou křivku kolem 150-400Hz, na disko to může být jedno, alespon se zvýrazní basy a vrchy, což na škodu není. Kapely nedělám a já zvučím mluvené slovo a hrovna tyto frekvence moc nemusím :-)

2x10+2 od BC dělička dle situace 2-4kHz dle měření a výsledku. Jedna 10" woofer 300W, druhý středobas 250W.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 16:31 

Hmm 3pásmo s jedním 10" basákem, podle mě je to totální kravina a vyhozené peníze, to už by bylo rozumnější udělat 12"+8" na horně + 1,4". Aby se to dobře nosilo tak ta 12" může být v samostatné bedně, nebo v jedné bedně - 12" dát slot-loaded a nějakou menší hornu dát přes tu 12", jestli mi rozumíš, v kombinaci s jednou 12" by možná stačil i nějaký výkonnější 1" driver, to by mohlo být docela zajímavé malé 3pásmo, cokoliv menšího jsou už IMHO naprosto vyhozené peníze.

O pár příspěvků nahoru píšeš "Osazení bude 2x10"+2x2", na zvukovodu"... Překlep to 2x2"?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 17:42 
Řádný člen

Kraj:
Ano, překlep,... 2x10+2x2 a z toho je jasné, že to nebude fullrange, ale středovýšková sekce, avšak při použití s 12/15" subíkem možno použít na menší akce, svatby (když zapnu jen jeden 10" a jednu 2" třeba) Pokud si dobře rozumíme, rád vysvětlím svůj záměr.

Jelikož používám levnější varianty repráku od BC (10NW64,10NDL64,DE64TN), každý sám o sobě nějak hraje, navzájem se vykrijí. Kdybych ty repráky neměl doma, volba 12+8+2 by nebyla špatná.

Upřesním i ten pojem třípásmo, myšlenkově to šlo směrem na dvoupásmo, avšak skončím u dvou a půl pásma. Bass 10" 40-300, druhý 100-3000, výška 3000-20 000, druhá 500-2000.

Prostě z těch repro, co zvažuju, udělat kompromis aby se navzájem doplňovaly a super basové pásmo z nich nepotřebuju, od toho jsou subbasy.

A závěrem - rád experimentuji, rád dělám se dřevem a rád zkouším nové věci. Pokus omyl. Na něčem se učit musím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 18:34 

Tak s tímhle fatálně nesouhlasím 

Nemám proti tobě nic, ale navnadit lidi na vývoj zajímavého projektu, a pak třeba nedostatečný rozsah omluvit výjevem typu:
“ na disko to může být jedno, alespon se zvýrazní basy a vrchy”
To prostě nejde dokopy, s tím se můžeš jít mírně řečeno bodnout.

Je potřeba konstruovat opravdu kompletní funkční aparát střední třídy, jinak nemáš vůbec čemu konkurovat. JKL, Vinš a Megaton tě vklídku spláchne. 2x12” + 1,4” v dobrém osazení uhraje v jednom kusu + MT18SUB/X pod to, i malej fesťáček, a jsou to víceméně tovární výrobky. Myslím, že pokud by vůbec měl někdo bez předsudků zájem, měl by ses cpát spíš tam, kde je “prázdno” – tedy opravdu střední hodně výkonné aparáty. Nebo male, perfektně modulární aparáty. Průměrného zboží je dostatek, a s takovým budeš jen kapkou v moři, a předběžně ti můžu říct, že o to co vymejšlíš nestojím, protože bych mezi suby a satelity něco MUSEL prásknout, protože mě není jedno jak to hraje na středech. Tímpádem se celej aparát zesložiťuje a prodražuje. No však víš, nemusím ti to o hlavu omýlat celý den…

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 19:32 
Řádný člen

Kraj:
A kdo řekl že to chci vyrábět a prodávat?
Stavím to pro sebe a pro své účely.
Z praxe vím a slyším, že 18+10+2 při šikovném nastavení děliček a hlasitosti každého pásma umí zahrát dobře. Lidi, tlačíte mě k tomu zvednout prdel od pc a odměřit na co teď hraju :-)

Já si takové reprobedny chci postavit pro sebe. Mi se nelibi hučení 100-300 Hz, avšak nepíšu, že tohle pásmo ty bedny hrát nebudou. Psal jsem, že budou dva 10" jeden do 300 druhý od 100, klidně i od 50 do 3kHz.

Nevím,ale moje předešlá sestava 18tbx100+delta12lf+de16+A7570 se mi vubec nelibila, 2xdelta s DE250 na FH319 byla o něco lepší, více basovější, dělička 2,2kHz.

Mám teď DE64TN na FH285 (60*40) hlubokou 25cm a středobas 10NW64 na zvukovodu, který tvoří stěny bedny pod uhlem 10°, reprák vsazen dovnitř o 25cm...
V porovnání je tato bedna silnější líbivější a menší,za cenu toho, že je pouze středovýšková.

Nechci stavět fullrange,ale středovýšky a pokud dám dva repráky takaby se překrývaly, ve výsleku byla rovná křivka mj, mám 2x více příkonu, +3dB citlivosti a dva 10" mi neříkejte že se nemůžou rovnat jedné 12".............

Psal jsme to zde již několikrát a všeobecně, minule jsme pod jiným nickem dostal ban za to, že jsem řekl svuj nazor a stál si za tím - rady jsou krásné, ale pokud to sami nemáte vyzkoušené a jen plácáte fakta z datasheetu či doměnek jak by to asi mohlo nemohlo hrát, neradtě raději vubec. Tím nechci někoho urazit,ale když si sám dokážu vyměnit v jedné bedně repráky tak,aby hrálo 10+10+2+2 (dvě bedny nad sebou) a nastavím děličky tak,jako v tom, co chci postavit a zvukově OK nic nechybí (jako středovýšková sekce!) a suby podpoří pásmo 30-100Hz... Asi vím proč píšu o tom, že to zrovna chci takhle. Také rozdíl v tom, že nejsem žádný profík co jede kapely s aparátem za milion, jsme kluk z vesnice co se tomu amatérský věnuje pár let, je to koníček... Baví mě se dveřem dělat, materiál je, proč to nezkusit, mužu udělat jeden kus z DTD, ladit zkoušet přidávat zkracovat a měřit a třeba udělám bednu tak že bude hrát bez EQ rovně a tak jak chci. Středy výšky kolem 102/109dB,..... proč ne, co je na tom špatného?

Musíte se vcítit do toho, že je to chtíč, chť si dokázat že to udělám... A prostě ustrouhat 6 desek a vykroužit jednu díru a jeden obdelník mě nebaví... :)

Znám více lidí co jsou nadšeni z toho, co chci udělat. Už jsem odpustil od původního záměru aktivní bedny - časem :)

Je pěkné že Vy i ostatní z cihelny a podobně raději říkají ať stavíme klasické bassreflexy. Z jistého pohledu proč ne, z druhé stránky když udělám bednu malou výkonnou a hrající, budu pro tyto prodejce konkurenci velkých nevýkonných,...... :) Ale jak jsme řekl, mám to pro sebe :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2010 19:38 
Řádný člen

Kraj:
A jen mě tak napadlo, někdy si Vás kluci objedu všechny a rád poslechnu Vaše aparáty a pokecáme osobně. Z Ostravy na druhý konec ČR to není zas až tak daleko...

Osobně mám pocit že tady je to spíše zaujaté na pár beden, repráků a vše ostatní je pasé, také někteří uživatele zde pororučují furt to samé a hodně z Vás není objektivních :-(

Mě se tady pořád někdo snaží dostat tam, odkud zrovna utíkám, jdu směrem dopředu. Dvoupásma, třípásma v klasice mám již dávno za sebou, jdu dále, zkouším nově věci a když šly na koleně bez větších znalostí kdysi udělat a hrály, nevěřím tomu, že dnes s možnostmi jaké mám a co umím a chci vyzkoušet a odměřit si, nepostavím při nejhorším stejně dobrou bednu jako kdysi. Také faktor lidského ucha musíme brát v potaz, bud stavíme uchem nebo měřákem. Návrh na téma co je lepší :) Jednou je teplo, pak zima a zase to slyšíme jinak. Mi neříkejte že Vám aparát hraje furt a všude stejně.. To by jste asi byli první kdo překonal zákony fyziky :))

Pokud se tady pořád vychvalujou rcf,bc a pod, polovička z vás je stejně nemá, rpotože na to nemáte love. ja se nebojím utratit za vývoj nečeho nového, zajímavého a při delší práci a trpělivosti i možná uspěšného. Na jiném foru jinde mi fandí :) Nebojí se nových věci a vidina takové bedny za to, kolik vyjde, je pěkná... repro 13tis kus, matroš cca 3 tis. Za 16tis bez práce 300+250+110+110=770W citlivosti kolem 103dB v triampu a tam se daj dělat divy v nastavení (rane AC24)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]