Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2575 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 129  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co Vás dnes naštvalo?
PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 07:49 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
kodl píše:
většinou při "neplánovaném" výpadku nedchází všechny fáze stejně, takže k přepětí klidně může dojít, vlivem nesymetrie fází, takže v zásuvce může být 400V místo 230V.

Podle mého se sdružené napětí může na jednofázovém obvodu objevit leda při přerušení nuláku. Takhle leda nějaký nedefinovatelný impulzní přepětí.
Akusta píše:
největší špičku by měla odfiltrovat vstupní ochrana objektu (nikdy jsem jí od ČEZu neviděl namontovanou)

To není starost ČEZu, ale provozovatele objektu.

Já osobně neustále narážím u zákazníků i rodiny/přátel na neochotu do přepěťovek, respektive korektní instalace zainvestovat. Každej je spokojenej s tím, že mu ten dvoudrát v hliníku fungoval třicet roků, tak co by předělával. Prodlužka s posledním (v podstatě jen doplňkovým) stupněm přepěťovky je pak samozřejmě k ničemu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 14:18 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
ransom píše:
To není starost ČEZu, ale provozovatele objektu.

To je ale špatně (i když chápu, že pravidla jsou takhle nastavena ...). Bylo by seriózní, kdyby dodavatel energie měl defaultně toto ošetřeno. Jinak řečeno, že na vstupu baráku by byly VŽDY ty největší špičky zatlučené. Takhle distribuční sítě kasírují mnohdy nesmyslné poplatky (viz příklad dál) a uživateli /provozovateli objektu, starej se ...

Strašlivě mě nasralo, když jsem dceři zajišťoval přechod 1x20 A na 3x 20 A a za to, že ten strejda elmontér od PRE přinesl 3F elměr (ten je v pronájmu), si řekli 6.000,- Kč. To není o poplatcích a paušálu - ten se platí extra. Prostě jednorázová položka. Když k tomu připočtu revizi za 4.000,- Kč (rozvaděč jsem si koupil v Holoubkově sám, protože se to do JOP nevešlo - musí tam být nesmyslný hektar místa), tak to vyšlo na nechutný peníze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 15:53 
Moderátor

Ale musíš si uvědomit, že ČEZu patří vedení jen po pojistkovku. Elektroměrový rozvaděč je už věc odběratele. Čez má svoje přepěťovky hned za trafem a to vždycky. Mysli si o tom co chceš, ale prostě to tak je. ČEZ ti dodá energii v základu ošetřenou zejména proti poruchovým přepětím s největší energií. Zbytek je na tobě. Nehledě na to, že většina přepětí vzniká až v síti v objektu - spínáním, usměrňovači, indukcí při bouřce. A béčková přepěťovka na vstupu do objektu sama o sobě bez správně navázaných dalších stupňů nic neochrání. Podle mého je tenhle systém nastavený celkem spravedlivě.
Navýšení odběru je naprosto jasný. Ono nejde jen o výměnu elektroměru. Ona taky na to musí být dimenzovaná síť, trafo etc. Deset lidí si navýší jištění na 40 A a ČEZ může měnit trafo a půl kiláku vedení. Na druhou stranu zrovna nedávno jsem byl svědkem zřizování přípojky ke garáži. Pán si zaplatil za 10A jednofázových pár stovek a ČEZ stavěl dva sloupy a dělal protlak pod silnicí.
No a když se to někomu nelíbí, může si pořídit ostrovní systém.
4000 za revizi? To u nás vyjde tak na litr...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 19:33 
Řádný člen

ransom píše:
Ona taky na to musí být dimenzovaná síť, trafo etc. Deset lidí si navýší jištění na 40 A a ČEZ může měnit trafo a půl kiláku vedení.

Chápu. Ale ve většině případů se nikde nic X let poté nepředělává ... Platí se takovej balík "co kdyby ...".
Ale prý je to dáno cenovým úřadem ... tady je kalkulace.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 19:46 

Kraj: ČR - Vysočina
To je divný,
já k baráku musel táhnout kabel 300m v zemi na vlastní náklady, zakreslit do mapy a čezu slavnostně předat do vlastnictví. Oni si to jen dopojili na sloupu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 19:51 
Moderátor

Akusta:
Tak ono to možná v Praze není vidět, protože je většina sítě pod zemí a v kobkách. Já ale kam se hnu, tam nová trafa, nová vedení, nové sloupy, nové pojistkovky...
Podívej se: Dejme tomu si chceš pronajmout generátor. Stačí ti jedna žárovka a nabíječka k telefonu? Tak si půjčíš nějakou škytavku co se prodává v OBI za dva litry. Chceš aby ti to utáhlo míchačku a invertor? Holt si pronajmeš třífázovou stabilizovanou Hondu. Myslíš, že to bude za stejný prachy?
Na energetice mě serou všelijaký věci, ale zrovna tohle ne. Přitom se kolem toho motám v podstatě denně.
Na tvým místě bych byl nasranej hlavně (respektive jenom) na toho revizáka. To se mi zdá přemrštěný i na Prahu, pokud to byla vážně jen revize k nový přihlášce. Tedy hodina na místě a vytištění revizní zprávy z předem připravené šablony.

Vestik:
Jo, bejvávalo to tak ještě před deseti lety. Už není. Mohl bych vyprávět řadu podobných zážitků.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 19:56 
Řádný člen

Jasně ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2017 20:00 
Řádný člen

vestik píše:
To je divný,
já k baráku musel táhnout kabel 300m v zemi na vlastní náklady, zakreslit do mapy a čezu slavnostně předat do vlastnictví. Oni si to jen dopojili na sloupu.

Takhle my jsme na Slapech pro chatový areál museli před lety koupit trafo 22 kV na příhradové konstrukci, komplet ho za pár set tisíc zaplatit a ČEZu jsme ho MUSELI předat do jejich vlastnictví !!!!! A ti šmejdi ho nechali za desítky let komplet zrezavět - ani se neobtěžovali nic natřít ... ani stožár, ani trafo.
Tzv. "péče dobrého hospodáře" v praxi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2017 06:30 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
"Keď na to majú"....
Tak to je aj tu - človek/firma zaplatí a odovzdá.
"Energetika" potom hradí výdavky na opravy, údržbu.
Ak sa to zariadenie poškodí, neplatí to zákazník, pre ktorého dodáva elektrinu ale "energetika".
:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2017 21:10 
Řádný člen

Kraj: SR - Košický
V Košiciach aktuálne končím jeden väčší projekt a tam sme tiež vonkajšie NN rozvody prakticky odovzdávali skoro bezplatne. Na ďalšej etepe si už VSE/VSD zrealizuje VN prípojku, trafačku a NN rozvody vo vlastnej investícií. Aj keď si to potom vynahradia na pripojovacom poplatku...
Na druhej strane, rozvod tepolovodu sme odovzdali a odpredali teplárni za skutočné náklady...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2017 21:30 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Čo pamätám...u SSE to bolo (je) tak, že občan zaplatí prípojku, väčší odberateľ trafostanicu atd no ďalej sa nestará. Na prvý pohľad to vyzerá blbo no ak zhorí trafo (lebo nejaký debil vypustí trafoolej alebo odsekne pár kíl hliníkových káblov) alebo strom, blesk zničí, náklaďák korbou strhne prípojku - opravy idú na vrub SSE a sú to často "iné pálky"... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2017 22:50 

Kraj: ČR - Olomoucký
Odešlo mi kango, přestalo bouchat jen vrčí.
Je to Makita HM 1203C.
Zítra se to pokusím rozdělat.
Nestalo se to někomu také?
Každá dobrá rada vítána, po čem jít.
Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2017 08:04 
Moderátor

Inu, Makita.
Poznáš podle zvuku jestli se točí jen motor nebo i převodovka, případně jestli běhá pístek? Nebo se motor netočí vůbec? Moc jsi to nepopsal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2017 08:10 

Motor běží, je to jen bourací kladivo bez vrtání, ztratilo příklep, když s tím ale "zatřepu" nebo trochu tomu pomůžu tak to někdy i na chvíli příklep chytí, ale jen na chvíli.

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2017 08:19 
Moderátor

Když vyloučím pastorek, dá se tipovat na těsnění pístku nebo úderníku. To by byla ta nejlepší varianta.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2017 08:26 

Dnes se tomu chci podívat na zoubek, snad to půjde rozdělat.

http://nahradni-dily.makita-centrum.cz/Makita_HM1203C

Je to složity jak autobus - to bude masakr.

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2017 20:24 

Tak už jsem zjistil čím to.
Celkem to jde dobře rozdělat.
Doufám že to i složím :-)
Je strhlé ozubení na hřídelce rotoru a to samozřejmě nejde koupit zvlášť jen celý rotor.
Je strhlé i ozubené kolo které rotor pohání.
Cena rotoru + ozubeného kola je 4000,-
Což je celkem mazec a budu to muset objednat páč je mi líto to vyhodit.
Doprdele.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2017 07:05 

No comment.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2017 08:21 
Moderátor

Tak přeci pastorek.
Ten se většinou projevuje tak, že se mašina nerozeběhne ani po zatřesení.
Pro Makitu a Bosch typické.
Kolik to mělo naběháno?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2017 08:24 

To nevím, mám to z druhé ruky, nicméně co jsem s tím dělal já tak se myslím zaplatilo, takže si zaslouží opravu.
Teď jenom aby tam nebylo ještě něco načaté a nebyly to vyhozené peníze.
Přece jenom 4 tis. není málo.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2575 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 129  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]