Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 274  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zvrhlosti a další zajímavosti z oboru
PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 12:51 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ještě bych dodal, že kabely k obou bednám by měly být pokud možno stejně dlouhé. S tím odporem 0,5 ohm jsem to asi přepísk, protože tabulku odporů kabelů v hlavě nemám a negooglil jsem...každopádně ten zbytek platí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 14:44 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já to v hlavě taky nemám. Ale psal jsem to v práci na dílně, tak jsem zvednul prdel a šel se podívat pět kroků na nástěnku - mám tam katalogový list NKT Cables (kvůli zatižitelnostem).
Ale o tom humbuku okolo se určitě shodneme, ne?

Jenom k těm CYSY: Je to starší provedení laněných kabelů, s pláštěm z bílého PVC. O stupínek vhodnější jsou novější šedé kabely YSLY-JZ. Mají tenčí izolaci na žílách i o něco tenčí plášť. Při stejném průřezu tedy vyjdou štíhlejší a hlavně mají jádra žil ještě malinko blíž k sobě (menší indukčnost).
Nejvhodnější by byly kabely nespirálované. Tedy takové, co nemají žíly navzájem zkroucené. Sehnat takové je problém, ale je možné třeba zatáhnout čtyři samostatné žíly do opletu nebo je ovinout svazkovací spirálou. Na vzdálenost jaká připadá v úvahu v obýváku bych to ale asi neřešil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 16:06 

Proč nezkroucené? To je právě jsem myslel jejich výhoda...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 16:22 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tak na ostatním se shodneme, to je jasné...
YSLY-JZ....nejsou to signálové kabely pro mašiny? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 16:35 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
TheLastUnicorn píše:
S tím odporem 0,5 ohm jsem to asi přepísk, protože tabulku odporů kabelů v hlavě nemám a negooglil jsem...každopádně ten zbytek platí.

R=ρ * l/S .........(ohm mm2m-1) ... (ρ = řecké ró ... je měrný odpor)

měď má ρ = 0,0178 (při 20°C) ... tedy třeba vedení o průřezu 4x 1,5 mm2 k 5 metrů vzdálené bedně (5m tam, 5m zpět) - zapojené do kříže bude mít odpor pouhých 0,0593 ohm. Je to jako 5m dvoulinky 2x 3 mm2 ...

To je hodnota úplně v pohodě.

Naposledy upravil Akusta dne 08 říj 2016 19:20, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 17:10 

Kraj: ČR - Jihomoravský
To zkroucení žil je dobrý, ne špatný - sice nepatrně naroste indukčnost, ale efektivní plocha smyčky, do které se může indukovat brum je prakticky nulová - co se na jedné části naindukuje, tak na té s vodiči "naopak" se zase vyruší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 18:58 
Moderátor

Kroucení je užitečné tam, kde je nezanedbatelné střídavé magnetické pole. Třeba v zesilovači v blízkosti EI trafa. Tam to má smysl, navíc jsou tam propoje krátké a nárůst jejich vlastní indukčnosti je malý. Mimo zesilovač toho moc není, co by se do kabelu k reprákům mohlo účinně naindukovat, leda bys žil v trafostanici. Takže se řeší jiný věci, jako vlastní indukčnost kabelů. Předpokládám tedy, že kabel k reprákům nikdo nemá položený na používané trafosvářečce ani na tlumivce od zapnuté výbojky.
V místnosti s elektrickou instalací samozřejmě nějaké elektromagnetické pole je, ale jeho magnetická složka je malá. Vyvolává ji vlastně jen proud odebíraný spotřebiči a ten zase teče smyčkami s malou plochou. Navíc pokud nepustíš nějaké extra velké spotřebiče, je i ten proud malý. Jeho magnetický účinek je celkově mizivý. Zajímavý by to bylo v naprosto ojedinělých případech, jaké se ale moc nevídají. Muselo by se někomu podařit udělat proudovou smyčku kolem celé místnosti a napájenou ze dvou stran.

Kdo si chce indukci do smyčky s reprákem vyzkoušet v praxi, není problém. Stačí vzít reprák, nejlíp nějaký citlivější 200mm+ širokopásmo či PA. Na svorky připojit kusem dvojlinky kruhovou smyčku asi tak z metru drátu a s tou obcházet běžící spotřebiče. Nezatížený transformátorek, trafopáječka nebo elektromotory dokážou do repráku pěkně zabručet. Kolem kabelů, prodlužovaček nebo ve volném prostoru ale takhle nenajdeš nic co by stálo za řeč. Pokud ano, radil bych nepoužívat objekt k bydlení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2016 23:54 

Kraj: ČR - Plzeňský
TASK píše:
Teslácký radary na opuštěný základně v Rusku 8-) Jedem pro ně? kdo se přidá?

Prosím nemohl bys mi sem dát odkaz na tu fotku? chtěl bych jí na plochu :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 00:06 

Ještě jsem chtěl říct, že strach o rozhození výhybky kabelem bych fakt neprožíval. O kolik se změní hodnoty R/L/C? - někde o 3 řády míň?. Kolik mají součástky toleranci, parametry reproduktorů atd.? Pokud by to bylo plácnu na té 2x0.5mm2 vůbec slyšitelné, sežeru 56M svitek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 07:48 
Moderátor

Kdo psal o rozhození výhybky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 08:33 
Řádný člen

TheLastUnicorn píše:
Čekal bys od hifinázorů něco jinýho? Já ani ne a proto tam nechodím. Nejsem tam zvědavý ani na ty lidi, ani na jejich říše divů. A už vůbec nemám potřebu se tam s nima o něčem dohadovat. Já mám svou pravdu, oni zas tu svou. :)

Ono jim fakt není pomoci. Jejich zaseknutost na těch bludech je nezměřitelná. Ani přírodní zákony jim nic neříkají. Klidně je popřou. Zmíněné vlákno a jeho vývoj je toho důkazem.
:lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 09:00 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Je to vše o tom,co je v hlavě.A o tom co je kdo ochoten si do ní pustit.Viz. např. české volby.
Možná trochu odbočím.Byl jsem nedávno v jednom poslechovém studiu okouknout ty namašlené
čínské specialnošči.Prohlížím a tu najednou vidím na zdi takové to prkénko se součástkami.
Na moji otázku co,že to tam visí,odpověděl školený prodavač,že.Výrobce propaguje návrat k jednoduchosti a tímto ukazuje jakou kvalitu bedny skrývají.Na prkénku byly tři běžně dostupné
součástky celkem tři pro dvoupásmové sloupy za třicet tisíc...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 11:52 
Moderátor

Tak už jen pro zajímavost:
Předrátovávali jsme nedávno jednu čínskou technologii a vyházeli jsme z ní svazek takových těch oválných bílých dvoulinek co se dávají k lampičkám a podobně. Samozřejmě jsem vetešník a nic nevyhodím, tak mi to leží na dílně dodnes. Vysápnul jsem jeden kus, podle rukomíry asi tak sedmimetrový (kabely často odměřuju rukama, tak se o mnoho nespletu) a změřil ho.
Při zkratovaných koncích je ss odpor 0,4Ω. To by odpovídalo buď nedodržení průřezu (tváří se to jako 2x0,5mm2), nebo mizerné mědi, případně obojímu.
Indukčnost měřená na jednom konci s vyzkratovaným druhým koncem je pouhých 5,8uH, vychází nachlup stejně při 10 i při 100kHz a vůbec nijak se nemění při jakékoli manipulaci s kabelem (stáčení, muchlání, rovnání).
Kapacita při rozpojeném konci je 508pF.
Podotýkám, že to je ten nejhorší šunt co jsem našel

Elektrotechnicky gramotný člověk si jistě velmi rychle odvodí, co z toho - a jaký - bude mít vliv v akustickém pásmu při impedancích v řádu jednotek Ω. Zkuste si to někdo zadat do simulátoru zapojené do přívodu k nějaké reálné reprosoustavě.

Pro mě je tím celá věc vyřízená.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 12:53 

ransom píše:
Kdo psal o rozhození výhybky?
:arrow:
ransom píše:
Rostoucí indukčnost může vytvořit spolu s kapacitami ve výhybkách rezonanční obvody a ty už se pak doopravdy mohou dostat do slyšitelného pásma.
TheLastUnicorn píše:
Také nevhodná kombinace parazitní indukčnosti a kapacity kabelu může vyvolat poměrně účinnou dolní propust a zapříčinit slyšitelný úbytek nejvyšších kmitočtů, což se projeví jako mírná ztráta brilance.

Takže jsem tím myslel sledovat spíš prostě odpor, což rozhodí q, to je jasný jako facka. Těch 0.4Ohm navíc už je celkem dost, resp. když to člověk táhne ještě dál, tak si dávám na tohle majzla i na tlustších kabelech.
Zbytek se podle mě neprojeví nijak slyšitelně, i když TLU to popisoval. No kdyžtak mě přesvědčte nějakou jednoduchou simulací, mě se v hodnotách pod tolerancí součástek nepodařilo nic kloudnýho.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 13:26 
Moderátor

Zorg: Umíš číst? Rozumíš psanému textu?
Nepsal jsem nic o posunech v ladění výhybky, ani o tolerancích součástí. Psal jsem toto (ještě jednou): Kdyby byla indukčnost přívodu vyšší, asi tak v desítkách uH, mohla by vytvořit spolu s kondenzátory ve výhybce samostatný rezonanční obvod na slyšitelné frekvenci. To je něco úplně jiného.
Příklad: Tenhle kabel s indukčností 5,8uH použiješ k připojení Totemu TWR. Ten má paralelně ke vstupu výhybky RC člen s kapacitou 5,6uF. tenhle kondenzátor vytvoří s indukčností kabelu 5,8uH rezonanční obvod s fr 27kHz. Ladění výhybky se nijak nezmění, ani slyšitelně, ani měřitelně. Pouze se zanese na tom rezonančním kmitočtu zvlnění, ovšem v tomto případě naprosto bezvýznamné.
S tou mizivou indukčností co jsem naměřil, tedy vůbec nemá smysl uvažovat. Kabel, který by měl při několika metrech víc jak 50uH, aby to vůbec začalo být slyšet, si vlastně ani nedovedu představit. Kapacita 500pF by měla vliv u linkových kabelů, hlavně u gramofonové přenosky nebo za výstupem s větší vnitřní impedancí. V žádném případě ne u kabelů k reprákům.
Můj závěr tedy je, že je to všechno naprosto bezvýznamné, kromě ss odporu. Na takový závěr jsem nahrával i ostatním. Tedy aspoň těm, co chápou složité RLC obvody.
Zajímavé to naopak začne být u PA aplikací, kde mohou být kabely k reprákům i dost dlouhé. Přitom se nezdá, že by si z toho někdo dělal vyloženě těžkou hlavu.

TheLastUnicorn píše:
YSLY-JZ....nejsou to signálové kabely pro mašiny?

Jsou. Signálové/silové do 300/500V. JZ s ochranným vodičem, OZ bez. Ale OZ čtyřvodičový se moc nevidí, tak JZ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 15:00 
Řádný člen

ransom:
Sumasumárum: jde jen a jen o dostatečnou dimenzaci průřezu OBYČEJNÝCH kabelů. Přesně, jak píšeš.
A ani to není krize - když si člověk uvědomí, že třeba ta křížená čtyřlinka CYSY 4x1,5 mm2 dá na 5ti metrech běžného bytu těch pohodových 0,06 ohmu. Když se nepoužije nic horšho, je to OK.

Naposledy upravil Akusta dne 09 říj 2016 19:42, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 15:57 

ransom píše:
Zorg: Umíš číst? Rozumíš psanému textu?
Nepsal jsem nic o posunech v ladění výhybky, ani o tolerancích součástí.
Tak to asi každý chápeme ten termín jinak, pro mě je "rozladění výhybky" každá změna, co nějak ovlivní výslednou cháru (i ve výhybce dáváš RLC členy, co jimi porůznu zatloukáš různé "píčky", a změna takového členu je dle mojí zorží terminologie taky rozladění (nebo rozlazení, teď nevím, by mě musel laminat opravit :P)). Samozřejmě při těchhle hodnotách k ničemu takovýmu nedojde, aby to bylo významné. Tak jsem to myslel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 23:20 
Řádný člen

Kraj:
Neuveřitelná cena

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2016 23:39 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Třeba si myslí, že to prodá za cenu nového.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2016 22:53 

Kraj: ČR - Pardubický
Cena mino realitu, ale na aukru to není neobvyklá věc. Občas to někdo zkouší.

A ještě se vrátím k těm propojkám Valhalla, dneska jsem byl v UNI-HOBBY a viděl jsem tam tohle:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 274  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]