Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vintage Open Baffle - projekt
PříspěvekNapsal: 01 led 2010 23:28 

Šotek řádil a mazal, tak znovu :-) // zdá se, že se nám tu usídlil Loki. Snad ho Lukyss vyhnal. :-)
Moc se mi líbí stařičké Wharfedale SFB 12"+10"+3"
http://www.troelsgravesen.dk/Wharfedale_SFB_1.htm
Napadá mne, vymyslet něco podobného buď ze starých reproduktorů, nebo nějaké pěkné nové osazení, nemyslím si, že by to bylo nějak nákladné, nebo konstrukčně těžké.
V případě nových reproduktorů, bych to postavil asi na osvědčeném konceptu 15"+8"+(2" )
Na spodek Emi Alpha 15"+ nějaký 8" + šíro 2xMonacor SPX-20TB.
S jednou Alphou se dá udělat dostatečných 90dB/W/m na spodku s 50Hz. Děličky 250Hz/1kHz

Středy například: Monacor SP-200X, Visaton BG20, TVM ARZ6608, Emi Alpha 8
Jsou to lepší i horší dostupné repro, ale záleží, jak by kdo chtěl investovat.

mezi sčot: 2x 15" Hadex á 300,- 2x TVM ARZ6608 á 240,-, 4x SPX-20TB á 560,- = 3320,-
mezi sčot: 2x 15" Emi Alpha 15" á 1200,-, 2x TVM ARZ6608 á 240,-, 4x SPX-20TB á 560,- = 5120,-

Naposledy upravil Jarous dne 02 led 2010 01:14, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Vintage Open Baffle - projekt
PříspěvekNapsal: 02 led 2010 00:38 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
To vypadá móóć pěkně. Mohl by to bejt nekonveční a zajímavej projekt. Zajímá mě, jak tam funguje vejška směrovaná nahoru? http://www.troelsgravesen.dk/download/SFB-review.pdf A další věc, jak by jsi chtěl použít Monacor SPX-20TB, s C9090? http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=84643
SPéčko máš změřený, tudíž jakous takous představu a ARZ6608 mám skladem :P

Naposledy upravil junglist dne 02 led 2010 01:01, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2010 00:49 

Na spodek by možná nebyl špatný DAS 15M...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2010 00:58 

Problém je, že u Open Baffle je nutno vysoký Qts 1.0-1.3, což splňuje pěkně ta Emi Alpha 15.
Cokoliv lepšího bude mít problém s tím, že to nebude hrát spodek. Dala by se použít i ta Hadex mrcha Q374, kdo má skladem. Nahoru bych tu vejšku neotáčel, dal bych jednu zepředu a jednu zezadu, aby to byl komplet dipól až nahoru. Pro toho, kdo nemá prachy může být SPX-20TB šíro jen jedno. Zase jsem realista a nehodlám kopírovat chyby z 50tých let minulýho století :-), mělo by to přeci jenom trochu hrát i když to bude levný. ARZ6608/04 celkem pěkně vyhovuje a je levný, do kila nemá problém i citlivost stačí.
Chtěl jsem dát šíro SPX-20TB do C9090 má 2" vstup, záměr byl dělit to níž, než na 1kHz a dát k tomu jednu 12" do 2p. OB, byla by z toho kompaktnější OB, ale když koukám, jak je C9090 hnusná a drahá a nevím jak by se to chovalo s klasickým reproduktorem, co nemá inverzní membránu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2010 12:02 
Řádný člen

Sčot vychází pro obě varianty hodně luxusně, co říkáte? Vejít se do max. 6.000,- (s poštovným) za osazení dvou beden reproduktory je parádní. Navíc na basech tolik membránový plochy ;) Mám tip: MaBat by se možná zbavil 4 kousků Q374, protože staví něco jinýho. Já bych od něj dva vzal, přidá se někdo?

ARZ6608: Jardo, kdyby se dělil okolo kila, tak bych u svojích kousků mohl odříznout kalíšek, stejně jako u SPéček. Jde mi o to, že tam prakticky k ničemu nebude, navíc je přilepili nakřivo, tak aby to nedělalo nějakej bordel. Jestli to ale není nutný, nechám je tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2010 13:14 

U těhle "levných" širokopásem je problém ten bordel nahoře, klidně bych "difuzor" odříznul, ono se to stejně na frekvenčce v ose moc nezmění, spíš to má vliv na rozšíření/zúžení postraního laloku. Tím, že to bude dělený na kile (se difuzor řezat nemusí), se vyřeší i ten bordel nahoře, jen ta výhybka pro střeďák bude součástkově náročnější. Daly by se jistě najít vhodnější reproduktory, jako například Monacor SPH-176, nebo SP-6/100PRO, SP-8/150PRO, SPH-8TB, který nemají nahoře bordel, ale je to podstatně dražší řešení. Případně experimentovat bez střeďáku s fullrange až nahoru, z dostupných Monacor SPX-31TB, nebo SPX-32TB, SPX-30TB, ale tím se připravíš o citlivost celého řešení. Navíc u malých reproduktorů je membrána vyzařující dozadu většinou stíněná magnetem, proto je lepší větší průměr. Saxofon jinak hraje 8" a jinak 3", malej reproduktor nemá prostě plochu na to, aby podal takovej nástroj v plný síle a živě. Zajímavý 8" šíro by mohl být např. Fostex, nebo Visaton B200, ale cena...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2010 18:40 
Řádný člen

Tak já nevím, mě se to první osazení líbí. Celkem i splňuje pojem vintage, kromě vejšky samozřejmě. Je jasný, že by se dalo vybrat lépe a taky za víc. Doufám, že se ještě někdo přidá, alespoň do diskuze ;) Můžeme se mezitím bavit o designu. Wharfedale nevypadá IMHO špatně. Dalo by se to pojmout jako součást nábytku. Mě by vyhovovala i průzvučná tkanina zepředu.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2010 04:14 

Nevšiml jsem si že Alpha má až tak vysoké Qéčka...

K té C9090, horny od Megatonu se prodávají jako polotovary, je třeba si je vlastnoručně vyvrtat, po sktříknutí plničem a vybroušení jsou krásně hladké. K té ceně, je to odlitek z pěkně tlustého materiálu a to hold něco stojí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2010 22:49 
Řádný člen

Kraj:
Jardo můj vintage projektík k TV na kterém zrovna pracuju. Je to také OpenBaffle. Na basech 2x ARO835 6ohm zapojené paralelně, pohon zesíkem s LM12CLK, středy a výšky nejsem ještě pevně rozhodnut, mám tam trochu problém co si budu muset trochu promyslet, středy a výšky bych rád poháněl třeba DPA110 což je také vlastně už vintage nebo něčím jiným pěkným co se dá nejlépe udělat z toho co tu mám ;) Každopádně bych basy a zbytek pásma řešil rád aktivně. Rád bych to s tebou pak třeba probral po telefonu když už se v Praze nevyskytuješ.

http://www6.picfront.org/picture/zYM8qK ... g/big2.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2010 17:04 
Řádný člen

Včera jsem očuchával svoje ARZ 6608 a s difuzorama to není úplně napikaču. Jsou jen lehce nakřivo, bez bližšího zkoumání to není ani vidět. Žádný řezání nebude. Do rozměrů Wharfedale desky se 15" + 8" + 2" vejdou v pohodě, takže jak vidíš rozmístění repro? Nad sebou v ose? Deska lehce zakloněná? Tenhle projekt bych za sebe viděl už na poctivou truhlařinu (MDF, masiv a dýha)

C9090 - to jsem si podle fotek na Prodance myslel. Aspoň že tomu pomůže "jenom" plnič, na fotkách to vypadá hodně hrubě. Škoda že jsi neudělal detailní fotky před a po, nebo máš? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 08:16 
Řádný člen

Kraj:
Já nevím ale mě se subjektivně víc líbily ARO660x. Liší se jen difuzorem a hliníkovým formerem. A ten hliník není důvod proč se mi to nelíbí protože se dělaly i ARO660x s difuzorem a ty jsem porovnával také. Ničím jiným se to neliší. Bez difuzoru to má jinou vyzařovací charakteristiku, přechod (úbytek výšek) mezi osou a mimo osu je pozvolnější i když je jich méně. Mě osobně je to příjemnější než když hnu hlavou o 10cm a najednou je tam schod. Takže já pro difuzor nejsem. Alespoň ne v podání Tesly/TVM. U Fostexu to zvládli úplně jinak, tam ten difuzor funguje dobře ;) Navíc ta verze s difuzorem mi přijde že má větší zkreslení což je další věc co mi tam vadí. Já bych ten difuzor i s vrchlíkem vyrubal a dal tam phaseplug. Na tomhle repráku jsem to sice nezkoušel ale zkusím to. Zkoušel jsem to zatím na basácích a středech a tam to pomohlo. Ale znovu opakuju jsou to moje subjektivní uchometrické poznatky. neměřil jsem to a někdo jiný to může vidět zase jinak. Takový pokus nic nestojí protože pokud se to rozlepí a neosvědčí se dá se to zas nalepit zpět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 12:07 
Řádný člen

Není problém :P Mám k dispozici 4 kousky slušných ARO 6608. Ještě o chloupek více Vintage 8-) Jestli se někdo opravdu chcete připojit ke společnému projektu, rád jeden pár hodím do placu ;)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 19:25 

Chlapi neblbněte, ten "střeďák" pojede max do 1.5kHz a tam rozhodně ještě výrazně směrovat nebude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 06:47 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem nepsal o tom co dělá někde na kilu ale o tom jaké jsou mé subjektivní dojmy když jsem ty reproduktory srovnával tak jak jsou. Každopádně i při takové frekvenci nevidím sebemenší důvod proč by hmotnost kmitacího systému měla být zbytečně navýšena hmotností difuzoru který tam tak jako tak nedrží úplně dokonale a může tam dělat nějaké brikule. Zrovna tak nevidím důvod k tomu proč by systém měl být ovlivňován vzduchem pod vrchlíkem. Staré ARO tam měly prodyšnou síťku která toto nezpůsobovala ale zase pro změnu způsobovala slyšitelné zkreslení. jasně - kdo chce použije ten reprák tak jak je. A kdo chce má možnost si pohrát. Ostatně od toho forum je - předat informace a každý nechť si s nimi naloží dle svého uvážení. Když už něco dělám a nic mě to nestojí tak proč bych to neudělal lépe i když je to jen drobnost? Já si třeba do svého projektu chci nechat ty phaseplugy vyrobit (už mám napůl domluveno) a vlepit je tam. To už mě sice něco stát bude ale zas tak moc mě to nežere.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 19:19 

Jenom jsem chtěl říct pro méně zdatné, že použití je možné i bez úpravy. Jinak k věci: s phaseplugem bych byl opatrný, nesmí drhnout a zároveň něsmí být mezera moc velká, aby se tam nedostal bordel. Upřímně řečeno Petrovo úprava SP-200X na splávkový phaseplug se mi moc nelíbila, to už raději jen ten difuzor odstranit, ale kopulku nechat. Hmotnost membrány se po odříznutí difuzoru změní jen minimálně, přínos bude sotva měřitelný, odstranění difuzoru je znatelné na měření mimo osu a to zúžením laloku směrovky na vysokých kmitočtech v ose prakticky stejné. ARO6608 pokud dobře vidím, mají mřížku proti bordelu, proti tomu nic nemám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 20:53 
Řádný člen

Jarda má s PP pravdu. U sebe to ale považuju spíš za sranda tunning a touhu vyzkoušet fejsplag :lol: Je to nedotažený. Znamenalo by to kompletně odstranit zbytky kopulky a následně vyčistit former cívky a já neměl odvahu jí "trápit", protože difuzor s kopulkou jsou fest přilepený. Původně jsem odříznul jen difuzor, potom jsem dostal tip od Sumace na odstranění kopulky a nahrazení kouskem uhlíkovýho molitanu jako prachovky. Cívka je potom aspoň trochu větraná a chlazená. No, a když už byla kopulka pryč, koupil jsem dva rybářský splávky u kterých vyhovoval průměr a tvar a PP byly na světě :oops: Uchometricky IMHO žádný přínos. Lenost = že tam jsou doteďka :D Phaseplug by to chtělo přesně soustruženej a pohrát si s vystředěním, další otázka je tvar "projektilu" a samotná délka PP a samozřejmě měřit výsledky. Bez toho je to pouhá dizajnovka, jako v mojem případě ;) ARZ ani ARO se tunit nechystám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 00:54 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že SP-200X (ač jsem ho neměl v ruce) má poněkud jiné vlastnosti membrány i difuzoru než ARZ. Vzhledově mi připomíná trochu BG-20 od Visatonu a ten se chová úplně jinak než ARZ. Ano, ARO má sice vyzařovací kužel užší ale přechod mimo osu mi přijde pozvolnější což mi přijde méně nepříjemné. Hodnotil sem to jak jsem psal subjektivně. Netvrdím že musím mít pravdu za každou cenu. Jen jsem si to sám pro sebe porovnal a udělal jsem si názor. Také mi přijde že to ARZtko má o něco vyšší zkreslení což přisuzuji navýšení hmotnosti kmitacího systému. Všechny tři reproduktoru tu mám (a některé další) a není problém si je poslechnout, porovnat, eventuálně změřit. V podstatě tu mám téměř kompletní řadu 8" širokáčů Tesla. Konkrétně
ARO689
ARO667
ARO664
ARO6604
ARO6808
ARO6608 bez difuzoru
ARO6608 s difuzorem
ARO6608 zcela bez vrchlíku
ARZ6604 (Al former, difuzor)

A jen pro srovnání ARE6605 s difuzorem (rarita !) a další reroduktory řady ARE.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 02:03 

Kraj: SR - Banskobystrický
OT: Thales a mohol by si prosím nejak porovnať ARO 664 napríklad s ARO 667 či 689, alebo inými širokáčmi? Pretože tá 664-ka sa ťažko zháňa a čítal som že vraj má dosť dobrý zvuk, tak ako by si sa mohol ty k tomu vyjadriť? Díki

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 02:34 
Řádný člen

Kraj:
Přímo jsem to kdysi srovnával ale výsledky si už přesně nepamatuju. Myslím že se trochu lišil. Hůř snášel nižší frekvence (vyšší zkreslení) a ve svém hlavním vyzařovacím pásmu měl lepší středy. Ale to si teď dost cucám z prstu. aždopádně v katalogu Tesly má udán vyšší pracovní rozsah směrem nahoru a jako jediný je specifikovaný jako střeďák a ne jako širokáč což by odpovídalo. Někdy to otestuju a eventuálně i změřím. Každopádně je zajímavé jak přestože ty reproduktory by se od sebe neměly nijak zvlášť lišit tak každý má svůj charakteristický zvuk.

Naopak sháním do sbírky reproduktory řady ARE660x a ARE680x.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 11:58 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Proti 667čke nemá tak papierové zafarbenie zvuku.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]