Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 03:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ... 274  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zvrhlosti a další zajímavosti z oboru
PříspěvekNapsal: 14 črc 2016 15:15 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Proč neúčelné? Vždyť to byl regulérní ProLogic, později i Digital, dts a další.
To, že my (kamarádi) tady vesměs nejsme příznivci domácího kina neznamená, že by to kupu jiných lidí neoslovilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 črc 2016 15:46 

Přesně tak. Já jsem dalo by se říct skoro odkojenej kiňák. Do dneška si pamatuju, jak jsem jako třináctiletej cucák s opravdovou hrůzou přetrpěl Aliens v jediném Dolby Stereo kině v Západočeském kraji, což byla vlastně ransomem opovrhovaná výchozí technologie pro ProLogic na doma. Dál po premiéře Jurského parku (první film s digitálním zvukem a vůbec přezentační materiál tehdy nového formátu DTS) jsme to kinčo (než ho zkurvenci na městě "zprivatizovali", tj. z něj udělali nejdřív diskotéku a pak tělocvičnu) měli chvíli pro sebe a pouštěl mi tam otec dinosauří scénku s kadibudkou - dodneška se to řadí k jednomu z mých nejlepších zážitků, ten déšť jsem fakt prožíval (ano, děti to samozřejmě berou jinak, a dneska bych se tomu možná smál). Ani nevím, jaké tam bylo vybavení. Určitě nějaký analogový procesor od Dolby a pak asi naše koncáky (ten problémovej šestikanál), za plátnem možná 5015 a na bocích, pokud si dobře pamautuju, byly RS sloupy s 4x ARO + 4x ARV jako surroundový kanál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 črc 2016 16:33 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já přece nekomentuju surround jako takový, ale tu kostrbatou cestu k němu. V domácnosti, ne v kině. Jak psal Laminat - kompletní receiver za 20k, doplněk k věži za 15k.
A popravdě - proti plnokrevné HiFi kvadrofonii ze 70. a 80. let nebyl surround zrovna přínosem.
Pro kina existovaly vícekanálové systémy už před procesorováním. A kvalitnější, protože měly každý kanál zaznamenaný separátně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 črc 2016 17:24 

Tak jasně, šestistopá magnetika na sedmdesátce, z toho by si člověk ustřík ještě dnes (třeba příjezd lokomotivy na začátku Tenkrát na západě), ale takhle to šlo namatlat i do stereo optické stopy na 35'.
A dokonce i ten doplněk, jak se ti nelíbí, má celkem pochopení v intencích dané doby, protože jsi si prostě stávající tehdy běžné (skoro až jediné) stereo jen doplnil o tentononc a zrazu jsi měl state-of-the-art prostorový zvuk.

P.S.: To mi připomíná, že k Markétě Lazarové prý existoval čtyřstopý záznam o řád kvalitnější, než mono, z kterého se dělala restaurovaná verze. Jenže se v průběhu let ztratily všechny kopie i zdroj, z kterého by se to dalo vzít. Dokážete si někdo představit, jaká by to byla pecka, kdyby to někdo někde našel (jako se třeba našly ztracené scény z Metropolisu) a zrestaurovalo by se tohle na úkor stávající monofonní stopy (následně nepřirozeně předělané do 5.1, sic)!? Já bych si z toho káknul do trenek, to vám povídám!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 črc 2016 23:49 
Moderátor

Napsal's to moc pěkně - namatlat něco někam, to je přesně to co jsem měl na mysli. Místo stereofonního magneťáku externí snímací zesilovač pro nepoužitou stopu (že pravý kanál hrál úplně jinak? Koho to zajímá). Místo stereofonního přijímače externí dekodér a přídavný repráček (stejná poznámka). Místo kvadrofonie či šestikanálu šustisurround s přidaným procesorem a pidirepráčkama v krabičkách od mýdla; vzápětí krutě komprimovaná AC3 a krabičky od mýdla se nastěhovaly aj dopředu.
A tohle byl takový počátek cesty k postupné degradaci zvuku - proto to nemám rád.

Jak jsi psal o tom dešti: Dnes jsem se celý den hrbil za deště nad světlama v trávníku. Pod napětím. Ševelení všude vůkol, mokrá záda, kapky na špičce nosu a občasné brnění v prstech. Tomu se žádné kino nevyrovná!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 09:55 

:D

AC3 ale není brutálně komprimovaná, na optice byla pro těch 6 kanálů 384kbps myslím s tím, že jde o kvalitnější algoritmus, než DTS, a je to velmi vhodné nejen pro filmové stopy. Přineslo to vyšší dynamický rozsah, vyšší frekvenční rozsah i nižší míru šumu, než všechny předchozí systémy dohromady. Za krabičky od mýdla už je zodpovědný každý sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 11:20 

Kraj: ČR - Jihomoravský
ještě bych k tomu AC3 dodal, že je taky důležitý, jak to kdo stvoří a z čeho... to je to stejný, jako srovnávat MP3 64kbit/s a 196kbit/s - tohle už je pro mě a můj aparát nerozeznatelný od FLAC.
Co mě překvapilo, tak na Youtube je oficial video HOP-TROP z r 1991: https://www.youtube.com/watch?v=H8LWNW-1f_g a hraje to celkem pěkně, ale tady nedokážu nic zjistit, jako kódování a datovej tok...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 12:32 

Ono film má (na muziku) extrémně velký dynamický rozsah a většina se odehrává tak -20dB pod max. hlasitostí nějakého výbuchu a podobně, jinak byste v tom kině ani nevydrželi :) A to se pak kóduje (i do MP3) dobře :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 12:40 

Jo, a to je ten důvod, proč se večer (pro ženskou v noci) nemůžu moc dívat na filmy, abych v tišších pasážích něco slyšel, tak ty hlasitý jsou pak na takové urovni, že bych v té sousední místnosti taky neusnul. A to je ta chvíle, kdy nasadit kompesor dynamiky :x

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 13:13 

Ano, to je ten správný moment, ale prosím jen lokálně :) abychom neskončili taky v loudness war i u filmu (i když někteří režiséři už drahnou dobu mívají vypatlané požadavky ohledně hlasitosti)...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 16:30 
Moderátor

Já bych už jen na okraj připomenul, že na DVD a Blu-ray vychází nejenom filmy, ale třeba koncerty. Nebo i klasické hudební nahrávky ve vícekanálu. A na to nějaký Dolby Digital prostě nestačí. Rozdíl mezi LPCM 24bit/192kHz versus AC3 nebo DTS poznám i já - a to jsem z audiofilského pohledu hluchý, tupý a lhostejný hovado.
Ale dobře, ustupuju a už se nebudu dohadovat. A ten SONY dekodér za pět litrů si koupím, abych byl in.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 19:45 

Co sis provedl, že seš na sebe takovej zlej? :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 20:02 
Moderátor

Uložil jsem si pokání, protože jsem zhřešil. Už tři neděle jsem mimo práci jenom žral, spal a čuměl do kompu - a vůbec nic nebastlil. Tedy krom nějakých prkotin. Přenosný minizesilovač v Dčku, přestavěný konec Rotelu RA-413, skelet bedny k baskytaře ani opravený starý spínaný zdroj se nepočítají.
Jo, to by vlastně byla podstata smysluplného příspěvku do rubriky co mě sere. Nic nedělám. A místo toho tady dišputuju o ničem.
Jsem ztracen...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 21:59 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Cos dal do toho Rotela? Napadla mě taková kacířina.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 22:37 

Kraj: SR - Bratislavský
Ransome, jakou jsi dělal ozvučnici k basgitaře? Zrovna bych se do nějakého osvědčenáho konceptu pustil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 črc 2016 23:30 
Moderátor

V Rotelovi scípnul powerpack od SanKena. Přišel mi náhradní, jenomže to byl nefunkční recyklát z Číny přemalovanej stříbřenkou a s neodpovídajícíma útrobama (po rozebrání). Když jsem to chvíli študoval, dospěl jsem k závěru, že ten konec (respektive celý zesilovač) je docela primitivní vojeb a že tudíž nebude žádný hřích konec vyměnit celý. Dal jsem tam dva nepatrně upravené moduly UNI50. Je to oživené, čeká to teď na měření a záběh. Nějaké problémy ale nečekám. Trafo má 2x22V, tak by tam šlo dát v podstatě kdeco. Třeba i nějaký D-čko (Tripath TA2022 třeba).
Při oživování mě nasralo (abych nebyl OT), že mi při nastavování kliďáku sjel měřící hrot a tak jsem měl neplánovaně větší spotřebu polovodičů.

Xeon: Je to jenom pro synovce na domácí cvičení. 2x 8" prapodivný Tesla hybrid v 60l uzavřené bedně. Splácáno ze zbytků a odřezků. Bude k tomu zesilovač kolem 60W RMS.
Repráky jsem ukazoval tady:
viewtopic.php?f=32&t=247&start=2560
Nemluvili jsme o tom spolu ve Streženicích?
Já sem pak třeba hodím fotku, ale mladýmu jsem řekl, že si na tom bude taky dělat. Tak to má už tři týdny doma na okobercování.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 črc 2016 07:53 

Kraj: SR - Bratislavský
Ano, zmiňoval ses. Já bych potřeboval udělat něco slušné pro 1x300 mm. Nyní je trend dělat bedny s malou plochou čelní stěny a velkou hloubkou. Moc se mi to nelíbí, ale kostku bych ještě zkousnul.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 črc 2016 11:31 

ransome, ona většina koncertů co mi prošlo prackama je naprasená v horních pár dB (Nightwish, Within Temptation,...), takže tam se samozřejmě ta AC3 poslouchat nedá, ale WAV by to taky o tolik nezachránil tu zaklipovanou mršinu...
Ten Sony dekodér pak prosím vem napřesrok do Streženice, pustíme přes to nějaké techno :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 črc 2016 14:10 
Moderátor

Popravdě, Nightwish ani WT mě nijak netrápí. Je ale spousta delikátnější muziky, která kvalitnější záznam prostě potřebuje.
Pokud ale porovnáváš různé druhy komprese, musíš tak činit u jedné výchozí (a dobré) nahrávky.
Ztrátová komprese pak znát je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2016 15:27 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
https://www.youtube.com/watch?v=LT5_-A0m8_U

Borec Photonicinduction zase začal natáčet. Tentokrát vytáhl 20kW halogen, až se z toho uplně zpotil :D

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Naposledy upravil TASK dne 19 črc 2016 13:59, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ... 274  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]